Shqiperia ne NATO!

juxhoxhjaj

Primus registratum
Shqiperia ne NATO!

Shqiperia vite pas daljes nga armiku i NATO-s pakti i varshaves kerkon te behet pjese e NATO-s me ndihmen e vellezere amerikane por ndryshe nga e kaluara NATO ka kushte dhe pergjegjesi per tu anetaresuar.Si mendoni Shqiperia eshte gati per anetaresim?jemi ne nje shoqeri demokratike dhe shtet me drejtesi,ekonomi te shendetshme etj

juxhoxhjaj

Primus registratum
Re: Shqiperia ne NATO!

Pas takimit dy-ditor te ministrave te jashtem te NATO-s, u vendos qe ne samitin ne Bukuresht, Aleanca t’u dergoje ftesa per anetaresim vendeve qe i plotesojne standardet e NATO-s

Ministrat e mbrojtjes te vendeve anetare te NATO-s kane pershendetur sot reformat ne Maqedoni, Kroaci dhe Shqiperi, duke perseritur se Aleanca vitin e ardhshem do t'u dergoje ftesa vendeve qe i plotesojne standardet. Ne njoftimin e Ministrave te jashtem thuhet se pavaresisht perparimit te deritanishem, aleanca do te ndjeke me shume kujdes perparimin e ketyre vendeve. "Ne samitin ne Bukuresht, Aleanca ka ndermend t’u dergoje ftesa per anetaresim vendeve qe i plotesojne standardet e NATO-s, i ndajne vlerat tona dhe mund te kontribuoje ne sigurine dhe stabilitetin evroatlantik", behet e ditur ne njoftimin perfundimtare nga takimi dyditesh i ministrave te mbrojtjes te NATO-s. "I pershendesim perpjekjet reformiste qe kane ndermarre Shqiperia, Kroacia dhe Maqedonia, si dhe kontributin e tyre ne operacionet nen drejtimin e NATO-s dhe inkurajohen vendet qe te bejne perparim te metejshem ne pajtim me vleresimin tone te fundit te Planit Aksional per Anetaresim ", thuhet ne njoftim.

juxhoxhjaj

Primus registratum

Shqiperia rrezikon te mos anetaresohet ne NATO pasi maqedonia ka probleme me greqine lidhur me emrin te cilin do mbaj maqedoina keshtu qe edhe amerika eshte shprehur se ne rast se shtyhet anetaresimi i maqedonise do shtyhej edhe i vendit tone duke e pesuar perseri edhe per shkak te vonesave ne reforma nga pala e maqedonise por edhe Berns gjate takimit te qershorit ne athine eshte shprehur se Sh.B.A nuk do ta kishte problem nese shtyhej anetaresimi i shqiperise!

antip

Primus registratum

Me sa di une Maqedonia dhe Shqiperia jane dy shtete te ndryshme! Nese Shqiperise i shtyhet afati i anetaresimit eshte mire qe shkaqet ti kerkojme brenda nesh se sa duke drejtuar gishtin me kot. Faji mbetet teresisht i qeverisjes se paafte nder vite. Pike!

E di si eshte kjo puna? Eshte si kur ke mesuar per nje lende ne shkolle dhe merr 10. Atehere thua: Mora 10!!! Por kur merr 9 thua: Më vuri 9... ncncncncnc

2celjan-fr3

Primus registratum

<div class="ubbcode-block"><div class="ubbcode-header">Originally Posted By: 0000000000000000</div><div class="ubbcode-body">Shqiperia rrezikon te mos anetaresohet ne NATO pasi maqedonia ka probleme me greqine lidhur me emrin te cilin do mbaj maqedoina keshtu qe edhe amerika eshte shprehur se ne rast se shtyhet anetaresimi i maqedonise do shtyhej edhe i vendit tone duke e pesuar perseri edhe per shkak te vonesave ne reforma nga pala e maqedonise por edhe Berns gjate takimit te qershorit ne athine eshte shprehur se Sh.B.A nuk do ta kishte problem nese shtyhej anetaresimi i shqiperise!
</div></div>

Kjo qe thashe para disa muajsh duket se ka shume shanse te ndodhe pasi ne rast se nuk behet dicka me greqine dhe Maqedonine, gje qe pritet te ndodhe, maqedonia nuk do te futet ne NATO pasi pritet ndarja e vendit se shpejti me referendum nga shqiptaret, Shqiperia nuk do te kete mbeshtetje nga vendet e tjera anetare per tu futur pa Maqedonine dhe vetem(mbase kane frike per situaten ne Ballkan) pasi sic dihet vetem kroacia meriton anetaresim ndersa maqedonia dhe shqiperia jane vetem sepse e do amerika, harojme se ne skemi bere asnje reforme?
Keto muaj do jene vendimtare per te ardhmen e ballkanit dhe te shqiperise, le te shohim

Ergler

Primus registratum

Mendoj se fqinjet tane te jugut kane menduar per cdo gje.Shperthimi i ndodhur ne Gerdec te Vores eshte veper e serb-grekeve.Pritet edhe nje artikull ne NY Times me qellim mos marrjen e fteses per ne NATO.Une gjithashtu shpresoj se planet serbo-greke do te deshtojne.Per emrin e Maqedonise do te gjendet nje zgjidhje se afermi.Keshtuqe planet e fqinjeve tane te ndyre do te deshtojne.

Florus

Forumium maestatis

Besoj se ftesa per ne NATO do na jepet muajin tjeter, jo me shume se e meritojme se sa per gjeopolitiken e amerikanve ne ballkan e me gjere.
Maksimumi qe mund te demtohemi nga ngjarjet e fundit (Gerdec + zvarritja e reformave) eshte qe pas fteses, te behet nje implementim i ngadalte i antarsimit te plote (zyrtarisht pra).
Por ne per kte nuk duhet te shqetesohemi.. rendesi ka te na e japin kte ftese.

2celjan-fr3

Primus registratum

shqiperia eshte ne kulmin e vet, politika e brendshme kishte nje maturi, kjo e rralle, reformat po ecnin, kosova u be shtet dhe ne do futeshim ne alence dhe na prisnin zhvillime ekonomike dhe afrim me BE-ne, Mediu kishte deklaruar se diku ne shtator-tetor do te hidhnim kandidature, nuk e di se kush ishte pergjgjes per tragjedin por e sigurte eshte se shqiperia u frenua!

Kondrapedali

Kondrapedali

Shqipëria nuk është frenuar akoma. Përkundrazi, duket se ka një konflikt mes dy palësh, e para pro-anëtarësimit të Shqipërisë në NATO dhe e dyta kundër dhe kjo si jashtë ashtu edhe brenda Shqipërisë.

Le të shohim impaktin e futjes së Shqipërisë në NATO.

Shqipëria pengon çdo lloj tentative për dhunë ushtarake në Kosovë pasi duke hyrë ajo në konflikt, sipas rregullores/ligjeve të NATO-s, e gjithë organizata përfshihet. Pra futja e Shqipërisë në NATO siguron kurrizin e Kosovës.

Shqipëria bëhet e barabartë me Greqinë. Sigurisht që jo ekonomikisht por politikisht. Çështja e Vorio-Epirit merr fund njëherë e mirë. Shqipëria del nga gjendja kolonialiste në të cilën ndodhet karshi Greqisë.

Shqipëria anëtarësohet në NATO përpara Maqedonisë (që me sa duket kështu do të ndodhë). Shqiptarët e Maqedonisë do kenë një mbështetje të madhe nga Shqipëria për implementimin e marrëveshjes së Ohrit (apo edhe më shumë).

Këto avantazhe të futjes së Shqipërisë në NATO janë të menjëhershme dhe e vetmja pengesë për momentin duket se është situata politike në Shqipëri. Sinjalet nga vendet anëtare të NATO-s vazhdojnë të jenë tepër pozitive (Duke filluar që nga deklarata e SHBA mbas ngjarjes së Gërdecit, e cila nuk i doli në mbrojtje SAC por e la në dorë të qeverisë shqiptare zgjidhjen e konfliktit mes palëve, e duke vazhduar me ndihmën e ofruar nga NATO për çmontimin e armëve dhe riorganizmin e logjistikës ushtarake).

Pra, acarimi i gjendjes politike nga ana e opozitës në këto momente mund të kthehet në një tragjedi akoma më të madhe se Gërdeci apo se çdo tragjedi tjetër e ndodhur në Shqipëri.
Shpresojmë që opozita të jetë thjesht e papjekur e jo e komanduar nga ata që nuk e duan Shqipërinë në NATO.

jimmy84

Primus registratum

Si tha ai: "Ore qe do e gje, do e gjej une. Po pse te me lodhi xhanem".
Qe do futemi ne NATO, do futemi ne. Po pse te na lodhin thuaj.
Sa per ne BE te shpresojme. Naimi i madh ketu e 100 vjet thoshte "Lum kush do te rroje/e ta shohe Zonje". Kemi 100 vjet e prape keshtu po themi.

Nejse une nuk jam aq optimist sa Kontre qe mendon se po u futem ne NATO e hoqem qafe grekun. Kur e ke dike ne qafe e ke goxha zor te ngresh kurrizin. Megjithate nuk them qe s`ka shpresa.

Ne BE eshte deklaruar qe ka patur 2 rryma. Njera donte zgjerim tjetra stopim. Mbase ja fus kot, por me duket qe krahu "zgjerim" ka fituar. Fakti i ngritjes se EULEX-itl, njohja nga Gjermania, Franca dhe Italia, dhe ardhja e Fratinit me duken sinjale goxha te mira.

Persa i perket "qetesimit" te politikaneve tane, kam pershtypjen qe kjo e ka burimin ne tjeter vend. Persa kohe SHBA dhe BE e shihnin njeri-tjetrin si konkurrente (deri pak kohe me pare) ne Shqiperi haheshin si qente PS-PD. Tani qe po zbuten shume marredheniet SHBA-BE sikur u zbuten edhe keta tanet. Pra une mendoj qe ata as qe diskutohet qe vazhdojne te jene te komanduar. Po thuaj do Zoti qe te zbuten ata qe i komandojne qe te biem rehat dhe te vemi ne ate dreq Europe se lam nam u beme si cifutet neper shkretetire duke kerkuar ate te shkrete Europe.
(Jo se po u futem do jemi ohoho po te pakten s`do jemi vend "alla Zululand".) Urojme qe Gerdeci te mbetet ne Gerdec dhe jo te na perfshije te gjitheve. Dhe shenjat keshtu jane. As NATO as BE-ja s`kane bere ndonje deklarate "bombe" por e kane trajtuar thjesht si fatkeqesi aksidentale.

TheWanderer

Primus registratum

Pse ndodhi tragjedia? Sepse Berisha ka mbytur shtetin

Andrea Stefani

Së fundi po zbulohet se një nga shkaqet e tragjedisë së përgjakshme të Gërdecit, ishte edhe heshtja totale e shtetit dhe e gjithë institucioneve të tij mbi atë që ndodhte pak kilometra larg Tiranës në një fabrikë të improvizuar municionesh. Madje, edhe vetë përgjegjësi kryesor për këtë tragjedi, Kryeministri Berisha, nxitoi dje të fajësojë një numër institucionesh për faktin që nuk kanë informuar. Në fakt, Berisha i bëri jehonë një pyetjeje të sapongritur nga Presidenti i Republikës. Si shpjegohet, që askush nuk na kish vënë në dijeni për këtë gjendje në terren? - pyeti edhe kreu i shtetit në një mbledhje të Këshillit të Sigurimit Kombëtar. Dhe Topi kish parasysh shërbimet sekrete si SHIU dhe SHISH, Ministrinë e Mbrojtjes, Policinë e Shtetit, Autoritetet Fiskale, apo autoritetet monitoruese të shëndetit paraprak. Por mund të rreshtosh edhe shumë institucione të tjera nga ato që përmendi Presidenti. Mund të rreshtosh edhe deputetët e zonës. Mund të rreshtosh vetë Kuvendin e Shqipërisë, sepse në një raport për gjendjen e depove dhe municioneve, hartuar 5 muaj më parë nga komisioni parlamentar i sigurisë kombëtare, nuk ka as edhe një germë për atë që vetë Topi e quajti "një punishte të paligjshme".

Presidenti pyet me të drejtë, por nuk jep përgjigje. Ndaj enigma këmbëngul: Përse pati një heshtje nga të gjithë, nga institucionet dhe njerëzit pikërisht për atë objekt që u bë edhe vatra e tragjedisë? Dhe kur për një të keqe heshtin të gjithë, kjo tregon se shkaku i heshtjes nuk është verbëria, por ose frika ose korrupsioni. Por kush ka qenë burimi i kësaj frike thuajse totale që e ka bërë gjithë sistemin e institucioneve, gjithë shtetin të heshtë? Ka vetëm një përgjigje: Sali Berisha, pikërisht ai që sot akuzon institucionet e shtetit për heshtjen, pikërisht ai që duke u ngjitur në pozitat e Zotit të shtetit, e detyroi po shtetin të heshtte ashtu sikundër detyrohet të mos lehë një qen besnik. Heshtja totale e institucioneve, deputetëve, politikanëve, për shfrytëzimin shtazarak të fëmijëve, për shkeljen skandaloze të rregullave të sigurisë në punishte, heshtja mbi trafikimet sekrete të municioneve, është një heshtje që vetëm mafia mund ta imponojë mbi një shoqëri.

Heshtja fatale që i parapriu kobit të Gërdecit ngjason me një "Omerta" të imponuar shoqërisë dhe institucioneve të saj, nga klani i autoritaristit më të egër në pushtet, të atij autoritaristi të denoncuar me kohë nga shoqëria civile, media dhe opozita politike. Heshtja fatale dhe tragjedia që ajo polli, janë produkte të kapjes së të gjithë institucioneve nga Kryeministri Berisha, heshtja është pasojë e skllavërimit të këtyre institucioneve, i faktit që ato nuk ishin më të lira për të folur. Ja sepse përgjegjësia e Berishës para se të jetë një përgjegjësi penale e lidhur me korrupsionin (atë duhet ta hetojë një prokurori e pavarur nga Berisha), është një përgjegjësi politike. Eshtë përgjegjësia e një politikani që epshi i sëmurë i sundimit, e shtyu drejt strategjisë së kapjes së të gjithë institucioneve të shtetit, institucione që me Kushtetutë, duhej të kontrollonin pushtetin ekzekutiv të Berishës për të shmangur tragjedi si kjo e Gërdecit. Duke trembur e vrarë lirinë e këtyre institucioneve për të folur e kritikuar, Kryeministri praktikisht mbyti lirinë e shtetit për të kryer misionin e tij në mbrojtje të qytetarëve, vrau shtetin ligjor. Dhe duke bërë këtë, vrau edhe qytetarët në Gërdec. Ja pse Berisha duhet të dorëhiqet.

Shqiptarët duhet të kuptojnë, mjerisht përmes gjakut dhe dhimbjes, se çfarë ndodh me një shtet, kur një individ, një lider, lejohet të bëhet më i fortë se shteti, më i fortë se institucionet, më i fortë se populli. Duhet të kuptojnë se jeta dhe prona e tyre mbrohet vetëm nga institucione të lira demokratike që i përulen dhe i binden vetëm ligjit dhe jo një lideri të superfuqishëm dhe sado i "dashur" me popullin të shitet ai. Vetëm institucionet e lira dhe jo personale janë besnikërisht humane, ndërkohë që pas buzëqeshjes së çdo individi (aq më tepër pas asaj të një politikani) mund të fshihen epshet më çnjerëzore për pasuri e pushtet. Institucionet tradhtuan ligjin (dhe bashkë me të edhe jetët e qytetarëve) sepse kështu donte njeriu i pushtetshëm, Berisha, dhe klani i tij politik dhe me sa duket, jo vetëm politik.

Deputetët e Berishës miratuan ligjin që i mundësoi kalimin e tregtisë së municioneve në duart e privatëve si Delijorgji, ministra të Berishës u bënë bashkëpunëtorë të individëve si Pinari. Rreth 5 muaj më parë po ca nga këta deputetë, nuk shkruan asnjë germë për fabrikën e Gërdecit në një raport parlamentar mbi gjendjen e municioneve në vend. Nëse do të kishin raportuar tragjedia do të qe shmangur. Por nuk raportuan, sepse nuk e donte kryetari i tyre, Berisha, një gjë të tillë dhe ata kanë harruar se janë përfaqësues të popullit dhe jo të Berishës. Ndaj tradhtuan popullin për t‘i qëndruar besnikë Berishës. Dhe heshtën. Por për turp nuk heshtin sot kur është shfaqur me tërë pasojat tragjike produkti i heshtjes së tyre. Sot ata ulërasin tribunave se Berisha nuk ka faj. Përse e bëjnë një gjë të tillë? Sepse janë bashkëfajtorë me Berishën në këtë tragjedi dhe duke mbrojtur Berishën, mbrojnë veten.

Dje Berisha doli dhe premtoi reformim të thellë të institucioneve në mënyrë që ato të garantojnë sigurinë e qytetarëve. Ky njeri nuk heq dorë nga synimet e tij të mbrapshta. Vetëm këtij politikani nuk i takon të zërë në gojë institucionet, sepse ai është vrasësi më i rrezikshëm i tyre. Institucionet tradhtuan ligjin, sepse Berisha i mbushi ato me militantë që besnikë dhe fanatikë të Berishës dhe jo të ligjit, besnikë dhe fanatikë të pushtetit dhe jo të shtetit. Dhe shteti janë qytetarët. Prandaj qytetarët në Gërdec vdiqën, sepse edhe shteti ka vdekur. Berisha e shndërroi pushtetin e tij në një kalë Troje të korrupsionit në zemër të shtetit. Ishte troku i këtij kali që fshihte në barkun e tij, kontrabandën e municioneve, që shkaktoi të vrarët në Gërdec. Berisha fshihet sot pas heshtjes së institucioneve si pas veprës së vet, fsheh pas fajit të institucioneve fajin e vet. Dhe premtimin për reformimin e institucioneve e bën për të krijuar shpresa iluzive te njerëzit, por ndërkohë planëzon që në emër të "reformave më të thella", t‘i skllavërojë edhe më thellësisht institucionet.

Berisha nuk mund të lajë duart e përskuqura me heshtjen e institucioneve që dhunoi e skllavëroi, nuk mund të lajë duart as me heshtjen e deputetëve servilë të tij, që mund të jenë të përlyer në afera po aq sa ai vetë. Berisha nuk mund të lajë duart me atë heshtje që ai vetë e ngjalli si kusht për sundimin e tij absolut. Një heshtje të frikshme që ja imponoi shtetit duke ju kundërvënë egërsisht për më shumë se dy vjet opozitës politike, shoqërisë civile, medias. Eshtë ironike të shohësh sot Kryeministrin që pasi ua u futi dje thonjtë dhe duart në fyt institucioneve, pasi i shtrëngoi fort këto duar në grykë të institucioneve, t‘i akuzojë sot përse nuk bërtitën, përse nuk lajmëruan për të keqen. Sepse institucionet bënë pikërisht atë që Kryeministri deshi, heshtën për Gërdecin. Edhe në këtë rast, sikundër edhe me Piramidat financiare në vitin ‘97, Berisha po luan të verbrin, bën sikur nuk ka ditur dhe nuk ka parë gjë, paçka se faktet po e nxjerrin gënjeshtar.

Me një dinakëri prej mafiozi dëshironte të mbahej i fshehtë trafiku i municioneve që bëhej nëpërmjet "fabrikës" në Gërdec. Nëse punët shkonin mbarë ai dhe klani i tij i afërt mbushin xhepat dhe nëse rastësisht zbulohej, ata do të thoshin (sikundër dhe po bëjnë) nuk e dinim duke fajësuar institucionet. Berisha ka ditur gjithnjë t‘i ndërtojë punët në mënyrë të tillë që të dalë përherë ose i fituar ose i palagur. Ndaj me një dinakëri prej mafiozi ai hartoi një VKM që ia kalonte tërë kompetencat për atë që do të ndodhte në Gërdec Ministrisë së Mbrojtjes. Harroi se një Kryeministër mund të delegojë kompetenca sa të dojë por, me anë të këtij rrengu, nuk heq dot nga bytha e tij përgjegjësinë mbi të gjitha për jetën e njerëzve. Që Berisha të bëjë sot të paditurin duhej që askush, asnjë institucion të mos njoftonte për Gërdecin. Faktet po provojnë dhe do provojnë edhe më mirë, se Berisha dhe qeveria dhe shumica e tij në Kuvend nuk kishin asnjë qëllim të ndalonin atë që po ndodhte në fabrikën e Gërdecit dhe pra as të parandalonin një tragjedi të mundshme. Sepse edhe kur ndonjë institucion ka njoftuar për punishten mizore ku shfrytëzoheshin fëmijët, sikundër është pushteti lokal në Vorë, ky informacion është shpërfillur nga njerëzit e klanit Berisha, duke filluar nga bashkëpunëtori më i afërt i Berishës, ministri i sapodorëhequr i Mbrojtjes, Fatmir Mediu.

Që shteti ligjor të ringjallet, që sistemi i institucioneve të nisë të funksionojë në mbrojtje të jetës dhe pronës së qytetarëve, duhet që ai të çlirohet nga thonjtë që klani berishist ja mban ende të ngulura në fyt. Por kjo nuk ka shpresë të ndodhë nëse Berisha nuk detyrohet të dorëhiqet nga posti i Kryeministrit. Asnjë reformë e thellë në favor të institucioneve nuk mund të bëhet duke pasur në krye një politikan si Berisha që e ka dëshmuar se nuk aspiron për gjë tjetër, përveçse për të nënshtruar dhe sunduar mbi institucionet. Tragjedia e Gërdecit, sikundër edhe ajo e dikurshmja e piramidave financiare, kanë në rrënjë pikërisht këtë nënshtrim të institucioneve të shtetit nga pushteti. Ndaj të reformosh institucionet në Shqipëri, do të thotë mbi të gjitha, t‘u kthesh lirinë e grabitur nga Berisha dhe berishizmi. Duke mundësuar ringjalljen e institucioneve të lira, largimi i Berishës është jo vetëm premisa e parë për shmangien e tragjedive të tjera por, edhe premisë për të mundësuar hetimin e thellë dhe rrënjësor të tragjedisë së Gërdecit dhe skandalit korruptiv që e mbështjell atë.

Ndaj opozita politike nuk duhet të bjerë në kurthin që sugjerojnë zëra "atdhetarë" pranë Berishës, nuk duhet të bjerë në kurthin e ruajtjes së "stabilitetit" apo të mosprishjes së imazhit të "shtetit ligjor" para hyrjes së vendit në NATO. Tashmë është tepër vonë për të shpëtuar imazhin e "shtetit ligjor" që dukshëm nuk ekziston në Shqipëri. Vetë tragjedia e Gërdecit, ai shpërthim që tronditi botën mbarë dhe shkaktoi aq viktima, është prova më bindëse e mungesës së shtetit ligjor. Këtë bota e ka të qartë. Ndaj rindërtimi i imazhit të shtetit shqiptar nuk lidhet më me marrjen e një ftese për në NATO pas dy javësh. E vetmja shpresë e mbetur e Shqipërisë për atë ftesë, janë interesat e forta gjeopolitike të aleancës. Ndërkaq, politika autoritariste e Berishës që nuk ka mundësuar asnjë reformë reale në shtet, që ka sakrifikuar standardet demokratike të politikës, si dhe imazhi i shpërthimit në Gërdec janë mjerisht, një kërcënim real për këto shpresa. Dhe që ky imazh i rrënuar më keq se shtëpitë e Gërdecit të nisë të rindërtohet, Shqipërisë i duhet të ringrihet bashkë me demokracinë e rrëzuar dhe institucionet e saj të mposhtura nga autoritarizmi berishist.

Dhe kjo nuk mund të ndodhë nëse për hatër të "stabilitetit" mbahet edhe më në pushtet kryefajtori për tragjedinë. Berisha është sjellë deri më sot si një Zot i shtetit. Por edhe Zoti vetë do të ish dorëhequr nga posti i tij në qiell nëse do të ish fajtor si Zoti i shtetit tonë për një tragjedi të tillë ndaj njerëzve të pafajshëm. Ndaj nëse nuk dorëhiqet vullnetarisht, opozita duhet të përdorë të gjitha mjetet demokratike për ta detyruar Berishën të dorëhiqet. Krimi është shumë i rëndë, faji është shumë i madh, përgjegjësia jo vetëm e Berishës për atë që ndodhi, por edhe e opozitës për fatet e nesërme të popullit, është aq e madhe, sa nuk mundësojnë që opozita të eksperimentojë edhe një herë grackën e "bashkëpunimit" që ofron Berisha. Sa për bashkëpunimin për reformat, ai mund të bëhet fare mirë dhe vërtetësisht me një Kryeministër tjetër të dalë po nga koalicioni i sotëm qeverisës. Ndërkaq, edhe për sa i përket imazhit, vetëm nëse Berisha dorëhiqet, bota do të nisë të besojë se edhe në Shqipëri ka shpresë për drejtësi dhe shtet ligjor, vetëm atëherë bota do të kuptojë se edhe në Shqipëri, ashtu si në gjithë Perëndimin, askush nuk qëndron më lart se shteti, që askush nuk mund t‘i ikë përgjegjësisë që imponon morali politik dhe ligji. Sa për stabilitetin, nuk ka sot mjet më të mirë sesa dorëheqja e Berishës.

Nuk ka provë më bindëse për këtë sesa ajo e vitit 1997. Tashmë është bërë e qartë se nëse Berisha do të ishte dorëhequr në kohë, ashtu sikundër diktonte edhe përgjegjësia e tij për tolerimin e piramidave financiare (edhe për ato Berisha tha nuk e dija), shteti shqiptar nuk do të qe shkatërruar dhe shumë jetë njerëzore do të qenë shpëtuar. Mjerisht, për hir të pushtetit të tij Berisha sakrifikoi me arrogancë dhe cinizëm çnjerëzor shtetin dhe jetët e shqiptarëve. Për shkak të etjes patologjike për pushtet të Berishës, viti ‘97 është fiksuar në historinë e shqiptarëve si viti i mbrapshtë. Do lejohet ai të përsërisë të njëjtën gjë edhe sot?

TheWanderer

Primus registratum

Per arsyet e permendur me siper nuk do te hyjme ne Nato, jo se opozita dhe media denoncojne shkeljen e ligjit. Nese ne Shqiperi denoncohet shkelja e ligjit, korrupsioni dhe krimi, ky eshte lajm i mire, qe ndihmon ne hyrjen ne Nato, jo ne daljen prej saj.

Luela

Primus registratum

Aktualisht janë dy rryma të kundërta brenda PD-së. E para drejtohet nga të vjetrit. Ky grupim pretendohet se drejtohet nga Kryetarja e Kuvendit, Jozefina Topalli. Kjo rrymë kërkon që aleatët e qeverisë të mos marrin përgjegjësi të madhe në qeverisje, për shkak se PD përfaqësohet shumë pak në kabinet për të qenë më afër elektoratit. Sipas tyre, Partia Republikane nuk ndikohet aspak nga dështimet në qeverisje dhe pesha më e madhe e fajit i faturohet partisë në pushtet. Sipas këtij grupimi, përgjegjësia e Partisë Demokratike duhet të përkthehet me poste ekzekutive. Grupimi i deputetëve kundër ish-kryetarit të grupit parlamentar demokrat pohon se nuk është dëgjuar zëri i elektoratit. Kohët e fundit është vënë re që edhe baza e Partisë Demokratike është përplasur me zgjedhësit. Ajo çka saktësisht kërkon grupi i të vjetërve në PD është riformatimi i qeverisë për të marrë pjesën e luanit.

Aktualisht, në kabinetin qeveritar ndodhen vetëm 3 ministra nga radhët e të vjetërve brenda PD-së, pjesa më e madhe e ministrave i përkasin të rinjve. Jemin Gjana dhe Ridvan Bode janë dy figurat e vjetra të PD-së, të cilët bëjnë pjesë në grupin e Topallit, ndërsa Genc Ruli mund të cilësohet si një ministër i cili qëndron jashtë grupimeve brenda PD-së. Gjashtë ministra dhe një zv.kryeministër janë të ardhur në Partinë Demokratike, madje gjysma e tyre më 2005-ën kanë fituar mandatin e deputetit për herë të parë. Pesë dikastere në qeveri drejtohen nga aleatët, të cilat administrojnë rreth 80% të buxhetit të shtetit, duke lënë në hije në këtë mënyrë pushtetarët demokratë. Duke qenë në pozicione të rëndësishme në qeveri, aleatët kanë mundur të rregullojnë militantët e tyre me vende pune, duke larguar nga puna pa të drejtë, jo vetëm mbështetësit e socialistëve, por edhe ata persona që më 3 korrik të 2005-ës votuan për Partinë Demokratike. Ky shkak ka bërë që të ashpërsohet reagimi i të vjetërve brenda kabinetit qeveritar.

Grupimi i dytë brenda PD-së është ai i mbështetësve të Bamir Topit. Ky grupim ka nisur përgatitjet për një "catharsis" në qeverisje nëse nuk plotësohen kërkesat e tyre. Sipas zërave brenda këtij grupimi, këta deputetë presin mbledhjen e Këshillit Kombëtar për të shpërthyer në deklaratat e veprimet e tyre, tashmë që e kanë një krahë të sigurt, të ngrohtë, atë të Presidentit të Republikës.

gurax

Pan ignoramus

Dhe c'ka te beje kjo me temen e Shqiperise ne Nato? Ketu s'po flitet per menyren e drejtimit apo organizimin apo problemet e brendshme te partise demokratike.

Ergler

Primus registratum

<div class="ubbcode-block"><div class="ubbcode-header">Originally Posted By: TheWanderer</div><div class="ubbcode-body">Per arsyet e permendur me siper nuk do te hyjme ne Nato, jo se opozita dhe media denoncojne shkeljen e ligjit. Nese ne Shqiperi denoncohet shkelja e ligjit, korrupsioni dhe krimi, ky eshte lajm i mire, qe ndihmon ne hyrjen ne Nato, jo ne daljen prej saj. </div></div>

Shqeperia do te hyje ne NATO jo se ploteson kushtet,por per arsye gjeostrategjika.Perendimi i udhehequr nga USA,(pavaresisht se heziton ndonje Greqi)duan qe ndikini i Rusise te jete nul ne Ballkan.Dihet historikisht se ujrat e rajonit tone gjithmone i ka turbulluar shtriga Rusi,prandaj Europerendimoret me cdo kusht do t'i pranojne te pakten Shqiperine dhe Kroacine ne NATO,sepse per Maqedonine nxjerr nje arsye absurde Greqia,mikja ortodokse e Rusise.Serbia motra e vogel sllave nqse nuk do te integrohet ne EU dhe NATO do te ngelet nje ishull i izoluar ne Ballkan.Pra me pranimin e ketyre tre vendeve u jepet nje mesim i mire serbve para zgjedhjeve te 11 majit.

Eniali

Primus registratum

"Elektriçisti" kish te drejte ne postin e fundit: <u>Shqiperia u ftua ne NATO</u>. Per aresyet qe permendi "Elektriçisti" apo per aresye te tjera, nuk ka rendesi - ajo u ftua dhe pas afersisht nje viti mund te behet anetare e plote.

Si i "huaj" qe jam ne Shqiperi (meqe nuk banoj me aty prej kohe) ç'fare efekti pati kjo ngjarje ne Shqiperi?
Berisha e paraqet si nje ngjarje te madhe dhe si nje hap perpara per hyrjen ne Evrope... A eshte vertet ashtu?

Ja se ç'thote nder te tjera nje artikull ne internet http://www.cafebabel.com/EN/article.asp?T=T&Id=14428:
<div class="ubbcode-block"><div class="ubbcode-header">Quote:</div><div class="ubbcode-body"> What actually goes into being a NATO member however is very seldom debated. Around fifty million euros are planned to go into military investments by 2010. Although it is true that Albania comparatively only has a narrow defence budget with a GDP of 2%, the technologically challenged army needs huge modernisation to reach western European standards – a task that will cause headaches in the future, what with Albania’s huge poverty rate.
And even if the NATO invite is a foreign policy success for the government in Tirana, the country’s actual problems won’t go away – including an inefficient policy and state structures weakened by corruption.</div></div>
I perkthyer ky pasazh thote:
<div class="ubbcode-block"><div class="ubbcode-header">Quote:</div><div class="ubbcode-body">Ajo qe aktualisht ndodh kur behesh anetar i NATOs, sidoqofte, shume rralle diskutohet. Rreth 50 milion euro planifikohen te shkojne ne investime ushtarake brenda vitit 2010. Megjithese eshte e vertete qe Shqiperia krahasimisht ka nje buxhet mbrojteje shume te vogel me nje GDP prej 2%, ushtria, e cila ka mangesi teknologjike, ka nevoje per modernizim shume te madh qe te arrije standardet Evropiane - nje detyre qe do te shkaktoje probleme ne te ardhmen, me shkallen e tejmadhe te varferise ne Shqiperi.
Edhe nese ftesa per te hyre ne NATO eshte nje sukses i politikes se jashtme per qeverine ne Tirane, problemet aktuale te vendit nuk do te zhduken - duke perfshire nje polici te pa-efektshme dhe strukturat shteterore te dobesuara nga korrupsioni.</div></div>
Pra do te kete investime prej rreth 50 milion euro... Dhe te gjithe e dine se si behen investimet tek ne... Gati gjysma do te shkoje ne xhepat e njohur te cilet do te pasurohen edhe me tej pa deklaruar asnje te ardhur, ose duke thene qe i fituan nga UNMIK-u.
Tashme e ka marre ferra uraten e 10 milion me shume a me pak per disa kategori nuk ben me pershtypje.

A do te hyje Shqiperia na Evrope - siç pretendon Berisha? Une kam dyshimet e mia per kete. Evropa mbi te gjitha kerkon demokraci (e cila nuk me duket se ekziston plotesisht ne Shqiperi), shtet te pa-korruptuar (Berisha e pranon edhe vete qe ka korrupsion), stabilitet politik (???), etj. /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/crazy.gif
Per te mos folur per fene... Ka kaq kohe qe flitet per te futur Turqine ne BE, por shumica e vendeve Evropiane nuk e duan vetem per arsye te fese; edhe nese kjo nuk thuhet hapur. E ne shpresojme te futemi duke anuar perdite e me shume nga ferexheja? /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/eusa_wall.gif

Nje gje eshte e sigurte: nese USA na perkrahu e u be shkak qe Shqiperia te marre ftesen per tu futur ne NATO, ajo nuk ka asnje influence ne BE dhe nuk ben dot asgje per te shtyre futjen tone ne BE.

prodigious

Primus registratum

Kur dicka merr permasa dhe fuqi kolosale atehere duhet detyrimisht te ndahet ne dy pjese pasi vetem keshtu sigurohet nje mbarvajtje e metejshme. Sigurisht kjo gje ndodh me dijenine e drejtuesve kryesore te kesaj "superfuqie" Keshtu ka ndodhur historikisht apo jo? Egjipti Roma etj. /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/smile.gif

prodigious

Primus registratum

<div class="ubbcode-block"><div class="ubbcode-header">Originally Posted By: Luela</div><div class="ubbcode-body">Aktualisht janë dy rryma të kundërta brenda PD-së. E para drejtohet nga të vjetrit. Ky grupim pretendohet se drejtohet nga Kryetarja e Kuvendit, Jozefina Topalli. Kjo rrymë kërkon që aleatët e qeverisë të mos marrin përgjegjësi të madhe në qeverisje, për shkak se PD përfaqësohet shumë pak në kabinet për të qenë më afër elektoratit. Sipas tyre, Partia Republikane nuk ndikohet aspak nga dështimet në qeverisje dhe pesha më e madhe e fajit i faturohet partisë në pushtet. Sipas këtij grupimi, përgjegjësia e Partisë Demokratike duhet të përkthehet me poste ekzekutive. Grupimi i deputetëve kundër ish-kryetarit të grupit parlamentar demokrat pohon se nuk është dëgjuar zëri i elektoratit. Kohët e fundit është vënë re që edhe baza e Partisë Demokratike është përplasur me zgjedhësit. Ajo çka saktësisht kërkon grupi i të vjetërve në PD është riformatimi i qeverisë për të marrë pjesën e luanit.

Aktualisht, në kabinetin qeveritar ndodhen vetëm 3 ministra nga radhët e të vjetërve brenda PD-së, pjesa më e madhe e ministrave i përkasin të rinjve. Jemin Gjana dhe Ridvan Bode janë dy figurat e vjetra të PD-së, të cilët bëjnë pjesë në grupin e Topallit, ndërsa Genc Ruli mund të cilësohet si një ministër i cili qëndron jashtë grupimeve brenda PD-së. Gjashtë ministra dhe një zv.kryeministër janë të ardhur në Partinë Demokratike, madje gjysma e tyre më 2005-ën kanë fituar mandatin e deputetit për herë të parë. Pesë dikastere në qeveri drejtohen nga aleatët, të cilat administrojnë rreth 80% të buxhetit të shtetit, duke lënë në hije në këtë mënyrë pushtetarët demokratë. Duke qenë në pozicione të rëndësishme në qeveri, aleatët kanë mundur të rregullojnë militantët e tyre me vende pune, duke larguar nga puna pa të drejtë, jo vetëm mbështetësit e socialistëve, por edhe ata persona që më 3 korrik të 2005-ës votuan për Partinë Demokratike. Ky shkak ka bërë që të ashpërsohet reagimi i të vjetërve brenda kabinetit qeveritar.

Grupimi i dytë brenda PD-së është ai i mbështetësve të Bamir Topit. Ky grupim ka nisur përgatitjet për një "catharsis" në qeverisje nëse nuk plotësohen kërkesat e tyre. Sipas zërave brenda këtij grupimi, këta deputetë presin mbledhjen e Këshillit Kombëtar për të shpërthyer në deklaratat e veprimet e tyre, tashmë që e kanë një krahë të sigurt, të ngrohtë, atë të Presidentit të Republikës. </div></div>

Kur dicka merr permasa dhe fuqi kolosale atehere duhet detyrimisht te ndahet ne dy pjese pasi vetem keshtu sigurohet nje mbarvajtje e metejshme. Sigurisht kjo gje ndodh me dijenine e drejtuesve kryesore te kesaj "superfuqie" Keshtu ka ndodhur historikisht apo jo? Egjipti Roma etj. \:\)

Ergler

Primus registratum

Perplasjet midis USA dhe Rusise bene qe Shqiperia te ftohej ne Bukuresht.Superfuqite kane interesa gjeostrategjike edhe nqse Lufta e Ftohte ka mbaruar.E pra amerikanet na ndihmuan te perkrahur edhe nga aleatet(keta te fundit me gjysem zeri),per t'i treguar muskujt Rusise.Kjo e fundit eshte fuqizuar mjaft po ta krahasosh me kohen e Jelcinit dhe kerkon te zere vendin e humbur keto gati dy dekada.Do te ish mire qe ne te kishin perfituar ne kohen e Luftes se Ftohte.Rastet na u paraqiten dy here.I pari me 1968 kur dolem nga Traktati i Varshaves dhe e dyta ish me 1980 kur RFGjermane na ofroi doren per te na ndihmuar.Nuk ditem t'i shfrytezonim.prandaj jemi ketu ku jemi.Kesaj here Berisha duhet te largohet pergjithmone nga pushteti dhe drejtimi i PD. Me Gerdecin ai i vuri nje njolle vetes se vet.Drejtimi i vendit me metoda bajraktariste duke pushtuar institucionet e pavarura eshte i palejueshem.Atij nuk i pelqen kontrolli dhe balanca.Ai do qe t'i komandoje te gjitha vete,tamam si Enveri.Miq, politikanet tane nuk jane asgje tjeter vecse disa hajdut ordinere pa asnje lloj qellimi te mire ne vetvete.Nanua iku,tani e ka radhen Saliu.Ta provojme njehere edhe kete hurin e gjate edvinin.Po nuk beri gje edhe ku i cmendur vaffanculo edhe ketij.Jozefinrat e te tjeret jane kulishat e Saliut.Po e hengri ai ,te tjeret e kane ngrene me kohe.Vet shqiptaret duhet te bejne ndryshimin.Ka ardhur koha qe mos te votojne kuturu,por te bejne llogarite;ishin keq dhe u bene me mire,apo u bene me keq keto 4 vite.Fushata e saliut per NATO-n eshte nje 5 me hic per mendimin tim.

prodigious

Primus registratum

Ti the qe: Rastet na u paraqiten dy here.I pari me 1968 kur dolem nga Traktati i Varshaves dhe e dyta ish me 1980 kur RFGjermane na ofroi doren per te na ndihmuar.Nuk ditem t'i shfrytezonim.prandaj jemi ketu ku jemi.

Ne mos gaboj ne asnjeren nga keto raste nuk ishte Sali Berisha ne pushtet. Nuk ishte ne pushtet ky qe ti po e fajeson per gjithcka dhe qe po thua qe duhet te largohet sa me pare. Tani na u paraqit dhe nje rast tjeter dhe kete te fundit e pranuam apo shfrytezuam. Pra merite e nje shteti "bajraktaresh" apo jo...?
Eshte e vertete qe po kalojme nje periudhe krize nga ana ekonomike politike etj por ama eshte nje periudhe kalimtare qe vjen kryesisht si pasoje e ndertimit te rruges Durres-Morine si dhe e plotesimit te disa kushteve per tu antaresuar ne Nato e me vone ne BE. Eshte sikur ti shtosh nje kat shtepise. A nuk do kursehesh pak sa te mbarosh kete shtese ne shtepi? Por ama kur te mbarosh kete kat mund ta japesh me qera dhe te vjelesh te ardhura te bollshme. Besoj se me kuptuat se ku dua te dal?