Pune per bashkeshort studenti me vize F2?

Gigo

Primus registratum
Pune per bashkeshort studenti me vize F2?

Dini ndonje menyre se si mund te punohet kur je me vize F2, dmth kur je bashkeshort/e studenti?

Darien

Primus registratum
Re: Pune per bashkeshort studenti me vize F2?

Gigo,

kërkova ca nëpër dokumentat e imigracionit po nuk gjeta gjë për ndihmë konkrete
<ul type="square">
[*]e vetmja mënyrë që di unë për një jo-imigrant të punojë ligjërisht në ShBA është duke marrë një EAD (Employment Authorization Document)
[*]e vetmja mënyrë për të marrë EAD është të dërgosh formularin I-765: Application for Employment Authorization, të cilin mund ta marrësh tek http://www.immigration.gov/graphics/formsfee/forms/i-765.htm
[*]ky formular ka disa kategori për aplikantët, po F-2 nuk është një prej tyre
[/list]

Nga këto më lart duket sikur nuk ka mundësi, po akoma nuk më mbushet mendja, për shkak të kësaj
<ul type="square">
[*]shkollat përdorin një sistem të kompjuterizuar për t'i dërguar informacion INS-së
[*]ky sistem quhet SEVIS (Student And Exhange Visitor Information System)
[*]në këtë sistem ka një vend ku kopmjuteri paraqet në ekran mundësinë "Add Off-Campus Employment" për një person me F-2
[/list]

Kjo në vetvete nuk është provë, po më bën të mendoj që mund të ketë diçka. Të sugjeroj që të interesohesh pranë zyrës lokale të INS. Kur shkon atje për të bërë pyetje nuk të kërkojnë emër dhe dokumenta, kështu që mund të shkojë kushdo të kërkojë udhëzime.

Në qoftë se nuk të del gjë me këtë variant, përpiqu të gjesh punë pa dokumenta pastaj, ose të marri personi me F-1 një EAD dhe SSN (Social Security Number) dhe F-2 të punojë me atë numër. Dhe kjo nuk është krejt brenda ligjit, po mund të jetë një rrugëdalje (varet nga rrethanat).

Informacion i përgjithshëm:
<ul type="square">
[*]Formularët e imigracionit i gjen këtu: http://www.immigration.gov/graphics/formsfee/forms/index.htm
[*]Faqja kryesore e imigracionit është: http://www.immigration.gov/graphics/index.htm
[*]Me ri-organizimin e qeverisë nga krijimi i Ministrisë së re (Department of Homeland Security), INS-ja ka ndërruar emër dhe tani quhet BCIS (Bureau of Citizenship and Immigration Services)
[*]Në ca dokumenta mund të shikoni Bureau of Citizenship and Naturalization Services, po kjo është gabim sepse Naturalization dhe Citizenship janë e njëjta gjë. Emri më sipër është ai që duhet.
[/list]

Gigo

Primus registratum

Darien, falemnderit per pergjigjen.
Kam shkuar te INS, por me kane thene qe nuk lejohet te punoj me vize F2. Kam pyetur dhe ne zyra te tjera dhe persona te tjere dhe kane thene pak a shume te njejten gje. edhe studentet me vize F1 lejohen te punojne vetem ne university campus ose kur jane ne periudhe optional/practical training. Megjithate diku kam degjuar te permendet qe personat me F2 mund te bejne "casual jobs", por nuk e di se cfare nenkuptohet me casual jobs. ndoshta part-time jobs? A ka ndonje lloj punesimi (p.sh. ndonje lloj part time ku nuk kerkohen dokumenta si p.sh. SSN, etj. etj. Po te punosh ne shtepi p.sh.? Do desheroja te gjeja ndonje gje qe mund te behet ne shtepi me kompjuter p.sh., por jo si ato qe reklamohen ne internet si "home-based business" ku te kerkojne pagese ose investim ne fillim. E para nuk mund t'iu besosh, e dyta nuk mund te paguaj ate qe kerkojne.
kam degjuar edhe qe ka perkthim me telefon, jam regjistruar diku nje here, por nuk kam marre asnje pergjigje plus qe nuk ka gjithmone pune. Une di te perdor programe si Office p.sh. ose mund te mesoj shpejt dhe programe te tjera nese kerkohet.
A di ndonje gje konkrete per ndonje lloj punesimi online?

Gigo

Primus registratum

Une kam punuar ne Shqiperi per organizata nderkombetare shume te rendesishme si p.sh. kombet e bashkuara dhe per ceshtjet e sigurise (security) ne organizatat nderkombetare. Meqe siguria tani eshte ceshtje e dites ne USA a ekziston ndonje mundesi punesimi ne organizata ose institucione shteterore qe merren me sigurine?

Visitor

Primus registratum

Fillimisht postuar nga Gigo:
[qb]Megjithate diku kam degjuar te permendet qe personat me F2 mund te bejne "casual jobs", por nuk e di se cfare nenkuptohet me casual jobs. ndoshta part-time jobs? A ka ndonje lloj punesimi (p.sh. ndonje lloj part time ku nuk kerkohen dokumenta si p.sh. SSN, etj. etj. Po te punosh ne shtepi p.sh.?[/qb]
"Casual jobs" mund te jene pune te vogla sic lejohen per njerez me J-1, pune si baby-sitter ose te ngjashme. Di qe studentet me F-1 lejohen te punojne jashte shkolle ne rast se mund te tregojne qe nuk kane para per ta mbeshtetur veten, me duket se forma e aplikimit quhet I-539 por k'jo s'eshte cudi te harxhoje OPT-ne.

Sa per pune qe te mos kerkoje SSN hiqe nga mendja si on-line ashtu edhe off-line. SSN-ja merret automatikisht nga studente, s'eshte cudi qe edhe F-2 ta marrin pa shume probleme dhe mund te rrezikosh duke punuar pa leje (Vere SSN tek patenta dhe kur te te kerkojne SSN Card per ta fotokopjuar jepi vetem patenten dhe thuaji qe te ka humbur SSN Card). Nqs nuk do te marresh rrezik atehere nuk e di sa eksperience pune dhe cfare edukimi ke ne Shqiperi por duket se e vetmja pune qe mund te besh ketu eshte ilegalisht ne ndonje restorant Shqiptar /pf/images/graemlins/frown.gif

Fat te mbare

Gigo

Primus registratum

Si ka mundesi qe nje me F2 te marri SSN? Ata me F1 duhet te tregojne qe jane te regjistruar ne universitet qe ta marrin, mendo F2 qe s'mund te jene te regjistruar asgjekundi.

Darien

Primus registratum

Gigo,

F-1 punon 'off-campus' edhe për arsye të tjera. Shiko formularin I-765 që përmenda më sipër.

Punë pa SSN do të thotë vetëm punë nën dorë - jashtë ligjit, sepse pa SSN nuk paguan taksa - po nuk pagove taksat, s'ke si të jesh brenda ligjit

Visitor

Primus registratum

Do mendoja qe SSN mund ta marresh sepse pa SSN nuk mund te besh asgje, megjithate duhet diskutuar me International Student Officer ne shkolle. Megjithate ligji nuk lejon qe nje F-2 te punoje keshtu qe SSN do te ishte e kote ne kete drejtim.

(15) Spouse and children of F-1 student. The F-2 spouse and minor children of an F-1 student shall each be issued an individual SEVIS Form I-20 in accordance with the provisions of § 214.3(k). (Revised effective 1/1/03; 67 FR 76256)

(i) Employment. The F-2 spouse and children of an F-1 student may not accept employment.
(ii) Study. (A) The F-2 spouse of an F-1 student may not engage in full time study, and the F-2 child may only engage in full time study if the study is in an elementary or secondary school (kindergarten through twelfth grade). The F-2 spouse and child may engage in study that is avocational or recreational in nature.

(B) An F-2 spouse or F-2 child desiring to engage in full time study, other than that allowed for a child in paragraph (f)(15)(ii)(A) of this section, must apply for and obtain a change of nonimmigrant classification to F-1, J-1, or M-1 status. An F-2 spouse or child who was enrolled on a full time basis prior to January 1, 2003, will be allowed to continue study but must file for a change of nonimmigrant classification to F-1, J-1, or M-1 status on or before March 11, 2003.

(C) An F-2 spouse or F-2 child violates his or her nonimmigrant status by engaging in full time study except as provided in paragraph (f)(15)(ii)(A) or (B) of this section.

http://www.immigration.gov/lpBin/lpext.d...lb-8cfrsec2142f