Toleranca nderfetare mes shqiptareve ne Kosove!!

OROSHI

Primus registratum
Toleranca nderfetare mes shqiptareve ne Kosove!!

Nuk po e hapi ket teme per /pf/images/graemlins/tongue.giferqarje,perproserb proTurq,prolesh,por do doja te kisha nje ide ma te madhe per tolerancen fetare ne Kosove ndermjet shqiptareve.Kam shum pikpyetje mbi kete,pse kur shqiptaret e Kosoves apo te maqedonise kur me prezantojne tek shoket e tyre,u thone:asht katalik shqipnije por gjal i mire???Ka te baje feja se a je djal i mire apo i keq??Dhe a asht e vertete qe katoliket e Kosoves kane qene ma te "perkedhelun "nga serbet sesa muslimanet??A kan dhan katoliket e Kosoves ndihmesen e tyre per idealet e Kosoves??Ju lutem pa ofendime!!!! :wave:

vlera

Primus registratum
Re: Toleranca nderfetare mes shqiptareve ne Kosove!!

Pershendetje!

Oroshi keni hap nje teme mjaft te ndieshme e cila mund te marre nje kahje te padeshiruar sic behet shume shpesh ketu, por si kosovare qe jam mendoj se duhet ti shpreh mendimin tim.
Para se te filloj dua qe te te them se njerezit kudo ne bote e jo vetem ne Kosove ndryshojne nga njeri tjetri , kane mendime te ndryshme, besojne ndryshe nga njeri tjetri, dikush beson me shume, dikush eshte me i lidhur per atedhe dhe komb, etj, etj.
Ne temen qe keni shtruar te intereson qe te dini:

1. A ka percarje nderfetare ne mes shqiptareve ne Kosove?
2. A ishin katoliket me te perkedhelur nga serbet?
3. A ka te beje feja qe njeriu te jete i mire apo jo?
4. A kane dhen kontriburin e tyre shqiptaret e besimit katolik per idealet e Kosoves?

Me pak fjale dua qe ti pergjigjem ketyre pyetjeve:

1. Ne Kosove nuk ka pas perqarje fetare as ne mes serbeve dhe shqiptareve e lere me te kete perqarje ne brenda perbrenda shqiptareve. Serbet jane munduar qe luften e shejte te kosoves per clirim nga zgjedha e tyre ta paraqesin para botes si lufte fetare por kjo nuk u eshte shitur.
2. Shqiptari ishte shqiptar para syve te serbeve, asnjera pal nuk kane qene e perkedhelur, sa per te treguar dua te te perkujtoj tashe ne lufte si i shfarosen serbet gati gjithe katundin e Mejes malesi e Gjakoves shqiptare te besimit katolike.
3. pergjigjien e kesaj pyetje mund ta marresh edhe nga vetja, si mendon ti si mund te jete nje njeri i mire apo i keq, une mendoj se secili njeri ka anet e mira dhe anet e tij te keqija, por kesaj pyetje dua ti pergjigjem qe mendoj se edhe i pershtatet nje thenje te Ate Anton Harapit:

NJERIUN E BAN SHPIRTI E NDERGJEGJIA, E PARAQET SJELLJA, E VLEFTESON PUNA.

4. Kontributin per clirimin e Kosoves e ka dhene cdo shqiptare jashte dhe permbredna saj pa dallin feje a gjinije mund ta theme edhe kete.
Lavdi dhe qofshin te paharruar per mot e jete ata qe per diten tona me te mira dhuruan edhe jeten e tyre.
Por do te te jap nje shembull pra te te mos mbetem borgje e te tregoj se sa te respektuar jane shqiparet e besimit te krishtere nga vllezerit e tyre musliman dhe e kunderta, dua te permend me respektin me te madhe Plakun e urte Anton Ceta qe me urtesin e tij beri qe te shuhet gjakmarrja ne Kosove.
Shqiptaret jane te ndare fetarisht por jo edhe shpirterisht, ky eshte mendimi im.

Gjithe te mirat!

zog

Primus registratum

une mendoj se per nje serb, boshnjaku e kosovari jane musliman, kroati e slloveni katolik. ai e ben dallimin veç keshtu.

pra dhe per kosovarin ndryshimi ndermjet nje serbi e kroati apo slloveni vjen nga feja kur ai s'do ti fusi te gjithe me nje thes.

vete kosovari eshte shqiptar tejet i muslimanizuar (duke qene i tille ai INSTIKTIVISHT nuk i do "kataliket", ne ket kategori futen greket serbet malazest e maqedont. dmth komshite e tij). mendoj se po te mos qe i tille ai do te qe asimiluar me kohe.

psh une them se pas ca vitesh, shumica e ortodokseve te shqiperise jugut, rrezikojne te kthehen ne greke. dmth ne origjine.

james hetfield

Primus registratum

Shqiptaret ortodokse te Shqiperise se Jugut pas disa vitesh rrezikojne te kthehen ne origjine,d.m.th. ne greke????? Mes gjithe k. . .lliqeve qe kam lexuar ne Internet,jo vetem te Albforumi,kjo eshte me te vertete fantastike.Pervec faktit se shqiptaret e krishtere jane te vetmit shqiptare te vertete,me gene te pastra iliresh,se te tjeret jane turq dhe gabel shqipfoles,do te doja te dija ne ca bote jeton ky qe ka bere nje pohim idiot si ai i mesipermi?Pas sa vitesh "parashikoka" Nostradamusi i mesiperm se do ndodhe nje gje e tille?5,6 vjet?Me shume?Me pak?Budallalliku me gjithmend s'paska fund!

zog

Primus registratum

or **** plake, budallallikun po e flet vete, kur me tregon per gene e race ilire. si duket hala se ke degju ate shprehjen "jevgjit berati".

per te te dhene shembuj, po te them ma trego nje person orthodoks qe te kete kaptine te verdhe. ju plerat (qe ti idiot mi quan ilire) as lekuren s'e keni te bardhe e jo me syte.

qendra e orthodoksise shqiptare eshte Berati e me pas korça, shko lexo histori te març vesh per origjinen e ketyre qyteteve. terminollogjia sllave e krahinave te jugut e tregon qarte, e ti kopuk e bir kopuku flet per pasterti race kur duhet te postosh nje foto tenden te te shohim bardhesine e lekures njehere.

james hetfield

Primus registratum

O Zog(ne italisht kjo fjale ka nje kuptim te lezecem /pf/images/graemlins/laugh.gif ) me ke dhi t'u qesh! Ti mer race jevgu i bardhe /pf/images/graemlins/laugh.gif ke nevoje urgjente per nje blowjob! /pf/images/graemlins/laugh.gif

Shqiptaret ortodokse te jugut nga greke na i qite sllave??? :eek: :eek: Zgjidh e merr,vendosu ca jane,greke apo sllave! /pf/images/graemlins/laugh.gif Se je i cik konfuz!

copenhagen

Primus registratum

Hallo!
Propozoj qe tema te zhvendoset tek Teologjia :
Flasin te Krishteret.. /pf/images/graemlins/laugh.gif /pf/images/graemlins/laugh.gif

ilirjan

Primus registratum

Po jap ca emra te njohur ortodokse nga Shqipnia e jugut;

Anastas Angjeli
Gaqo Apostoli
Fatos Nano
Kozma Dushi etj etj ka plot minj te zi

Myslimanet e jugut jane padyshim me te bardhe qe nga Janina deri ne Korce .

Ka dallim midis SKRAPALIUT dhe Beratasit ortodoks,midis katunarit Korcar dhe Qytetarit ortodoks Korcar.

BIZANTI prishi rracat ne Ballkan dhe jo Turqia (shifeni BOSNJEN,80% jane bjonda)

Nje sqarim per JEMES ;
Ju Grekafonet nuk mund ta kuptoni dot ndryshimin e Sllaveve ortodokse nga Grekortodokse se jeni martu njoni me tjetrin si Pandeli Majko (gjysem Grek,gjysem sllav)
Fjala eshte per popullaten SLLAVE dhe TOPONIMET ne jug te Shqipnise (zona e Korces,Pogradecit,) vetem 20% e popullates SLLAVE ne Shqipni jane myslimane.(Golloborda,dhe GORANET e Kuksit)

zog

Primus registratum

ne fakt racat i krijon feja dhe i prish QYTETERIMI, prandaj bizanti ndikoi negativisht. njerezit e kerkojne qyteterimin si kusht per permiresimin e jetes. ka nje poeme greke ku flitet per ankthin me te cilin i prisnin barbaret sidhe zhgenjimin e pesuar kur ata nuk erdhen.

personalisht besoj se shqiptaret "e vertete" u bene totalisht muslimane, dhe fare thjesht, ata iu binden zoterinjve te tyre te cilet u rreshtuan me sulltanin, po ashtu si sot jane te rreshtuar me perendimin kapitalist.

ata qe mbeten te vetem, kishin aresye te forta per kete, dhe une mendoj se keto aresye ishin nder te tjera dhe ORIGJINE.
prandaj nuk gjejme orthodoks bjond, jo ne shqiperi po as ne greqi. ka me shume bjonda origjinal ne stamboll se ne athine.

gjunah qe mungojne studimet serioze rreth ketyre fakteve te mbetura sot tabu.

OROSHI

Primus registratum

Faleminderit Betina :thumbsup: :thumbsup: ,Zog,kam respekt per ty plako por e ke ba lamsh,mos e ktheni temen ne sharje :angel: ,ortodokset e jugut jane shqiptare dhe te gjithe e dime se sa kan ba ata per shqiperine,ne pretendojme qe shqiperia eshte deri ne Preveze,ndersa ti na e nxore ne Berat??? :eek: :eek: ,kjo teme ka te baje vetem me tolerancen ndershqiptare ne kosove!!Pse duhet te shahemi e te ofendojme njeri-tjetrin gjithmone kur vjen puna tek idealet tona?? :cry: :cry: .

vlera

Primus registratum

Pershendetje!

citoj Zog
une mendoj se per nje serb, boshnjaku e kosovari jane musliman, kroati e slloveni katolik. ai e ben dallimin veç keshtu.

pra dhe per kosovarin ndryshimi ndermjet nje serbi e kroati apo slloveni vjen nga feja kur ai s'do ti fusi te gjithe me nje thes.

vete kosovari eshte shqiptar tejet i muslimanizuar (duke qene i tille ai INSTIKTIVISHT nuk i do "kataliket", ne ket kategori futen greket serbet malazest e maqedont. dmth komshite e tij). mendoj se po te mos qe i tille ai do te qe asimiluar me kohe.

psh une them se pas ca vitesh, shumica e ortodokseve te shqiperise jugut, rrezikojne te kthehen ne greke. dmth ne origjine.

Zogu duke u bazuar ne shkimin qe e keni shkruar, mendoj shume pak njiheni me realitetin e shqiptareve jashte kufinjeve te Shqiperise, apo me mire te them te trojeve shqiprateve qe ishin pjese e ish Jugosllavise.
Kam nje pyetje per ty, ndoshta keni aso menimesh qe mund te na shpetoni nga belaja:

Si mund ta beshe qe nje njeri apo nje fqinje te do kur ai ste do???

Me thuaj te lutem ke pa ndonje shenje, ke degjuar ndonje thenje nga fqinjet tane, qe kane shpreh apo qe jane pro fqinjesise se mire. Ata deri me tani, kane shprehe vetem urrejtje.
Dhe gabohesh kur thua se shqiptaret kosovar fusin ne te njejtin thes kroatet, serbet sllovent, maqedonasit kjo nuk eshte aspak e vertete.
Shqiparet kosovar kane ndihmuar dhe kane qene pro kroateve ne luften kroato-serbe, e poashtu edhe kemi miqesi shume te mire me sllovenet.
Dhe te lutem shume para se te shprehesh mendimet shiko cfare shkruan mos krijo armiqe te rinje pa i pas fare, se edhe ashtu mjaft kemi

Por per mua, jap mendimin tim personal, serbi e maqedoni mbeten armiqe perderisa akoma nga dora e tyre vrahen cdo dite shqiptare, perdersia edhe pas 5 vitesh te mbarimit te luftes akoma mbahen pengje nuk ndrite rastin e mese 3600 njerezish
Dhe si mendoni ju zoteri, nuk mund ti gjej e ti kethej keta njerez Serbia, po te doj e bene per nje ore, por jane shume te mencur, ajo e di se po ti sjell 3000 njerez per nje dite do behet jehon ne media, dhe kete e bene kohe pas kohe duke shpure ne Kosove eshtrat e 10 apo 15 veteve. Ne kete menyre ajo nje pjese te madhe te popullit e le ne ankth dhe pjesen tjeter ja kujton cdo dite luften dhe ngjarjet e tmerrshme qe ndodhen gjate saj.

Sa i perkete fese , se sa eshte i lidhur shqiptari kosovare per te mendoj se eshte fol mjafte ne tema tjera, dhe me duket sikur jemi duke i perserite fjalet

Shoqeria kosovare po ndertohet si shoqeri laike, demokratike pra kjo eshte baza sipas mendimit tim, dhe i jep te drejte dhe liri te pakufizuar njeriut ne menyren e jeteses se tij, ne fe edukim etj etj.
Dhe shqiptaret kosovare jane aq fetar sa shpirti ua ka pranuar fene, sikurse edhe ne te gjitha vendet tjera demokratike, ku njeriu mund te jetoj i lire.

Gjithe te mirat!

vlera

Primus registratum

Erdha edhe njehere qe ti kerkoj Zogut falje per ato qe i kam shkruar, tashe kur po lexoja edhe njehere ate se cfare shkorva e verejta se e paskam keqkuptuar shkrimin e tij.

Me vjen keq qe u shpreha me nguti dhe e keqekuptova shkrimin tende dhe per kete gje Zogu te kerkoj falje. :confused:

te pershendes me respekt :wave:

zog

Primus registratum

oj betina oj shoçe, ti nuk me ke kuptu, e ne vend te kerkosh sqarime fillon e ben hartime. hehe!

une shkruj ne menyre te koncetruar dhe njekohesisht me shtrirje te gjere idesh, pothuaj asnjehere s'bej dot redaktim, aresye kohe dhe vendi. keshtuqe shpeshhere shkrimet jane rremuje e te pakuptushme per te gjithe, sidomos per ata qe s'me njohin pikepamjet.

tani shkurtimisht desha te te rishpjegoj, qe per te HUAJIN, dallimin midis nje kroati, nje boshnjaku dhe nje serbi, e ben vetem besimi fetar.
keshtu vepron francezi, gjermani, italiani etj. per te gjithe keta observatore te jashtem, nje boshnjak eshte nje MUSLIMAN, nje serb eshte nje ORTODOKS, nje kroat eshte nje KATOLIK. atehere pse kjo llogjike mos jete e vlefshme edhe per kosovaret. (per kete po pate shpjegime je e mirepritur)

per shqiptaret e shqiperise ndryshon puna, ata akoma dhe sot boshnjaket, kroatet, serbet, maqedonet e te tjeret i konsiderojne JUGOSLLAVE. pranej dhe nuk kane urrejtje te veçante ndaj serbeve.

per kosovaret ndryshon puna, per ta vetem serbet jane kojshi, kroatet jane larg, historikisht keta nuk kane interesa ndaj shqiperise dhe kosoves, as gje si lidh me ne, per kete jane me te paanshem, por kjo s'do te thote se kane dashuri te veçante. per ta ne jemi MUSLIMANE perpara se te jemi shqiptare. e kosovaret veçanerisht pasi ata njihen me hollesisht me ne shqiptaret e shqipnise.

a kupton, ket isha tu thone. ndersa ti duke ndjere rrezik e fut temen neper moral demokratik, jo po besimi eshte i lire e kosovaret besojne demokratikisht, e kane te drejte ta zgjedhin ate, e plot dokra te tjera morale e justifikuese per te cilat nuk ishte fare fjala ne ket teme.

e megjithate hapesi saj fare mire ta ka shpjegu; kosovari mendon per shqiptarin "asht katalik shqipnije por gjal i mire".

dhe une shtoj, se ajo "gjal i mire" eshte vetem se behet fjale per shqiptar shqipnije e jo shkije. nji ketu ngel debati e s'ka pse me i rrone verdalle.

OROSHI

Primus registratum

Ne rregull Zog :thumbsup: ,tani doja te shprehja edhe dicka tjeter,kur thua se" Kroati eshte me larg dhe nuk ka interesa me shqiptaret"(te Kosoves besoj?),nqs ky eshte edhe mendimi i shumices kosovare atehere do thoja me plot bindjen qe eshte I GABUAR!!Kroatet(jo te gjith)jane (flas per pjesen perendimore)Dalmatin,pra kjo eshte edhe nje arsye me teper(sikur te harrohej feja)qe ne me ata te ndiheshim me te afert!!Nuk e di se sa e vleresojne kete fakt Kroatet.Di gjithashtu se shume shqiptare te Kosoves kane luftuar per Kroacine,eshte bere kjo ngaqe kemi nje armik te perbashket apo vete gjaku na afroi,nuk e di :eek: :confused: .Do e vleresoja ne maksimal afrimin e shqiptareve me Kroatet,por mbes i zhgenjyer kur shoh ndikimin qe jep feja tek shqiptaret e Kosoves,sikur ky ndikim te ulej ne minimum(nuk ka ma rrezikshmeri te zhdukjes se shqiptareve nga sllavet tani besoj,persa i perket idese qe duhet forcuar feja muslimane per te ruajtur identitetin)atehere shum gjana do shkonin mbare!!! :wave:

vlera

Primus registratum

Zogu te pershendes, paskem qene duke shkruar te dy ne nje kohe, per ate qe une e kam keqkuptuar te kerkova falje.

Por une shprehjen qe e ka perdore hapsi i temes nuk e ndjeje te afert dhe nuk e them, dhe prape e them kete gje, njeriu ndryshon nga njeriu.
Dhe mund te vazhdojme te flasim sa te duash, fjala e nxjerre fjalen thuhet, por ajo qe eshte me rendesishmja ketu , une si shqiptare kosovare skam degjuar kurre te kete pas ngaterresa ne mes shqiptareve qe i takojne ketyre dy grupeve fetare ne Kosove, dhe lutem e uroj qe ky respekt dhe ky vllezerim te ekzistoje edhe me tutje ashtu sic ka ekzistuar deri me tani. por edhe nuk dua te anashkaloj edhe ca nga ato rastet ekstreme,... qe duhet marre si normale per mendimin tim.

OROSHI

Primus registratum

Beti,une nuk kam qene kurr ne Kosove(sa do doja te shkoja :angel: )por duke u bazuar ne mentalitetin e shqiptareve te Kosoves qe jetojne ne perendim,mua me merr vaji :cry: ,prandaj kam hapur keto temat,per te ndryshu mendimin negativ qe kam per vllaznit e mij Kosovar,qysh kur kam pas gjyshin gjall dhe axhat e babes ,na kan fol me dashamirsi per shqiptart e kosoves,prandaj mu me prek cdo thanie e juaj(jo e jotja)e cila pasqyron anen negative qe keni per katoliket atje apo tek ne!!!

vlera

Primus registratum

Kur flitet per fene ne kosove te behet te mendosh dhe te duket sikur nuk e njef vendin dhe njerezit ku ke lind dhe je rrite, kjo me duket paksa qesharake.

Nuk e di se per cfare ju bene pershtypje feja dhe kosovaret. kam kete pershtypje dhe mendoj se shume besojne se shqiptaret po te ishin me besim te krishtere ashtu sic ishim me pare do te gjenim ndihme dhe perkrahje nga bota, une nuk e kam kete mendim dhe ja pse:

Ne kohen kur Skenderbeu luftoi me perandorine otomane ishim me besim te krishtere
Kam nje pyetje per ju dini te tregoni sa na ndihmoi bota e krishtere ne ate kohe, kur Skenderbeu u be mur i gjalle per 25 vite dhe mbrojti veten por edhe turqit nuk shkuan me tutje dmth mbrojti ne kete menyre edhe boten krishtere, dhe me thoni u ndihmuam gje ne
Tjetra, ja mbylli bota nje muslimani dyert kur shkoi te kerkoi pavarsine, pra e kam fjalen per Ismail Qemalin,
Tjetra, ishim musliman dhe kishim prosllavet kundershtare, me thuani sa ndikoj feja qe bota te mos intervenonte ne kosove.

vlera

Primus registratum

Oroshi tu plotsofte deshira qe te vesh ne Kosove sa me shpejt e ta vizitosh, pastaj mund te flasesh per pershtypjet e tua me lehte. KJo qe the ti me preku se edhe une ende skam qene kurre ne Shqiperi dhe te njejten gje e ben edhe gjysherit e mi e prinderit e mi na folen dhe na bene shume te afret me vendin e shejte vendin ame qe quhet Shqiperi, nga gjyshi mesova per Skenderbeun, per Shkodren e Oso Kuken, per Vloren e I.Qemailit, dhe per kete gje them se sjemi te ndare shpirterisht.

OROSHI

Primus registratum

Beti,te rrime shtremt e te flasim drejt,dihen mentalitetet e ndryshme qe ekzistojne ndermjet shqiptareve te kosoves dhe te shqiperise per fusha te ndryshme te jetes(si feja,politika etj),tani,a ka ndonji gja te keqe nqs une dua te krijoj nje ide me te madhe se sa kjo qe kam ,per shqiptaret e Kosoves ne lidhje me mentalitetin e tyre per ato pikat qe permenda ma lart,ti e din qe ne e njohim njani-tjetrin shum pak(perjashto vitet e fundit),ta thash edhe ma siper qe mu me vjen per te qajt kur perballem me mentalitetin e Kosovareve ketu ne perendim!!Shpresoj qe ne Kosove asht ndryshe.Apo edhe ne na ndodh si puna e Marokeneve qe kur jane ne vendet Perendimore,jane me fanatike,ma fundamentalista,ma racista,ma proarabe se vete arabet!!!I njoh edhe dallimet ndermjet Prishtinasve e Drenicakve,ndermjet Gjakovarve e Llapjanve!! :thumbsup: