sikur tju lind nje femije DOWN

aurrel

Primus registratum
sikur tju lind nje femije DOWN

Skur tju lin nje femije DOWN c'fare mendoni...sapo ta merni vesh...si do te silleni...

Guest
Re: sikur tju lind nje femije DOWN

Fillimisht postuar nga aurrel:
[qb] Skur tju lin nje femije DOWN c'fare mendoni...sapo ta merni vesh...si do te silleni... [/qb]
E para punes kjo semundje eshte gjenetike ... pra duhej llogaritur rreziku para se ky femije te lindte.Duke pare se ky femije lindi do te thote qe duhet nga familja ne te cilen ai u shtua si pjestar i saj.
Eshte nje femije i semure dhe do e pranoja si te tille. Edhe pse me vjen keq se do kishte nje jete te kufizuar po ta krahasosh me te tjeret.
Por pse valle duhet ta krahasosh???Pranoje ashtu sic eshte!

arbi

Primus registratum

per aq pak sa kushton nje analize e lemgut amniotik me mire te kontrollosh perpara (sic thote dr.essa). Pastaj perqindja e lindjeve down rritet ndjeshem me moshen e larte te nenes. Sidoqofte pranoje ashtu si eshte pasi sido qe te jete eshte femija yt

aurrel

Primus registratum

me sa po kuptoj ju thoni qe gjeja me e mire eshte ta parashikosh dhe pastaj ta eleminosh...
nje menyre e thjeshte per ti bere ball ketij problemi...nje person ka shkruajtur...
Kur te lind nje femije DOWN...eshte njesoj sikur ti pergatitesh te besh bashk me te dashuren nje udhetim ne Paris.Ti blen biletat organizon udhetimin vendos vvendet qe ke qejf te udhetosh...
Vjen dita hypen ne avion por kur arini ne aeroport ju thone mireserdhet ne aeroportin e BARCELONES...Ne ate moment ju thoni qe kene gabuar por mbas disa minutash kuptoni qe jeni ne Spanje.....dhe mundoheni te riorganizoni gjithcka per te vizituar kete vend gjithashtu te bukur...

aurrel

Primus registratum

Faktoret qe mund te ndikojne per lindjen e nje femije DOWN jane
1-)mosha e nenes e madhe
2-)mosha e babait e madhe
3-)te kesh lindur nje femije DOWN
por keta faktor nuk jene apsolut ka shume raste qe mbasi kane lindur nje femije DOWN kane bere femije te tjere jo DOWN
ose sic the dhe ti edhe pse mosha e nenes apo e babait jane te medha nuk eshte e thene qe femija i lindur te jete DOWN
NUK ESHTE E VERTETE QE ESHTE TRASHGIMORE

aurrel

Primus registratum

faleminderit nuk ka nevoje ta perkthesh se kuptoj mire Italishten...

Guest

Nuk eshte e vertete qe semundja e down varet vetem nga mosha e nenes. Ajo eshte semundje e trashegueshem per nje anomali kromozomike.
Dhe nje person down duket sheshit. Jane teper te rrala rastet kur nje femije lind down per jne shkak te tille si nena ne moshe te madhe apo per nje mutacion te "momentit".
Po keshtu ndodh kur vizita tek nje mjek duket humbje kohe ose kur keshillimi me nje gjinekolog duket i panevojshem.
Sindroma e down eshte e parandalueshme... deri diku.

aurrel

Primus registratum

me duket se juve nuk e keni lexuar mire mesazhin tim ose ate te LARA KROFT...
nuk kam menduar anje menyre qe kontrollet mjekesore jane te pa nevojshme...
por shume here harojme qe kemi te bejme me femije dhe jo me semundjen qe ai rapresenton...
mund te me pershkruash c'fare mendon per PARANDALIM...

Guest

Fillimisht postuar nga aurrel:
[qb] me duket se juve nuk e keni lexuar mire mesazhin tim ose ate te LARA KROFT...
nuk kam menduar anje menyre qe kontrollet mjekesore jane te pa nevojshme...
por shume here harojme qe kemi te bejme me femije dhe jo me semundjen qe ai rapresenton...
mund te me pershkruash c'fare mendon per PARANDALIM... [/qb]
problemi ishte cfare do mendoja une.Une po te them qe nuk kam cte mendoj kur femija ka lindur...pasi i kam marre parasysh gjate shtatezanise rrjedhojat e kesaj jete qe lindi.
Parandalimi nenkupton ndalimin e shatatezanise nese njeri nga prinderit ka trasmetuar kromozomet e gabuara.

arbi

Primus registratum

atehere shkalla e rrezikshmerise vjen nga nderthurja e ketyre faktoreve: mosha e nenes (po te llogarisesh qe nje grua qe lind 40 vjece ka me shume se dyzet vjet qe e ka ate veze gati dhe gjate ketyre dyzet vjeteve mund fare mire te jete "ndryshkur" mekanizmi i ndarjes se kromozomeve vellezer gje qe sjell ne trizomi ne nje qelize bije)dhe gjenetika(por duhet patur parasysh qe nje perqindje e mire e njerezve me trizomi 21 jane Steril). Mosha e te atit nuk hyn fare ne kete ceshtje. Une nuk thashe qe nenvleresohet puna e mjekeve po deri sa shkenca na e ka dhene mundesine te parashikojme nje gje te tille nuk e kuptoj pse s'u dashka perdorur kur mund te lehtesoje shume dhimbje si per femijen qe s'do mund te bej shume gjera qe bashkemoshataret e tij i bejne normalisht si per familjen qe jeta e tyre s'do jete me e njejta.

Guest

Fillimisht postuar nga Lara Croft:
[qb] Hahahahahaha Arbi i dashur vezet e nenes nuk rrine aty deri sa vite te jetoje ajo. Ovajet qe prodhojne vezet rrine. Femres i zhvillohen, piqen, shkaterrohen vezet ne ovaje ne baze te nje cikli te rregullt mujor... /pf/images/graemlins/smile.gif Keshtu qe nuk ka rrezik qe ti prishen vezet dhe te lindi femije jo qualitativ /pf/images/graemlins/laugh.gif [/qb]
L-Cgjithashtu edhe vezoret atrofizohen me kalimin e kohes.pasi vezorja ka nje konsistece si rrjedhoje e ketyre vezeve qe e popullojne. Ndryshkja e aebrit nenkupton mos funksionimin molekular te disa aparaturave qe aktivizohen gjate ndarjes qelizore.Dhe fjala ndryshkje ishte ne thojza. Dmth jep idene e mosfunksionimi te rregullt.

arbi

Primus registratum

lara /pf/images/graemlins/smile.gif ne momentin e lindjes nje femer ka ne vezoret e saj nr. maksimal te vezeve qe mund te kete gjate jetes se saj dhe vetem nga lindja gjer ne adoleshence nr i vezeve kalon nga disa miliona ne qindra mijera per faj te valeve te degjenerimit qe pushtojne vezet. Pra ovajet(vezoret) NUK prodhojne veze (sepse nuk ekzistojne me qelizat qe shumohen = gonet por vetem ovocitat e grades se dyte = dmth qe jane ndaluar ne fazen dy te meiozes) /pf/images/graemlins/smile.gif Sa per "ndryshkjen" eshte muhabet i gjate po besoj se e more vesh cfare doja te thoja sidoqofte vlen ajo cka tha dr.essa. :lol: Sido qe te jete kontrolloni datat e skadencave /pf/images/graemlins/tongue.gif :lol:
p.s. nqs ndokush mund te ofendohet nga shprehja e fundit te me fali nuk ishte me qellim te keq :angel:

arbi

Primus registratum

kam frike se jam shprehur keq me ate me siper doja te thoshja qe vezet jane te zhvilluara ne momentin e lindjes se femres ne ciklin mujor ajo qe zhvillohet nuk eshte veza por folikuli qe e permban dhe per cdo cikel vihen ne konkurence mes tyre disa folikula te stimuluar prej hormoneve dhe zakonisht vetem nje arrin ne stadin perfundimtar konsultori ne italisht
Lara /pf/images/graemlins/smile.gif me fal nqs te dukem sikur dua te hiqem si shume i zgjuar por kete pyetje ma kane bere ne 3 provime te ndryshme(gjenetike,biologji dhe istologji )keshtu qe e kam fiksuar mire :lol:
kiss.gif

jula

Primus registratum

Egziston diagnostikimi dhe aborti...e dhimbshme por... :shrug:

jula

Primus registratum

Ne fakt me duket cudi dhe neglizhence mungesa e diagnostikimit, amniocenteza eshte efikase ne keto raste.
Nejse, meqe pyetja qenka e tille, une them se do te vrisja veten. E them me bindje, me te njejten bindje do ta evitoja kete fatkeqesi(sic e thashe, eshte teknikisht e mundur).

Askush nuk eshte kriminel e i pashpirt ketu, por te jemi realiste: Une nuk dua te sjell ne jete nje njeri qe do te vuaje 10fishin e te tjereve, pavaresisht nga dashuria qe une mund ti jap. Dhe s'ka pse te me vije turp te them se edhe une nuk dua dhe s'kam nder mend te vuaj vuajtje te evitueshme.

jula

Primus registratum

Standarti...ja qe bote me standarte eshte, nuk eshte perfekte!
Kush e ka vendosur me siguri se te mos dalesh ne jete fare eshte me keq se te dalesh eskluzivisht per te vuajtur?
Jeta eshte e veshtire te perballohet edhe keshtu, jo me...
"Nuk e imagjinon dot sa dashuri na jep, eshte shume i cilter dhe i qeshur, nuk eshte vuajtje por eshte lumturi"...fjale te degjuara nga prinder te nje femije Down. Dakort, jeni heronj, kerkoj edhe une te drejten...te mos jem heroine!
Per mua aborti ne kete rast eshte nje eutanazi preventive, ju s'do jeni dakort as per eutanazine, me shume respekt po dal nga tema.
Keshtun e mendoj ne kete pike. :shrug:

bolonjezja

Primus registratum

sikur te ndodhte.....nuk e di,se "mai dire mai",po do mundohesha t'i jepja te tere dashurine qe nje prind mund t'i jape femijes...nuk do ta privoja dhe nga kjo gje... :wub: :wub:

AnaBlue

Forumium maestatis

Nese do e dija se kishte down syndrome, do e abortoja. Ndoshta tingellon keq tek disa persona, por nuk do desha te sillja ne jete nje person qe nuk do mund te jetonte normal ne kete bote te eger. Kur te vdisja une, kush do kujdeset per femijen me down syndrome qe do jete i rritur? Do ngelet rrugeve, do kerkoje lemoshe, do flere nen ure? Nuk do me treste dheu ta dija se do lija nje femije te tille pas.
O Zot, te lutem, mos na jep fatkeqsi te tilla. :angel:

bolonjezja

Primus registratum

Fillimisht postuar nga AnaBlue:
[qb] Nese do e dija se kishte down syndrome, do e abortoja. Ndoshta tingellon keq tek disa persona, por nuk do desha te sillja ne jete nje person qe nuk do mund te jetonte normal ne kete bote te eger. Kur te vdisja une, kush do kujdeset per femijen me down syndrome qe do jete i rritur? Do ngelet rrugeve, do kerkoje lemoshe, do flere nen ure? Nuk do me treste dheu ta dija se do lija nje femije te tille pas.
O Zot, te lutem, mos na jep fatkeqsi te tilla. :angel: [/qb]
une nuk do ta privoja kurre femine tim te vinte ne jete.....nuk jam une ajo qe vendos fatet e qenieve njerezore,aq me teper kur behet fjale per kurorezimin e dashurise time....nje femije!!! /pf/images/graemlins/smile.gif

Florus

Forumium maestatis

Te them te drejten eshte nje vendim shume i veshtire per t'u marre...megjithate nuk e di a merret vesh qe femija eshte down para se te lindi :rolleyes: