Besnik
Jam shume partizan i te berit te llogarive te shpenzimeve te shtetit! Me vjen mire qe kemi nje kulture ne rritje ndaj ketij problemi. Nga ana tjeter me pelqen qe dhe te vej ne pikepyetje shume gjera qe lexoj prandaj mos u merzit nga diskutimi.
Personalisht jam perdorues i te dy sistemeve. Perdor Linux per development (te pakten 6-7 ore ne dite) dhe Windows per komunikim dhe krijim asetesh te tjera te pakten nja 2 ore ne dite. Mendoj qe kjo me jep nje fare mundesie te flas nga eksperienca per WindowsOS dhe LinuxOS! Por t'i kthemi temes e te mos vertetim sa andej ketej:
Ne teme po flasim
per cmimin qe kane kompjuterat e rinj ne shitje per OS dhe jo per licencat alternative qe i ngjeshen shtetit apo korporatave.
Argumenti deri 30% apo deri 40% sic ke permendur ne postimin e dyte eshte i fryre dhe kete mund ta vertetosh lehte si ne shembullin me siper. Me beso qe edhe po te kesh nje LinuxOS, ka plot korporata qe do te shesin produkte apo "sherbime" te fryra ne cmim vetem per faktin se je korporate, shtet dhe se ke miliona leke. OS nuk eshte domosdoshmerisht percaktues ne lojen e korporatave. Shih psh SCO dhe gjobat qe ka vendosur per perdorimin e Linux ne keto 10 vitet e fundit...
Argumenti i shkrimit tend te dyte lidhet me produkte te tjera qe instalohen mbi OS! Jo domosdoshmerisht kane te bejne me OS fillestare, megjithese dikush mund te argumentoje qe kane. Te lutem mos i ngaterro bashke!
Askush nuk detyron perdorimin e Microsoft SQL, Microsoft Exchange, Active Directory a mijera euro ne CAL e nje sere produktesh te tjera nese ke nje WindowsOS! Mund te perdoret shume mire nje IMAP server, nje Postgresql e te ngjashem. Ketu fillojne problemet qe ti permend me te drejte e qe argumentohen ne artikujt me siper. Jam shume dakort qe eshte nje problem qe duhet ta luftojme te gjithe kur ka vend!
Megjitahte, duhet mbajtur nje sy kritik dhe ndaj cilesise se produkteve qe do perdorin administrata. Apo qe do perdore ekipi nese do e drejtoje.
Po te jesh ne krye te nje ekipi do shohesh me kujdes cdo sistem qe perdoret. Nese nje Microsoft Office eshte me produktiv per stafin se Libre Office atehere kjo perkthehet ne ore pune te fituara ne fund te vitit dhe ne nje kosto qe mund te arsyetohet. Personalisht nuk punoj dot me LibreOffice dhe nuk e shmang dot perdorimin e Word per shkrimin e dokumentave te cdo lloji! A mund t'i kerkoj administrates qe te heqe dore sepse Linux eshte i lire kur vete e vleresoj qe ia vlen te paguhet pak me shume per kete eksperience!?
Nga ana tjeter, Windows UI eshte shume me i perparuar se shume UI te Linux! Ubuntu Desktop eshte nje vrases per procesorin! E kam testuar personalisht ne te njejtin PC dhe nese ne Windows nuk e ndjen kurre ftohesin te futet ne pune, ne Ubuntu One ke nje zhurme prej disa dB me shume qe do te thote jo vetem konsum energjie, konsum paisjesh, por dhe stres nervor! GNome eshte fantastik, KDE eshte edhe me i mire... megjithate asnjeri prej tyre nuk krahasohet Windows UI! Ky eshte mendimi im dhe me beson ose jo, nuk kam asnje lidhje me Microsoft dhe as nuk do kem ndonjehere. Nga ana tjeter, programimi mbi Linux eshte te pakten 70% me i shpejte se ai ne Windows! Per kete arsye nuk do e ndryshoja kurre njerin sistem per tjetrin. Prandaj secili ka vendin e tij!
Ne nje salle parlamenti ku Deputetet thjesht lexojne ligje dhe lundrojne ne internet do preferoja nje
DebianParl (ne fund te fundit ata koktula nuk eshte se do shkruajne ndonjehere ndonje dokument apo te perdorin nje produkt qe u duhet Windows), por jo e njejta gje vlen per ate sekretaren e shkrete qe do vleresonte template te mira dhe shkruan mbi 100 raporte ne jave.
Pika e dyte qe kercen ne shkrimin e dyte eshte Siguria qe po i jep celesat e shtepise atij qe ta ka shitur etj... Nuk jam shume i bindur jo se nuk ndodh, por sepse problemi eshte shume me kompleks se ai qe thua. Ne nje PC ka nje Operating System por ka dhe qindra drivers, proprietary applications dhe te ngjashme dhe me nje paragjykim te tille eshte e pamundur te besohet se secili nga ato komponente nuk eshte nje porte e nje vrime.
Ashtu si dhe ne Linux ke te njejtin kompleksitet. Shih vetem problemet me routerat e wireless te shperndare keto vite me Linux OS dhe do kuptosh qe problemi i sigurise eshte po aq real ne secilin nga sistemet. Tema mund te zgjatet ne shume drejtime keshtuqe po e le me kaq.