Braho: Gazidede e ka takuar Arkanin me lejen e Berishës
TIRANË - Ish-shefi i SHIK-ut Bashkim Gazidede është takuar me Arkanin, një ndër kriminelët e masakrave që u kryen kundër shqiptarëve të Kosovës. Këtë e konfirmoi dje deputeti Spartak Braho. Ai tha se për këtë vetë qeveria shqiptare e asaj kohe dhe ish-presidenti Sali Berisha kanë patur dijeni, prandaj ky i fundit duhet të japë shpjegime. Braho mbështeti deklaratat e bëra dy ditë më parë nga ministri i Rendit Luan Rama në emisionin "Shqip" të publicistes Rudina Xhunga. "Deklaroj me përgjegjësi të plotë zyrtare dhe qytetare, se Arkani ka qenë në Shqipëri",- tha dy ditë më parë ministri i Rendit Luan Rama. Është bërë e ditur, nga burime jozyrtare se, një vizitë e tillë është realizuar në vitin 1995 dhe mendohet se që takimi është zhvilluar në qytetin e Shkodrës.
Ministri Rama në intervistën e tij la të kuptohej se ishte në dijeni të plotë të të gjitha provave, fakteve dhe dëshmive të njerëzve që kanë përgatitur, parë dhe asistuar në këtë ngjarje. Ministri dhe institucionet e tjera shtetërore duket se janë në dijeni të zhvillimit të kësaj vizite në kulmin e luftës mes Serbisë dhe Bosnje Hercegovinës, ndërkohë që në kufirin shqiptaro-malazez lulëzoi kontrabanda e naftës në veçanti.
Zoti Braho, duke patur parasysh deklaratën e ministrit të Rendit se ish-shefi i SHIK-ut Gazidede është takuar në Shqipëri me Arkanin, çfarë dini ju për këtë takim?
<span style="font-weight: bold">Unë di që atëherë ky takim ishte planifikuar në raportet e SHIK-ut. Siç thuhet në këtë raport, ata u takuan.</span> Arkani ka qëndruar për rreth dy ditë në vitin 1995 dhe ka takuar Bashkim Gazideden në atë kohë kryetar i SHIK-ut. Natyrisht kjo vizitë nuk është bërë pa dijeninë e Sali Berishës. <span style="font-weight: bold">Në atë kohë Jugosllavia ishte në luftë dhe qeveria shqiptare e asaj kohe ishte bërë një nga furnizueset kryesore të Serbisë me karburant dhe motori i luftës së Milosheviçit lëvizte me karburantin që çonte shoqëria "Shqiponja" e PD-së.</span> ( !!!!!)
Natyrisht hollësira të këtij takimi nuk dihen, por ky është një fakt i ekspozuar para shumë kohësh, natyrisht tani merr vlerë të ritheksohet, aq më tepër që bëhet edhe në kuadrin e vizitës së Del Pontes në Shqipëri.
A ka patur ndonjë ndikim konkret negativ ky takim?
Fillimisht duhet që të prononcohet ish-presidenti i asaj kohe rreth këtij takimi dhe nëse ka dijeni duhet të bëjë të njohur se çfarë ndikimesh ka patur kjo vizitë e Arkanit në Shqipëri, duke patur parasysh edhe rolin që luajti Arkani në luftën kundër shqiptarëve të Kosovës dhe masakrave që organizoi me batalionet e egra.
Mendoni se ato çka janë biseduar në takimin e Arkanit me Gazideden kanë patur lidhje edhe me këtë rol që ai ka luajtur kundër shqiptarëve?
Unë nuk mund të flas pa përgjegjësi dhe pa patur dijeni. Unë mund të konfirmoj që ky është një fakt i njohur botërisht në atë kohë, por që asnjëherë nuk është zbardhur nga drejtuesit e shtetit të asaj kohe dhe nga vetë Sali Berisha.
Intervistoi: Darina Tanushi
20 Tetor, 2002