Pershkruani edhe ju...

Alba Shehi

Primus registratum
Pershkruani edhe ju...

Pershkruani edhe ju te dashur miq te AF se si ndjeheni apo ndjeheshit ne qytetin tuaj. Une per vete megjithese jam partiote mundohem perhere te jem realiste /pf/images/graemlins/wink.gif .

Qyteti ishte zhytur ne nje kaos te vertete. E si mund te quhej kryeqytet nje I tille!Te themi te drejten, askush nuk e ndjente veten “kryeqytetas”. Ishte bere nje perzierje e tille, sa te thoje se ishe nga T ,dukej sikur u thoshe shtetasve te tu se thjesht ishe nje bashkekombas . Nuk kishte pike ndryshimi ndermjet qyteteve te tjera te harruara ,ndoshta nga emigrimi I tepert ,dhe te zhytura ne llumin mbytes te fanatizmit. Biles ,njerezit kishin filluar te pelqenin atmosferat periferike dhe te shkonin here pas here ,ne qytete te largeta, si per te kujtuar pamjen e dikurshme te vendlindjes se tyre. Kishte cudira ne cdo shtrese shoqerore. Femijet ishin bere burra te medhenj e diskutonin per politike, me mire se ata ,qe e benin kete pune, te rinjte kishin filluar hobi-te e cuditshme, te ngarkuara me seks, droge, rremuja, coroditje totale dhe rryma muzikore te pakapshme nga brezi me I vjeter, te cilet per shkak papunesie ose mungese pensioni ,dilnin ne rruge e shisnin kinkalerirna te ndryshme, ose ato te famshme banane per t’u mbajtur e ushqyer, deri sa t’u vinte koha. Por koha ,cuditerisht ne kete qytet ,u vinte me pare te rinjve .Mos u habisni! Po te shkoje ne varrezat e qytetit, mund te sodisje nje parade monumentesh te vulosura me fytyra rinore . Dukej sikur ishte nje ekspozite fotosh te kornizuara bukur dhe te nxjera ne ankand. Po le ta leme kete atmosfere rrenqethese e t’I kthehemi pluhurit te zhurmshem . Sigurisht, qe togfjaleshi I fundit do te merret nga lexuesi si nje figure letrare . Eshte tmerresisht I vertete. Nuk besoj se mund te ekzistoje nje vend I qyteteruar, me standarte normale, qe te mbulohet nga nje pluhur I tille (shpesh here balte e lluce me ngjyrosje te larmishme e aroma te ndryshme) Kishte nje efekt te habitshem tek njerezit, te cilet dukej se e kishin veshur kete perde te ndyre , qe kishte pushtuar cdo pjese te jetes se tyre , duke krijuar nje simbioze perfekte per te. Kjo ndikonte edhe ne humorin e tyre. Ishin agresive dhe te papermbajtur . Merziteshin per hic gje dhe kalonin ne ekstaza euforike te pakontrolluara, duke shkaktuar mosmarreveshje nga me te ndryshmet.Kjo mbytesire, po I shkaterronte nga sistemi nervor dhe ai fizik, duke u habitur ketu, nga mbajtja dhe lluksi I femrave , I cili shpenzonte meshkujt dhe corodiste, po ata.

------vazhdon----- ose po deshet vazhdojeni ju /pf/images/graemlins/wink.gif /pf/images/graemlins/laugh.gif

Guest
Re: Pershkruani edhe ju...

kudo njesoj eshte /pf/images/graemlins/laugh.gif

I

insane

Guest

Fillimisht postuar nga Albushe:
[qb]Pershkruani edhe ju te dashur miq te AF se si ndjeheni apo ndjeheshit ne qytetin tuaj. Une per vete megjithese jam partiote mundohem perhere te jem realiste /pf/images/graemlins/wink.gif .

Qyteti ishte zhytur ne nje kaos te vertete. E si mund te quhej kryeqytet nje I tille!Te themi te drejten, askush nuk e ndjente veten “kryeqytetas”. Ishte bere nje perzierje e tille, sa te thoje se ishe nga T ,dukej sikur u thoshe shtetasve te tu se thjesht ishe nje bashkekombas . Nuk kishte pike ndryshimi ndermjet qyteteve te tjera te harruara ,ndoshta nga emigrimi I tepert ,dhe te zhytura ne llumin mbytes te fanatizmit. Biles ,njerezit kishin filluar te pelqenin atmosferat periferike dhe te shkonin here pas here ,ne qytete te largeta, si per te kujtuar pamjen e dikurshme te vendlindjes se tyre. Kishte cudira ne cdo shtrese shoqerore. Femijet ishin bere burra te medhenj e diskutonin per politike, me mire se ata ,qe e benin kete pune, te rinjte kishin filluar hobi-te e cuditshme, te ngarkuara me seks, droge, rremuja, coroditje totale dhe rryma muzikore te pakapshme nga brezi me I vjeter, te cilet per shkak papunesie ose mungese pensioni ,dilnin ne rruge e shisnin kinkalerirna te ndryshme, ose ato te famshme banane per t’u mbajtur e ushqyer, deri sa t’u vinte koha. Por koha ,cuditerisht ne kete qytet ,u vinte me pare te rinjve .Mos u habisni! Po te shkoje ne varrezat e qytetit, mund te sodisje nje parade monumentesh te vulosura me fytyra rinore . Dukej sikur ishte nje ekspozite fotosh te kornizuara bukur dhe te nxjera ne ankand. Po le ta leme kete atmosfere rrenqethese e t’I kthehemi pluhurit te zhurmshem . Sigurisht, qe togfjaleshi I fundit do te merret nga lexuesi si nje figure letrare . Eshte tmerresisht I vertete. Nuk besoj se mund te ekzistoje nje vend I qyteteruar, me standarte normale, qe te mbulohet nga nje pluhur I tille (shpesh here balte e lluce me ngjyrosje te larmishme e aroma te ndryshme) Kishte nje efekt te habitshem tek njerezit, te cilet dukej se e kishin veshur kete perde te ndyre , qe kishte pushtuar cdo pjese te jetes se tyre , duke krijuar nje simbioze perfekte per te. Kjo ndikonte edhe ne humorin e tyre. Ishin agresive dhe te papermbajtur . Merziteshin per hic gje dhe kalonin ne ekstaza euforike te pakontrolluara, duke shkaktuar mosmarreveshje nga me te ndryshmet.Kjo mbytesire, po I shkaterronte nga sistemi nervor dhe ai fizik, duke u habitur ketu, nga mbajtja dhe lluksi I femrave , I cili shpenzonte meshkujt dhe corodiste, po ata.

------vazhdon----- ose po deshet vazhdojeni ju /pf/images/graemlins/wink.gif /pf/images/graemlins/laugh.gif [/qb]
still we both know we miss it /pf/images/graemlins/frown.gif
te kam xhan goce, me hoqe mallin e TR ta dish!

gjekec

Primus registratum

Ketu ku jam une nuk shikon asgje pervecse njerez qe nuk u pelqen vendi ku jeton dhe e vetmja gje qe po mendojne eshte si te largohen dhe ta shtyjne kete moment, jo duke menduar sesi do e shtyjne me vone, vetem kaq.. duke menduar sesi te largohen nga vendi ku ndodhen momentalisht. ASGJEJA eshte aq e madhe saqe te pelqen me teper qetesia sesa muhabeti. Cigaret nuk duken se bejne asgje pervecse te lodhin me teper. Futja me ca hashish, harroesh per 3-4 ore dhe pastaj e njejta ASGJE. Ata qe punojne over-time nga 80 ore ne jave duken personat me normale ne kete pejsazh. Te pakten fle mendjen dhe thote ja kam ca para, nga humnera do iki kur te dua. Te tjeret kalojne kohen e lire rrafsh me koken ne pluhurin e ASGJESE. Flet me njerez qe fillojn te shemtohen pas 10 minutash, dhe pas tre cigaresh te duket si vella askushi ne planetin ASGJE. Kur marr ekstazi them posikur te mos mendonim per te ikur, po sikur ta benim kete qytet tonin, ta trajtonim ashtu si shtepine tone... Pastaj cohem nga gjumi dhe me duket vetja i cmendur, vesh ngerdheshjen dhe futem ne albforum te shikoj c'fare thuhet ne shtetet fqinje.. ASGJE dhe andej, ku te mbytesh thuaj.

ps: kjo ishte fallco e, ta dini ju ca bejm ne ketej /pf/images/graemlins/laugh.gif

AnaBlue

Forumium maestatis

Mu me pelqeka pershkrimi qe ka bere Spaced Out! /pf/images/graemlins/smile.gif

Guest

Me pelqeu kjo Teme,e lene ne harrese qe ne nendorin e 2002 - shit..
Mbase aty qendron dhe bukuria e saj:
Tek lexon pershkrimin e Tiranes,perpara afro dy viteve e gjysem,kur gjithcka ish´ndryshe ne krahasim me sot.

Ndaj mendova te shkruaj, per te bere pershkrimin jo vetem te qytetit tim,Tiranes,por njehkohesisht dhe nje paralelizem te qytetit ku jetoj..
Tirana ime..ku mbi te gjitha, mbizoteron zhurme
levizje makinash,ecje e shkujdesur njerezish..
Ku mbi gjithcka,syri te sheh Kafene apo Bare te mbushur plot,ne cdo ore te dites..
Dy qytete me gjalleri,krejtesisht te ndryshme..
Kerkoj te gjej gjurmet e Tiranes ne qytetin ku jetoj,por nuk mundem..
Kerkoj te gjej sadopak nga gjalleria apo zhurma e tij,por jo..asnje shenje.
Nuk ka makina??
Nuk ka njerez aq shume??..
Cfare eshte ndryshe???
Gjithcka ka..
Makina,Klube,Bare,Disco dhe mbase dhe me shume Njerez qe jetojne ketu...por ndryshon dicka thelbesore..
Mentaliteti dhe kuptimi qe keta njerez i kane dhene qytetit dhe Jetes se tyre..
Megjithate,rri e rri dhe perseri mendja me shkon ne Tirane..
Mendoj pallatin tim,komshiet qe therrasin njera - tjetren,te pine kafete e mengjesit,pershendetjet neper ballokone..apo thashethemet qe fillonin ne mengjes e nuk lodheshin deri ne mbremje..
.Por perseri,me pelqen te kujtoj qytetin tim.
Zhurmen e nxenesve te shkollave,qe ecin tufa - tufa neper rruge..duke i dhene nje pamje rinore qytetit..
E ketu..
Qetesi!
Kudo qetesi..
Ku jane keta komshij valle??
Ke kam ne katin e siperm??
E njoh??
Po..po di qe e pershendes ndonjehere kur e shoh..por ama rralle shume rralle..
Ballkonet jane bosh..Ah jo..
Harrova,per lule jane te vetmit..
Plot e perplot i kane..por c´e do qe nuk flasin dot asnje fjale,nuk dine te pershendesin..
Dhe aroma e tyre eshte si dicka artificiale..
Tirana ime..
E dua zhurmen tende..dhe gjithcka qe ke,te bukur te shemtuar,te pluhurosur..
Mbase,mbas disa vitesh do te jesh ndryshe..

chiocciolina

Primus registratum

Mua nuk me le pa mend Tirana dhe as gjerezit qe mbushin rruget e saj, nje pjese te veshur shume bukur per nje ambjent te mbushur me pluhur dhe ne thelb te varfer, e nje pjese te veshur shume keq per tu quajtur kryeqytetare. Nuk me pelqejne rruget e mbushura me makina e shofere qe ecin si te marre e bori qe te shkallmojne veshet edhe ne oret me te pazakonta. Ndertesat ca moderne e te larta e ca te vjetra e te rrjepura pa asnje lloj rregulli. Baret e restorantet pafund, qe nga ato qe quhen “tymi” e deri tek ato me karrike me damask te tipit leopard. Dyqanet me shitesat e paedukate e me te njejtin mall gati kudo e me cmime te terbuara. Me pazaret e zarzavateve neper sheshe e me dyqanet me mish te varur neper cengela. Me spitalet e vogla e me dhomat e stermbushura me njerez, me carcafe te te tere ngjyrave e me banja te bllokuara. Tiranen qe misheron me se miri varferine e nje vendi, dhe modernitetin e nje qyteti te ri e me njerez te bukur.
E megjithate,
Tirana perben per mua nje nje vend i cili me perket, sepse aty kam lindur dhe te cilit i perkas. Ne mes te pluhurit, eres se qebabtoreve, njerezve, parqeve e gradacelave, une ndihem pjese. Pjese e te tereve, e te bukures e te shemtuares dhe kjo eshte gjithshka per nje qytet. Sado te eci ne rruge te tjera qe njoh edhe ato me pellembe, ne mes te tyre nuk ndihem e tille.
Tani kam mundesine te eci ne kembe ne nje pjese te Tiranes dhe shetitjet per ore te tera nuk me ngopin, perkundrazi, me shtojne deshiren te vazhdoj te eci ne te sotmen e ne kujtimet e se djeshmes.