Per vrasjen e Gjingjiç!

notej

Primus registratum
Per vrasjen e Gjingjiç!

Te nderuar,
rrjedha interesante po ndodhin ketej nga Serbia. Ka nje shkrim te sotshem te "Korrieri" per vrasjen e Gjingjiç, lexojeni se do ja vlente.
Ky shkrim tregon se sa rende eshte e semure Serbia nga kriminaliteti dhe mafia.

Koshtunica ne vrasjen e Zoran Gjingjic
E Marte, 31 Maj 2005

Ne kete pjese te intervistes se tij, ish-keshilltari i afert i ish-Kryeministrit serb, Zoran Gjingjic, Beba-Popovic, tregon per ngjarjet qe pasuan vrasjen e mikut te tij. Operacionet policore dhe roli i njerezve te Vojisllav Koshtunices. Pse ai u ndalua te hynte ne kishe per te ngushelluar familjen e Gjingjic

Vijon nga numri i kaluar

B92: Perse kur erdhi Vojisllav Koshtunica ne Kishe, e ndaluat qe t'i shprehte ngushellime familjes se Gjingjicit?

Popovic: "E ndalova per dy arsye. E para, sepse mendoja se akti i tij ishte kulmi i cinizmit dhe i paturpesise, sepse pikerisht ai (Koshtunica) dhe anetaret e kabinetit te tij gjate dy vjet e gjysem nuk lane gje pa bere kunder Gjingjicit, se ata kishin punuar ekskluzivisht kunder tij dhe pikerisht keta njerez vijne ne varrim e pershpirtje. Dhe e dyta se ai, jo vetem qe do te shprehte ngushellime, por te vazhdonte te qendronte atje. Dhe atje nuk do te ishte vetem familja e Gjingjicit, por edhe politikane te tjere. Kjo ishte arsyeja se perse une nuk e lashe te futej brenda ne Kishe".

Dhe cfare i thate?

"Nuk i thashe ndonje gje te madhe. Por kur ai dhe njerezit e kabinetit te tij erdhen te hyrja dhe u nisen te hynin brenda, thjesht u thashe: 'Nuk mundet'".

Ne kishen "Sveti Sava", peshkopi Amfilohie mbajti nje fjalim qe ne ato momente befasoi shumekend. Fjalet e tij ishin: "E vrau urrejtja e vellait, miopia dhe verberia dhe u harrua e verteta shekullore si ai qe rrok shpaten, nga shpata do te vdese!". Ndoshta, nuk ishte momenti per te thene fjale te tilla. Te nesermen u publikua letra ne median e shkruar, me sakte pergjigja ndaj fjales se Amfilohise e shkruar ne emer te familjes dhe miqve te Gjingjicit. A eshte e vertete se ate leter e keni shkruar ju?

"Po, e vertete. Une e kam shkruar ate leter. E shkruajta ate leter, pasi u konsultova me Ruzhicen (bashkeshorten e Gjingjicit). Ai e donte nje pergjigje per kete akt te tij te paturpshem, per me teper qe kishte ardhur aty pa leje".

Si pa leje?

"Keshtu, thjesht, pa leje. Ai eshte kryepeshkop i Kishes Ortodokse Serbe. Ai eshte nje klerik i larte qe drejton Kishen Ortodokse. Ai ka postin me te larte mes oficereve-klerike, sepse Kisha Ortodokse Serbe gjate 10 vjeteve te fundit u be e vetmja organizate paraushtarake, te cilen, ne fakt, e kontrollonin gjate ketyre viteve "ushtarake" -

oficere-klerike. Dhe ai ne kete Kishe kishte graden me te larte ushtarake, ate te kolonelit. Ai, jo vetem qe erdhi pa qene i ftuar, por guxoi te mbaje edhe ate fjalim qe ishte pergatitur qe me pare".

Kjo eshte nje akuze e rende. Mbi cfare fakti e mbeshtesni ju kete?

"I qendroj fort kesaj qe them, me emrin dhe mbiemrin tim. Kam bindjen se ai eshte nje nga njerezit pergjegjes per gjendjen, ne te cilen ndodhet sot shteti. Ai nuk eshte gje tjeter, vecse nje klerik me "kallashnikov" ne duar. Ai eshte nga ai soj njerezish, te cileve u vjen keq qe nuk vrame pese milione myslimane dhe kater milione ustashe (kroate). Ja se per cfare u vjen atyre keq. Pikerisht, per kete shkak ata e urrenin Milloshevicin, por, ne fund, e falen, sepse, megjithate, edhe ai nuk vrau pak. Dhe, pikerisht, ky njeri erdhi ne varrimin e kryetarit te qeverise, madje mbajti edhe fjalim; nuk besoj se ka tallje me te madhe me Zoran Gjingjicin".

A ishin planifikuar arrestime politike, me sakte arrestime politikanesh gjate operacionit "Shpata", psh., konkretisht, te Vojisllav Koshtunices, Nebojsha Covicit, etj.?

"U planifikuan arrestime te te gjithe atyre qe ishin perzier ne vrasjen e Zoran Gjingjicit. A ishin ata popa (prifterinj), politikane a kriminele, kjo nuk ishte e rendesishme. Keshtu qe historia per arrestime politike eshte e sajuar dhe e imponuar; gjate operacionit "Shpata" u arrestuan nje numer njerezish, por qe me vone u liruan, pasi nuk u provua
se ishin perfshire direkt ne vrasjen e Gjingjicit, gje qe, sidoqofte, nuk do te thote se nuk kane qene perfshire ne te. E kush donte te arrestohej gjate nje operacioni qe synonte vrasesit e Kryeministrit? Asgje e mire nuk vinte nga kjo. Dhe atehere u sajua historia: Ej, po cfare po thoni, une bashke me vrasesit? Thjesht, une jam viktime politike. Edhe sot e kesaj dite degjojme se te gjithe kane qene dhe jane viktima politike. Viktime politike na qenka edhe nje kengetare!. Edhe ajo hiqet sot si viktime politike. Vetem nje gje nuk thote ajo: se ka pasur marredhenie shume te aferta dhe kontakte te perditshme me njerezit qe gjate tre muajve pergatiten vrasjen e Zoran Gjingjicit. Ajo rrinte cdo dite me keta njerez. Ajo nuk thote se telefonin e kreut te bandes, kur policia nisi ta pergjonte, e kishte ajo dhe se kur ja kishte dhene asaj, ai i kishte thene pikerisht keto fjale: "Merre kete telefonin tim dhe perdore qe ta degjoje edhe policia dhe keshtu do te genjehet dhe do te ngaterrohet". Nuk thote se kur ndodhi rrembimi i radhes, ajo ishte ndermjetese e tij, pasi i njihte
mire njerezit qe organizuan kete rrembim. Nuk thote se i duhej nje alibi kur u vra Zoran Gjingjici, se ne shtepine e saj fshiheshin njerez qe qendronin mbas vrasjes. Sigurisht, asaj nuk i vinte ose nuk i vjen per mbare te thote gjera te tilla. E ka shume me mire te thote se eshte viktime politike!"

Qe nga operacioni "Shpata" dhe deri me sot, ende nuk eshte zbuluar prapavija politike e vrasjes, per te cilen eshte folur ka shume. Perse?

"Nje nga shkaqet eshte se ndricimi i vrasjes se Gjingjicit, pra i frymezuesit te kesaj vrasjeje, pra zbulimi i nxitesve, organizatoreve, te atyre qe e mbeshteten ate, do te thoshte ndricim apo zbulim te nje historie te ruajtur fort qe mbijetoi me se 60 vjet, nga koha e Stalinit deri tek ajo e Milloshevicit, se perse ata jane kaq te forte e kaq te fuqishem, se perse kane infiltruar kaq shume ne kete shoqeri".

Perse e keni fjalen?

"Per organizaten qe qendron pas kesaj gjithckaje, ne te cilen sherbimi ushtarak per sigurimin eshte roje kryesore e saj dhe se ciles gjate 10-15 vjeteve te fundit i perket edhe Kisha Ortodokse Serbe, edhe Akademia e Shkencave, me nje fjale te gjitha institucionet, tek te cilet qytetaret kane besim te madh. Kesaj organizate i perkasin edhe pasaniket e kohes se Milloshevicit, kriminelet e luftes qe gjate 10 vjeteve kane prere, kane vrare, kane grabitur e kane rrembyer; kesaj organizate i perkasin edhe ata qe perfituan gjate luftes".

"Kjo eshte pergjigja juaj lidhur me pyetjen per prapavijen politike?

"Jo, kjo nuk eshte pergjigje. Kjo eshte pergjigje per pyetjen se kush jane keta njerez dhe se perse ata mbrojne njeri-tjetrin".

Te themi te drejten; ju pyetem se perse asnjehere nuk eshte zbuluar prapavija politike, per te cilen flitet aq shume dhe cila eshte kjo prapavije politike?

"Sepse, kjo do te thoshte hapje te ushtrise dhe te sherbimit ushtarak".

E pastaj?

"E kush do ta beje kete? Nje nga arsyet se perse Zoran Gjingjici u vra eshte se mbas pese ditesh Zoran Gjingjici duhej te merrte persiper ushtrine dhe sherbimin ushtarak per sigurimin dhe se mbas 10-15 ditesh a nje, dy ose tre muaj keto dy sherbime do te duhej te hapeshin, ashtu sikurse u hap, kur ne e morem persiper, Sigurimin e Shtetit. E, si thoni ju, e donin ata kete!"

Mos doni te thoni se mbas vrasjes se Zoran Gjingjicit qendron ushtria?

"E pse jo? Dua te them, e pse jo?"

Pra, mbi bazen asaj, per te cilen ju ngulni kembe? Keni ndonje prove per kete apo ja vetem konkluzione analizash tuaja?

"Kam mberritur deri ketu, duke nxjerre dhjetera konkluzione, te te cilat mund te arrijsh, ne rast se deshiron te arrish".

Atehere, mbani pergjegjesi se perse nuk e keni bere te ditur kete me pare.

"Por, cfare te njoftoja? Une nuk di emra konkrete. Kur une them ushtria, kjo eshte e pergjithshme, nuk ka emra konkrete. Dhe cfare jep kjo? Dhe kur them ushtria, kuptohet nuk e kam fjalen per ndonje kolonel te ndershem nga Uzhica qe eshte komandant i ndonje njesie, garnizoni apo ku e di une. Sigurisht, qe nuk e kam fjalen per te. Por e kam
fjalen per ate lloj "llumi" qe gjate 10-15 vjeteve te fundit arriti ne poste te larta pa pasur kualifikim e dijeni, por permes lidhjeve farefisnore e tarafi, partie e krahinore. Aca Tomic ishte nje njeri i pasuksesshem ne sigurim qe, per shkak te kombinimit te rrethanave jetesore, arriti ne administraten e qytetit. E kush? Nje njeri qe dezertoi tri here nga Kosova gjate kohes se bombardimeve dhe pas zevendesimit me Aca Vasilevicin, ai nuk mbeti pa pune, por shkoi, perseri ne nje post te larte, ne Novi Pazar. Pastaj arriti qe me ane te Liljana Nedelkovicit, bashkepunetores se pare te Koshtunices, te "flirtonte" me te (Koshtunicen) dhe te behej njeriu i tij me i rendesishem dhe me kryesor. Me pas, menjehere u hodh ne sulm kunder Zoran Gjingjicit, shkruante tekste dhe organizatonte afera kunder tij; me nje fjale ne cdo pune te felliqur ishte ne krye. Mbas revoltes se "Beretave te kuqe", nje zevendes i tij, nje gjeneral, nuk e mbaj mend sesi quhej, Perovic a dicka e perafert me kete, dha doreheqjen pasi i tha atij (Tomicit) se nuk donte te ishte ene servisi e tij, se kishte njerez ne ushtri qe nuk donin te ishin servila te Liljana Nedelkovicit dhe te Vojisllav Koshtunices, sepse keta te fundit ishin perfshire direkt ne revolten e "Beretave te kuqe" dhe, madje, i ka thene, ne nje rast, Legias: "Mos ki merak; nuk ka
kush ndermend te perfshihet ne punet e tua". Ky (Tomic) ishte njeriu qe nje apo dy muaj para vrasjes se Zoranit Gjingjicit takohej me vrasesit e Gjingjicit, ky eshte njeriu qe pretendon sot se sherbimi i sigurimit ushtarak kishte nje informacion lidhur me pergatitjen e vrasjes. Atehere, perse nuk e dha dhe nuk shfrytezoi kete informacion? Pretendon se e kishte transmetuar ne Sherbimin e Sigurimit, por atje nuk ka asnje kopje. Thote genjeshtra pas genjeshtrash".

Aca Tomic u arrestua gjate operacionit "Shpata", por u lirua, sepse mungonin provat dhe keshtu akuza ra. Mos valle ai u arrestua per motive politike?

"Jo, prokurori i posacem e terhoqi akuzen kunder tij, Bulatovicit dhe te tjereve si pjese e nje marreveshjeje politike. Prokurori shfrytezoi nje element se ne akuzat e ngritura kunder disa prej tyre nuk kishte material te mjaftueshem per te vazhduar proceduren gjyqesore. Dhe ketu qendron; kete e kuptoi pjeserisht, arsyeja se, nje dite pas arrestimit te
tyre, u ndalua praktikisht operacioni "Shpata". Pra, operacioni "Shpata" nuk u nderpre, sepse e arriti qellimin e vet, por diten kur Koshtunica, te dielen e 13 prillit, mbajti fjalimin e tij te famshem "luftarak", kur te henen, me 14 prill, ne kolegjiumin e qeverise se Serbise te gjithe u shnderruan ne kokerra gruri afioni (fare te vogla), kur na u tha se politika e donte qe operacioni te nderpritej, pasi efektet e tij tani do te ishin kunderproduktive. Dhe keshtu, mbas 14 prillit gjendja e jashtezakonshme nuk
vazhdoi me shume se minimumi 10 dite e maksimumi 1 muaj. Nuk me kujtohet mire, por as qe ka rendesi, sepse mbas kesaj date nuk pati me hetime. Me keta njerez as qe u mor me njeri; ata bene deklaratat e veta, genjyen me te paren gje qe u ra ndermend; me nje fjale me ta as qe mor me kush. U mbajten ne paraburgim 15 dite, askush nuk i pyeti me dhe me pas u liruan".

Partia Demokratike e Serbise (partia e Koshtunices), atehere leshoi akuza ne drejtim te qeverise se Serbise, gjate kohes se gjendjes se jashtezakonshme, se ajo po shkelte te drejtat e njeriut dhe se ju, qeveria, kishit futur paraburgimin 60-ditesh, se u kishit hequr te arrestuarve te drejten e avokatit mbrojtes, etj. Nje nga akuzat kishte te bente me vrasjen e Dushan Spasojevicit dhe te Mile Lukovicit. Policia njoftoi se ata ishin vrare gjate arrestimit, pasi ishin perpjekur te benin rezistence. Partia Demokratike e Serbise (PDS) pretendoi se ata u vrane qe te fshiheshin provat dhe qe ata te mos kishin mundesi te flisnin...

"Gjithcka qe ka thene PDS-ja, atehere dhe gjate 10 vjeteve te fundit kane qene genjeshtra, keshtu qe eshte pa kuptim te beje komente lidhur me kete".

Perse u vrane Dushan Spasojevici dhe Mile Lukovici?

"Perse u vrane. Une di po aq sa dini edhe ju. Ndoshta, di nje detaj me shume sesa ju, por kam mendimin se kete e dine edhe shume te tjere, se gjate sulmit kunder shtepise, ku ata fshiheshin, u be nje vleresim i gabuar se ne cilen prej dy shtepive, A apo B, ndodheshin ata. Ata u sulen ne shtepine A dhe u futen ne te me zhurme te madhe, por doli se kishin hyre ne shtepine e gabuar, nje vile pushimi fundjave qe ishte bosh. Atehere, te kapur nga paniku, Spasojevici dhe Lukovici e degjuan kete dhe ia dhane vrapit, por jo nga drejtimi qe duhej dhe keshtu u vrane ne nje pyll a ne nje kopesht. Keshtu, duhet te kete ndodhur e keshtu ka ndodhur dhe te gjitha historite e tjera jane absurditete te perhapura nga te interesuarit. Kjo eshte nje perpjekje tjeter per te diskredituar operacionin "Shpata", per te imponuar ne opinionin publik mendimin se Zoran Gjingjici nuk u vra si kryetar qeverie, sepse atentati atehere do te kishte ngjyrim politik, sepse pas nje atentati a puci te tille nuk mund te qendronte nje grup njerezish qe merrej me tregti droge, por duhej te qendronin struktura politike".

Mire atehere, por nuk na thate gje per prapaskenen politike?

"E keni fjalen per vrasjen e Zoran Gjingjicit? Nuk kam asnje dileme se fjala eshte per njerez te afert me Vojisllav Koshtunicen, nuk kam asnje dileme se Koshtunica ishte cadra mbrojtese e ketij grupi".

Po kjo eshte nje akuze e rende?

"Po e rende eshte edhe vrasja e nje kryetari qeverie. Nuk kam asnje dyshim apo dileme se qarqe te caktuara te tilla si ushtria, akademia, tajkunet (pasaniket) e pasuruar gjate kohes se Milloshevicit, kriminelet e luftes e njerezit e tyre te afert, si Ratko Mlladic, Radovan Karaxhic, Lukic, etj, qe fshihen ne Republiken Serbe (Republika Srbska) dhe ne Serbi, forcat "patriotike" te Republikes Serbe dhe te tjere qe bashke me ta kane vene pasuri te madhe dhe qe donin qe kete pasuri ta ruanin, ishin perfshire ne kete ose ate menyre ne vrasjen e Gjingjicit. Qe ata e kane financuar kete, kane dhene para, ata qe duhet ta dine, e dine mire, jane po ata qe japin para per mbrojtjen e Karaxhicit dhe mbrojtja e Karaxhicit nenkupton edhe vrasjen e Gjingjicit. Kjo ishte nje ceshtje qe duhej te trajtonte gjyqi dhe te mos merreshin me mua apo me ndonje tjeter si puna ime. Po ashtu, nuk kam asnje dileme se per realizimin e objektivit te tyre ky grup apo organizate kishte nje lloj mbeshtetjeje ose sinjal se kur duhej te vepronte edhe nga ana e sherbimeve te caktuara te huaja te zbulimit".

Vijon

Pergatiti Maksim Sinemati

korn83

Forumium praecox
Re: Per vrasjen e Gjingjiç!

te them te drejten nuk di shume...nuk eshte mire te flasesh per te vdekurit,por nje shoku im boshnjak(sllav mysliman dhe jo shqiptar bosnjeje)me pati thene qe edhe xhinxhiçi nuk eshte se ishte kaq i mire sa e benin ne perendim!me pati thene qe kur kishte ardhur njehere ne bosnje ne nje fjalim,u kishte thene serbeve qe lufta nuk ka mbaruar akoma :eek:dmth nevojitet nje konflikt i ri per te rregulluar ne favor te serbeve,situaten e rende qe ishte krijuar ne rs-ne e bosnjes.nuk di sa e vertete eshte pasi edhe ky shoku im eshte paksa toç(si te gjithe sllavet e jugut do te shtoja)dhe ndonjehere ndofta ia fut dhe kot

notej

Primus registratum

Korn,
te te them te drejten as une nuk kam akoma nje gjykim te qarte per figuren e Gjigjic. Ajo cfare me beri pershtypje tek kjo interviste ishte fakti se sa keq eshte mpleksur ky vend nga krimi, mafia dhe nacionalizmi i semure.
Megjithate, fakti qe ai eshte vrare ne rrethana misterioze jep disa sinjale qe ai mund te kete patur nje ide me rinovuese per Serbine, cka mund te kene rene thelle ne kundershtim me mafiozet, kishen e inkriminuar dhe akademine e shkencave te semure rende. Por te gjitha keto jane thjeshte mendime dhe kerkojne kohe per t'u argumentuar.
rrofsh per pjesemarrjen ne diskutim!

korn83

Forumium praecox

ne nje forum italian paten thene edhe qe sipas disa studimeve,mbi 62% e popullsise serbe vuan nga nje depresion i thelle...jane nervoze,pa gjume,marrin ilaçe te shumta!

nje person ne dhjete vuan aq shume stresin sa nuk arrin te kontrollohet...si pasoje jane sa vjen e me shume viktima te alkolit!

ja artikulli i perkthyer i marre nga Ansa:
44% e popullsise vuajne efektet e depresionit...42% ka probleme gjumi....24% kane pagjumesi kronike...37% eshte nen stres...40% ka probleme emocionale e kujtese-sipas institutit "milan jovanoviç batut" kerkimi i te cilit eshte publikuar ne gazeten "blic":
fakt eshte qe ne serbi semundjet mendore jane tabu...jane te patregueshme!
si pasoje edhe populli i ketyre te stresuarve perpiqet t'i beje vete ilaçet(edhe ne menyre artizanale)duke abuzuar keshtu me alkolin,psikofarmaket dhe drogat.
vitin qe shkoi farmacite serbe kane marre 1.897.546 kerkesa per bromazepan(ilaç me baze bromuri) dhe 1.646.626 per benzedin(qetesues me baze benzedine) dhe kane rekomanduar nje numer te habitshem recetash!te tere keto te dhena nese i veme ne krahasim me tere popullsine qe pa Kosoven leviz brenda 7 milioneve e gjysem dhe duke mos harruar ketu qe shume produkte shiten ne menyre te zeze,del ne pah sa ekstreme eshte situata!!!
konsumi i alkolit eshte trefish me i larte se ai i qumeshtit!
"punoj 50 ore ne jave dhe kur vjen e shtuna shpresoj te pushoj e te takoj miqte-i tregon gazetes "blic" milos.p,25 vjeç-por e kaloj gjithmone duke fjejtur gjume tere fundjaves dhe keshtu çohem te henen i lodhur si me pare e per me shume nervoz"edhe milosi perdor qetesues"besoj se ajo e imja eshte nje gjenerate e tere nen sedative.stresi eshte kthyer ne nje menyre jetese,tensioni ndjehet kudo,njerezit jane shpesh te pergjumur dhe nuk e kane mendjen.shpesh zgjohem ne mes te nates se kam frike mos harroj gjerat".per doktoreshen zana stankovic,drejtoreshe e qendres se diagnoztikimit ne institutin psikiatrik te beogradit,situata e rende mendore e serbeve shpjegohet me nje sere faktoresh biologjike,psikologjike dhe sociale." krahas nje pjese perberese te gjenetikes serbe(componente genetica) eshte edhe fakti qe njerezit kane kaluar nje jete per dhjete vjet,ne kushte te renda materiale,nen stresin konstant e shqetesimin per mbijetesen personale...pastaj bombardimet e nato-s kane bere te veten"(natyrisht si serbe qe eshte,do e thoshte dhe kete!)
"kur stresi behet kaq i padurueshem-perserit sladjana jovic,drejtoreshe e qendres se prevenimit(kerkoj ndjese por nuk me vjen fjala e sakte...prevenzione)te institutit "batut"-tensioni eshte kaq i larte sa nuk mund te kontrollohet me,njerezit kerkojne lehtesim duke abuzuar me kafet,alkolin,qetesuesit,drogat dhe agresivitetin!!!jo vetem qe nuk zgjidhin problemin,por keqesojne edhe me tej situaten"
apeli per te perdorur nje ndihme te specializuar kunder depresionit,ama shkon gjithmone per lesh(e perkthyer shqiptarçe)
"vetem 50% e te semureve shkon tek nje mjek-thekson joviç-pasi shumica nenvlefteson semundjen dhe perpiqet te sherohet vete"!!!
(ansa)

per me shume ne kete link keni edhe nje artikull ku hekurudhat serbe i luten atyre qe deshirojne te vrasin veten :eek: :eek: :eek: ta bejne duke u hedhur nga nje ure e jo duke iu hedhur trenave... radio 3 mondo

ja perse edhe nacionalizmi i tyre eshte kaq i semure dhe kaq i paarsyeshem...merre me mend kane problem GJENETIK :eek:
mjere ne me ç'kafshe kemi te bejme

Albert Zylyftari

Primus registratum

Eshte mese normale, ideja e Serbise se madhe mori fund.Bombardimi ishte kulmi i shkaterrimit serb.Serbeve u duhen dy breza ta marrin veten.Me e keqja e tyre eshte se ata se njofin akoma veten, si pranojne akoma krimet qe kane bere kunder komshinjeve te vet.

antares

Primus registratum

Ai ishte thjesht nnje lake i ayre qe hodhen bombat mbi vendin e vet dhe si te gjithe lakenjte u qerua me nje plumb mbas qafe!
Pak kush derdh lot per lakenjte dhe kjo ndodhi dhe ne Serbi!
Ah sikur ta benin dhe shqiptaret me Nanon! I vetmi ndryshim eshte qe nese lakeu i pare zhgrryhej ne grazhdin Janki, ky i yni ne ate Grek, pastaj Janki e keshtu me rradhe.
Ky ecen me filozofine "qingji i mire pi "n" nena"

korn83

Forumium praecox

te njejten gje me thote edhe ky boshnjaku...eshte e kote-thote-te diskutosh me ta dhe te ekuilibrosh sadopak fajet e luftes...thone gjithmone qe faji i vetem eshte i te tjereve dhe jo i serbeve!me 1 maj ketu ne qytetin ku jam une,prej pashkes ortodokse,ne nje vend ku mblidhen gjithe ish-jugosllavet,plasi sherri me thika midis nje sllavomaqedonasi dhe nje serbi...serbi filloi te ndiqte sllavin tjeter me dy thika...pastaj sherri u perhap tek te gjithe serbet e maqedonasit qe iu turren njeri tjetrit...e gjithe kjo ndodhi para syve te nje serbi te moderuar(qe ka gruan myslimane,dhe qe kishte ikur ate dite atje vetem per te kujtuar 1 majin jugosllav dhe jo per te festuar pashket)i cili eshte shok i ketij komshiut tim boshnjak prej nga e mora vesh!
...ne nje forum nje serb me tha qe e mbanin veten per viktima :eek: ...me tha qe kane 500 vjet qe jane viktima :eek: une e pyeta
-viktima???...per çfare???per ate qe bete qe nga pavarsia nga otomanet deri ne ditet tona???
mu pergjigj qe donin europen kristiane...
-po me kroatet ç'patet?-e pyeta dhe aty filloi duke sha te gjithe me italiane e shqiptare...

eshte e kote jane komplet te çmendur...semundje te tilla depresioni dhe raste vetevrasjeje sheh edhe ndermjet veteraneve kroate qe luftuan ne ate periudhe,por ne serbi me te vertete situata po behet kritike...jane gati te gjithe psikopate!problemi eshte qe veteranet kroate e kane kuptuar qe kane nevoje per kurim,ndersa serbet mendojne se do e gjejne zgjidhjen tek politika e prandaj votojne vetem ekstremiste

notej

Primus registratum

Me keto argumenta qe po me thoni ju dhe me ca qe kam kohe qe po i mendoj, po me vertetohet gjithmone ideja ime se serbet kane nje problem tmerresisht te madh personaliteti. Nje krize per identitet. Sjellja e tyre ne pergjithesi eshte shume e cuditshme dhe kunder cdo logjike normale. Keshtu ata mbrojne akoma politiken e Milloshevicit duke u kthyer ne viktima te nje lideri te semure i cili e shfrytezoi semundjen serbe per Serbine e Madhe per te qendruar ne pushtet dhe per te plotesuar ambiciet e tij te semura.
Nje ndikim shume te madh drejt degradimit mendor te ketij populli duket se e ka patur kisha dhe akademia.
Kisha, sic del edhe nga intervista qe kam dhene me siper, eshte aq shume e inkriminuar dhe e semure rende me psikozen e nacionalizmit, urrejtje nacionale dhe fetare deri edhe racizmit, sa ka dal teresisht jashte "shinave" (edhe pse mjaft te shtrembera) te fese serbo-ortodokse (e them serbo-ortodokse pasi jam i bindur se menyra se si e perdorin fene e tyre eshte nje shembull unik dhe nuk ka te beje aspak me, psh shqiptaret ortodoks).
Menyra se si kisha ndikon ne te menduarit, te jetuari dhe te vepruarit e serbeve eshte tmerresishe e madhe duke percaktuar forte deri edhe menyren se si duhet te perceptojne vete ekzistencen e njeriut serb.

Ndersa, akademia serbe nga ana e saj ka mbuluar dhe ushqyer me nacionalizem te semure pjesen e arsimuar te shoqerise, te cilen nuk e mbulonte "sic duhet" kisha. Akademia serbe i ka bindur serbet se ata jane populli qe kane vuajtur me se shumti ne Evrope dhe ndaj te cileve jane bere historikisht padrejtesi. Ata jane populli i vetem qe i ka rezistuar psuhtimin otoman dhe jane te vetmit qe kane organizuar cdo lloj kryengritje ne Ballkan kunder turqeve, vecanarsh betejen e Fushe Kosoves, qe e marketizojne si nje arritje mbi njerezore te serbeve, edhe pse ajo beteje u fitua nga turqit kunder kualicionit te popujve te BAllkanit.
Biles, e mbaj mend ne nje emision dokumentar se si serbet dhe ruset jane popujt e vetem ne historine e njerezimit qe vazhdojne t'i thurrin kenge, lavdi dhe te festojne datat ne te cilat ata kane pesuar humbjet me te medha.

Mendo qe Milloshevici e "shiti" kapitullimin e pushtetit te tij si nje fitore ndaj superfuqise (SHBA) dhe koalicionit me te forte ne bote ushtarak NATO. E cinizmi dhe sarkazma nuk ka te mbaruar kur edhe vete serbet mbbushen sheshet e Beogradit dhe e perqafuan me kaq shume emocion kete ide duke e pranuar si te drejte, logjike dhe tipike te vuajtjes dhe padrejtesive te radhes ndaj tyre.
Akademia serbe i ka bindur te gjithe serbet se djepi i Serbise eshte KOsova dhe per te duhet, po qe e nevojshme, te vdesin te gjithe!!!

Sjelljet e semura, shpirti i mbytur, ultra-nacionalizmi i semure jane shfaqje te cuditshme dhe per t'u studiuar nga sociologet dhe psikologet se si nje popull mund te degradoj deri atje, sic e the ti Korn, ne kodin e tij gjenetik.
Po e mbyll me kaq kesaj here,
Shendet!

jimmy84

Primus registratum

Serbet jane viktima. Jane viktima te krereve te tyre qe kane 700 vjet qe u thone te njejten gje qe kur lindin e deri sa vdesin "Serbia eshte e mire, te tjeret te keqinj. Serbia eshte viktima, te tjeret e sulmojne". Prandaj serbet jane bere me fiksasione. E kujtojne vertet qe Shqiperia ka pushtuar trojet serbe, dhe qe kroatet, boshnjaket dhe sllovenEt jane thjesht sherbetoret e tyre qe duhet te ulin koken dhe te mos ndihen. Duhen nja 200 vjet te vije ne metro ai popull. E njejta gje vlen edhe per grekun. Po grekut po t`ia mbledhesh sumen fort, nuk ka nevoje per 200 vjet se per 20 dite vjen ne vete se nuk ka aq b... sa serbet. Serbet jane vertet ekstremista ne kulm por te pakten jane edhe burrerore kurse greket jane si k***t. Po t`i lesh te livadhisin te hipin ne qafe, po ua mblodhe behen laviret e tua.

blendiys

Primus registratum

Serbet jane vertet ekstremista ne kulm por te pakten jane edhe burrerore
Shume burra jane,e pate videon skandaloze mo?

C'akt burrerie.

Aq burra ishin 'tigrat',sa dhe adoleshenteve te derrmuar nga frika dhe grushtat,nuk iu zgjidhen duart nga litaret e gjakosur para se ti qellonin nga pas.

Mbahu Sllobo !
:mad:

korn83

Forumium praecox

ke te drejte blendi...as burra nuk jane se vetem me civilet jane marre ne çdo konflikt!nuk kishin B.Y.T.H.E te merreshin me ushtaret kundershtare...ndryshe eshte e pashpjegueshme perse ushtria(gjithe ajo ushtri,pasi te tera armet e ish-jugosllaveve i morren vetem serbet),megjithe metodat kaq gjaksore,megjithe mbeshtetjen e nje pjese te mire te perendimit,i humbi te tere konfliktet

jimmy84

Primus registratum

Tani nuk dua te mburr serbet se nuk ja vlen dbe nuk e meritojne. Por te pakten serbet e kane mbajtur Kosoven ne DHUNE. Pra kane perdorur forcen. Fakti qe sillen si kriminela nuk i ben domosdoshmerisht frikacake. Krahasohini me greket.

korn83

Forumium praecox

duhet te mendosh qe as boshnjake e as kroate nuk ishin te pergatitur per lufte,ndersa serbet e pergatisnin ate qe nga fundi i viteve 80...ne ate periudhe shumica e oficereve te larte te ushtrise jugosllave ishin te tere serbe!akoma para luftes ne Bosnje,serbet fshehurazi kishin filluar te germonin llogoret!...dmth po te donin te benin lufte te vertete me boshnjaket e me kroatet do ta kishin fituar me siguri,pasi keta te fundit ishin te papergatitur!!!
por njihet trashesia e tyre ne te menduar,i mungon finesa dhe skutheria(mos harrojme qe lufta ne rradhe te pare eshte strategji...kerkon inteligjence)dhe rrjedhimisht si komb i trashe dhe i dhunshem vepruan!dhe ishte pikerisht kjo qe i denoi:
ne vend qe te luftonin,siç e paten planifikuar,per te krijuar serbine e madhe ne fillim,duke eliminuar armiqte(ushtrite kundershtare),menduan te shfrynin instiktet e tyre me te ulta duke tallur b.y.th.e.n me civilet lart e poshte...nga megalomania e ekzagjeruar donin te imitonin heroin e tyre çetnik dhe filluan te "hakmerreshin" per krimet qe gjoja na paskeshin bere kroatet dhe boshnjaket GJATE luftes se dyte boterore,duke harruar keshtu(nuk kane memorie te forte per masakrat qe kane kryer,ama humbjet 500 vjeçare nga otomanet i kujtojne edhe sot e kesaj dite)tmerret dhe masakrat e drazha mihajlloviçit dhe shovinizmin serbomadh te monarkise se PARALUFTES!keshtu i lane ushtrite kundershtare te riorganizoheshin mire dhe filluan t'i benin formalitete civileve...ishte pikerisht ky fakt qe beri qe lufta te degjeneronte ne kulm,deri ne ate pike sa as serbet nuk e kontrollonin dot me dhe nuk gjenin me rrugedalje nga ajo qe vete,ne menyre prepotente dhe te paimponuar,kishin organizuar!prandaj dhe ne fund pranuan edhe ata nderhyrjen e turpshme te perendimit,qe me ane te marreveshjes se dejtonit i imponoi serbise humbjen e luftes serbomadhe dhe sanksionoi pavarsine e bosnjes!iu dha vetem njefare autonomie rep.serbe te bosnjes...me republiken e krajines e pame si shkoi /pf/images/graemlins/laugh.gif
i vetmi vend gjate luftes,ku jane ndeshur tamam,balle per balle siç i ka hije luftes qe kemi pare neper filma,ushtri me ushtri dhe jo ushtri me civile,eshte vukovari...por edhe aty me gjithe mbeshtetjen e shtetit serb moren ate qe deshen...hengren dajak te mire nga kroatet qe s'kishin as ushtri(betejen me duket e fituan serbet,por e fituan me gjak...dhe te mendosh qe kroatet kishin nje ushtri guerrilase dhe jo te fuqishme si ajo serbo-jugosllave).
edhe ne sarajeve bene namin...po bene namin ama duke u fshehur neper kodrat qe rrethonin qytetin e duke qelluar me snajper civilet...po keshtu edhe ne srebrenice ku u kapen vetem me rrefugjatet...ata 7/8000 mije meshkuj(nuk dihet akoma shifra ekzakte,ndofta ishin edhe me shume)ishin te gjithe civile te paarmatosur qe per fatin e tyre te keq,paradoksalisht,ishin larg frontit te luftes(ku mund te ishin shpetuar nga boshnjaket)dhe u gjenden te vetem,nen statusin e refugjatit te luftes te "mbrojtur" nga trupat "paqeruajtese"...ose me mire paqerruajtese belge,ne mes te nje territori qe u ishte dhuruar serbeve nga perendimi...dhe keshtu serbet mund te benin si ne shtepine e tyre,pa e rruajtur shume per prezencen e ushtareve te "paqes" perendimore.edhe ai filmimi(e pata mundesine ta shihja,por shpesh largoja shikimin se ndryshe nuk do me ishin shqitur nga mendja ato imazhe)i perket masakres se srebrenices!
çmenduria e tyre del perseri ne pah ne Kosove!pas tere asaj lufte te eger qe humben-tre konflikte me tre kombe te ndryshme-duhet te kishin mesuar qe eshte me mire te merresh me ushtrine se me civilet!
por sllavi mbetet sllav!...nuk meson nga gabimet!
millosheviçi pas dejtonit,ne perendim filloi te konsiderohej si nje njeri i paqes dhe interlokutor i besueshem...keshtuqe mund te kishte shfrytezuar konsideraten qe kishin per te,qe ta mbyllte konfliktin ne Kosove pa shume zhurme!mund te ishin kapur me uçk-ne...asnjeri edhe po te donte nuk do te kish mundur te nderhynte nga jashte,pasi ishin pune te brendshme te serbise!por jo!edhe kesaj radhe u pelqyen formalitetet...milloshit,sheshelit po edhe popullit qe natyrisht ishte dakort!asnjeri nuk shkoi tek millosheviçi-siç bene me vone-per t'i thene boll me lufterat dhe qe shqiptaret e Kosoves jane qytetar te serbise me te drejta te njejta...fundi i fundit u shkonte goja leng per nje serbi te paster etnike!prandaj hegren dru serish!
keshtu kane per te ngrene gjithmone dru te shkretet...gati gati me vjen gjynah!
mund te themi me te vertete qe serbet jane viktima...viktima te çmendurise se tyre...jane te çmendur pra...jo burra!çmenduria dhe burreria jane dy gjera komplet te ndryshme,megjithese ndonjehere mund te duket se çojne ne te njejtin rezultat.
me greket mund t'i ve pa problem ne krahasim:jane njelloj fanatike fetare,njelloj te dhunshem,njelloj te ulet...edhe greket prisnin koka!!!
por ndersa greket jane skutha,serbet jane te trashe

korn83

Forumium praecox

nje burre xhimi,miqesine e ekzalton,ndersa serbet as nuk njohin se ç'eshte!!!dhe ai qe e mban veten per burre ka nje kod te cilin e rrespekton shume,ne te cilin besa dhe miqesia jane te shenjta!
e njeh valle ate historine e serbit ne prag te vdekjes?
serbi duke vdek therret afer tij shokun e ngushte shqiptar dhe i thote:
-do te te tregoj diçka...e sheh kete?-dhe fut doren nen jastik dhe nxjerr nje sopate-kete e kam ruajtur gjithmone per ty!!!dije pra kush jane serbet dhe mos u ki bese,se edhe nese jeni miq,ai gjer ne vdekje e mban sopaten per ty nen jastik!

kjo per te treguar qe mendja e ngushte e sllavit nuk ka vend per ndjenja...per te eshte edhe boll qe mendon qe ka nje fe ortodokse...truri i tyre i semure eshte brumosur me dokrrat e kishes se tyre aq sa nuk mbajne dot me teper...per ta çdo jo serb eshte diçka e pakonceptueshme e prandaj eshte teper te mundohen per te krijuar nje dialog,nje raport,per t'i garantuar te tjereve disa te drejta...me e thjeshte(per mendjen e tyre te semure)eshte ta zhdukesh!nuk e di a ke degjuar ndonjehere per bemat e tyre te famshme me qente!!!i prenin kokat qenve...pasi qente e shkrete ishin joserbe :eek: :eek: :eek:
kete e quan burreri valle?ata mendojne se jane qendra e universit(jo me e botes)...mendojne se jane populli qiellor(a hyjnor,diçka e tille ne mos gaboj...fjale per fjale,nuk po ekzagjeroj)!

ekstremistet serbe kane nxjerre teorine e re:populli historikisht me i urryer ne bote nuk jane çifutet por serbet!nuk njohin qe ka patur nje gjenocid a tentative gjenocidi ndaj çifuteve apo ciganeve edhe nga ana e serbeve gjate L2B(serbia ishte i pari vend qe u deklarua zyrtarisht "hebraikisht i paster" dhe kete "virtyt"ia njohen edhe nazistet),por thone qe hitleri erdhi ne toke per te sulmuar serbet qe jane padrejtesisht,plot 500 vjet,viktima te nje komploti boteror :eek: duke harruar bashkepunimin çetnik-monarkik me nazistet...prandaj nuk besoj se jane burrerore,jane thjeshte te çmendur

korn83

Forumium praecox

ka te drejte jetoni kur thote qe çuditerisht ruset e serbet ekzaltojne humbjet!eshte plotesisht e vertete dhe prandaj jane transformuar ne ata qe jane tani...detyrimisht duke njohur vetem humbjet dhe tragjedite e duke injoruar gjithçka tjeter,eshte llogjike pastaj te presesh nje viktimizem dhe nje urrejtje te tille...po te futesh edhe neper site nacionaliste serbe gjen vetem piktura apo fotografi qe ekzaltojne vrasjen e nje serbi,a humbjen e nje beteje,a nje eksod te mundshem,por kurre nje fitore!!!ky eshte problemi...ata nuk mesojne kurre nga gabimet pasi modifikojne historine se ciles i shohin vetem disa aspekte dhe jo te teren objektivisht!e prandaj ndihen gjithmone sa vjen e me te shtypur dhe sa vjen e me shume kane deshire per te shfryre kete duf duke fajesuar e luftuar gjithçka te huaj...per mendimin tim serbet jane shembulli me evident,se si nje eksperiment i thjeshte propagandistik(modifikim i disa librave historike dhe teksteve shkollore)i kryer nga pak elemente te kishes serbe,mund te çoje ne çmendurine totale te ekzagjeruar te nje kombi te tere

ELVIS KELMENDI

Primus registratum

korn
Futja por..e e grije sallate ....or injorant i dreqit por ku ke pa Serb ti me sy.

Bane nje vizit ne familje serbe (por jo me perxhe ne koke se te djegun) dhe do shohesh se si i kujtojne ata kohet e arta!

korn83

Forumium praecox

ah mer rrote sikur t'i njihje ti shqiptaret te pakten sa i njoh une sllavet,nuk do flitje keshtu

notej

Primus registratum

Hej po c'po me shohin syte ne kete forum eshte e veshtire te mendohet dhe te kuptohet se deri ku shkon injoranca, anti-shqiptarizmi i disa shqip-folese.
Ky Elv-Bajraktari (vallahi nuk jam racist po ky e meriton nje koment) me duket se ka fjet mbi kashte dhe ka honger buka me qepe e kripe gjithe jeten qe kur e ka pa per here te pare nje familje serbe i qenka ndrite mendja.
Po si mund t'i thuash ne gjuhen shqipe keto gjera more tip??? Fillo shkruaj serbisht e mos e perdhos gjuhen shqipe me keto pallavre idiote qe nxjerr.
Ik bej karshillek me Rambon se qenkeni tip siamezesh

notej

Primus registratum

O Korn vellai, po si degjeneruan shqiptaret deri ne kete nivel????

po cmendem nga injoranca, inferioriteti dhe anti-shqiptarizmi shqiptar.