Erzat

Blendi

Primus registratum
Erzat

Meqenese te gatuarit e kam mesuar jashte Shqiperise, perdorimin e erzave e kam mesuar nga kuzhina te huaja (kryesisht Italiane), madje edhe shume emra te erzave ne shqip nuk i di pervecse ne anglisht, dhe kam veshtiresi te kuptoj nese po flasim per te njejten gjethe kur bisedoj me dike qe i njeh erzat ne shqip.
Qellimi i temes eshte te tregojme cilat erza shkojne me cilin ushqim, per te arritur shijen e persosur.

Borziloku - Gjyshja ime rrit borzilok ne vazot ne ballkon, por fatkeqsisht nuk i perdorte ne gatim.
borziloku behet i pazevendesueshem kur perdoret i fresket ne gjellra me domate, nje domosdoshmeri ne bruscheta apo pizza margherita me domate dhe mocarela te fresket.

Diavolessa

Valoris scriptorum
Re: Erzat

Borziloku eshte e vertete. Une per vete nuk gatuaj gje, po nuk hudha disa ereza. Fatkeqesisht ne kemi pasur shume, por nuk para i kemi perdorur. As vete nuk ju di emrat disave..Por Rigon, piper...

prezzemolo.jpg
Prezzemolo...
sedano.jpg
Sedano

salvia.gif
Salvia

Keto i perdori shume.

arbi

Primus registratum

precemolo=majdanoz me duket se salvia eshte sherbela. Ne Bolonja behet nje kripe aromatike shume e mire(salamoia bolonjeze) me perberje: kripe, piper, dafine(lar), huder, salvia, rozmarin te grira imet. Shkon me gjithcka eshte fantastike.

arbi

Primus registratum

[qb]Blendi shkruan
Anetar/e # 23

Shkruajtur më 12 Prill, 2003 18:02
--------------------------------------------- -----------------------------------

Borziloku - Gjyshja ime rrit borzilok ne vazot ne ballkon, por fatkeqsisht nuk i perdorte ne gatim.
borziloku behet i pazevendesueshem kur perdoret i fresket ne gjellra me domate, nje domosdoshmeri ne bruscheta apo pizza margherita me domate dhe mocarela te fresket.

[/qb]
gjyshja ime e perdorte kur bente recele apo likone me qershi borzilokun :wave:

Blendi

Primus registratum

Kjo eshte ajo qe ne anglisht njihet si Thyme ose Tyme.
thyme.jpg
Hyn ne familjen e menteve dhe perdoret
shume mire si dhenes i aromes per lengje, supra,
salca. Mund te zhytet si tufe ndersa lengu vlon
ngadale. Gjithashtu mund te grihet ne mishra dhe peshk. Shkon shume me rozmarine. E thate mban aromen deri ne kater muaj.

Blendi

Primus registratum

Karajfili. Karajfilin e thate (nuk ka lidhje me lulen e karjrafilit) e kam gjetur edhe ne sirtare dollapesh ne Shqiperi. vjen nga Indonezia dhe Madagaskari dhe ka perdorim te gjere si aromantik, freskues i aromes se gojes, mund te pihet ne cigare si duhan, mpin dhimbjen e dhembeve. ne kuzhine i grire holle mund te perdoret i perzjere me Kanellen per shurupra, sherbet, gjithashtu edhe ne kekra, dhe embelsira te tjera te brumta (perzihet me vezet). jep nje arome te vecante djegse. Shume i kendshem.
cloves.jpg

mostro

Putraku

BAZILIKO eshte i preferuari im.ka nje arome dhe nje shije emmmmmmmmm sa te mire.kush ka ngrene pesto genovese me jep shume te drejte apo jo??? /pf/images/graemlins/laugh.gif spagheti pomodoro basiliko parmiggiano eshte super i shijshem /pf/images/graemlins/laugh.gif