Drejt rritjes se exportit

Diskutime tek 'Ekonomia & Biznesi Shqiptar' filluar nga komino, 30 Apr 2006.

 1. MLK

  MLK Primus registratum

  Re: Drejt rritjes se exportit

  Ne pergjithesi periudhat para e past elektorale shoqerohen me ngadalesim ekonomie, keshtu qe nese eksporti eshte rrit 14% ne krahasim me shkurtin e vitit 2005 kjo eshte shenj pozitive. Ajo qe eshte shqetesuese eshte dhe rritja e importit me 17%, pra me ritme akoma me te shpejta e difiçitin e balances komerciale mund ta perballojme vetem nepermjet parase se piset per momentin.
  Per turizmin sigurisht dakort qe duhet nje strategji kombetare zhvillimi pasi nuk mund te zhvillohet ne menyre individuale pa pas nje infrastrukture globale te pershtateshme.
  Nje shembull i mire per zhvillimin e turizmit eshte Turqia, qe me strategjine e saj sot po mer nje pjese te klienteles evropiane per turizmin.
   
 2. komino

  komino Valoris scriptorum

  Re: Drejt rritjes se exportit

  </font><blockquote><font class="small">Citim:</font><hr />
  </font><blockquote><font class="small">Citim:</font><hr />
  vazhdojme tek veshjet

  ndermarrjet prodhuese te italise se veriut sot prodhojne kryesisht ne Rumani pro kjo po vrapon drejt BE e rrjedhimisht do te rriten kostot e prodhimit.
  NE jemi akoma ne kohe per te devijuar ne shqiperi te gjithe italianet qe po largohen nga rumania.

  [/ QUOTE ]
  Si te paskam keqkuptuar, ti vete e ke devijuar temen dhe ke fol per investime. /pf/images/graemlins/rolleyes.gif


  [/ QUOTE ]

  Une i shoh ata si treg te shitjes se oreve te punes dhe jo si investitore.

  Blerja e linjave te makinerive qe ata sjellin ne shqiperi sot kushton shume pak (makineri te perdorura te prodhimit te veshjeve) per shkak te shkalles se larte te falimentimit te ndermarrjeve te vogla italiane ne kete sektor. Ajo sjellin vertet jane dijet dhe lidhjet me tregun. TREGU PRA.
   
 3. komino

  komino Valoris scriptorum

  Re: Drejt rritjes se exportit

  </font><blockquote><font class="small">Citim:</font><hr />
  Ajo qe kerkon ti "-" /pf/images/graemlins/grin.gif esht te heqesh Shqiptaret nga baret e ti futesh ne pune... /pf/images/graemlins/shocked.gif
  e veshtir do jet..puna esht se komunismi, duke pasur procese te ngadaleta e ka bo popullin tone te ngadalet, ose me mir te lodhur duke ber hic /pf/images/graemlins/laugh.gif kjo ndodh ne shqiperi.
  jemi msu me bar ne /pf/images/graemlins/grin.gif ...edhe e kemi te veshtir ti futemi punes..
  per medimin tim, sikur Shqiptaret te punonin edhe ne Shqiperi po aq sa punojn jasht shtetit si emigrant, ose gjysmen e ksaj pune, jo vec eksporti qe do ritej, por edhe prodhimi i brendshem ne goxha permasa..
  Sa per eksportin, e veshtire esht te bohet ajo qe thu ti, dmth qe dhe firmat e vogla te fillojn te eksportojn, kjo vec per faktin qe shteti Shqiptar nuk ka politika te forta qe mbrojn eksportin, si persh reduktim taksash per firmat qe eksportoj etj etj. Un nuk e njof permberjen e bilancit public aty por besoj se sektori eksportit perben vec nje pjes te vogel te tij.

  [/ QUOTE ]

  une nuk thashe ti cojme shqipetaret ne pune "vullnetare" te ndertojne hidrocentrale. Thashe se oret e punes aktualisht te lira jane nje nga burimet kryesore per tu shfrytezuar.
  Reduktimi i taxave nuk ka kuptim sepse sjell vetem nje ulje te kosove te prodhimit per te cilen nuk jemi keq. Ceshtja qendron tek destinimi taxave qe mblidhen (zyra perfaqesie ne bote, institute kerkimi tregu, formim profesional ne fusha prioritare, investim ne permiresimin e procedurave buroktarike etj etj)
   
 4. komino

  komino Valoris scriptorum

  Re: Drejt rritjes se exportit

  </font><blockquote><font class="small">Citim:</font><hr />
  Një lloj investimi që mund t'i përshtate eksportit mund të jetë edhe shfrytëzimi i mëtejshëm (vlerë e shtuar) e mbetjeve të drurit të cilat aktualisht nuk përdoren në Shqipëri për tjetër gjë përveç se për t'i djegur.

  Duke patur parasysh llojin e lëndës së parë si dhe disponibilitetin e saj (drurit, kryesisht halorët) ngritja e një uzine prodhimi pllakash MDF (Medium Density Fiber), OSB (Oriented Stressed Boards) ose pllakash zdrukthi (tallashi) me kosto nga 70 - 120 milion $ US do ishte me tepër leverdi. Së pari tregu shqiptar ka kërkesë të vazhdueshme për këto mallra por edhe eksportimi i tyre do ishte i mundur pasi kostoja e lëndës së parë dhe e krahut të punës na jep shumë avantazh në aspektin konkurrenciel.

  Një uzinë pllakash MDF me vlerë 120 milionë në kushte normale sjell fitime deri në 45-50 milonë $US në vit, dhe kjo është vetëm një uzinë e cila shumë shumë ngop tregun e brendshëm.

  [/ QUOTE ]

  me pelqen edhe kjo

  ne dy vjet kthim i plote ne investim

  Problemi qendron pastaj tek sasia e lendes drusore per te cilen behet fjale dhe niveli i zevendesimit te saj.

  Mbase une jam bere pak si shume ambientalist.
   
 5. komino

  komino Valoris scriptorum

  Re: Drejt rritjes se exportit

  </font><blockquote><font class="small">Citim:</font><hr />
  Ne pergjithesi periudhat para e past elektorale shoqerohen me ngadalesim ekonomie, keshtu qe nese eksporti eshte rrit 14% ne krahasim me shkurtin e vitit 2005 kjo eshte shenj pozitive. Ajo qe eshte shqetesuese eshte dhe rritja e importit me 17%, pra me ritme akoma me te shpejta e difiçitin e balances komerciale mund ta perballojme vetem nepermjet parase se piset per momentin.
  Per turizmin sigurisht dakort qe duhet nje strategji kombetare zhvillimi pasi nuk mund te zhvillohet ne menyre individuale pa pas nje infrastrukture globale te pershtateshme.
  Nje shembull i mire per zhvillimin e turizmit eshte Turqia, qe me strategjine e saj sot po mer nje pjese te klienteles evropiane per turizmin.

  [/ QUOTE ]

  mos harro se instat i merr te dhenat nga doganat dhe duhen pastruar mire perpara se te mund te behet nje analize lidhur me to.

  mendo vetem rastin e cmimit te references se automjeteve qe ne pergjithesi eshte me i madh se vlera reale e tyre ne treg. Une vjet bleva nje makine ne okazion dhe e cova te shqiperi. Vlera per te cilen u detyrova te paguaj dogane ishte 3 here me e madhe se cmimi i blerjes (se cmimi i vertete i blerjes jo thjesht fatura). mendo dhe rastin e kundert te mallrave te perpunuar qe arrijne te kalojne doganat si lende e pare me cmime krejt te uleta.
   
 6. Kondrapedali

  Kondrapedali Kondrapedali

  Re: Drejt rritjes se exportit

  Një uzinë e tillë faktikisht mund të funksionojë pa prerë asnjë pemë më shumë në Shqipëri. Ajo mjaftohet me mbetjet e transformimit të drurit për mobilje apo aplikime të tjera.
  Megjithatë një studim paraprak i kapacitetit të lëndës drusore në Shqipëri si dhe i sasisë së lëndës së parë që kërkon kjo uzinë është tepër i nevojshëm. Sipas disa llogarive tepër bruto i bie që kjo uzinë të marrë vetëm 0,2% të kapacitetit vjetor të lëndës drusore të Shqipërisë.

  Zog, lënda e drurit në Shqipëri është më e lirë se kudo në rajon dhe për më tepër kur bëhet fjalë për një treg të sigurt vlera e saj ulet akoma më shumë.
   
 7. komino

  komino Valoris scriptorum

  Re: Drejt rritjes se exportit

  ne sot mbaje shpresat e exportit tek lendet e para (perfshi fuqine punetore te paspecializuar) dhe kjo eshte mese normale. Nderkohe duhet te fillojme te perpunojme ndopak keto lende (psh fuqi punetore e specializuar) dhe te hyjme drejpetdrejt ne tregje.

  Eshte veshtire qe bizneset te bashkohen per te bere presion ndaj shtetit sepse mors tu vita mea por i takon politikes te orientoje forcat drejt politikave te exportit.
  Orientimi i i forcave fillon qe nga perzgjedhja e kandidateve ne zgjedhje. PERSONA QE KANE INTERES TE RRITET SHERBIMI NDAJ EXPORTIT.
   
 8. komino

  komino Valoris scriptorum

  Re: Drejt rritjes se exportit

  kerkoj falje po nuk kam ndermend ta perkthej materialin e meposhtem

  eshte interesante shohim se si analizohen mundesite e zhvillimit industrial ne shqiperi nga te huajt.

  Per hir te temes pak me teper kujdes ne ato sektore qe kane potencialitet exporti


  Albania, settori di investimento
  Il governo albanese intende avviare, nel breve termine, politiche macroeconomiche finalizzate a
  mantenere una crescita sostenuta del Prodotto Interno Lordo (PIL), a contenere il livello
  d’inflazione ed a conservare un adeguato livello di riserve valutarie. Per conseguire l’obiettivo di
  crescita del PIL attorno al 7%, saranno avviate politiche di riforme strutturali, principalmente
  nel settore finanziario e in quello delle infrastrutture di base.
  La situazione macro-economica sostanzialmente stabile favorisce gli investimenti esteri.
  La presenza italiana in Albania è già considerevole; attualmente sono presenti circa 500 imprese
  possedute o partecipate da operatori italiani, che offrono opportunità di lavoro a circa 20.000
  addetti.

  Circa il 60–70% delle attività italiane si concentrano nell’abbigliamento e nella
  produzione di calzature, settori in cui le imprese italiane sono tradizionalmente molto forti.


  Una
  forte presenza italiana si ritrova anche nel settore edile e dei materiali da costruzioni, dalla
  ghiaia ai mattoni al calcestruzzo. Altri settori che presentano una significativa presenza italiana
  sono l’industria alimentare e delle bevande, quella della lavorazione del legno, e l’industria leggera
  in generale.
  Un consorzio italiano capeggiato dall’AMGA è stato recentemente selezionato per fornire
  assistenza alla gestione del sistema idrico della città di Tirana. Le imprese italiane sono
  localizzate in tutto il territorio albanese, sebbene si concentrino prevalentemente nell’area di
  Tirana e Durazzo.
  La principale presenza italiana nel settore finanziario è rappresentata dalla Banca Italo-
  Albanese, una delle principali banche commerciali in Albania. In Albania operano anche le due
  società pubbliche d’investimento, SIMEST e FINEST, che hanno contribuito al finanziamento di
  alcuni progetti realizzati da operatori italiani.
  Numerose altre opportunità di investimento in Albania sono offerte nei seguenti settori:  Edilizia e materiali da costruzione
  L’Albania sta attualmente attraversando una fase espansiva nel settore delle costruzioni. La
  popolazione della zona di Tirana e Durazzo è aumentata in modo esponenziale nel corso degli
  ultimi anni e un trend analogo si riscontra in altri centri urbani. Ciò ha determinato un incremento
  nella domanda di edilizia residenziale e la conseguente forte espansione nel settore dei materiali
  da costruzione.
  Cemento: l’Albania produce 180.000 tonnellate/anno di cemento e altre 500 – 600 mila tonnellate
  sono importate. Il più importante operatore del settore è l’Elbasan Cement Factory (ECF),
  controllata da investitori libanesi dal 1997. Nel 2001, l’ECF ha lanciato un progetto di
  ristrutturazione per circa 61 milioni di US$, con l’assistenza della BERS e dell’IFC.
  Laterizi: attualmente vi sono circa 20-25 fabbriche di mattoni operanti in Albania. La maggior
  parte sono ex imprese pubbliche, privatizzate nei primi anni ’90. La produzione totale annua è di
  circa 200 milioni di pezzi e le importazioni hanno un’incidenza limitata, pari a circa il 4% del
  mercato. Sebbene il numero delle società produttrici di mattoni sia abbastanza elevato, vi è
  ancora spazio per una ulteriore crescita, specialmente in aree più periferiche. Al momento vi
  sono diversi progetti in fase di sviluppo, che offrono varie possibilità d’investimento e d’affari,
  dalla creazione di joint-ventures, alla realizzazione di investimenti diretti, alla vendita di
  macchinari.  Tegole: tutte le tegole usate in Albania (circa 25/30 milioni di pezzi all’anno) sono attualmente
  importate dalla Grecia e vendute a prezzi unitari piuttosto alti (0,3 - 0,5 US$). L’Albania ha
  importanti risorse di argilla di buona qualità che potrebbero essere utilizzate nella produzione di
  tegole e questo comparto potrebbe riservare opportunità interessanti per investitori stranieri.


  Materiali inerti e calcestruzzo: lo sfruttamento delle cave e le attività di escavazione hanno
  limitato le risorse disponibili che rimangono, comunque, significative con volumi di produzione
  ancora elevati. In tutto il territorio albanese operano numerosi impianti per la produzione di
  calcestruzzo di proprietà italiana, greca, e albanese che costituiscono una importante fonte di
  approvvigionamento per l’industria delle costruzioni.
  .
  .
  .
  .
  .  Settore dell’abbigliamento.
  È uno dei comparti più importanti dell’economia albanese e contribuisce per circa il 50% alle
  esportazioni del paese. Elementi caratteristici dell’industria dell’abbigliamento sono il lavoro à
  façon ( su richiesta) e la forte presenza italiana. Nel complesso vi sono circa 400 aziende
  operanti nel settore dell’abbigliamento, di cui circa 200/250 medio-grandi, occupando almeno 100
  lavoratori. La maggioranza delle imprese di rilevante dimensione sono di proprietà di investitori
  italiani o sono joint-ventures italo albanesi. Imprese dell’abbigliamento sono presenti in tutto il
  paese, ma la maggior concentrazione è nelle città di Tirana, Durazzo, Scutari, Valona, Kavaja,
  Korça (a prevenante presenza greca) e Fier.
  Settore calzaturiero: l’industria calzaturiera presenta caratteristiche simili a quelle
  dell’abbigliamento. La presenza di stranieri, specialmente italiani, è molto significativa. La
  produzione locale è stata orientata verso la produzione di semilavorati successivamente
  esportati per essere trasformati in prodotti finiti.
  .
  .
  .
  .
  .

  Settore agro-alimentare
  Cereali e farina: la produzione locale di cereali è limitata e il mercato albanese è
  prevalentemente rifornito da importazioni. Attualmente vi sono circa 40 mulini operanti in
  Albania, i più importanti sono di proprietà di due imprese private (Miell e Bloja ) con sede in
  Tirana, con una capacità produttiva giornaliera di 100–180 tonnellate. Molti dei mulini
  attualmente in funzione necessitano di ammodernamenti e ciò offre opportunità agli esportatori
  di macchinari, siano essi nuovi o di seconda mano.

  Comparto oleario: ogni anno in Albania si consumano circa 40.000–45.000 ton. di olio di semi. La
  produzione locale è limitata e le importazioni sono consistenti, con frequenti cambiamenti nei
  flussi.  L’olio d’oliva rappresenta potenzialmente una risorsa di grande interesse, grazie all’ampia
  disponibilità di materie prime ed alle tradizioni tipiche di un paese mediterraneo. Le piantagioni
  di ulivi coprono un’area di circa 45.000 ettari (circa il 12% della superficie agricola), con circa 5
  milioni di alberi
  . Le principali concentrazioni di piante di ulivo sono nelle aree di Berat, Valona,
  Saranda, Lushnje, Fier, Tirana e lungo la costa meridionale. Il distretto di Berat è il primo
  produttore del paese, con un numero di alberi d’ulivo pari a 450.000 unità, mentre Valona è al
  secondo posto con 412.000 unità. La produzione locale è limitata e interamente destinati al
  mercato locale. La domanda internazionale di olio d’oliva è elevata e in crescita, cosicché gli
  investimenti potrebbero presentare margini interessanti.  Ortaggi e frutta: in Albania ci sono circa 460.000 unità agricole che producono ortaggi sia per il
  mercato interno che per l’export. L’alto numero di produttori riflette l’incremento della domanda
  di ortaggi freschi, e la redditività del comparto. Il settore più importante è rappresentato dalla
  coltivazione degli ortaggi in serra. Durante la stagione invernale la produzione si indirizza verso
  l’insalata, gli spinaci e, in minore quantità, carote e cavolfiori. Il settore offre una varietà di
  opportunità sia di investimento (creazione di nuove fattorie modello orientate verso i mercati
  esteri) che commerciali (stipula di accordi d’acquisto a lungo termine con i produttori già in
  attività) che nella fornitura di attrezzature.
  Per quanto concerne la frutta, si stima che l’Albania possegga circa 5 milioni di alberi di frutta,
  mezzo milione di alberi di limone, e 5.000 ettari di viti. Con l’esclusione della frutta destinata al
  soddisfacimento della domanda interna, la maggior parte dei prodotti sono destinati all’industria
  conserviera. Attualmente, vi sono circa 40 linee di trasformazione operanti in Albania, di
  proprietà di circa 20 piccole e medie imprese private, localizzate in diverse aree del Paese. La
  maggior parte di queste imprese usano tecnologie obsolete e producono con bassi standard
  qualitativi, necessitando di un’opera di modernizzazione radicale.


  Latte e prodotti caseari: i principali prodotti caseari sono yogurt, formaggio e burro. Il consumo
  di yogurt è molto elevato (0,5 litri al giorno per famiglia), in ragione delle condizioni climatiche e
  delle tradizioni alimentari tipiche dell’area balcanica. Interessanti opportunità d’investimento
  sono presenti nelle regioni settentrionali e meridionali del paese.  Erbe medicinali ed aromatiche: la produzione di erbe medicinali ed aromatiche è in larga parte
  destinata ai mercati esteri. Alcuni prodotti, quali la salvia (sherebela-jemi vendi i pare ne amerike per export te sherebeles) , godono di un’eccellente reputazione
  sul mercato internazionale. Il livello delle esportazioni è attualmente stimato in circa 15 milioni di
  US$. Recentemente sono state avviate alcune attività locali di lavorazione e di confezionamento.  Pesca ed acquacoltura: l’attività di pesca è sviluppata sia lungo le coste che nelle acque interne.
  Attualmente oltre il 90% delle attività di pesca e di commercializzazione del pescato è in mano a
  privati. La pesca d’alto mare è l’attività più importante e contribuisce per circa il 70-80% alla
  produzione totale.
  La flotta peschereccia è composta di circa 160 battelli, tutti di proprietà di privati e dotati di
  motori con potenza compresa tra i 100 e i 600 hp (cavalli). Le principali varietà ittiche pescate
  comprendono merluzzo, triglie, piccole acciughe, seppie e calamari. La pesca sottocosta e nelle
  lagune è effettuata con imbarcazioni più piccole, equipaggiate con motori fuoribordo. L’attività si
  svolge soprattutto nelle lagune di Karavasta, Narta e Butrinto, con una produzione annua
  compresa tra 0,7 e 1 quintale per ettaro. I principali prodotti della pesca costiera e lagunare
  sono le triglie nere, le anguille e le razze.
  La pesca nelle acque interne si svolge principalmente nei laghi naturali di Ohrid, Scutari e Prespa,
  nonché nei laghi artificiali di Fierza, Vau i Dejes e Ulza. Le varietà principali includono carpe e
  anguille; nel lago di Ohrid si pescano il koran e le trote macchiate.
  L’industria per la lavorazione del pesce è cresciuta significativamente a partire dal 1994.
  Attualmente vi sono circa 25 – 30 impianti in attività, per lo più imprese straniere e di joint
  ventures, con una forte presenza di investitori italiani e greci.  Industria manifatturiera
  Prodotti chimici e plastica: l’industria chimica albanese è stata prevalentemente orientata alla
  produzione di prodotti per l’agricoltura e per il settore minerario. Il settore dei fertilizzanti è
  attualmente in fase di rivitalizzazione a seguito del coinvolgimento di un gruppo francese che, in
  base ad una convenzione con il Governo albanese, ha rilevato l’impianto di Laç. Le attività nel
  settore della plastica sono ancora relativamente limitate. Le vernici sono ancora in larga misura
  importate, sia dalla Grecia che dall’Italia, anche se la capacità produttiva interna è in fase di
  graduale espansione.


  Stampa e editoria: le attività di stampa sono in una fase di forte sviluppo in Albania. La domanda
  proviene sia da clienti privati, specie per quanto riguarda le etichette e le altre stampe
  commerciali, che da varie istituzioni pubbliche (stampa di formulari amministrativi, libri di testo,
  ecc.). Attualmente vi sono tra le 100 e le 200 stamperie in attività in Albania. La maggior parte
  delle imprese del settore sono di piccole dimensioni, ma con inadeguate tecnologie. Il settore
  della stampa e dell’editoria offre opportunità agli operatori stranieri in varie imprese del settore
  che necessitano di migliorare le proprie attrezzature e sono interessate all’acquisto di
  macchinari d’importazione. Potrebbe, inoltre, risultare redditizio per gli operatori stranieri del
  settore stabilire rapporti di sub fornitura in grado di produrre a prezzi estremamente
  competitivi lavorazioni cartotecniche che richiedono un ampio impiego di manodopera (ad
  es.,rilegatura di testi).  (ajo qe propozonte kontrapedali)Legname e derivati: le foreste coprono circa i 2/5 del territorio albanese, per un totale di circa
  991.000 ettari. I 4/5 delle risorse disponibili sono costituite da latifoglie, principalmente querce
  e faggi. Una parte consistente delle risorse forestali disponibili è difficilmente sfruttabile, a
  causa delle carenze infrastrutturali quali la mancanza di strade. L’industria della lavorazione del
  legname in Albania è in una fase di sviluppo e presenta notevoli potenzialità di ulteriore crescita.
  Il settore è stato completamente privatizzato e si stima un centinaio di diversi operatori nel
  settore, incluse alcune joint venture con investitori stranieri.
  Risorse minerarie
  Cromo e rame: i principali problemi del settore riguardano l’arretratezza delle attrezzature di
  alcune miniere e la localizzazione di gran parte delle risorse in aree di difficile accesso nelle
  regioni settentrionali. La presenza straniera è già significativa e comprende:
  • la Hayri Ogelman Madencilik (Turchia), titolare di una concessione a lungo termine per lo
  sviluppo della miniera di cromo di Kalimash e di impianti e miniere nelle città di Vllahane e
  Perollaj nel nord est dell’Albania;
  • la società Darfo (Italia), titolare di una concessione trentennale per lo sfruttamento
  dell’impianto di ferrocromo di Elbasan e delle miniere di cromo a Pojska e Prrenjas;
  • la società Ber-Oner (Turchia), che ha un piano di investimenti di circa 24,5 milioni di US$
  nell’estrazione e lavorazione del rame. Questa società ha stipulato una concessione
  trentennale per la gestione di alcune miniere di rame e per gli impianti di lavorazione.
  Petrolio e gas: il paese ha riserve stimate per circa 550 milioni di tonnellate. Società come
  Occidental Petroleum (USA), Premier Oil (Regno Unito), ÖMV (Austria), Coparex (Francia) ed
  Ina Naftaplin (Croazia) sono presenti in Albania già da tempo. Uno dei problemi correlati al
  settore petrolifero riguarda l’alto contenuto di zolfo del petrolio albanese, che richiede
  l’adozione di particolari processi di raffinazione ed elevati investimenti.


  Nel settore del gas naturale, la capacità produttiva nazionale è stimata intorno ai 69 milioni di
  metri cubi/anno
  (sa eshte konsumi i brendshem aktualisht dhe sa importohet), ripartiti in una dozzina di campi. Malgrado le ampie riserve, il livello attuale di
  produzione è molto basso ed il fabbisogno nazionale è prevalentemente coperto da importazioni.
  L’Albania, non usufruendo ancora di una connessione con un gasdotto internazionale, ha avviato
  uno studio su varie proposte, tra cui la creazione di connessioni con l’Italia, la Grecia e la
  Macedonia.

  Settore turistico
  I 450 chilometri di costa sono considerate come una notevole risorsa turistica. La mancanza di
  infrastrutture adeguate ha, però, ostacolato lo sviluppo delle attività turistiche. La maggior
  parte dei turisti che visitano le spiagge albanesi sono cittadini albanesi o kosovari e la presenza
  straniera è bassa. La costa ionica da Llogara al confine greco è ancora relativamente
  incontaminata ed offre interessanti attrazioni complementari, come l’area archeologica di
  Butrinto, che potrebbero attrarre segmenti selezionati del mercato turistico internazionale. La
  vicinanza con l’isola di Corfù, e il suo aeroporto internazionale, costituisce un elemento per la
  soluzione dei problemi di collegamento. Un’altra area suscettibile di sviluppo turistico è il lago di
  Ohrid, una mèta tradizionale per molti turisti albanesi. Il lago, che comprende anche le attrazioni
  delle “città museo” di Gjirokastra e Berat, potrebbe offrire l’opportunità per l’organizzazione di
  attività turistiche. il Governo albanese impegnato nell’incentivare e nel sostenere lo sviluppo degli
  investimenti in questo settore.


  Euro Info Centre IT 380 –
  Luglio 2005
   
 9. komino

  komino Valoris scriptorum

  Re: Drejt rritjes se exportit

  tani besoj se keni nje vizion te qarte te mundesive te zhvillimit te sektoreve industriale ne shqiperi.

  e mira e nje materiali nga jashte eshte fakti i qe nuk i behet rreklame shqiperise dhe ka tendencen te mos flase brockulla per te mbrojtur reputacionin.
   
 10. komino

  komino Valoris scriptorum

  Re: Drejt rritjes se exportit

  merrni sejcili nga nje sektor qe mendon se njeh me mire dhe mendoni nje strategji zhvillimi perpara se te "pushtohen" teresisht nga te huajt.


  veshjet e kepucet qe jane aktualisht 50% e exporteve

  peshkimi (ka disa pengesa ne export nga legjislacioni europian qe formalisht na konsideron ZHULSA - mungese higjene ne perpunim - dhe kufizon exportin)

  turizmi ne bregdetin e jonit (edhe ai kulturor).

  vaji ullirit (jane gati 2 rrenje ulliri per cdo person - nese nuk i kane djegur tashme)
   
 11. komino

  komino Valoris scriptorum

  Re: Drejt rritjes se exportit

  Pastaj lenda drusore (do te ishte interesane nje stragjegji per produktin e gatshem - mobilje psh)

  gazi natyror per konsum te brendshem (teme tjeter)

  Une, natyrisht, propozoj veshjet per momentin
   
 12. komino

  komino Valoris scriptorum

  Re: Drejt rritjes se exportit

  1.2. Situation in January 2005, post the Multi-Fibre Agreement (MFA)
  The MFA system of quotas enabled many developing countries to establish a
  garments industry by offering them protected access to the markets of the EU
  and USA. Customers became accustomed to sourcing product from many
  locations.
  The post-MFA world encourages greater competition among low-cost
  producers as buyers simultaneously move to reduce their supply base,
  typically from 30-40 to 12-15 countries, in order to become more efficient.
  Future contracts will largely be determined by three key factors: price, quality
  service and turn round time.
  One consequence has been the growth of China and India as suppliers.
  However, Eastern and Southern European suppliers will remain part of the
  buyers’ mix due to their proximity to European markets.
  Within countries factories will become consolidated into a smaller number of
  units and the continuing pressure on costs, wages and working conditions will
  exacerbate the trend towards more sub-contracting. Firms will face the
  challenge of supporting greater investment in technology in order to remain
  competitive.
  Some uncertainties remain. There is a lack of reliable information on the
  changes currently underway and uncertainty about the response of the EU,
  specifically whether it may impose quotas or tariffs on Chinese imports. It is
  not clear yet to what extent proximity to markets will be an important factor,
  which products will be least vulnerable to competition from China, and how
  important an indigenous textile industry will be in future.
  The growth capacity of the world market, and indeed what will happen when
  growth declines, is uncertain while on a micro level there is uncertainty about
  the actual strategies that buyers will adopt.
  1.3. Impact on Albania
  Proximity to Italy and Greece will continue to be a key benefit for investors
  from those countries in Albania, particularly for foreign owned firms in cut
  make and trim. In many instances, Albanian firms service smaller Italian and
  Greek producers that have established markets in their own countries. Some
  of these firms may rationalise supply lines in favour of Romania while others
  may switch their main production to China and maintain Albania as a back up
  source of supply to offset the long lead times from China.
  Foreign firms will be cautious about further investment unless they have a
  market niche that is expanding. Long term survivors will be those that create
  strategic partnerships with suppliers while serving an expanding customer
  base. Critical will be their management of the process of improving quality and

  efficiency through investment in technology, systems and the use of a flexible
  workforce.  marre nga UNITED NATIONS DEVELOPMENT PROGRAM
  EUROPEAN UNION
  Trade Liberalization &amp; Promotion Program
   
 13. komino

  komino Valoris scriptorum

  Re: Drejt rritjes se exportit

  Weaknesses
  • Relatively low level of new investment in
  Albania since 1997
  • Albania not as good at servicing the needs of
  potential investors as competing countries
  • Difficulty to find suitable premises; planning
  permission and new development can be
  slow or arbitrary
  • Weak financial services and legal framework
  • Unreliable electricity supplies
  • VAT disincentive for approved outward
  processors to use Albanian raw materials
  • Outward processors cannot easily sell output
  in Albania or export to third countries
  • Some firms have reported significant levels of
  labour turnover
  • Potential delays to get goods through
  customs


  Threats
  • Competition from China will hit many Italian
  and Greek producers
  • Existing foreign producers may rationalise
  and close their Albanian operations
  • Reluctance of Greek and Italian firms to
  invest overseas due to post-MFA threats
  • Negative image about instability of Albania
  • Romania has a better track record in the
  garment sector
  • Balkans market already being serviced by
  producers in Croatia, Bulgaria and Romania
  • Rising labour and operating costs
  • Potential for increase in political and
  economic uncertainty in Albania
   
 14. komino

  komino Valoris scriptorum

  Re: Drejt rritjes se exportit

  nderkohe qe niveli i pagve mbetet faktori kryesor terheqes

  Table 20: Gross annual salaries in manufacturing in the new European states, in US$
  Level: Management ProfessIonal Technical Skilled Unskilled
  Albania 13,538 8,123 6,031 3,569 2,215
  Serbia &amp; Montenegro 11,967 10,649 6,497 5,715 4,293
  Bosnia-Herzegovina 22,521 14,250 12,600 7,667 5,467
  Macedonia 26,251 14,214 10,797 5,701 4,079
  Croatia 35,283 22,317 16,862 11,408 7,714
  Slovak Rep. 21,189 NA 11,273 5,152 3,699
  Czech Rep. 21,193 NA 12,687 9,389 6,583
  Hungary 37,170 NA 17,860 8,744 7,618
   
 15. komino

  komino Valoris scriptorum

  Re: Drejt rritjes se exportit

  1. Draw a Preliminary Vision
  2. Analyse Domestic Supply/Exports/Imports
  3. Analyse the Value Chain (VC)
  4. Identify problems in the VC and define the Actions
  5. Identify export and sourcing Opportunities and define the Actions
  6. Group Similar Actions together
  7. Prioritize Actions and assign Time Frames
  8. Draw a Realistic Vision
  9. Finalize Strategy
  10. Implement and Monitor the Strategy

  keto jane fazat e hartimit te nje starategjie rritjen e exportit ne sektorin e veshjeve qe propozon UNCTAD/WTO
   
 16. komino

  komino Valoris scriptorum

  Re: Drejt rritjes se exportit

  nje lajm shume interesant nga
  www.rilindjademokratike.com

  Investitorët e rajonit të Pulias, 20 milion Euro për Shkodrën

  KRRT miraton parkun e madh industrial

  Këshilli Rregullues i Territorit të Qarkut të Shkodrës ka miratuar ndërtimin e një parku industrial me një shtrirje hapësinore të konsiderueshme. Parku industrial do të ndërtohet në qytetin e Koplikut nga investitorët italianë. Ndërtimi i këtij parku shihet nga drejtuesit e Qarkut të Shkodrës si një mundësi e re dhe mjaft e fuqishme për zhvillimin jo vetëm të qytetit të Koplikut, por të tërë rajonit verior. Ai do të ndërtohet në një zonë mjaft të favorshme shfrytëzimi, pasi ndodhet 10 km nga dogana e Hanit të Hotit, 2 km nga qyteti i Koplikut dhe 5 km nga linja hekurudhore. Kryetari i Qarkut të Shkodrës, Lorenc Luka, thotë se investimi për parkun industrial, i cili kap vlerën e rreth 20 milion eurosh do të realizohet nga shoqata e investitorëve të rajonit të Pulias në Itali. Sipas tij, në këtë park do të ketë mundësi për investime, që lidhen me prodhimet agro-industriale, agromekanike, shtypshkronja, tekstile, reparte pune, ambiente të ndryshme shërbimesh etj., për të cilat do të tregohet shumë kujdes në drejtim të mosdëmtimit të ambientit.

  Parku industrial do të shtrihet në një sipërfaqe prej 65 ha tokë, e gjitha publike. Në parkun industrial, që do të zërë një sipërfaqe prej rreth 210.000 m2, projekti parashikon vendosjen e 68 kapanoneve me sipërfaqe që variojnë nga 550m2 deri 2200m2, 34 ndërtesa për zyra dykatëshe, një platformë logjistike 24.000 m2 dhe 1000 m2 për shërbimet e përbashkëta sociale.


  ...............................................


  Projekti ka kohe qe diskutohet dhe lajmi nuk eshte aspak nje propogande politike (pavaresisht gazetes)
   
 17. ados

  ados Primus registratum

  Re: Drejt rritjes se exportit

  po te besojme gazetat, sidomos ato shqiptare, tani do kishim rradhen si presidente e EU,e bera nga thena eshte shume larg..
  nejse, si shqiptare qe jemi, hajde ta besojme edhe kete..
   
 18. komino

  komino Valoris scriptorum

  Re: Drejt rritjes se exportit

  nuk ka gje per te besuar

  eshte miratuar projekti i nje zone industriale italiane ne koplik.

  Hap shume i rendesishem per ne po aq sa Club Med i Kakomese ne fushen e turizmit.
   
 19. Daniel H

  Daniel H Primus registratum

  Re: Tregtia e Jashtme

  TREGTIA E JASHTME, QERSHOR 2006 (sipas INSTAT)
  Në muajin Qershor të vitit 2006 u eksportuan 6923 mln lekë mallra, me rritje 2% në krahasim me muajin Qershor të 2005 dhe ulje 1.1% në krahasim me muajin Maj 2006.
  U importuan 27786 mln lekë mallra me rritje 18.5% në krahasim me muajin Qershor të 2005 dhe rritje 14.1% në krahasim me muajin Maj 2006.
  Defiçiti tregtar i këtij muaji është 20863 mln lekë, duke shënuar një rritje prej 20.2% krahasuar me muajin paraardhës dhe një rritje prej 25.5% krahasuar me muajin respektiv të vitit 2005.
  Tregtia me vendet e Bashkimit Europian zuri 63%. Partnerët kryesorë tregtarë vazhdojnë të jenë Italia dhe Greqia. Me Italinë eksporti është 70.5% dhe importi 25.6%. Kurse me Greqinë, eksporti është 8.7% dhe importi 14.7%.
  Disa nga partnerët tanë tregtarë me të cilët eksporti dhe importi është rritur, janë: për eksportin, Austri, Britani e Madhe, Gjermani, Maqedoni etj, dhe për importin, Britani e Madhe, Bullgari, Maqedoni, Kroaci, etj.
  Krahasimi me muajin paraardhës për disa nga grup mallrat tregon që eksporti i grupit:
  “Minerale, lëndë djegëse, energji elektrike” u rrit 108.1%,
  “Makineri, pajisje dhe pjesë këmbimi” u rrit 46.3%,
  “Prodhime druri dhe letre” u rrit 10.8%, etj.

  Ndërsa eksporti i grupit:
  “Materiale ndërtimi dhe metale” u ul 25%,
  “Ushqime, pije, duhan” u ul 21.1%, etj.

  Importi i grupit:
  “Makineri, pajisje dhe pjesë këmbimi” u rrit 34.2%,
  “Minerale, lëndë djegëse, energji elektrike” u rrit 31%,
  “Materiale ndërtimi dhe metale” u rrit 20.3%, etj.

  Ndërsa importi i grupit:
  “Prodhime druri dhe letre” u ul 7.6%,
  “Lëkurët dhe artikujt prej tyre” u ul 2.2%.

  Në muajin Qershor 2006, importi i mallrave me akcizë arriti vlerën 4203 mln lekë, duke zënë 15.1% ndaj totalit të importit. Krahasuar me Qershorin e 2005, importi i mallrave me akcizë ka patur rritje prej 67.9%. Peshën më të madhe të këtyre mallrave e zënë nënproduktet e naftës (52.5%).
   
 20. komino

  komino Valoris scriptorum

  Re: Tregtia e Jashtme

  Nje hap me rendesi eshte rritja e cmimit te references (praktikisht e detyrimeve doganore) per mallrat textile qe vijne nga kina dhe turqia.
  Me ne fund biznesi vendes mbase mund te filloje te marre fryme.
  Kuptohet qe egzistenca e tregut te brendshem eshte nje hap i pare drejt exportit
   

Shpërndajeni këtë faqe