Shqiperia shtet skandaloz

Kordelja

Valoris scriptorum
Re: Shqiperia shtet skandaloz

zog, sa me i ulet cmimi aq me shume pasagjere, s'ka perse emigranti te mar autobuzin dhe te humbase dhe dy dite pune (nga rruga dhe km e gjate qe do pershkruaje) per te kyrsyer, le te uln tarifat shoqerite ajrore dhe e sheh ti se si mbsuhet plot avioni madje sjellin edhe nje me te madh.

Nuk eshte kjo zog, ketu paraja kryesisht firohet pa djerse, plasem duke u ankuar qe cmimet jane ne qiell por ne fund te sezoneve dyqanet jane fare bosh, qe do te thote qe gjicka shitet dhe une ende nuk e kuptoj se si.

Bera ca blerje dje dhe jam e derrmuar psikologjikisht, jo vetem qe cmimet ishin shume te larta por nuk mbetesh i kenaqur as nga mundesia e zgjedhjes dhe as nga cilesia, per te njejtin mall jashte kufirit me siguri paguan gjysmen e cmimit qe paguan ketu.

Eshte nje situate shue kontradiktore por edhe reale, une nuk e di se c'dreq parametrash funksionojne ne kete vend, per mua jane shume te pakuptueshem, sit te them cdo gje anapolla :rolleyes:

komino

Valoris scriptorum

Fillimisht postuar nga zog:
[qb] gene mos i ngatarro gjonat, konkurenca ul numrin e klienteve RESPEKTIVE, por jo numrin e oreve te folura (bukeve te shitura, metrave te basmes gjithashtu, etj, etj), ata qe e kane te domosdoshme komunikimin e shpejte me telefon (ose mbushjen e barkut me buke, mbulimin e ****** me basme, etj) do te flasin si zakonisht, perkundrazi oret, kilot, metrat e konsumit RRITEN, efekti psikollogjik luan rolin e vet, njerezia duke kujtuar se eshte lire, flasin, hane, vishen me fort, pra konsumojne me fort. nje shoqeri e tille quhet shoqeri KONSUMI.

hehe po te bej oren e ekonomise politike me duket.
keto qe thashe me lart shpjegojne dhe faktin e dhjamosjes se popullsise amerikane.

pra si perfundim ritheksoj: vetem ATE ose ATY ku s'ka, eshte SHTRENJTE. [/qb]
nuk i ngaterrova zog
edhe une per numrin respektiv fola

arsyetimi yt ishte ne dy pjese dhe vec e vec te dyja jane te drejta
problemi eshte kur i ve bashke

sqarohem

ne rast se ne shqiperi do te egzistonte vetem AMC (psh) atehere te gjithe do te perdornin linjat e saj duke i dhene keshtu mundesine (JO DETYRIMIN) te ule cmimet (PER EFEKT TE EKONOMIVE QE KRIJOHEN -SHKALLE etj)

ne rast te krijimit te kushteve te konkurences (sa me shume aq me mire) AMC (dhe te tjerat) do te DETYROHEN (nga tregu) te ulin cmimet (por me kaq MUNDESI sa kane - nuk kemi me ekonomite e permendura me siper)

(jane raste te thjeshtuara)

KETO DY RASTE BIEN NE KONTRADIKTE DHE DUHET BERE NJE ZGJEDHJE

rasti me i mire do te ishte i pari (monopol) nga ana racionale (ekonomi shkalle, volumi, pika e ekuibrit etj)
problemi eshte se krijohen mundesite per abuzime- kur eshte privat- dhe ulet eficenca ne administrim - kur eshte shteteror

per te kaluar tek konkurenca, duhet pare nese niveli i tregut egzistues lejon te arrihet te pakten ne bep dhe pastaj ne nje nivel fitimi te kenaqshem per sejlin (kjo varet nga cmimi i aplikuar) qe mund te thote nivel i larte i cmimeve I DETYRAUR NGA KOSTOT FIXE

TE GJITHA AVANTAZHET NUK MUND TE VIHEN BASHKE DHE NE KETE KUPTIM ISHTE KONTRADIKTE

njemijeenjeenjedite

Primus registratum

DUKE PARE SE CFARE SHKRUANI UNE NUK KUPTOI NJE GJE.POPULLI SHQIPTAR KA CMIME TE LARTA DHE ROGA TE ULTA.NEQSE NE AMERIKE PER TELEFON QYTETARI PAGUAN VETEM 5%TE ROGES NE SHQIPERI NDOSHTA KJO SHKON MBI 50%PRA JAME I MENDIMIT QE QEVERIA TE SHOHE KETO NDYSHIME.SHOQERITE AMERIKANE I JAPIN FALAS APARATET THE TA FUSIN NE CMIME ATE DHE TE KERKOJNE KONTRATE 1 OSE 2 VJECARE,KUSH MERR TELEFON PER 2 VJET KA FAVORE UNE PAGUAJ 60 $ NE MUAJ PO TA KRAHASOSH ME SHQIPERINE ESHTE SHUME POR DUKE PARE ROGEN ESHTE LIRE QEVERIA THE PARLAMENTI DUHET TE MIRATOJNE LIGJE TE DREJTAQE TI SHERBEJNE POPULLIT THE JO LIGJE QE I SHERBEJNE FATOSIT.