Si kercenohet Gazmend Kapllani nga shteti grek

alinos

Forumium maestatis
Si kercenohet Gazmend Kapllani nga shteti grek

Gazmend Kapllani, gazetar dhe mbrojtes i te drejtave te emigranteve shqiptare ne Greqi, kercenohet te largohet nga Greqia, ku po mbaron doktoraturen, nen arsyen se perben "kercenim per sigurine kombetare" greke.
Lexoni raportin e Amnesty International:

AMNESTY INTERNATIONAL

Public Statement

AI Index: EUR 25/002/2003 (Public)
News Service No: 115
7 May 2003

Greece: Albanian human rights defender and journalist at risk of expulsion
http://web.amnesty.org/library/Index/ENGEUR25 0022003?open&of=ENG-GRC
Amnesty International wrote yesterday to the Greek Minister of Public order, Mr Michalis Chrysochoidis, to express its concern about Mr Gazmend Kapllani, an Albanian Human Rights defender and journalist at risk of expulsion.

Gazmend Kapllani came to Greece in 1991 and is currently studying for his PhD at Athens Panteion University, for which he was granted a State scholarship. He is the President of the Albanian Migrants Forum and is a well-known activist on racism and migrant issues.
On 26 February 2002 Mr Kapllani submitted his application with all supporting documents to the authorities in order to renew his residence permit. The following day, his application was rejected on the grounds that he presented a "threat to Public Order and National Security".
In an interview with the newspaper Eleftherotypia on 3 May 2003, the Ombudsman declared that he was unable to intervene in the case but added that "from the very beginning we established the unconstitutionality of the relevant regulations that gave the opportunity to the police authorities to take arbitrary measures against foreigners, claiming vague reasons of order and national security".
"The vague and unsubstantiated decision taken by the Ministry of Public Order to refuse to renew Mr Kapllani's residence permit on grounds that he presents a threat to "national security" raises serious concerns about its arbitrary character," Amnesty International said. Moreover, Amnesty International is seriously concerned that if this decision, which appears to be based on legal procedures which the Ombudsman declared unconstitutional, is enforced Gazmend Kapllani will have been labelled as a "threat to national security", which carries serious consequences for his future but without his being able to challenge this charge.
Two weeks after the rejection of his application for a residence permit, on 15 March 2003, police officers detained Gazmend Kapllani without arrest warrant at the National Security Headquarters on the grounds that he had been driving a motorbike that was not insured in 1997.
Amnesty International believes that this incident, coupled with a previous attack by a Greek member of parliament against Gazmend Kapllani for his statement that "the future of Europe is multicultural; the homogeneity of states as we know it does not exist any more", creates the impression that the measures against Mr Kapllani are being taken because of his outspoken views and activities on behalf of migrants.
"We call on the Greek authorities to either substantiate their allegations against Gazmend Kapllani or to renew immediately his residence permit in Greece," Amnesty International said.

Public Document
For more information please call Amnesty International's press office in London, UK, on +44 20 7413 5566
Amnesty International, 1 Easton St., London WC1X 0DW. web: http://www.amnesty.org

For latest human rights news view http://news.amnesty.org

alinos

Forumium maestatis
Re: Si kercenohet Gazmend Kapllani nga shteti grek

Nese dikush di me shume, ju lutem shkruani ketu. Kam shume respekt per te dhe jam e shqetesuar per fatin e tij /pf/images/graemlins/frown.gif

Klinton

Primus registratum

Kam marre vesh dicka per te Alinos por uroj te mos na dale hero se te tille Shqiperia ka sa te duash.

alinos

Forumium maestatis

Nuk eshte per t'u bere hero (ma merr mendja se flet nga artikujt te Koha Jone), por ate qe simbolizon nje veprim i tille, dhe ate qe perfaqeson ai, dmth lirine e shtypit dhe mbrojtjen e te drejtave te emigranteve, vecanerisht atyre shqiptare, qe na intereson me shume se kemi gjysmen e fisit ne Greqi!

Klinton

Primus registratum

Ehh Alinos
Uroj ti kesh mire pjesetaret e familjes, pa per te tjeret mos u shqeteso se "shkopi magjik" ben cudira.
Emigrantet kane 13 vjet te vendosur atje dhe une mendova dhe shpresova se me rregjimin e tanishem ne Shqiperi, ata emigrante do te legalizoheshin si ne gjithe Evropen.
Kapllani me shoke mund te bente dicka kohe me pare, por shihet se kapllanet qenkan flluska sapuni dhe emigrantet "nje pisellik" i domosdoshem pozitiv per shtetin fqinj.

alinos

Forumium maestatis

Un nuk besoj tek shkopi magjik, por te vullneti i njerezve dhe roli i individit ne shoqeri.
Kapllanin e kam takuar dhe persa e kam njohur ishte njeri i vecante dhe mjaft i zgjuar.
Ki parasysh se rezultatet e punes se dikujt nuk varen vetem nga ky individ.

Mos ma mer per ters, por me sa kam lexuar ne forum prej teje, te jep pershtypjen se kundershton, sa per te kundershtuar. Kritikat jane te mira, por vetem kur ato jane konstruktive dhe jo destruktive. Shpresoj ta kuptosh ku ta kam fjalen /pf/images/graemlins/smile.gif

Justine

Primus registratum

Bashkohem me Alinos ne shqetesimin per Gazmend Kapllanin. Me shkrimet e tij ai i ka shkelur ne kallo disa segmente te pushtetit dhe shoqerise greke, ne lidhje me te drejtat e migranteve ne Greqi. Nje njeri si ai eshte nje vlere e madhe per nje popull si Shqiperia, te cilin edhe qeveria e vet e ka lene ne balte. Uroj dhe lutem qe t'i rregullohet qendrimi ne Greqi sa me shpejt.

Arbana Mali

Primus registratum

Ministri i Jashtëm i grekërve kërkon ndjesë, porse dhuna nuk ndalet

Akoma pa u shuar mirë buja e vrasjes së Vullnet Bytyçit nga kufitarët grekë, këto të fundit kanë shkaktuar një tjetër incident. Arian Tarko, 28 vjeç, është rrahur nga policët grekë në postën e doganës greke të Kristolopogjisë. Sherri ka nisur në prani të dhjetra personave të tjerë, të cilët ishin në radhë si Tarko, për të hyrë në tokën greke. Por duke dashur që gjithçka të ngelë brenda për brenda, policët grekë e kanë marrë të riun shqiptar dhe e kanë futur brenda në postë. Aty, ata kanë e rrahur dhe e kanë qëlluar, duke i shkaktuar plagë të rënda.

Në gjendje shoku, me shenja dhune në fytyrë, Arian Tarko, është paraqitur në orët e mbrëmjes në komisariatin e Korçës. Me zërin që i dridhej, por plot duf e mllef, ai ka bërë denoncimin, që tashmë është bërë i zakonshëm: “Më kanë rrahur policët grekë!” Dhe siç ndodh në të tilla raste, policët e komisariatit të Korçës, kanë plotësuar një formular, ku ka firmosur dhe viktima, i cili më pas, është nisur drejt shtëpisë së tij në Gramsh.

Megjithatë, 28-vjeçari u ka shpjeguar grekërve se ai e kishte nxjerrë pasaportën në policinë e Gramshit
e nuk e kishte blerë rrugëve apo ta kishte të falsifikuar. “Në këto momente njëri nga policët më ka goditur me grushta disa herë në fytyrë dhe me shkelma në pjesën e prapme të trupit”, dëshmoi gramshioti. Pasi e kanë rrahur, policët e kanë detyruar atë që të firmoste një formular, të cilën e kanë plotësuar para syve, por ai nuk ka pranuar që të lërë firmën mbi të. Autoritetet greke e kanë kërcënuar dhe i kanë thënë që të largohej urgjentisht. “Në rast se do të kalosh në Greqi, të duhet një pasaportë e re dhe vizë”, mësohet t´i kenë thënë ata. Grushtat dhe shqelmat e policëve grekë kishin shkaktuar enjtje dhe të çara në fytyrë, ndërkohë që në pjesën e pasme të trupit dukeshin qartë të mavijosurat. Tarko ka qëndruar për disa minuta në policinë e Korçës, e cila i ka premtuar se do
të marrë masa për të sqaruar akoma më tej këtë incident.

VIKTIMAT E TRI JAVËVE TE FUNDIT

Vullnet Bytyçi i vrarë (18 vjeç, nga Hasi)
Ligor Halili i gjymtuar (45 vjeç, nga Elbasani)
Mili Halili i rrahur (43 vjeç, nga Elbasani)
Rrahman Pashollari i rrahur (60 vjeç, nga Elbasani)
Leonard Shmilka i rrahur (19 vjeç, nga Pogradeci)
Dashamir Brekolli i rrahur (26 vjeç, nga Devolli)
Sokol Hallka, i rrahur 26 vjeç, nga Cërriku

KRYEMINISTRI SHPREH NGUSHËLLIMET PËR EMIGRANTIN E VRARË

Kryeministri F. Nano, ka bërë dje një vizitë në shtëpinë e emigrantit të vrarë nga grekërit, Vullnet Bytyçi. Rreth orës 13.00 të mesditës së djeshme, i shoqëruar nga shtabi i tij dhe ministri i Rendit Publik, Luan Rama, ai ka shprehur ngushëllimet në familjen e Bytyçëve. Ndonëse dialogu nuk ka qenë shumë intensiv, kryeministri Nano, i është drejtuar kryefamiljarit Mehdi Bytyçi: “I kam kërkuar autoriteteve të pushtetit lokal që të bëjnë bilancin e të gjitha nevojave emergjente që ka familja juaj dhe unë angazhohem, se brenda një kohe shumë të shkurtër, do t’i realizoj ato”. Ai ka vazhduar më tej se ka kontaktuar dhe me palën greke për të zbardhur rrethanat e ngjarjes. Kam folur në telefon me ministrin e Jashtëm grek, Papandreu. Ai më ka thënë që të të bëj shumë të fala dhe të kërkon ndjesë për incidentin e ndodhur në kufi”. I zhytur në trishtim, kryefamiljar Mehdi Bytyçi është shprehur se familja e tij kërkon vetëm drejtësi. “Djali im është nisur me një çantë të mbushur me bukë dhe nuk ka pasur armë. Unë dua që kësaj çështje t’i shkohet deri në fund dhe të zbardhet plotësisht”.

7 Tetor 2003