Nje shuplake tjeter per GREQINE nga EU!!

liria1971

Primus registratum
Nje shuplake tjeter per GREQINE nga EU!!

Raporti i KE-së mbi racizmin dhe ksenofobinë ka kritikuar ashpër Athinën. Kërkohet ndëshkimi i “racistëve”

KE: Qeveria greke, racizëm ndaj emigrantëve

Altin Metaj

ATHINË - Greqia duhet të marrë masa drastike për të zhdukur fenomenet e racizmit. Raporti i Këshillit të Evropës për betejën kundër racizmit dhe ksenofobisë, ka qenë një shuplakë e vërtetë për Greqinë. Sipas raportit, emigrantët dhe grupe të tjera minoritetesh kanë probleme të shumta përsa i përket zbatimit të të drejtave të tyre. Raporti arrin deri aty sa të kërkojë marrjen e masave drastike për goditjen e fenomeneve të racizmit që lindin. Më konkretisht, të jepen dënime për punonjës të administratës shtetërore, të cilët bëjnë deklarata raciste si dhe ndaj organeve të pushtetit lokal, të cilat në kundërshtim me ligjet nuk pranojnë t’u shërbejnë emigrantëve.
Sipas raportit, procesi i legalizimit të emigrantëve kryhet me probleme. “Deri tani akoma nuk ka një politikë të caktuar për këtë problem, edhe pse emigrantët përbëjnë 10% të popullsisë”,- thuhet në raport. Procesi i dhënies së lejeve të qëndrimit “është i vonuar”, ndërkohë që “një emigranti për të marrë lejen e qëndrimit i duhet të rrijë me orë ose dhe me ditë në radhë përpara bashkisë, prefekturës apo spitaleve”. Gjithashtu shuma e lekëve që paguan një emigrant për ta marrë Lejen e Qëndrimit konsiderohet tepër e lartë dhe Këshilli sugjeron që kjo shumë duhet të ulet menjëherë, pasi kërkohen 150 euro nga njerëz me të ardhura të ulëta ose pa të ardhura. Nga ana tjetër, po sipas raportit, mungojnë ende masat e duhura për përfshirjen e emigrantëve në jetën politike dhe shoqërore të vendit siç është e drejta e zgjedhjes dhe e të zgjedhurit në zgjedhjet lokale për emigrantët, të cilët jetojnë prej vitesh në vend. Probleme sipas raportit, ka edhe në dhënien e azilit dhe megjithë rritjen e numrit të kërkesave vetëm 1% e tyre e fitojnë atë.
Policia dhe organet e drejtësisë
KE propozon ngritjen e një komisioni, i cili të shqyrtojë rastet e dhunës policore ndaj të huajve, duke kërkuar që të dënohen të gjithë ata policë të cilët ushtrojnë dhunë ndaj emigrantëve. Në raport tërhiqet vëmendja se ushtrohet dhunë ndaj emigrantëve nga policë, të cilët mbajnë poste në polici dhe bëhen dëbime masive në kohën kur është duke u zhvilluar procesi i legalizimit. Përsa u përket organeve të drejtësisë, sipas raportit, gjykatësit në shumicën e rasteve nuk kërkojnë përkthyes, megjithë vështirësinë që mund të ketë i pandehuri për të kuptuar greqisht. Gjithashtu shpeshherë gjykatat greke bëjnë diferencime gjatë dhënies së dënimit ndërmjet vendasve dhe të huajve. Kështu për të njëjtën vepër penale një i huaj dënohet më shumë se një vendas. Raportit të Këshillit të Europës nuk i ka shpëtuar as Kisha Ortodokse Greke. “KE tërheq vëmendjen në përgjegjësinë që ka Kisha Ortodokse greke që të ushqejë tolerancën dhe sidomos respektin ndërmjet besimtarëve të saj”. Gjithashtu raporti thekson se grupe të ndryshme fetare nuk kanë mundësi të ushtrojnë besimin e tyre, pasi nuk ekzistojnë objektet e kultit.

20/11/2004
KATEGORIA: Ballkani

Le_Routard

Forumium maestatis
Re: Nje shuplake tjeter per GREQINE nga EU!!

A di njeri nese eshte botuar ky rraport i EU ne mediat greke?

Pa dashur te jeme pesimist do doja te thoja qe problemi i rracizmit ne Greqi nuk eshte i ri, dhe nuk shikoj perse greket do pranonin direktivat e EU tani. Apo mbase per te kerkuar te zhvatnin ndonje ndihme tjeter nga EU....

zog

Primus registratum

te kesh 10 % te popullsise te huaj, une s'kuptoj si mund te mos jesh racist. por ata plenat e europes hedhin gurin e fshehin doren. duke qene se nje pjese e konsiderueshme e te huajve u vjen nga greqia, ata tashti kerkojne qe greket te zbatojne ligjet e perbashketa, pra qe te huajt te pajisen me letra ne greqi e te mos ngjiten me ne kerkim te tyre gjetke.

e kjo eshte shuplaka e vertete e jo ça ka dash me tregu postuesi i hartimit. puna eshte se greqia rrethohet nga vende emigrantesh dhe e ka te pamundur te adaptoje ligje humane per ta, pa pesuar dem demografik vete.

Le_Routard

Forumium maestatis

puna eshte se greqia rrethohet nga vende emigrantesh dhe e ka te pamundur te adaptoje ligje humane per ta, pa pesuar dem demografik vete.

Greqia eshte e rethuar nga Shqiperia, Maqedonia e Turqia. Jane vetem shqiptaret nga keto vendet 'rethuese' qe shkojn nga halli ne Greqi.

Demi 'demografik' qe i kan sjell shqiptaret Greqis ka qene ndihma per tu cliruar nga Turqia, ndersa tani demi aktual tjeter qe i kemi shkaktuar ka qene dhenia e Piros Idhimosit /pf/images/graemlins/laugh.gif Plus e demtuan Greqin duke i ndertuar facilitet e Olimpjades, stadujmet, rruget, aeroportin, metron etj etj.

Mire e ke ti, perse duhet ti japin sklleverve te drejta njerezore. Te behen edhe shqiptaret grek qe te kene te drejta!

zog

Primus registratum

o LR ti i perzien kot gjerat.

perendimi ose amerika pret refugjate ose emigrante ngaqe ka nevoje per krahe pune ne shume sektore jetike, ku klasa vendase e punetoreve nuk ja mundeson, ngaqe asnje francez s'do te punoje tek ndermarrja rruga-ura ose komunalja. a kupton !

ndersa greqia, portugalia deri dje dhe spanja e ndoshta italija nuk kane kriju akoma kete vakum social. kur isha ne spanje me çuditi fakti qe ne ndertim punonin akoma spanjolle puro. ne france kjo gje s'ndodh me. francezi kerkon pune te kualifikuar shume, kryesisht ZYRE, e me rroge te larte, keshtuqe ka vend edhe per emigrantin morracak te vije ti pastroje plenat.

tek greket jo, ngaqe emigranti behet konflikt per punetorin vendas, ndikon ne uljen e pages se ketij te fundit, mos them duke i zene vendin e punes. normal ata okupojne te njejtin terren. prandaj greqia s'toleron, pa shkaktuar konflikt social.

si dhe greku dhe francezi nuk jane per te njejtat SHKAQE raciste.

gjilan

Primus registratum

Problemi i emigracionit eshte me kompleks se sa vetem te drejtat e emigranteve. Edhe ne vendet e tjera europiane kane ndodhur gabime te ndryshme ne poliktiken qe eshte zbatuar me emigracionin ekonomik. Gjerat tashme kane ndryshuar ne favor te emigranteve. Ne rastin e Greqise problemi eshte me kompleks po te kemi parasysh qe vete greket si popull dhe politike jane akoma shume me mbrapa se pjesa tjeter e europes ne fushen e te drejtave te njeriut ne pegjithesi e lere pastaj per emigrantet qe eshte shume e veshtire.
Pervec kesaj roli i kishes dhe kompleksi i madheshtise ( eshte= me ndjenjen e inferioritetit)

Kordelja

Valoris scriptorum

Nc nc nc, gabim!!!

Te thuash qe greket duan ende te lajne shpite e grekeve dhe ndihen ne konkurence me shqipetaret per kete gje eshte gafe. Keto punera ne shume vende te europes i bejne filipinasit etj etj. Greket ne menyre ABSOLUTE nuk e bejne kete gje se ndihen te konkuruar, jo mer daje, mos ia myt kot ti. Nuk ka nevoje me rendit ketu arsyet perse greket i poshterojne shqiptaret ne gjithe menyrat dhe se fundi duke mos i pajis me dokumenta afatgjata dhe te vlefshme per vendet e tjera europiane. Deri diku europa eshte e fituar sepse duke mos i legalizu shqiptaret greket, shqiptaret s'kane nga ia mbajne edhe pse s'dune me nejt ne greqi, se jo te gjithe kane kellqe me u fut neper hambare anijesh me ik ne vende te tjera te europes apo dhe ne USA per t'i shpetuar diskriminimit zhveshes grek, pra greku i mban disi larg shqiptaret nga eksodi per ne Evrope e kjo (ndoshta) evropes i leverdis nuk di deri ne c'pike. Nuk e di ca iu ka tek Europes qe do qe greku te heqe dore nga ksenofibia qe e ka ne gjak gje qe ata e demonstrojne ne te gjitha format e percudnimit te mundura me shqiptaret. Ndoshta s'ka me ca merret politika evropiane :confused: Ku i dihet, sepse faktet e mesiperme s'jane te reja, jane vetem te RIvendosura ne axhenden ditore te politikaneve evropiane, asgje me teper.

gjilan

Primus registratum

vazhdim
e bejne te pamundur qe greket te kene te njejtin qendrim ndaj ketij problemi sikurse kane vendet e tjera demokratike. Mos harrojme se varferia ne ekonomine e sotme boterore ka rolin funksionin e vet. Varferia e nje shtrese te caktuar te shoqerise eshte burimi i fitimit per kapitalin.
Pra edhe Greqia nuk ka nxitim qe kete shtrese te shoqerise ta integroje dhe emancipoje sa me shpejt. Emigrantet jane atje per te permbushur funksionin qe ata kane ne ekonomine e vendit.
Ndersa greket jane "kampionet e demokracise"

cremonezi_62

Primus registratum

a jeni dakord me mue se populli grek se bashku me ate serb jane popujt ma te ndyt ne rruzullin toksor Eshte mekat i madhe se kemi arrit ne Shqipetaret te kerkojm kafshaten e bukes ne nje vend si Greqia

Le_Routard

Forumium maestatis

perendimi ose amerika pret refugjate ose emigrante ngaqe ka nevoje per krahe pune ne shume sektore jetike, ku klasa vendase e punetoreve nuk ja mundeson, ngaqe asnje francez s'do te punoje tek ndermarrja rruga-ura ose komunalja. a kupton !

Une te kuptoj o Zog po ti a kupton qe emigrantet ne Greqi jane atje per te njejten arsye! As greket nuk do punonin kurr ke ndermarrja rruga-ura dhe as ke komunalja. Prandaj edhe ishin 80% shqiptare ata qe punuan per lojrat olimpike, prandaj edhe vazhdojne te jene 80% shqiptare ata qe bejne punerat qe nuk ju pelqen grekeve te bejne.

Po te shikosh baret dhe restorantet ne greqi jane gjithmone plot. Grekerve u pelqen te jetojne si 'pashallare' biles edhe kur nuk kane mundesi per ta bere jeten e pashait prap do bejn c'eshte e mundur te tregohen te till.

Por ndryshimi ndermjet refugjateve ne Greqi e refugjateve ne France ose Amerike eshte se rrefugjatet ne greqi trajtohen si kafshe pune, me vetem nje te drejt, te drejten per te punuar kur eshte e nevojshme.

Une te pakten kam mbetur i shokuar nga pushimet ne Athine. Nuk kisha pare e takuar kurr aq shume shqiptare te trembur, aq shume shqiptare qe fshiheshin nga vetvetja, nga te qenit Shqiptar!

Mbase kam pershtypje te gabuar...

zog

Primus registratum

o LR je ri o lal se po na çudit, ku punojne greket valle. çfare prodhojne ? trena, avione, automobile a çfare ?

o lal greket ndajne te njejtin sektor te ekonomise me shqiptaret e emigrantet e tjere (ndertime te vogla, bujqesi, blegtori turizem, peshkim).

GREKET bile ITALIANET, SPANJOLLET, PORTUGEZET akoma EMIGROJNE, po si ne. e ti flet.

po kur thu qe me kupton, gallate.

lal, ai qe nuk te do eshte I NGJAJSHMI YT. (edhe ne fizike dy ngarkesa me vlera te njejta , dy plus ose dy minus, shtyhen)

kush ti kren syte e te shtyn ne humnere ? I YTI ! ky eshte nje shprehje -koncept shume i vjeter popullor shqiptar.

mostro

Putraku

Fillimisht postuar nga zog:
[qb] GREKET bile ITALIANET, SPANJOLLET, PORTUGEZET akoma EMIGROJNE, po si ne. [/qb]
Amon kush te ka rrejt??emigrojn por jo prej kushteve si te tonat!!ne e kemi emigrim mizerje zogu.Prandaj mos i kthe llaf L-r se ka dy pare men dhe di 2 gjona me shume se ty dhe una bashke /pf/images/graemlins/wink.gif

liria1971

Primus registratum

Te tilla vendime te EU..per GREQINE..nuk botohen kurre ne shtypin vendas.edhe nqs se merr kurajon ndonje gazete e se majtes kalon ne faqet t fundit e me germa te vogla.Perfundimet tuajat!

zog

Primus registratum

Fillimisht postuar nga PUTRAKU:
[qb]
[qb] GREKET bile ITALIANET, SPANJOLLET, PORTUGEZET akoma EMIGROJNE, po si ne. [/qb]
Amon kush te ka rrejt??emigrojn por jo prej kushteve si te tonat!!ne e kemi emigrim mizerje zogu.Prandaj mos i kthe llaf L-r se ka dy pare men dhe di 2 gjona me shume se ty dhe una bashke /pf/images/graemlins/wink.gif [/qb]
statistikat plak, gjate dhjete vjeteve te fundit italine (kryesisht ate te jugut) e kane lene mbi 350 mije persona. ne ai qe emigron, iken per te njejtat aresye. PARAJA!

ne pulia njoni qe njifsha, iku te punonte ne ndertim me patronin (i premtoi per letra) ku punonte vellai vet, paguhej 10 euro ne dite, ndersa ketu i harxhonte ne kafe po kaq. ja pra pse emigrojne puliezet, qe s'jane patrona kuptohet. edhe nga shqiperia patronat nuk emigrojne. bile jo vetem ata por te gjithe personat qe punojne ne administrate.

si dhe diçka e re, franca nuk jep me letra per europianet, dikur i pajiste me karte qendrimi dhjete vjeçare, atyre qe e kishin nuk u a ka rishtyre me, u mjafton vetem pashaporta e vendit te tyre. vetem se keta persona varin sot turinjte, ngaqe ata e ndjejne qe nuk jane me qytetare te frances.

assassino26

Primus registratum

O zzzogu,na e bone Francen parajse mer plak.Se mor vesh,me i llaf kur te vdesim ne qe s'kina bo mekate do vijme ne France :angel:
Nuk e mora vash pergjigjen e fundit qe i dhe Putres,ma perkth cik po deshe ca ishte ajo qe merr 10 euro ne dite?Kush te ka rrejt qe nga Italia e jugut emigrojne 350mije vete?Shikoji mire statistikat,ndoshta thone brenda Italise...Atehere nuk quhet emigrim.Ai nga Puglia iken ne Milano e s'ka nevoje te vije ne France ku hiic hiic i duhen dokumenta per te punuar.
Ne Italine e Jugut kur kam qene une shumica e te papuneve merrni 500Euro ne muaj ndihme nga shteti.I fusnin edhe nai te punume anej nga veriu,pa letra edhe u shkote ke 1500-2000 euro.Ka i here ishin edhe me mire se ata te veriut /pf/images/graemlins/wink.gif
Me aq para sme duket se ke interes te emigrosh,vec ne rastin kur nuk behesh dot kryetar bashkie ne catanzaro dhe iken te behesh ne Paris,ose sbehesh dot drejtor banke ne Rome e iken ne BErlin,ose sbehesh dot kirurg ne fatebennefratelli edhe iken ne Paris,ose sbehesh dot pedagog ne Bocconi edhe iken ne Viene.Ky seshte emigrim si i yni nga halli,ktij i thone emigrim nga qeifi :thumbsup:

assassino26

Primus registratum

[qb]
statistikat plak, gjate dhjete vjeteve te fundit italine (kryesisht ate te jugut) e kane lene mbi 350 mije persona. ne ai qe emigron, iken per te njejtat aresye. PARAJA! Pra po te thosha qe kta 350mije persona kane levizur brenda Italise dhe kjo nuk quhet emigrim,por migrim edhe ka ndryshim te madh.Shteti Italian i ndihmon te papunet e jugut me 1 sasi te mire te hollash qe 1 shqiptar si sheh as ne enderr...Duhet te mblidhen 5 qe ti preke njeri /pf/images/graemlins/wink.gif

ne pulia njoni qe njifsha, iku te punonte ne ndertim me patronin (i premtoi per letra) ku punonte vellai vet, paguhej 10 euro ne dite, ndersa ketu i harxhonte ne kafe po kaq. ja pra pse emigrojne puliezet, qe s'jane patrona kuptohet. edhe nga shqiperia patronat nuk emigrojne. bile jo vetem ata por te gjithe personat qe punojne ne administrate. Prape ja fute kot.O te ka rrejt ty shoku jot ose na rre ti neve.Ne Itali merr lexo kodin e punes,nuk te lejo njeri te pagush kend 10 euro ne dite.Jo vetem aq.por per 10 euro ne dite hajde ne Shqiperi se gjen pune qe i merr edhe ske pse i dhjet letrat as te Italianit as te francezit.PO te them une qe rroga me e ulet ne Italine e jugut eshte 30-40ro ne dite

si dhe diçka e re, franca nuk jep me letra per europianet, dikur i pajiste me karte qendrimi dhjete vjeçare, atyre qe e kishin nuk u a ka rishtyre me, u mjafton vetem pashaporta e vendit te tyre. vetem se keta persona varin sot turinjte, ngaqe ata e ndjejne qe nuk jane me qytetare te frances. Historikisht ja ke fut kot,vazhdon t'ja fusesh kot dhe ne cdo debat tendin do vazhdosh t'ja fusesh kot...E pse duhet te pajisen shtetasit europiane me karte qendrimi kur tashme franca eshte europe,e gjithe europa eshte 1 shtet.Dmth ne tropojanet ti pajisim me karte qendrimi ne Tirane?
Popopopo ca zogu acarus qe je ti...Si ata papagajt me ngjyra qe su myllet kurre sqepi

[/qb]
Amon se me acaron ky edhe srri dot pa i kthy pergjigje te detajuar se me vizatime s'ja bej dot

zog

Primus registratum

De 1946 à 1957, on estime que, pour les seuls charbonnages, 303 convois organisés arrivèrent en Belgique, avec 140.105 travailleurs, 17.403 femmes et 28.961 enfants. En 1970, on atteignait le chiffre record de 300.000 ressortissants.

sipas ketij tekstit qe gjeta shpejt e shpejt ne internet vetem ne BELGJIKE ne 1970 kane arrit 300 mije italiane. imagjino ne zvicer, gjermani, france, amerike. etj.

lal vetem sot siç ta thashe me futjen ne gjirin e europes (EU) italianet administrativisht ndoshta nuk konsiderohen me emigrante. e megjithate EDHE SOT jane te gjashtet ne renditje nga europianet, per kerkimin e nacionalitetit francez. te paret jane portugezet.

ne peshkataro italia nuk shihet nga mbrenda as kuptohet prej aty, por nga jashte saj, po ashtu si franca, gjermania, amerika, etj.
pema tek turit, pengon te shihet pylli pas saj, thote poplli.

ne francen nuk po ta lavdero njeri, fakte e statistika po rreshtojme, po tu duken si lavderim s'eshte faji im.

assassino26

Primus registratum

Po pse i thu faktet mrapsht...Spo flasim per vitin 1970,as per vitin 1930,poo flasim per 10 vjetet e fundit.Ec e mgjej statistika qe ta vertetojne at qe the per 10 vjetet e fundit.
E kam pa une Italine nga jashte.Aktualisht nuk jam ne Itali,jam ne Shqiperi,e kam qene edhe ne Zvcer e kam qene edhe ne Gjermani e ne Austri.
Nga gjithe keto vende Italia me ka pelqy me shume e kam nejt me gjate.
Faktet thuji tamam,jo ske si i mbeshtet tezat ti edhe jep fakte te kohes se qepes.Ne 1970 mase kane ardh edhe ne shqiperi italianet kane emigruar /pf/images/graemlins/laugh.gif

zog

Primus registratum

une nuk kam kohe te ta mbush mendien ty, por di te kem lexuar diku qe pergjate viteve te fundit kane qene mbi 300 a 400 mije italiane qe kane emigruar ne bote, po ashtu si qindra mijera greke, portugeze, etj. bile keta vazhdonin e ja kalonin ne numer vendeve te lindjes me ekonomi shume me te brishta se italia.

e kjo me ÇUDITI dhe vete. prandaj e permenda, jo se italine e kam inat, apo eshte e shemtuar.

po te me pyesesh mua, italia eshte vendi me i bukur i europes, bile botes, jo se une e kam qejf, as jam italofil, as jetuar skam gje atje, por sepse keshtu e mban STENDALI (nje francez), GETE (nje gjerman), NIÇE po ashtu, (gjerman me origjine polake).

pra per mu eshte fakt i kryer e merret pa aresyetim, si 2 + 2 = 4.

ndersa vete italianet jane toça po si ne, po ti pyesesh ata, franca te thone eshte me i bukri. normal ndryshe nuk do emigronin.

ps: dhe po te kerkosh pak ne net, mesiguri do i gjesh ato shifrat qe te fola, bile saktesi me te holla. mu ne fakt s'me intereson italia, as greqia, as askush, i permenda veç me u gjet kola ne muhabet kur i thone.
sidoqofte di te them nje gje, francezet jane populli europian qe emigrojne e kane emigruar me PAK. normal ndryshe s'do te ishin ata qe shpiken shtetin modern.

assassino26

Primus registratum

Lezoje mire or mik,se edhe une kam lexu me i hartim kalamojsh qe babi i Blertes ishte i gjate se kapte rete,mirpo babi i Zanes ishte me i gjate edhe babi i blertes kishte kujtuar se kishte kapur rete,por ne fakt kishin qene oqet e babit te zanes...Kjo nuk do te thote qe statistikat tregojne qe italianet jane aq te gjate sa kapin oqet e francezeve.
Une kam degjuar qe Italia eshte ne 5 vendet me te industrializuara ne bote...Shof kampionat italian e jo francez,shof ferrarin e jo peugeot,e shume e shume gjera te tjera.Kto jane statistika
Se dolem nga tema fare.
Greket jane copa mishi me dy sy....