Thanksgiving
Meqe festa tradicionale amerikane e Thanksgiving po afrohet, dhe me ka rene detyra e gatimit te gjelit te detit, po jap menyren time te gatimit dhe do falenderoja ato qe do me jepnin keshilla dhe ide me te mira /pf/images/graemlins/smile.gif
Ne fillim nxjerr pjeset e brendshme te gjelit qe jane qafa, melcit dhe zemra (e veshtire per nje vegjetarjane si une!
) dhe i ziej vecant me kripe. Ne nje tenxhere te vecante perziej copa galete me arra dhe i skuq me vaj ulliri (shume preferojne gjalpe). Ne nje tenxhere tjeter skuq kerpudha te coptuara, pak qepe, pak hudher, celery po patet, karrota te coptuara imet. Permbajtjen e fundit e hedh tek tenxherja me galeta dhe arra dhe i perzij bashke ne nje zjarr shume te ulet, i hedh lengun e te brendeshmeve te gjelit me melcine dhe zemren e coptuar ne copa te vogla dhe i le te marrin nje vale te lehte. Pastaj i hedh stafidhe dhe cranberries si dhe majdanos dhe pak rigon. Dueht provuar per sasine e kripes nese eshte e mjaftueshme. Me nje luge te madhe filloj te mbush gjelin. Eshte e rendsishme mos te mbushet plot sepse mbushja bymehet gjate pjekjes se gjelit dhe behet nje mase e ngjeshur. Vendos gjelin e mbushur ne nje tave te lyer me pak gjalpe ose vaj ulliri, lyen gjelin me pak gjalpe dhe nen lekure fus duart e lyera me nje salce qe kam bere me pare qe permban rigon dhe leng limoni, dhe e fut ne furre. Here pas here e sperkat me vere te kuqe, ose te bardhe po te doni qe mos te ndryshoj ngjyren si dhe me lengun qe ka leshuar ne tave. Kur eshte shume afer pjekjes, anash gjelit ne tave hedh pjesen tjeter te mbushjesh dhe i le te piqen/gatuhen bashke me gjelin per 30 min e fundit.
Eshte e rendesishme qe te njomet lekura e gjelit here pas here qe te krijoje lekuren e pjekur mire. Pas pjekjes e heq menjehere nga furra se po e lash atje thahet, e mbuloj me flete alumini qe te mbaje ngrohtesine derisa te sherbehet.
Per ju mishngrenesit, ju befte mire, per mua... duhet te kerkoj neper sallata /pf/images/graemlins/smile.gif
Meqe festa tradicionale amerikane e Thanksgiving po afrohet, dhe me ka rene detyra e gatimit te gjelit te detit, po jap menyren time te gatimit dhe do falenderoja ato qe do me jepnin keshilla dhe ide me te mira /pf/images/graemlins/smile.gif
Ne fillim nxjerr pjeset e brendshme te gjelit qe jane qafa, melcit dhe zemra (e veshtire per nje vegjetarjane si une!

Eshte e rendesishme qe te njomet lekura e gjelit here pas here qe te krijoje lekuren e pjekur mire. Pas pjekjes e heq menjehere nga furra se po e lash atje thahet, e mbuloj me flete alumini qe te mbaje ngrohtesine derisa te sherbehet.
Per ju mishngrenesit, ju befte mire, per mua... duhet te kerkoj neper sallata /pf/images/graemlins/smile.gif