Si dhe sa mund ta "upgrade" nje IBM Aptiva te 1996es?

Gigo

Primus registratum
Si dhe sa mund ta "upgrade" nje IBM Aptiva te 1996es?

IBM Aptiva i 1996-es, ka Pentium 150 MHz, kishte EDO RAM 16 Mbyte (2 Mb i perdor per video keshtu qe 14 i ngelen) po i kam shtu 32 keshtu qe tani ka 48 hiq 2 per video = 46 Mbyte, hard disk 1,5 giga, ka windows 95 versionin me internet explorer. Cfare hardware dhe software mund ti upgrade ose shtoj dhe deri ne sa? Cfare eshte cache memory, me duket se ky lloj s'ka cache, a mund ti shtohet cache dhe sa mund te kushtoje?

aspahiual

Primus registratum
Re: Si dhe sa mund ta "upgrade" nje IBM Aptiva te 1996es?

Me vjen keq por plakut dhemb te ri nuk i vihen o trim.

Erjon rapper

Forumium praecox

Upgrade per mendimin tim eshte ta vendosesh ne ndonje MUZE INFORMATIKE /pf/images/graemlins/laugh.gif
Ca upgrade mund ti besh nje kompjuteri me 16 ram EDO?? ku gjenden njeher ato modele RAM-i qe t'i shtosh per shembull :rolleyes:

koppertoni

Primus registratum

Yikes.

Sme duket me i vjeter se ky qe une kam ketu ne basement. It is running fine!
Compaq Presario 7170 75MHz Pentium, 32Mb ram upgraded from 8Mb qe ishte, 3.2Gb HD upgraded nga 800Mb qe ishte, operating system Linux Kernel 2.2.17. connected to LAN i shtepise me Intel 10Mb/sec netcard. NO GUI interface. Just sshd,mysql,apache running.
Uptime 182days.
Nuk e hedh poshte une ate. Kemi paguar 1900 dollare per ate ne 1993. Fillove/Mbarova shkollen e mesme me ate.
No No.

109UV

Primus registratum

ik ble nje iPAQ, ke me shume processing power /pf/images/graemlins/laugh.gif

koppertoni

Primus registratum

Fillimisht postuar nga 109UV:
[qb] ik ble nje iPAQ, ke me shume processing power /pf/images/graemlins/laugh.gif [/qb]
I have HP Jornada. Prape e vjeter eshte se e bleva nga vera e 2001.
Only an idiot will throw away something that works because it old.

Admirali

Primus registratum

Gigo, upgrade nuk i ben dot. Me mire ktheje ne ndonje web server per veten tende, futi nje Linux, dhe je i nderuar. Mos e hidh kot, mgjs eshte i vjeter, prape mund te te hyje ne pune, ke aplikacione qe punojne shume mire ne command line, kshu qe ske nevoje per upgrade per te pasur GUI.

Erjon rapper

Forumium praecox

Upgrade ne hardware s'i ben dot, por sa per te shkruar ne Word (97) , apo ndonje aplikacion te vjeter jam i sigurt qe e mban pa probleme. Pra nuk te sugjeron njeri ta hedhesh poshte, por mund te besh nje kombinim software te vjeter qe mund te punojne per mrekulli ne ate sistem. Pastaj sado i vjeter te jete vetem emri IBM, eshte dicka apo jo :wink:

aspahiual

Primus registratum

Jo IBM po more ta kete bere Bill Gates me duart e veta do i hyja me sopat.
Kape hidhe Gigo se 2 leke nuk vlen

Admirali

Primus registratum

AMD, po ta kishte bere Bill Gates, me sopate ja hyja dhe une, por eshte IBM, kompani qe te gjitha pjeset e kompjuterit (shumicen) i ka produkte te saja, kshu konflikte hardware nuk ka. Nuk po flasim per Dell dhe Gateway qe don sopate se zben, por per IBM, vete emri eshte legjende.

Gigo

Primus registratum

Falemnderit per mendjet qe me keni dhene po asnje nuk me ka hyre ne pune deri tani. Kam kohe qe perdor Office 97 pa problem, internet, kam luajtur WC2, AOE, starcraft, etj. kam pas edhe Adobe photoshop, paint shop pro, kam perdorur zip drive te jashtem pa pike problemi, etj. etj.

Ta filloj dhe nje here nga fillimi:
1. Cfare procesori mund ti ve? E mban dot ndonje pentium 300MHz ose ndonje tip AMD-je?
2. A mund ti shtoj ndonje cache memory apo jo?
3. A mund ti instaloj Windows 98? Sa jane kerkesat minimale per te instalu Win 98?

aspahiual

Primus registratum

Fillimisht postuar nga Gigo:
[qb] Falemnderit per mendjet qe me keni dhene po asnje nuk me ka hyre ne pune deri tani. Kam kohe qe perdor Office 97 pa problem, internet, kam luajtur WC2, AOE, starcraft, etj. kam pas edhe Adobe photoshop, paint shop pro, kam perdorur zip drive te jashtem pa pike problemi, etj. etj.

1. Cfare procesori mund ti ve? E mban dot ndonje pentium 300MHz ose ndonje tip AMD-je?
3. A mund ti instaloj Windows 98? Sa jane kerkesat minimale per te instalu Win 98? [/qb]
1)S'ma merr mendja qe mund ta pranoj motherboardi nje proc 300Mhz aq me teper ndonje tip AMD:)).Si i vihet njeher atij motherboardi "ndonje tip AMD"???Hajde shpikje hajde,care nuk ben Shqiptari i shkret,nga nuk i pjell mendja:)))
2)Shiko ke ndonje slot bosh tek motherboardi nqs ke ateher po.
3)me ate procesor qe ke po te instalosh Windows 98 duhet ta ndezesh kompjuterin ne mengjes dhe kur te kthehesh nga mesimi do ta kesh gati per pune.

Gigo

Primus registratum

Fillimisht postuar nga Mr^AMD:
[qb]
Fillimisht postuar nga Gigo:
[qb] Falemnderit per mendjet qe me keni dhene po asnje nuk me ka hyre ne pune deri tani. Kam kohe qe perdor Office 97 pa problem, internet, kam luajtur WC2, AOE, starcraft, etj. kam pas edhe Adobe photoshop, paint shop pro, kam perdorur zip drive te jashtem pa pike problemi, etj. etj.

3. A mund ti instaloj Windows 98? Sa jane kerkesat minimale per te instalu Win 98? [/qb]
1)S'ma merr mendja qe mund ta pranoj motherboardi nje proc 300Mhz aq me teper ndonje tip AMD:)).Si i vihet njeher atij motherboardi "ndonje tip AMD"???Hajde shpikje hajde,care nuk ben Shqiptari i shkret,nga nuk i pjell mendja:)))
2)Shiko ke ndonje slot bosh tek motherboardi nqs ke ateher po.
3)me ate procesor qe ke po te instalosh Windows 98 duhet ta ndezesh kompjuterin ne mengjes dhe kur te kthehesh nga mesimi do ta kesh gati per pune. [/qb]
Falemnderit per pergjigjet gjysmake, por:
1. "Edituar"

2. Ti a ia ke ndopak idene se per cfare PC po flas ekzaktesisht, e kam fjalen ke pare ndonjehere ndonje motherboard qe eshte perdorur per ate PC?
3. Une kerkova "minimum requirements" per Win 98, ku i ke?

Si perfundim ji me shume eficient here tjeter dhe me jep pergjigje me te sakta e me me detaje, po nuk dite mos mu pergjigj fare me mire.

aspahiual

Primus registratum

Edituar

E gjithe pergjigja s'kishte asgje qe mund te ndihmonte ne lidhje me temen, aresya per te cilen jeni duke shkruar ketu.

Ju lutem dhe nje here te beni kujdes me fjalorin . --> GuJack20

aspahiual

Primus registratum

S'ke faje ti o Gujack joo, fajet i kam une qe merrem me toca si puna e Gigos.
Nejse nejse me fal.
Gjithe te mirat

^_^

Primus registratum

GiGo !

Cdo gje behet upgrade !

Varet pastaj sa ja vlen upgrade qe behet.
Nje aptiva i tille eshte makine AT jo Atx e para dhe mund te behet upgrade vetem me komponente AT.

Psh mund te perdoresh board per procesor celeron ose pentium 1 me frequence me te larte, mud te vendosesh ne vend te EDO , SDRAM ky i fundit i cfare do lloj shpejtesie nuk ka rendesi borde te tilla nuk i bejne shume naze ram-it.

Mund te upgradosh HDD ne nje 10 GB pastaj, ose 20 gb, varet nga biosi i bordit qe do gjesh se mos duhet bere dhe ai ne vete vete upgrad perpara qe te suportoje large HDD , pa frike mund te suportosh deri 4.3 GB qe jane te pranueshme nga DOS dhe nga bioset e vjetra.

Mund te ndryshosh CD ne nje me shpejtesi me te madhe, ndihmon ne lexim .

Mund te perdoresh nje video adapter agp ose pci me vete jo onboard me ram te vetin.

Ky eshte me pak fjale upgrade qe mund te besh , megjithate nuk mund te kapesh me sume se 600 mghz celeron me ket lloj upgrade /pf/images/graemlins/smile.gif

Ja vlen ta besh?

Cache nuk shtohet dot, nuk ka me kane qene disa tipe bordesh qe perdoreshin per Xyrix 486 dx e sx si dhe intel 486 dx e sx procesor te cilet kane pasur nje mundesi per shtim Cache te boardit, provuar kjo dhe nuk ka funksionuar mire asnjehere ne shumicen e rasteve, dhe sot dita nuk ke ku gjen chip Cache por kjo eshte Cache boardi jo Cache procesori nuk ja vlen te merresh me te.

Gigo

Primus registratum

Falemnderit per pegjigjen. do mendohem a ia vlen, varet sa kushtojne pjeset.

109UV

Primus registratum

o gigo, po aptiven te vjedh e ke....nga ato kompjuterat qe u vodhen nga magazina e sorosit...

ik ble nje kompjuter te ri tashti.