SI DUHET TE REAGOJNE SHQIPTARET?

drini@

Primus registratum
SI DUHET TE REAGOJNE SHQIPTARET?

KUR NJE SHQIPTAR JASHT SHTETIT BEN KRIM AKUZOHEN TE GJITHE SHQIPTARET QE JANE NE ATE VEND EDHE PSE PJESA ME E MADHE BUNOJNE DHE BEJNE DHE NUK I BEJNE KEQ KERKUJT. PYETJA IME ESHTE KJO SI DUHET TE REAGOJNE OTE QE JANE TE PAFAJSHEM QE TE MOS AKUZOHEN KOT?

atman

Forumium maestatis
Re: SI DUHET TE REAGOJNE SHQIPTARET?

Kalaja, problemi qe ngre ti pak a shume eshte rrahur edhe ne tema te tjera, ose qofte edhe padashur kemi "rreshqitur" ne rrjedhen e ketij problemi dhe kjo tregon se mbetet nje nerv i zbuluar, nje plage e hapur e cila shkakton dhimbje ne gjithe trupin kur preket. Jam shume dakort me ty, shumica absolute e shqiptareve jane njerez te ndershem dhe te vetmin qellim qe kane eshte te punojne. Biles faktet po tregojne, (ende te rralla, sporadike), por sidoqofte po tregojne vleren e shqiptareve. Jemi nje popull qe po t'i hapesh rruge, po te mos e pengosh dhe paragjykosh, çajme dhe ngrihemi pse jo, mbi te tjeret.
Pse ndodh qe ne ende ndjehemi si jetime ne raste krimesh? Une do ta kerkoja te keqen edhe tek vetja tone. Ne nuk dime te organizohemi, te pakten ne Itali, vlera e nje shoqate duhet te demonstrohet ne raste te tilla, flagrante. Por edhe aty ku shoqata te tilla egzistojne, per fat te keq, nga eksperienca ime direkte, keto jane ose apendikse, ose shndrohen shume shpejt ne instrumente fitimprures per ata qe i drejtojne, sepse me sa di une marrin edhe ndihme nga komunat. Kam fakte per kete gje te pakundershtueshme, por nuk me pelqen t'i referoj ketu. Biles egzistojne edhe shoqata paralel shqiptaresh. Ne Milano jane disa dhe i njoh ata qe i drejtojne. Pyetja eshte: pse nuk bashkohen? E thjeshte fare, sepse jane kapur pas ndonje burimi qe u sjell perfitime ekonomike. Lopa paska shume sise dhe eshte veshtire qe ata t'i shqitin buzet nga thithkat. Biles njeri qe dikur ka drejtuar nje shoqate, ne Milano tashme ndjek kete rruge, merr numrat telefonike dhe pas tyre emrat e emigranteve, ben nje telefonate dhe te quan te antaresuar pa te kerkuar mendim. (ky eshte nje fakt qe ma ka referuar konsulli vete dhe kerkoi ndjese, sepse nuk e njihte personin dhe fitoi besim duke paraqitur te dhena te cilat ne momentin e pare bejne edhe impresion). Ky person perpilon liste dhe e paraqit ne organet perkatese. Ne kete menyre ka ngritur nje shoqate fantazme? Perse? Kuptohet.
Por edhe shoqatat jofantazme nuk bejne asnje gje per mbrojtjen e shqiptareve, flas gjithmone per ate kategori e cila perben shumicen dhe qe punon ndershmerisht. Nuk e di nese kam shkruajtur me pare, por disa vjet te shkuar, me kerkoi avokati i kardinalit te atehershem te Milanos, av Boneti. Biseduam per organizimin e nje shoqateje te vetme dhe paraqiti shume interes per te pasur nje gazete dygjuheshe. Me futi ne kontak me nje nga ish shefat e gazetes "Il sole 24 ore", tashme drejton nje nga shoqerite me te medha ndermjetese per ne burse. Siguruam edhe fondet dhe une pergatita numrin e pare, ose numrin zero siç thuhet ne gjuhen profesionale. Kopje u derguam qe nga Berluskonit, Anjelit, (ishte gjalle) e shume personaliteteve e industrialiste ku kerkuam edhe ndihme ekonomike e cila per hir te se vertetes nuk na u refuzua. Ruaj ende ne shtepi kete numer dhe me artikujt qe bera, sidomos njerin, pikerisht per kete teme, me titull "Gjah shtrigash". Trajtoja ngjarjen e biondines qe naten i vinte i dashuri ne shtepi dhe zbriste nga kati i dyte, ku flinte me te shoqin, te cilin e linte ne krevat, ne katin e pare per te bere ate qe bente. Ndodhi qe nje nate i shoqi ndjeu dhe kur zbriti posht u perlesh ne erresire. E shoqja akuzoi shqiptaret. Me vone u sqarua, por kur une shkruajta artikullin, ishte ende e paqarte dinamika, sidoqofte nje analize logjike e nxirrte te verteten lakuriq. Pa u zgjatur, kjo gazete e cila do te gjente edhe vende pune per shqiptaret sepse kishte nje rubrike (mos harroni se drejtori i gazetes do te qe, afaristi italian i burses, i cili kishte lidhje me pjesen dermuese te ndermarjeve italiane dhe e mundesonte diçka te tille. Perkundrazi, mbaj mend se kishim vene vende pune konkrete. Roli im do te ishte ai i kryeredaktorit, gjetem edhe nje hyrje te vogel si fillim.)pra kjo gazete deshtoi sepse nuk qene dakort disa shqiptare te tjere, te nje shoqate, ose me sakte te asaj shoqateje e cila me vone u shkri dhe qe ish kryetari i saj e mban me kembe si fantazme. Ata deshen ta merrnin ne dore drejtimin. E sidomos kembengulen shume kur mesuan fondin e pare qe siguruam nga industrialistet i cili ishte rreth 50 milion lireta. Kur e pane qe mund te deshtonin kerkuan qe te ishte nje gazete ku shqiptaret te shprehnin mendimet e tyre politike, kur dihet qe gazeta do te sherbente per qellime te tjera. Kjo krijoi mendime te keqia tek italianet dhe u hoq dore perfundimisht nga realizimi i projektit. Ne kete menyre gjeti shprehje thenia e Dritero Agollit: ti je mur i larte, une te heq gurin e fundit dhe te rrezoj.
Ja pse vuajme ne, e natyrisht shembuj te tille ka me dhjetra.

drini@

Primus registratum

eshte shume i vertet gjykimi yt mbi shoqatat shqiptare ne Itali pasi eshte e vertet qe ato mendojne vetem per veten e tyre . Para ca muajsh ishte dita e emigranteve ketu ne Itali dhe merrnin pjese te gjith shoqatat qe ekzistonin ketu ne qytetin ku rri une dhe e vetmja shoqat qe nuk erdhi as edhe nje here ne mbledhjet qe u bene per pergaditjen e kesaj feste ishte ajo shqiptarja. Une bashke me disa shoke te tjere qe nuk jemi pjestar te shoqates morem pjese ne pergaditjen e kesaj feste me qellimin per te mos bere nje figure te keqe shtetit shqiptar pasi merrnin pjese 10 shtete te huaja. por gjeja qe me quditi me shume eshte se ato te shoqates erdhen ne mblelljen e fundit. dhe nje gje tjeter, kur erdhen Kosovaret ne Itali ne kohen e luftes ne Kosove e di se çfare beri kryetari i shoqates shqiptare u dha atyre numrin e llogaris se tij ne banke qe te afermit e tyre qe rrinin ne vendet e tjera te botes tu nisnin lek. Kjo ishte nje gje e mire por ai ne vend qe tu jepte atyre lekt qe ju nisnin te afermit e tyre ai i mirrte per vete. Kjo eshte e gjitha NE NUK DUAM NJERI TJETRIN dhe kur zduam njeri tjetrin eshte e kote qe te pretendojme qe te na duan te tjeret.

edda

Primus registratum

Fillimisht postuar nga atman:
[qb] Por edhe shoqatat jofantazme nuk bejne asnje gje per mbrojtjen e shqiptareve, flas gjithmone per ate kategori e cila perben shumicen dhe qe punon ndershmerisht. [/qb]
Une nuk e di ç'ndodh ne qytetet e tjera te Italise, por ketu ku jetoj une, ne Bolzano, ekziston nje shoqate gjitheshqiptare Arberia(e sapokrijuar) e cila qe ne muajt e pare te jetes ka bere mjaft aktivitete dhe po ndihmon me aq sa mundet shqiptaret. Per 28 nentorin, kur shoqata s'kishte as nje muaj qe ishte krijuar, beme nje super aktivitet per festen e flamurit dhe lumnimit te Nene Terezes. Per Vit te Ri gjithashtu, nderkohe qe çdo te diele trasmetojme direkt nje program radiofonik ne shqip dhe se shpejti (po levizin per ta bere te mundur kete!) femijet shqiptare qe jetojne ne Bolzano apo rreth e qark do kene mundesine te mesojne shqip neper shkolla.
Po mundohem me pak fjale te tregoj sesi eshte organizuar puna: shoqata ka nje seli ku shqiptaret vine edhe kerkojne ndihme (psh. kur kane probleme me dokumentat dhe s'dine kujt ti drejtohen, shoqata interesohet tek zyra e punes ose ne kuesture ose edhe tek nje avokat dhe i keshillon per rrugen qe duhet te ndjekin) perveç kesaj shoqata ka qellim afrimin e shqiptareve me njeri tjetrin, perveç gazetave ne shqip ne seli gjenden edhe letra bixhozi, kuti shahu (se shpejti edhe nje tv) etj. ku anetaret apo edhe te tjere ne kohen e lire vijne e argetohen. Siç e thashe edhe ne fillim eshte gjitheshqiptare, ka anetare si nga kosova ashtu edhe nga Maqedonia dhe Shqiperia. Presidenti eshte shqiptar dhe zv eshte kosovar. Gjithçka eshte mese trasparente. Anetaret paguajne nje kuote mujore prej 10 euro, me te cilen paguhet qeraja (mobiljet, komp. etj. jane te falura nga shoqata te tjera dhe nga anetaret) dhe behen aktivitet e ndryshme. çdo dite qendron hapur nga ora 18 - 19.30 dhe anetaret me radhe bejne dezhurnin.

Gjithe kjo per ti thene atmanit qe ka edhe keshtu /pf/images/graemlins/smile.gif

mgjth edhe ketu njerezit qe duan ku e ku te zhvasin per veten e tyre me keto shoqatat fantazem qe tha atman po mundohen te na prishin pune duke nxjerre lloj lloj shpifjesh per shoqaten tone. Ajo qe mua me ben te nevrikosem eshte se keto njerez qe ne publik hiqen si patriote u punon mendja vetem te shpikin projekte per ti zhvatur sa me shume para provinces. Sa patriot eshte ai person qe e ka kthy patriotizmin ne profesion??

korcari12

Primus registratum

BRAVO smile, me pelqevi mbyllja qe i ke bere, keshtu ndodh kudo, perse ndodh :shrug: :shrug: :shrug: :cry:

atman

Forumium maestatis

Smile, ajo qe tregon ti eshte nje eksperience shume e bukur dhe ndoshta nje shembull qe duhet te ndiqet, pse jo edhe te propagandohet dhe per mendimin tim ia vlen diçka e tille. Mund te jete nje rast ky i shoqates tuaj sikurse jo, sepse mund te kete edhe te tjera, duke marre parasysh gjeografine e shtrirjes se shqiptareve, por une solla shembullin e Milanos qe eshte e njohur per mua dhe mjaft per te ardhur keq. Biles keto shoqata, ose te ashtuquajtura shoqata i nxjerrin syte njera tjetres, organizojne aktivitete, (organizojne eshte fjala teper e madhe ta perdor, por le t'ia lejojme vetes nje luks te tille), pra organizojne aktivitete te veçanta e nese rastis te vesh, (sikurse kam qene njehere une, ishte rasti i konsullit qe me kerkoi ndjese per telefonin qe ia kishte dhene atij birbos qe merr numrat ben nje telefonate dhe te quan pas kesaj antar)pra edhe aty gjeta te njejten fryme perçarjeje; "jemi shoqata me e madhe", "ata s'jane gje", e te tjera budallalleqe qe me detyronin te vija buzen ne gaz me hidherim. Ne sikur ndjejme kenaqesi kur i nxjerrim syte njeri tjetrit. Ndoshta eshte nje verejtje e padrejte por me duket se e vetmja mundesi qe te bashkegzistojme si bashkombas eshte te kemi nje armik te jashtem i cili na detyron te shikojme njeri tjetrin, ndryshe ne kohe paqeje e kerkojme e ne mos e gjejme, e krijojme kete fytyre "armiku" brenda nesh. Nejse te mos e teproj, por realiteti ne Milano eshte i ndryshem dhe ndjeva nje gezim te sinqerte kur lexova rradhet e tua dhe ato qe beni, aq sa deshiroja te isha aty. Kemi mbetur si ujqer te vetmuar.
Ju uroj dhe ndoshta nje dite shihemi atje ne shoqaten tuaj me rastin e ndonje aktiviteti.
- SA PATRIOT ESHTE AI QE E KA KTHYER PATRIOTIZMIN NE PROFESION? - eshte nje nga pyetjet me te mençura qe kam lexuar dhe ndoshta do te ishte nje teme shume e bukur per t'u trajtuar, sepse jam i bindur qe gjithkush ka eksperienecen e tij me shembuj qe do te nxjerrin ne pah nje te vertete qe shpesh here eshte e hidhur.
Pershendetje e dashur E. :thumbsup:

Guest

Fillimisht postuar nga KALAJA R.:
[qb] KUR NJE SHQIPTAR JASHT SHTETIT BEN KRIM AKUZOHEN TE GJITHE SHQIPTARET QE JANE NE ATE VEND EDHE PSE PJESA ME E MADHE BUNOJNE DHE BEJNE DHE NUK I BEJNE KEQ KERKUJT. PYETJA IME ESHTE KJO SI DUHET TE REAGOJNE OTE QE JANE TE PAFAJSHEM QE TE MOS AKUZOHEN KOT? [/qb]
Ate qe jane te pafajshem te bejne ata qe jane te fajshem te ndergjegjshem me aq sa kan mundesi