Hektor12
Locus omnem
Mantia me mish - Receta
Kategoria: Brumëra, Kuzhina Shqiptare, Tradicionale
Mantia me mish - Receta
Kohëzgjatja e pregaditjes: 3 orë
Përbërësit:
- 2 Qepë
- Kripë
- ½ lugë gjelle biber të kuq
- 600-700 g mish viçi
- Ujë
- Vegetë
- (Përafërsisht) 1 kg Miell
- Vaj
- 250 g pavllak
- Qumësht
Pregaditja:
Mishi:
Mishi zihet në temperaturë mesatare duke i shtuar pak kripë. Pasi që është zier mishi (përafërisht 1 orë) prehet në copa shumë të vogla.
Qepët i grijmë dhe i vendosim në një tigan për tu fërguar me vaj. Pasi qepët marrin ngjyrën e duhur, e hedhim mishin në tigan duke i shtuar pak vegetë dhe ½ lugë gjelle biber të kuq (paprika).
Brumi:
Për ta bërë brumin duhet një enë të thellë. Enën e mbushim me 2 gota ujë të vokët, 1 lugë gjelle kripë dhe pak miell. Brumi përzihet me një lugë gjelle dukë i shtuar ca miell herë pas here. Kur brumi të ketë marrë masën e duhur dhe nuk të kapet më në duar, e ndajmë brumin në 6 copa dhe e ngjeshim dukë i dhënë formën e sferës. Pastaj i mbulojmë me palloma pak të lagura me ujë, sa për mos tu terrur brumi.
Maza:
Pavllaku hedhet në një enë të thellë, i shtohet ca qumësht dhe vaj për ta tëholluar. Duhët ta merr një masë jo shumë të hollë por as shumë të trashë. Thjesht, e mjaftueshme për të i lyer petët me të.
Përfundimi:
Një tepsi në formë rrumbullake lyhet me mazë.
Copat i tëhollojmë dukë i shtuar miell herë pas herë derisa bëhën petë. Pastaj i prejmë në forma katrore, i lyejmë me mazë dhe ua vendosim mishin në mes. E mbështjellim mishin me petë dhe e vendosim në tepsi. Veprojmë njësoj derisa është mbushur tepsia.
Temperatura e furrës duhet të jetë 200 °C (saktë) kur i vendosim mantiat në shporet.
TIP: Mantiat mund ti bëni dhe me djath, spinaq apo bashkë (djath e spinaq) të përziëra.
Servimi: Servohet me sallatë shqiptare tradicionale që përmban vetëm qepë, domate, vaj, uthull dhe kripë (eventualisht mund ti shtoni lakër). Servohet edhe me kos.
Kategoria: Brumëra, Kuzhina Shqiptare, Tradicionale

Mantia me mish - Receta
Kohëzgjatja e pregaditjes: 3 orë
Përbërësit:
- 2 Qepë
- Kripë
- ½ lugë gjelle biber të kuq
- 600-700 g mish viçi
- Ujë
- Vegetë
- (Përafërsisht) 1 kg Miell
- Vaj
- 250 g pavllak
- Qumësht
Pregaditja:
Mishi:
Mishi zihet në temperaturë mesatare duke i shtuar pak kripë. Pasi që është zier mishi (përafërisht 1 orë) prehet në copa shumë të vogla.
Qepët i grijmë dhe i vendosim në një tigan për tu fërguar me vaj. Pasi qepët marrin ngjyrën e duhur, e hedhim mishin në tigan duke i shtuar pak vegetë dhe ½ lugë gjelle biber të kuq (paprika).
Brumi:
Për ta bërë brumin duhet një enë të thellë. Enën e mbushim me 2 gota ujë të vokët, 1 lugë gjelle kripë dhe pak miell. Brumi përzihet me një lugë gjelle dukë i shtuar ca miell herë pas here. Kur brumi të ketë marrë masën e duhur dhe nuk të kapet më në duar, e ndajmë brumin në 6 copa dhe e ngjeshim dukë i dhënë formën e sferës. Pastaj i mbulojmë me palloma pak të lagura me ujë, sa për mos tu terrur brumi.
Maza:
Pavllaku hedhet në një enë të thellë, i shtohet ca qumësht dhe vaj për ta tëholluar. Duhët ta merr një masë jo shumë të hollë por as shumë të trashë. Thjesht, e mjaftueshme për të i lyer petët me të.
Përfundimi:
Një tepsi në formë rrumbullake lyhet me mazë.
Copat i tëhollojmë dukë i shtuar miell herë pas herë derisa bëhën petë. Pastaj i prejmë në forma katrore, i lyejmë me mazë dhe ua vendosim mishin në mes. E mbështjellim mishin me petë dhe e vendosim në tepsi. Veprojmë njësoj derisa është mbushur tepsia.
Temperatura e furrës duhet të jetë 200 °C (saktë) kur i vendosim mantiat në shporet.
TIP: Mantiat mund ti bëni dhe me djath, spinaq apo bashkë (djath e spinaq) të përziëra.
Servimi: Servohet me sallatë shqiptare tradicionale që përmban vetëm qepë, domate, vaj, uthull dhe kripë (eventualisht mund ti shtoni lakër). Servohet edhe me kos.