Thanksgiving

AnaBlue

Forumium maestatis
Thanksgiving

Meqe festa tradicionale amerikane e Thanksgiving po afrohet, dhe me ka rene detyra e gatimit te gjelit te detit, po jap menyren time te gatimit dhe do falenderoja ato qe do me jepnin keshilla dhe ide me te mira /pf/images/graemlins/smile.gif

Ne fillim nxjerr pjeset e brendshme te gjelit qe jane qafa, melcit dhe zemra (e veshtire per nje vegjetarjane si une! :mad: ) dhe i ziej vecant me kripe. Ne nje tenxhere te vecante perziej copa galete me arra dhe i skuq me vaj ulliri (shume preferojne gjalpe). Ne nje tenxhere tjeter skuq kerpudha te coptuara, pak qepe, pak hudher, celery po patet, karrota te coptuara imet. Permbajtjen e fundit e hedh tek tenxherja me galeta dhe arra dhe i perzij bashke ne nje zjarr shume te ulet, i hedh lengun e te brendeshmeve te gjelit me melcine dhe zemren e coptuar ne copa te vogla dhe i le te marrin nje vale te lehte. Pastaj i hedh stafidhe dhe cranberries si dhe majdanos dhe pak rigon. Dueht provuar per sasine e kripes nese eshte e mjaftueshme. Me nje luge te madhe filloj te mbush gjelin. Eshte e rendsishme mos te mbushet plot sepse mbushja bymehet gjate pjekjes se gjelit dhe behet nje mase e ngjeshur. Vendos gjelin e mbushur ne nje tave te lyer me pak gjalpe ose vaj ulliri, lyen gjelin me pak gjalpe dhe nen lekure fus duart e lyera me nje salce qe kam bere me pare qe permban rigon dhe leng limoni, dhe e fut ne furre. Here pas here e sperkat me vere te kuqe, ose te bardhe po te doni qe mos te ndryshoj ngjyren si dhe me lengun qe ka leshuar ne tave. Kur eshte shume afer pjekjes, anash gjelit ne tave hedh pjesen tjeter te mbushjesh dhe i le te piqen/gatuhen bashke me gjelin per 30 min e fundit.
Eshte e rendesishme qe te njomet lekura e gjelit here pas here qe te krijoje lekuren e pjekur mire. Pas pjekjes e heq menjehere nga furra se po e lash atje thahet, e mbuloj me flete alumini qe te mbaje ngrohtesine derisa te sherbehet.
Per ju mishngrenesit, ju befte mire, per mua... duhet te kerkoj neper sallata /pf/images/graemlins/smile.gif
 

eM

Paper Moon
Re: Thanksgiving

Yammmy
Une ngorsh per gjelin po puna eshte se ngelet aty per nje jave te tere dhe vjen puna qe nuk shtyhem me po prap te vjen keq ta hedhesh. Me te mirin e ben mamaja e nje shoqes time. Tastaj ngordh dhe Pumkin pie! edhe me yammmy!

I shtoj nja dy lb cdo thanks giving una!

Befshi qejf te gjithe dhe ja kalofshi sa me mire!

eM
 

enderr e njomet

Primus registratum
Re: Thanksgiving

po turkey sandwiches i harrove mo? merr ca turkey, hudhi majoneze /pf/images/graemlins/smile.gif fute mes bukes edhe opaaa. un i kam shum qejt turkey leftovers sepse te japin gjithashtu nje numer te madh mbllacitjesh me cdo hapje frigoriferi ne kerkim te dickaje te mire per te ngrene.

Po ndonje sugjerium tjeter cfare keni? Une do gatuaj gjelin tek shtepia e shoqes sime ne Detroit, do bej edhe ca mashed potatoes po nuk e di tjeter cte bej... edhe pse ne 4 veta do jemi...
 

AnaBlue

Forumium maestatis
Re: Thanksgiving

Une do bej ate qe sygjeron Rrapatushja tek tema e Recetave te Gatimit qe behet me lule laker. Gjithashtu, eshte mire te behen sallata te ndryshme per te ekulibruar gjelin. Po cranberry sauce? Nuk di si behen yams :confused:

Une jam e ftuar ne nje darke ku jane mbi 20 veta te ftuar /pf/images/graemlins/smile.gif
 
Re: Thanksgiving

Ahhhh ethet e thanksgiving po ju pervelokan.

Enderr, c'mu kujtua nje cope qoshe ne Birmingham, Mich qe ben Gelatot me te mira ne bote, po te ra rruga ha nje per mua se po me rrjedhin jarget qysh tani /pf/images/graemlins/smile.gif

Une kam ne plan te bej byrecka per embelsira /pf/images/graemlins/smile.gif

Brie, apple, walnut, and honey, dhe bannas with milk chocolate.

Po deshet receta fishkelleni /pf/images/graemlins/smile.gif
 
Re: Thanksgiving

Endrra mashed pataoes? Une ty te kam mbajtur per inovator dhe inventor /pf/images/graemlins/smile.gif

Portabello mushroom filled with bread crums walnuts, ground meat and spices . Yummy /pf/images/graemlins/smile.gif
 

AnaBlue

Forumium maestatis
Re: Thanksgiving

Fiuuuuuu... per Rrapatushen! Si eshte puna e embelsirave byrecka? /pf/images/graemlins/smile.gif
 

AnaBlue

Forumium maestatis
Re: Thanksgiving

Me miq dhe miq te miqve... mbi 20 veta! /pf/images/graemlins/smile.gif

I dashuroj festat! Preokupimet per gjera te vogla si gatimi, cfare do vesh, kemi mjaft pije?
 

jula

Primus registratum
Re: Thanksgiving

Per cfare falenderohet ne kete dite, se e kam harruar? :rolleyes:

Nuk desha te prish festen, befshi shuuume qejf!!! /pf/images/graemlins/smile.gif
 

enderr e njomet

Primus registratum
Re: Thanksgiving

Tushe, at times like these I'd rather get suggestions /pf/images/graemlins/smile.gif u know... to offset the chance of not being congratuated at the end of the meal /pf/images/graemlins/smile.gif gjasme dmth... po me e vertete qe nuk e di... embelsire do beje ajo shoqja ime, bakllava, ndersa te tjerat i kam une persiper. Anyway it'll be good... i know it...
 

Blendi

Primus registratum
Re: Thanksgiving

Ne kete dite falenderohet per mikrpitjen me gjela deti te "Indianeve" ndaj Shtegetareve qe po vdisnin urie ne Plymouth, Massachusettss. Per me tej nuk e tregojme historine se eshte politic. incorect te flasesh per vrasjen e mikpritesve dhe debimet me dhume, deri ne zhdukjen e plote te nje qyteterimi fisnik.

Happy Thankskilling day to all!

Kuzhina eshte menjehere majtas...

thanksgiving.jpg


Une per vete kam menduar te bej pershesh sic e bejne ne Tepelene, nuk me behet as qull as i thate se ia kam marre doren. Mos me thoni qe nuk ju pelqen persheshi i perveluar me gjel deti se ju mbys. Ndonjera do me japi nje dore me kulacin? /pf/images/graemlins/smile.gif
 
Re: Thanksgiving

Ana kontrollo PM per fishkellim te metejshem /pf/images/graemlins/smile.gif

Aman se na mbiu persheshi ne bark, sa here ka pushime ime eme, i fut i pershesh /pf/images/graemlins/smile.gif

2 gjera qe me ka thene per persheshin ala shqiptarce eshte

1)Kulaci te behetme edhe me mjell misri
2)Preshi, i jep shije :eek:
 

tutu

Primus registratum
Re: Thanksgiving

cursed be those qe permenden persheshin :mad:

kam ngrene vetem nje here pershesh me kulac me miell misri...i mire po ia kishin zhyt me vaj dhe mu neverit ca...i am still per ate me miell gruri...me dhjozem, etj, etj...tushe ajo gjeja me miell misri dhe presh quhet pispili (alla korcarce medemek); eshte muy yummy...
i kam thene sime meje te me prese te dera e shtepise me nje kusi gjelle me presh dhe nje tjeter me grosh (i am cheap i know /pf/images/graemlins/laugh.gif )...u shtu dhe kazani i persheshit...o maaaaaaaaaaaaaaa

p.s. meqe s'kam c'te falenderoj per thanksgivings do i fus te perditshmen...vezet e skuqura /pf/images/graemlins/frown.gif
 
Re: Thanksgiving

E dashura ime (syte e ligj le te mbyllen) /pf/images/graemlins/smile.gif

Jo VETEM me miell misri se behet si llac /pf/images/graemlins/smile.gif , Por me miell gruri dhe nje e treta misri.
(Faj kam une qe robte nuk dine ti vine avazit persheshit dhe e krimbin me vaj?)

Lol pispili nuk behet me presh, por me radhiqe, chicory /pf/images/graemlins/smile.gif (Po ku i dihet ne ate kohera ku jetonim ne vetem presh kishte, keshtu qe do s'do, cdo recete gatimi perimet ne i zvendesonim me presh) /pf/images/graemlins/smile.gif
 

tutu

Primus registratum
Re: Thanksgiving

keshtu ma ka mesuar ime me :mad: ...pispili me presh, me spinaq pastaj eshte shapkat...i hate spinaq, i love presh, i don't eat rradhiqe se me duket vetja si ripertypese /pf/images/graemlins/laugh.gif
 

I love new york

Primus registratum
Re: Thanksgiving

mire mo mire se po na leshin goja leng me keto persheshet tuaja. na sygjeroni pra nje rrecete te mire persheshi qe ta bej una.
p.s dikur ne shqiperi e kam pas ngrene edhe me melcite e gjelit. yummmyyyy
hajde hudhuni na e thoni si ta bej.
thanx /pf/images/graemlins/laugh.gif
 

enderr e njomet

Primus registratum
Re: Thanksgiving

ja nje recete shume interesante qe po mendoj ta bej...

Sausage Apple and Cranberry Stuffing

Ingredients
1 1/2 cups cubed whole wheat bread
3 3/4 cups cubed white bread
1 pound ground turkey sausage
1 cup chopped onion
3/4 cup chopped celery
2 1/2 teaspoons dried sage
1 1/2 teaspoons dried rosemary
1/2 teaspoon dried thyme
1 Golden Delicious apple, cored and chopped
3/4 cup dried cranberries
1/3 cup minced fresh parsley
1 cooked turkey liver, finely chopped
3/4 cup turkey stock
4 tablespoons unsalted butter, melted


Directions
1 Preheat oven to 350 degree F (175 degree C). Spread the white and whole wheat bread cubes in a single layer on a large baking sheet. Bake for 5 to 7 minutes in the preheated oven, or until evenly toasted. Transfer toasted bread cubes to a large bowl.

2 In a large skillet, cook the sausage and onions over medium heat, stirring and breaking up the lumps until evenly browned. Add the celery, sage, rosemary, and thyme; cook, stirring, for 2 minutes to blend flavors.

3 Pour sausage mixture over bread in bowl. Mix in chopped apples, dried cranberries, parsley, and liver. Drizzle with turkey stock and melted butter, and mix lightly. Spoon into turkey to loosely fill.

Nese nuk doni ta mbushni gjelin mund ta fusni ne furre vec...
 
Top