HTML Mësimi 8 Krijimi i Frame dhe iFrame
Si e kam thënë edhe në titull kjo metodë e ndërtimit të faqeve pothuajse nuk përdoret fare në ditët e sotme. Ka shumë mënyra të tjera me e bër edhe me një estetikë më të bukur. Ky mësim është thjeshte për arsye didaktike që të gjithë të vihen në njohuri që ky tag ekziston edhe mund të përdoret në HTML. Gjithashtu duke parë edhe poshtë e lartë që ndonjëher kërkohet një ndihmë mbi frame, kjo mund të jetë baza e përgjigjes së tyre.</p>
Ju kujtoj që të lexoni edhe mësimet tona të tjera në HTML që i gjeni në krahun e djathtë të shkrimit.</p>
Çfarë janë frames? Kjo është një mënyrë me shfaqur faqe të ndryshme brënda një faqeje. Pra duke mos dashur të hapim shfletuesin tonë me parë disa faqe ne mund ti vendosim ato vetëm në një të tillë me anë të frames.</p>
Frames përbëhen nga dy lloj tagesh të ndryshme, FRAMESET edhe FRAME. I pari është një container i cili përmban Frameset të tjera ose Frame, kurse i dyti nuk është container. Gjithashtu vlen për tu përmendur që ekziston edhe një tag NOFRAME që është për ato raste kur shfletuesi nuk suporton framet.</p>
Frameset është elementi që bën ndarjen në kolona apo në rrjeshta të faqes. Në bazë të rënditjes së Frameseteve në një dokument HTML bëehet edhe ndarja e faqes. Dmth bëhet ndarja me framesetin e pare e pastaj kalohet në ndarjen me framesetin e dytë.</p>
Le të marrim dy shembuj se si bëhen ndarjet në kolona edhe në rrjeshta me frameset:</p>
<frameset cols="200,*"> ....... </frameset> <!-- Ndarja në kolona-->
<frameset raws="50,*">.... </frameset> <!-- Ndarja në rrjeshta -->
Si e shihni edhe vet tagu Frameset ka dy atribute të ndryshme:</p>
cols – bën ndarjen në kolona
raws – bën ndarjen në rrjeshta
Gjithashtu do të shihni që këto atribute kan disa vlera brënda. Marrim rastin e kolonave. Si vlerë të parë të atributit kemi 200 e kjo do të thotë që frame i parë duhet të jetë 200 pixels. Ndërsa shenja * simbolizon që pjesa e mbetur do të ndërtoj frame-in e dytë. E njëjta gjë vlen edhe për rastin e rrjeshtave. Rrjeshti i pare (duke nisur nga lart) do të jetë 50 pixels kurse pjesa tjetër e mbetur përbën rrjeshtin e dytë. Nëse doni ta ndani faqen në më shumë kolona apo rrjeshta thjeshtë duhet të përcaktoni madhësinë e tyre.</p>
Pasi tagu frameset bën ndarjen në kolona e në rrjeshta sipas dëshirë tonë, pastaj brënda tyre duhet të përdorim atributin frame për të vendosur faqen që dëshirojmë. Më poshtë po marr një shembull të tagut frame edhe atributeve që ai përdor.</p>
<frame src="index.html" name="Kryesore" scrolling="no" />
Si e shihni edhe vet frame është një tag që nuk përmban asgjë brënda vetes. Atributet që mund të përdoni janë:</p>
src – source që është e njëjtë si në përdorimin me imazhet
name – përcakton emrin e frame. Këtu është mirë që ti emëroni në bazë të vendndodhjes ose funksionit që kryejnë se mund t’ju duhen më vonë.
scrolling – nëse frame që ne përdorim është më i gjat (madh) sesa vlera e përcaktuar në frameset, atëher ne na shfaqet një scrollbar. Që ky mos të shfaqet i japim vlerën NO atij atributi.
Më lartë ju thash që të përdorni si name emrin ose funksionin që kryen frame. Kjo na duhet kur ne përdorim lidhje të brëndëshme në një dokument me frame. Le të marrim një rast konkret:</p>
<a href="index.html" target="Kryesore">Menuja</a>
Në këtë rast atributi target tregon ose përcakton vendin se ku duhet të hapet kjo frame që ne linkuam.</p>
- Borders në Frame</p>
Në default frame krijon disa borders që ne nëse vendosim mausin sipër mund ti zhvendosim ato. Kjo nuk është në paraqitje e bukur, kështu që ka një mënyrë që na mundëson heqjen e këtyre borders. Mjafton që në tagun frameset të shtojmë atributin border=”0″ edhe nuk do na shfaqet.</p>
Kini kujdes!!! Ju me të vërtete mund të shtoni këtë atribut në frameset për të fshehur borders por ky atribut nuk është xHTML i vlefshëm. Kjo do të thotë që shfletues të ndryshëm mund ta interpretojnë ndryshe. Kështu që juve duhet ta shikoni se si shfaqet në të gjithë shfletuesit që mund të dini ose do përdorni.
- Deklarimi i dokumentit</p>
Në mësimet e para kemi mësuar që në fillim të një dokumenti xHTML duhet ta deklarojmë. Në rastin e frame kini parasysh që nuk përdoret më tipi Transitional por duhet të përdorni tipin Frameset!</p>
Duke pasur parasysh të gjithë njohuritë e mësipërme, le të nisim tani të ndërtojmë një faqe të përbërë me frame. Më poshtë do të keni të gjithë kodin HTML të komentuar në vendet e duhura:</p>
<?xml version="1.0" encoding="utf-8"?>
<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Frameset//EN"
"http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-frameset.dtd">
<html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml">
<head>
<title>Shembull per Frame</title>
</head>
<!-- Frame i jashtem -->
<!-- kolonat per ndarjen vertikale -->
<frameset cols="130,*">
<!-- frame ne krahun e majte -->
<frame src="content/nav.html" name="nav" />
<!-- Frame ne krahun e djathte permban nje frame tjeter -->
<!-- rrjeshtat per ndarjen horizontale -->
<frameset rows="75,*">
<!-- frame ne fillim -->
<frame src="content/titulli.html" name="titulli" scrolling="no" />
<!-- frame ne fund -->
<frame src="content/default.html" name="default" />
</frameset>
<noframes>
<body>
<p>Ky dokument permban:</p>
<ul>
<li><a href="content/info.html">Info</a></li>
<li><a href="content/kontakt.html">Kontakt</a></li>
<li><a href="content/katalog.html">Katalog</a></li>
<li><a href="content/tjeter.html">Tjeter</a></li>
</ul>
</body>
</noframes>
</frameset>
</html>
Nëse doni ta shihni se si shfaqet në shfletues Klikoni Këtu.</p>
- iFrame në xHTML</p>
iFrame përdoren me treguar një frazë apo tekst brënda një boxi, psh një disclaimer. Kini parasysh që ndryshe nga dokumenti i mësipërm kur përdornit frame që duhesh deklaruar si i tillë, ky dokument duhet deklaruar si të gjithë dokumentët e tjerë normal xHTML që kemi përdorur gjer tani. Le të marrim një shembull që ta kuptoni më mirë.</p>
<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN"
"http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd">
<head>
<title> iframe shembull </title>
</head>
<body bgcolor="#ffffff">
<h1> iframe </h1>
<p> Pjesa e poshteme eshte nje iframe: </p>
<!-- Ket vendosni dokumentin qe doni tju shfaqet tek ai box -->
<iframe src ="content/iframe.html" width="400" height="100" style="border: 1px solid #666">
<p>Pjese per ato shfletues qe nuk suportojne frames.</p>
</iframe>
</body>
</html>
Si e shihni edhe vetë tagu IFRAME ka këto atribute:</p>
src – që është njësoj si tani
width – përcakton gjërësinë e boxit
height – përcakton gjatësinë e boxit
style – sipas dëshirë e shërben për të stiluar pak boxin me elemente CSS
Nëse doni ta shihni në shfletues si shfaqet Klikoni Këtu.</p>
Besoj që të kem qënë paksa i qartë me shpjegimin e Frame edhe pse nuk jam thelluar shumë. Nëse keni ndonjë paqartësi në përdorimin e tyre mund të më drejtoheni tek komentet për më shumë.</p>
Doni të testoni njohuritë e marra në këtë mësim? Atëher provoni të bëni Quizin tonë:</p>
</p>
HTML Mësimi 8 – Krijimi i Frame dhe iFrame është një postim nga: Feniksi.Com - Thesari i Njohurive</p>
Per me shume artikuj te ngjashem vizitoni: http://www.feniksi.com/?p=676
Si e kam thënë edhe në titull kjo metodë e ndërtimit të faqeve pothuajse nuk përdoret fare në ditët e sotme. Ka shumë mënyra të tjera me e bër edhe me një estetikë më të bukur. Ky mësim është thjeshte për arsye didaktike që të gjithë të vihen në njohuri që ky tag ekziston edhe mund të përdoret në HTML. Gjithashtu duke parë edhe poshtë e lartë që ndonjëher kërkohet një ndihmë mbi frame, kjo mund të jetë baza e përgjigjes së tyre.</p>
Ju kujtoj që të lexoni edhe mësimet tona të tjera në HTML që i gjeni në krahun e djathtë të shkrimit.</p>
Çfarë janë frames? Kjo është një mënyrë me shfaqur faqe të ndryshme brënda një faqeje. Pra duke mos dashur të hapim shfletuesin tonë me parë disa faqe ne mund ti vendosim ato vetëm në një të tillë me anë të frames.</p>
Frames përbëhen nga dy lloj tagesh të ndryshme, FRAMESET edhe FRAME. I pari është një container i cili përmban Frameset të tjera ose Frame, kurse i dyti nuk është container. Gjithashtu vlen për tu përmendur që ekziston edhe një tag NOFRAME që është për ato raste kur shfletuesi nuk suporton framet.</p>
Frameset është elementi që bën ndarjen në kolona apo në rrjeshta të faqes. Në bazë të rënditjes së Frameseteve në një dokument HTML bëehet edhe ndarja e faqes. Dmth bëhet ndarja me framesetin e pare e pastaj kalohet në ndarjen me framesetin e dytë.</p>
Le të marrim dy shembuj se si bëhen ndarjet në kolona edhe në rrjeshta me frameset:</p>
<frameset cols="200,*"> ....... </frameset> <!-- Ndarja në kolona-->
<frameset raws="50,*">.... </frameset> <!-- Ndarja në rrjeshta -->
Si e shihni edhe vet tagu Frameset ka dy atribute të ndryshme:</p>
cols – bën ndarjen në kolona
raws – bën ndarjen në rrjeshta
Gjithashtu do të shihni që këto atribute kan disa vlera brënda. Marrim rastin e kolonave. Si vlerë të parë të atributit kemi 200 e kjo do të thotë që frame i parë duhet të jetë 200 pixels. Ndërsa shenja * simbolizon që pjesa e mbetur do të ndërtoj frame-in e dytë. E njëjta gjë vlen edhe për rastin e rrjeshtave. Rrjeshti i pare (duke nisur nga lart) do të jetë 50 pixels kurse pjesa tjetër e mbetur përbën rrjeshtin e dytë. Nëse doni ta ndani faqen në më shumë kolona apo rrjeshta thjeshtë duhet të përcaktoni madhësinë e tyre.</p>
Pasi tagu frameset bën ndarjen në kolona e në rrjeshta sipas dëshirë tonë, pastaj brënda tyre duhet të përdorim atributin frame për të vendosur faqen që dëshirojmë. Më poshtë po marr një shembull të tagut frame edhe atributeve që ai përdor.</p>
<frame src="index.html" name="Kryesore" scrolling="no" />
Si e shihni edhe vet frame është një tag që nuk përmban asgjë brënda vetes. Atributet që mund të përdoni janë:</p>
src – source që është e njëjtë si në përdorimin me imazhet
name – përcakton emrin e frame. Këtu është mirë që ti emëroni në bazë të vendndodhjes ose funksionit që kryejnë se mund t’ju duhen më vonë.
scrolling – nëse frame që ne përdorim është më i gjat (madh) sesa vlera e përcaktuar në frameset, atëher ne na shfaqet një scrollbar. Që ky mos të shfaqet i japim vlerën NO atij atributi.
Më lartë ju thash që të përdorni si name emrin ose funksionin që kryen frame. Kjo na duhet kur ne përdorim lidhje të brëndëshme në një dokument me frame. Le të marrim një rast konkret:</p>
<a href="index.html" target="Kryesore">Menuja</a>
Në këtë rast atributi target tregon ose përcakton vendin se ku duhet të hapet kjo frame që ne linkuam.</p>
- Borders në Frame</p>
Në default frame krijon disa borders që ne nëse vendosim mausin sipër mund ti zhvendosim ato. Kjo nuk është në paraqitje e bukur, kështu që ka një mënyrë që na mundëson heqjen e këtyre borders. Mjafton që në tagun frameset të shtojmë atributin border=”0″ edhe nuk do na shfaqet.</p>
Kini kujdes!!! Ju me të vërtete mund të shtoni këtë atribut në frameset për të fshehur borders por ky atribut nuk është xHTML i vlefshëm. Kjo do të thotë që shfletues të ndryshëm mund ta interpretojnë ndryshe. Kështu që juve duhet ta shikoni se si shfaqet në të gjithë shfletuesit që mund të dini ose do përdorni.
- Deklarimi i dokumentit</p>
Në mësimet e para kemi mësuar që në fillim të një dokumenti xHTML duhet ta deklarojmë. Në rastin e frame kini parasysh që nuk përdoret më tipi Transitional por duhet të përdorni tipin Frameset!</p>
Duke pasur parasysh të gjithë njohuritë e mësipërme, le të nisim tani të ndërtojmë një faqe të përbërë me frame. Më poshtë do të keni të gjithë kodin HTML të komentuar në vendet e duhura:</p>
<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Frameset//EN"
"http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-frameset.dtd">
<head>
<title>Shembull per Frame</title>
</head>
<!-- Frame i jashtem -->
<!-- kolonat per ndarjen vertikale -->
<frameset cols="130,*">
<!-- frame ne krahun e majte -->
<frame src="content/nav.html" name="nav" />
<!-- Frame ne krahun e djathte permban nje frame tjeter -->
<!-- rrjeshtat per ndarjen horizontale -->
<frameset rows="75,*">
<!-- frame ne fillim -->
<frame src="content/titulli.html" name="titulli" scrolling="no" />
<!-- frame ne fund -->
<frame src="content/default.html" name="default" />
</frameset>
<noframes>
<body>
<p>Ky dokument permban:</p>
<ul>
<li><a href="content/info.html">Info</a></li>
<li><a href="content/kontakt.html">Kontakt</a></li>
<li><a href="content/katalog.html">Katalog</a></li>
<li><a href="content/tjeter.html">Tjeter</a></li>
</ul>
</body>
</noframes>
</frameset>
</html>
Nëse doni ta shihni se si shfaqet në shfletues Klikoni Këtu.</p>
- iFrame në xHTML</p>
iFrame përdoren me treguar një frazë apo tekst brënda një boxi, psh një disclaimer. Kini parasysh që ndryshe nga dokumenti i mësipërm kur përdornit frame që duhesh deklaruar si i tillë, ky dokument duhet deklaruar si të gjithë dokumentët e tjerë normal xHTML që kemi përdorur gjer tani. Le të marrim një shembull që ta kuptoni më mirë.</p>
<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN"
"http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd">
<head>
<title> iframe shembull </title>
</head>
<body bgcolor="#ffffff">
<h1> iframe </h1>
<p> Pjesa e poshteme eshte nje iframe: </p>
<!-- Ket vendosni dokumentin qe doni tju shfaqet tek ai box -->
<iframe src ="content/iframe.html" width="400" height="100" style="border: 1px solid #666">
<p>Pjese per ato shfletues qe nuk suportojne frames.</p>
</iframe>
</body>
</html>
Si e shihni edhe vetë tagu IFRAME ka këto atribute:</p>
src – që është njësoj si tani
width – përcakton gjërësinë e boxit
height – përcakton gjatësinë e boxit
style – sipas dëshirë e shërben për të stiluar pak boxin me elemente CSS
Nëse doni ta shihni në shfletues si shfaqet Klikoni Këtu.</p>
Besoj që të kem qënë paksa i qartë me shpjegimin e Frame edhe pse nuk jam thelluar shumë. Nëse keni ndonjë paqartësi në përdorimin e tyre mund të më drejtoheni tek komentet për më shumë.</p>
Doni të testoni njohuritë e marra në këtë mësim? Atëher provoni të bëni Quizin tonë:</p>

HTML Mësimi 8 – Krijimi i Frame dhe iFrame është një postim nga: Feniksi.Com - Thesari i Njohurive</p>
Per me shume artikuj te ngjashem vizitoni: http://www.feniksi.com/?p=676