Fëmijët e pushtetarëve shqiptarë arsimohen në perëndim, ndërsa mbi 18 mijë konkurentë

Mirditor

Primus registratum
Fëmijët e pushtetarëve shqiptarë arsimohen në perëndim, ndërsa mbi 18 mijë konkurentë

Fëmijët e pushtetarëve shqiptarë arsimohen në perëndim, ndërsa mbi 18 mijë konkurentë për shkollat e larta nuk pranohen!

A ka ardhur vallë koha, që edhe në Shqipëri të liberalizohen universitetet? Pothuajse në të gjithë Evropën, të drejtën për t’u arsimuar e kanë të gjithë ata, që duan të arsimohen, të vazhdojnë studimet ndër degë e kategori të ndryshme shkollash, publike dhe private. Këtu, në Shqipëri, çdo vit konkurojnë njëzet deri në tridhjetë mijë të rinj, për t’u pranuar në shkollat tona të larta publike. Por, prej tyre vetëm dymbëdhjetë mijë fitojnë të drejtën për të vazhduar studimet. Bile, edhe këta një pjesë me dijet e tyre, por dikush edhe me para, e fatkeqësisht, disa me “shokë” e “miq”. Nëvend që të gëzohemi që rinia jonë dëshiron të arsimohet dhe të fitojë dije për të ardhmen e vet dhe për komunitetin e atdheun, duke mos dëshiruar të ikin në mërgim, siç ka ndodhur gjatë gjithë këtyre viteve, ndodh e kundërta, vihen kufij e barriera për të “seleksionuar” njerëzit, duke i dalluar në “të dijshëm” e në “të marrë”?!

Ju, zotërinj pushtetarë, flisni shumë për “reforma” në institucionet shtetërore, ndërsa për reforma të mirëfillta në arsim, nuk bëni fjalë. Ndoshta, shkaku dhe arsyeja duhet kërkuar tek fakti që fëmijët tuaj nuk studiojnë në Shqipëri, ose më mirë nuk përfillin të studiojnë në Shqipëri, por diku tjetër, atje ndër vendet evropiane, deri në Amerikë.

Ç’ju pengon vallë, t’jua krijoni mundësinë të gjithë atyre që duan të arsimohen?

Mund të gabohem, por po jua them se ju keni frikë se po të hapni lirshëm dyert e shkollave, vjen një ditë që ata mund të bëhen më të aftë se fëmijët tuaj dhe vetë ju dhe do t’jua zënë vendet e punës, të cilat, me e pa aftësi i keni bërë prona të paluajtshme dhe s’i lëshoni dot lehtë.

Le të marrim një rast specifik për Shqipërinë. Katërmijë të rinj vazhduan studimet e larta në Itali, sepse nuk munden kurrsesi t’i vazhdojnë këtu në Shqipëri. A duhet të shqetësohemi, sadopak, se pse nuk vazhduan këtu në vendin e tyre? Një përgjigje, sado e pjesëshme, do të doja t’jua jepja unë: 7 milion lekë kërkohen për të ndjekur studimet në degën e mjeksisë, 5 milion për drejtësinë, dhe po aq për gazetari e në të tjera. Prandaj, më mirë të vazhdosh jashtë, ku nuk ka rëndesa të tilla financiare, natyrisht, në raport me të ardhurat ekonomike familjare.

Kështu, pra, të dashur pushtetarë, me politikat tuaja të mbrapshta i keni bërë të gjithë të ndjehen refugjatë në vendin e tyre. Andaj, edhe njerëzit i drejtojnë dhe do t’i drejtojnë sytë atje larg, larg, ndër vendet e huaja. Ku është vallë ana sociale, humane në këto politika, vërtetë të ashpra, të egra ku as ndër vendet më të zhvilluara kapitaliste nuk veprojnë këto praktika? Këto e të tjera shkaqe, më bëjnë që unë, në emër të rinisë, t’ju kërkoj me forcë të bëni reforma në liberalizimin e universiteteve e përgjithësisht në fushën e arsimit.

Në të gjitha universitetet evropiane studentët paguajnë rreth 500 euro për regjistrim dhe më pak se kaq për konviktet, bile me kushte mjaft të mira, të cilat, për ne mbeten ideale, vetëm të dëshiruara e pak të realizuara. Natyrisht, nuk them që edhe në Shqipërinë tonë të varfër të jetë e njëjta kuotë pagese, nga gjendja financiare e familjeve tona, por mendojmë se mund të jetë 160 euro për regjistrim dhe 70 euro për konvikte. Kështu, universitetet tona mund të vetadministrohen, duke pasur kushte më të mira ndër konvikte, duke ndërtuar, bile edhe ndonjë godinë të re, me salla e laboratore, të cilat janë në gjendje të mjeruar dhe jofunksionale. S’duhet harruar këtu as bilbioteka, sallat e saj të studimit, të cilat fatkeqësisht mungojnë, e për rjedhim mungojnë librat, mungojnë dijet tona.

Në këtë mënyrë mund të pushonim së lypuri çdo fondacioni, shoqate a organizate të huaj, që vijnë më shumë për të na falur se sa për të investuar në progresin e universiteteve tona.

Shkëlzen Hasanaj

Student

bona

Primus registratum
Re: Fëmijët e pushtetarëve shqiptarë arsimohen në perëndim, ndërsa mbi 18 mijë konkurentë

c'pune kane studentet shqiptare me pushtetaret dhe anasjelltas. eshte e vertete qe eshte mire te ta paguaje shkollen mami dhe babi por une erdha vete ketu punova ca vite derisa mblodha ca leke fillova shkollen. tani vazhdoj te punoj dhe te shkoj ne shkolle.
per mendimin tim ne jete duhet ti besh gjerat vete dhe jo te qurravitesh dhe tia hedhesh fajin te tjereve per gjerat e tua.
kush do me u shkollu so bad e gjen rrugen. as they say " where is a will there is a way" .

alinos

Forumium maestatis
Re: Fëmijët e pushtetarëve shqiptarë arsimohen në perëndim, ndërsa mbi 18 mijë konkurentë

Eshte e vertete qe ka nevoje per reforme radikale ne sistemin e arsimit universitar ne Shqiperi.
Ne fakt une si zgjidhje ate shikoj: privatizimin e tyre.
Fatkeqesisht qe shkolla shqiptare te behet me para do te thote t'i heqesh mundesine nje numri te konsiderueshem studentesh me te ardhura te pakta qe nuk mund ta perballojne ate.
Edhe kjo e ka nje zgjedhje, por nuk mendoj se diskutimi ketu do te sillte ndonje ndryshim...

Danae

Primus registratum

bona,nuk kuptoj pse duhet te rraskapiten te gjithe qe te fitojne ca leke e pastaj ti hyjne shkolles.Te ishte keshtu brza te tere do rraskapiteshin per faktin qe nje brez para tyre njerezit rraskapiteshin psh duke mbushur uje nder puse.
Ne shqiperi problemi i shkollave te larta eshte bere shume ekstrem dhe mgjs letra eshte e mbushur me krahasime qe nuk merren me nje baze empirike ka dicka te drejte,konviktet dhe universitet jane per faqe te zeze,jo se mungojne profesoret e afte apo nxenesit inteligjente,por vete sistemi pareforma po kalbet.
Mbase privatizimi fillimisht do ishte dicka diskriminuese por ne nje te ardhme me bursa do rregullonte dicka,mgjs une jam e mendimit qe universitet duhet te veteadministrohen nen kontrollin e shtetit.
ndersa ministria duhet te nderhynte ne konkurset e pranimit,sidomos ata te mjekesise me rigorozitet.

bona

Primus registratum

dear danae
pse mos te rraskapites i cik dhe te kesh dicka ne dore se sa ta lesh fatin tend tek pushtetaret shqiptare.
pastaj me sa kam pare une kush komb ka patur fatin te rraskapiten ose rraskapiten tu punu fort po gezojne dhe fort.
dhe mos me trego studentet shqiptare qe e vetmja gje qe shqetesohen eshte te duken bukur, te rrijne gjithe diten neper pube dhe te bullshit all day long.
kisha dhe nje te qute qe me erdhi ne shtepi duke shit p.... duke me tregu mu se si ny yorkezet s'kane life dhe ajo ne tirane kishte life.
dhe kur e pyeta cfare life ke ti po ja tha shkojme ne pube diten, kemi jete nate dhe naten e ndajme ne dy pjese.

roland

Primus registratum

O SIMPLY ME privatizimi nuk eshte zgjidhja dhe e di pse se se femija i te varferit nuk do te mundete kurre qe te vazhdonte shkollen keshtu qe do ti linim analfabete me keq se c'jane tani.
shkollat duhet te jene te hapura per te tere keshtu qe mund te eleminoje dhe korrupsionin per konkurset.

pippo

Primus registratum

A ça teme ne ca pika ka te drejt po nuk mund ti pergjithesosh gjerat jo per gje po çdo student shqipetar jashte ka nje histori me vete, une per vete studjoj architetture dhe po ta dish ne Tirane kam bere dhe nje vit po arkitetture dhe te them te drejten nuk ka dhen asnje koker leku per te fituar te drejten, vetem se pas nje viti te kaluar ne ate ambient e kuptova qe po humbja kohe kot keshtu qe tani studjoj ne Itali po jo se jam femij i ndonje pushtetari prinderit e mij jane pensionista une leket qe me duhen i nxjerr vet .PER MENDIMIN TIM TE BESH UNIVERSITET NE TIRANE ESHTE KOHE E HUMBUR

pippo

Primus registratum

A ça teme ne ca pika ka te drejt po nuk mund ti pergjithesosh gjerat jo per gje po çdo student shqipetar jashte ka nje histori me vete, une per vete studjoj architetture dhe po ta dish ne Tirane kam bere dhe nje vit po arkitetture dhe te them te drejten nuk ka dhen asnje koker leku per te fituar te drejten, vetem se pas nje viti te kaluar ne ate ambient e kuptova qe po humbja kohe kot keshtu qe tani studjoj ne Itali po jo se jam femij i ndonje pushtetari prinderit e mij jane pensionista une leket qe me duhen i nxjerr vet .PER MENDIMIN TIM TE BESH UNIVERSITET NE TIRANE ESHTE KOHE E HUMBUR