Ligji per pagesen e gjobave te biznesit

MLK

Primus registratum
Ligji per pagesen e gjobave te biznesit

Gjobat ndaj biznesit,

A. Rama
14-04-2007

Vangjel Dule

Ai kujtoi se qeveria është debitore kundrejt biznesit, me një shumë prej 6 milionë eurosh, për shkak të moszbatimit të vendimeve të formës së prerë, të marra nga gjykatat shqiptare
"Ndoshta është momenti që të rishikojë dhe konsiderojë edhe praninë e stafit politik në krye të dikasterit te Financave, që ka krijuar jo pak probleme tek biznesi"

TIRANË- Kundërshtimet për ekzekutimin e një pjese të gjobës kundrejt biznesit, para se çështja të shkojë në gjykatë, erdhën dje edhe nga përfaqësues të koalicionit qeveritar. Kryetari i PBDNJ-së, pjesëtare e koalicionit qeverisës, Vangjel Dule tha dje se projektligji "Për procedurat tatimore", i hartuar nga qeveria, ka hapur konflikt të panevojshëm me biznesin. Dule, në një deklaratë për mediat, tha dje se drafti shkel rëndë dhe në mënyrë të hapur parimet e qeverisë, në raport me sipërmarrjen e lirë. Madje ai ka kujtuar ndër të tjera se qeveria është debitore kundrejt biznesit me një shumë prej 6 milionë eurosh, për shkak të moszbatimit të vendimeve të formës së prerë të marra nga gjykatat shqiptare, për çështje të ngjashme gjobash. Ndër të tjera, Dule tha se për shkak të moszbatimit të këtyre vendimeve, shumë biznesmenë i janë drejtuar Gjykatës së Strasburgut, prej nga shteti shqiptar rrezikon të penalizohet. "PBDNJ-ja vlerëson se pozicionimi aktual i qeverisë reflekton një devijim serioz nga politika e qeverisë sonë, për partneritet me biznesin. Parapagimi i gjobave nuk bën pjesë në praktikat më të mira të biznesit, në të gjitha sistemet tatimore në të gjithë botën. Së dyti, kjo praktikë mund të përdoret si instrument për të përjashtuar biznesin, apo për ta kthyer atë në funksion të ngjyrave politike. Gjithashtu, procedura e re tatimore tërheq në mënyrë arbitrare kapital në duart e qeverisë",- tha Dule. Ndërkaq, ai kërkoi në mënyrë të hapur që kryeministri Berisha të rishikojë drejtimin politik të Ministrisë së Financave, duke lënë të kuptohet largimin nga detyra të ministrit të Financave, Ridvan Bode. "PBDNJ-ja do t'i sugjeronte Kryeministrit, që të rishikojë këtë ligj dhe ndoshta është momenti që të rishikojë dhe konsiderojë edhe praninë e stafit politik në krye të dikasterit te Financave, që ka krijuar jo pak probleme tek biznesi, por dhe një klime pasigurie për investimet në vend",- theksoi më tej kreu i PBDNJ-së, Dule. Prej më tepër se dy javë në komisionet parlamentare, por edhe në panele të ndryshme diskutimesh, është hapur një debat i gjerë për draftin e hartuar nga Ministria e Financave, ku parashikohet që biznesi të paguajë paraprakisht gjobat, para se çështja të ankimohet në gjykatë. Pas kundërshtimeve të shumta që ka hasur nga opozita, ekspertët dhe vetë përfaqësuesit e biznesit, qeveria ka pranuar që pagesa e gjobës të jetë vetëm në masën 25% para se çështja të shkojë në gjykatë. Duket se ky do të jetë edhe qëndrimi përfundimtar i qeverisë për këtë çështje, pasi diskutimi në komisionet parlamentare është mbyllur, dhe të hënën drafti do të shqyrtohet nen për nen në seancë plenare. Në fillim të javës, një grup përfaqësuesish të Dhomës së Tregtisë së Tiranës, u takuan me Presidentin Alfred Moisiu, duke i kërkuar që të mos e dekretojë projektligjin "Për procedurat tatimore". Vetë presidenti Alfred Moisiu kishte shprehur rezerva serioze lidhur me draftin në fjalë, gjatë një takimi të zhvilluar me përfaqësues të Lëvizjes "Mjaft!".

MLK

Primus registratum
Re: Ligji per pagesen e gjobave te biznesit

Çahet mazhoranca, biznesi 15% të gjobës

Anila Rama
17-04-2007

Parlamenti

Mbrapa - Para

Kryeministri nuk pranon lënien e garancisë në vend të gjobave dhe interesave
TIRANË- Maxhoranca ka vënë në provë të fortë kompaktësinë e votave të saj, gjatë votimit sot në orët e para pas mesnatës të projektligjit "Për procedurat tatimore". Me 66 vota pro, 43 kundër Kuvendi miratoi draftin në fjalë, në të cilin përcaktohet vendosja e gjobave për biznesin e njëkohësisht ekzekutimi i një pjese të tyre, pa filluar gjykimi i ankesës në gjykatë. Ndërkohë neni 3 i projektligjit që parashikon vendosjen e gjobave në fjalë, u votua me 66 vota pro 56 kundër dhe 4 abstenime, shifra që flasin për diferencën e ngushtë të votave mes maxhorancës dhe opozitës për këtë çështje. Por vlen të theksohet se kundër draftit të qeverisë votuan edhe deputetët e PBDNJ-së Vangjel Dule, Leonard Solis, Spiro Peçi si dhe deputetët e PD-së Bujar Leskaj dhe Spartak Ngjela. Amendamenti "Lesi" duket se ka qenë edhe çelësi i konsensusit midis qeverisë dhe aleatëve për votimin e ligjit "Mbi Procedurat Tatimore gjatë ditës së djeshme në Parlament për të shpëtuar edhe rrjedhjen e votave të demokristianëve gjatë votimit. Ndërsa opozita e majtë nuk ka qenë dakord edhe pasi demokristianët kanë propozuar amendamentin e tyre për këtë ligj. Demokristianët mbrëmë vonë pas disa orësh debate propozuan një amendament për nenin 43 të Procedurave Tatimore duke kërkuar që gjoba dhe interesat mos të kalojnë më shumë se 10% të detyrimit tatimor të vlerësuar nga ana e tatimorëve. Pika e dytë e amendamentit "Lesi", propozuar nga ana e PDK-së parashikon që në vend të 10% të gjobës në cash, biznesi mund të lërë garanci pasurore para se të merret një vendim gjykate për këtë vendim të tatimorëve. Por kjo pikë e propozimit të tyre nuk është miratuar së bashku me afatin prej 60 ditësh që kërkonte për shqyrtimin e e ankesës nga ana e subjektit të gjobitur. "Para se të paraqiten për shqyrtim gjyqësor, tatimpaguesit janë të detyruar të paguajnë detyrimin tatimor ose të lerë garanci pasurore 10 % të çdo gjobe dhe interesi që lidhet me detyrimin tatimor të apeluar. Shqyrtimi gjyqësor i çështjeve që lidhen me ankimimet kundër gjobave që parashikon ky ligj zhvillohet sipas një procedure gjyqësore të përshpejtuar, e cila nuk duhet t'i kalojë 60 ditë. Administrata tatimore detyrohet të bëjë ekzekutimin e vendimeve gjyqësore në të kundërt, zyrat e përmbarimit i ekzekutojnë ato menjëherë", - thuhet në amendamentin e grupit të PDK-së, i miratuar në mënyrë të pjesshme. Por as ky propozim nuk është pranuar nga kryeministri Sali Berisha. Ndërsa për mundësinë e lënies së garancisë hipotekore apo të asaj bankare Berisha ka bërë të ditur se, "kjo masë e kthen përmbys këtë ligj. E them këtë pasi një mundësi e tillë do të lejonte që të gjithë bizneset të merrnin kredi nga ana e buxhetit të shtetit. Në këtë mënyrë do të shkonim drejt një buxheti shteti të falimentuar ku biznesi do të zëvendësonte kreditimin nga ana e bankave me atë të buxhetit të shtetit. "Unë mund të bie dakord deri në një vlerë të gjobave dhe interesave prej 15%", - theksoi kreu i ekzekutivit, duke u tërhequr të paktën nga pozicioni i tij i mëparshëm që parashikonte parapagimin e gjobave dhe interesave deri në 25% të detyrimit tatimor. Ky ka qenë edhe varianti përfundimtar i nenit 3 të miratuar rreth orës 01.00 pas mesnate në Kuvend. Një nga pikat e rëndësishme që parashikonte amendamenti i lexuar nga demokristiani Nikollë Lesi ishte kohëzgjatja në gjykatë e shqyrtimit të këtyre masave të marra nga ana e tatimorëve. Amendamenti parashikon që gjykimi i çështjeve tatimore me biznesin të mos kalojnë më shumë se 60 ditë. Por, pas propozimit të Kryeministrit Berisha se është dakord vetëm për uljen në 15% të gjobës në parapagim, deputeti Lesi njoftoi se "grupi i tij parlamentar është dakord me propozimin e bërë nga Berisha për pagimin e gjobës vetëm 15% të detyrimit tatimor, por ata nuk janë dakord me propozimin e Kryeministrit për heqjen e garancisë pasurore". Për këtë çështje deputeti Lesi ka kërkuar edhe njëherë diskutimin e deputetëve të grupit demokristian, para se të dalin në një vendim të përbashkët.

MLK

Primus registratum

Cilat mund te jene pasojat per biznesin pas votimit te tij ne parlamentin shqiptar?
A zoteron Shqiperia nje kuader legjislativ, nje administrate tatimore aq te kualifikuar sa ti besoj aq fuqi sa mund te bej te kapitulloje nje kompani e rrjedhimisht me dhjetra apo qindra vende pune ,!

eniad

Forumium maestatis

Kjo eshte pasoja e se gjithes. Megjithate, problemi qendron qe ne formulimin e ligjit (cuditerisht, edhe ne ate ekzistuesin). Problemi i pare eshte qe gjobat identifikohen me detyrimin tatimor (dy gjera krejt te ndryshme). Nderkohe qe ne ligjin e meparshem, neni ekzistues eshte shume i pergjithshem dhe le vend per interpretime (pra standarde te dyfishta procedurash), ne ndryshimet e fundit te nenit(Neni 43), ende nuk kemi perkufizim te qarte te termit, megjithate, percaktohet ne te dy paragrafet se pagesa ne perqindjen e percaktuar duhet te behet perpara sesa subjekti te filloje ankimimin ne shkalle administrative e, me pas gjyqesore.

Ne fakt, MLK, ti duhet ta dish qe legjislacioni francez pezullon pagesen e "gjobave fiskale" dhe jo te detyrimeve tatimore. Natyrisht, qe ka edhe te tjera hollesi qe varen nga nje sistem i ndryshem fiskal.

Problemi i gjithe kesaj do te shihet per pak kohe ne biznes, jo vetem ne efektet negative qe do kete prej tyre, por edhe ne efektet negative qe do kete per shtetin. Bizneset do fillojne te gjejne gjithnje e me shume menyra per t'u shpetuar ketyre "detyrimeve".

Me tej, kam pershtypjen qe edhe gjykatat do jetojne kohe "lulezimi" /pf/images/graemlins/laugh.gif; pranvere hesapi /pf/images/graemlins/laugh.gif.

MLK

Primus registratum

Regjistrimi i biznesit, në 2 vjet, koha shkurtohet 2 ditë

Të nisësh një biznes të ri në Shqipëri, kërkon një afat ditor prej 39-ditësh. Sipas raportit të fundit të Bankës Botërore, "Nisja e një biznesi më 2006-ën", Shqipëria është nga vendet e rajonit që ka koston më të lartë ditore për të hapur një biznes të ri. Kjo, kuptohet, për shkak të procedurave mjaft burokratike e ligjore. Për të nisur një aktivitet, një biznesmeni shqiptar i kushton shumë më tepër se homologut në rajon dhe të vendeve të tjera të zhvilluara. Sipërmarrësit duhet të kalojnë 11 hapa për të hapur një aktivitet, për një kohë totale prej 39 ditësh. Nga ana tjetër, si numri i ditëve dhe i procedurave, është më i lartë në krahasim me mesataren e vendeve të rajonit. Ndërsa kostoja e hapjes së një biznesi është shumë më e lartë në Shqipëri. Kostoja totale e nisjes së një biznesi për Shqipërinë, llogaritet të jetë rreth 578 dollarë në 2006, nga 647 dollarë që ishte në vitin 2005.

Në krahasim me vitin 2005, kemi një rënie me 69 dollarë të kostos, për të hapur një biznes. Ndërkohë që në fqinjin tonë, Maqedoni, ku ditët e hapjes së një biznesi janë 18, pagesa për hapjen e një aktiviteti të ri, janë 1.3 herë më pak sesa ato në Shqipëri, 267 dollarë. Pra, ende jemi në një gjendje të vështirë, pasi fqinjët tanë kanë procedura më të shpejta dhe kosto më të ulët. Vendi tjetër i rajonit, Bullgari, që ka një numër prej 32 ditësh për hapjen e një aktiviteti të ri, ka një kosto totale prej 270 dollarësh. Në këtë studim të bën përshtypje edhe rasti i Turqisë, e cila e ka përmirësuar procesin për fillimin e një biznesi, duke shkurtuar kohën që nevojitet, nga 38 ditë në 9 ditë. Kroacia, Hungaria, Letonia dhe Polonia, futen me rregulla më lehtësuese për punësimin, duke i dhënë mundësi biznesit ta shtojë prodhimin.

Eshte shume kollaj te nxjerresh ligje apo dekrete ti vesh gjoba biznesit, ajo qe eshte e veshtire, jane reformat qe ti krijojne mundesite sipermaresve te zhvillojne aktivitetet, biznesin e tyre.
Problemi eshte se kjo kerkon pak mend, nuk behet dot me koke boshe!

komino

Valoris scriptorum

Teme pa diskutime

Duan ta vrasin kete forumin keta????!!!!!!

ujku81

Primus registratum

Armiqte e brendshem dhe te jashtem.;)
Ej, se nuk kam pas kohe me e ndjek, si perfundim ca u be me kete ligjin?

komino

Valoris scriptorum

me duket se shumica u terhoq ne pozicionin 25% te gjobes parapagim.
pastaj me duket se presidenti e kheu per rishqyrtim. apo jo? bo!

komino

Valoris scriptorum

vertet per tu habitur si kaloi kaq ftohte kjo teme

ujku81

Primus registratum

Nuk ja kane idene se si eshte ligji dhe nuk kane fol fare, gje qe eshte shume cudi duke i njohur shqiptaret.
Une vete nuk e kam pare projektligjin, as nuk e kam ndjekur debatin, di qe TCH i ka fryre shume ketij muhabeti, te gjithe i kane meshuar parapagimit te gjobave.

25% parapagim me duket logjike, si perfundim u miratua??

eniad

Forumium maestatis

Problemi eshte me i nderlikuar sesa kaq Ujku. Ligji u miratua me parapagim ne masen 15 per qind. Problemi eshte qe, se pari, ne perkufizimin e ligjit, detyrimet e taksave perfshijne edhe gjobat ne vetvete dhe kjo eshte e gabuar. Pagimi i detyrimit eshte tjeter dhe i gjobes eshte tjeter. Mospagimi i te parit sjell rrjedhoje te dyten dhe kjo e fundit vendoset te paguhet apo jo nese, pas ankimimit te taksapaguesit ne shkalle administrative dhe gjyqesore, vendoset se shkelja qendron dhe gjoba, rrjedhimisht, gjithashtu. Kete, ata qe merren me kete pune, e dine, thjesht desha te theksoj mangesine e ligjit.

Se dyti, problemi i madh eshte se taksapaguesit nuk kane asnje siguri nese shteti, si pala se ciles i drejtohet ankimimi per gjoben, do ta rimbursoje perqindjen e parapaguar te gjobes (ne fakt vazhdon te jete "detyrimi" ne ligj /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/shrug.gif ), ne rast se ankimuesi do te ishte fituesi ne kete proces. Me tej, ky eshte nje shteg me teper per pazare dhe allishverishe neper gjykata, natyrisht me shume arbitraritet. Kjo, me tej, shkakton probleme te biznesi, qofte financiare ashtu edhe probleme ne besimin dhe klimen e zhvillimit te tij.

Nejse, ky eshte opinioni im personal.

ujku81

Primus registratum

E dyta s'ka te beje me ligjin por me shtetin si zbatues te tij. Edhe tani nje biznes nuk ka garanci qe konkurenti i tij i cili shkel ligjin do ti paguaje gjobat, pasi ai mund ta coje ne gjykate dhe te fitoje ndaj shtetit aty. N.q.se shteti nuk "rikthen" gjobat e parapaguara eshte si puna e rimbursimit te TVSH per importet e makinerive apo rimbursimit te tatim-fitimit. Ose si puna e vendimeve te gjykates kunder shtetit qe kane mbet pa u zbatu dhe permbarimi se rrun hic. Nuk ka ligj ne bote te funksionoje nese shteti nuk e zbaton i pari ate.

eniad

Forumium maestatis

Natyrisht, jam dakord me ty. Megjithate, pika e pare eshte qe ligji te shmange sa me shume te jete e mundur hapesirat qe cojne ne moszbatim apo shtremberim te tij, me tej, dalim tek ajo qe ke thene ti, qe mos perseris cka eshte thene.

Ti vete the qe nuk e kishe lexuar ligjin me duket?

ujku81

Primus registratum

Jo nuk e kam lexuar, ashtu sic nuk kam ndjekur dot te gjitha keto ndrsyhimet e reja ne fisk (taksen e sheshte, ndryshimet ne sigurime, pagat, ate idiotizmin e reklames, etj)