borxhi i shqiptareve

komino

Valoris scriptorum
borxhi i shqiptareve

Borxhi shqiptar arrin në 400 miliardë

Shqipëria ka filluar të përballet me shpenzime të konsiderueshme për shlyerjen e borxhit dhe të interesave të tij. Gjatë vitit 2003, 14 për qind e shpenzimeve buxhetore shkuan për borxhin

Shqipërisë do t’i duhet të paguajë më shumë për borxhin e jashtëm në të ardhmen. Pas përfundimit të pjesshëm të afatit dhjetëvjeçar falas të kredive të zhvillimit të marra nga grupi i Bankës Botërore, në vitin 2002 Shqipëria u përball për herë të parë me pagesat e borxhit në sasi të konsiderueshme. Shpenzimet e borxhit të jashtëm u rritën në 41.4 milionë USD gjatë vitit 2002, me një rritje prej 152 për qind kundrejt vitit 2001, kur shpenzimet ishin vetëm 16.4 mln USD.
Por përveç 1.2 miliardë dollarëve borxh të jashtëm, qeveria posedon edhe 281 miliardë lekë borxh të brendshëm. Borxhi total arriti në 404 miliardë lekë në fund të vitit 2003. Shpenzimet totale të borxhit arrijnë në rreth 24 miliardë lekë në vit, ose 3.2 për qind të PBB-së. Shpenzimet e borxhit për principal dhe interesa, arrijnë në rreth 14 për qind të totalit të shpenzimeve buxhetore.

Borxhi i jashtëm
Borxhdhënësi më i madh i Shqipërisë është Agjencia Ndërkombëtare e Zhvillimit, IDA me 583 mln dollarë. Përsa i përket borxhit dypalësh, Italia është kredituesi më i madh me 134 mln dollarë të disbursuara pasuar nga Gjermania me 96 mln dollarë dhe Japonia me 37 mln dollarë. Fqinji ynë jugor Greqia, na ka dhënë 17 mln dollarë.
Nga borxhi i trashëguar deri në vitin 1992, Kina rezulton në vend të parë me 39.6 mln dollarë, pasuar nga Rusia me 38 mln dollarë dhe Turqia me 23 mln dollarë.

Borxhi i brendshëm
Banka Raiffeissen është blerësja kryesore e bonove të thesarit të qeverisë, por bankat e tjera po tregohen gjithashtu agresive. Kompanitë private dhe individët kanë zënë së fundmi një pjesë të konsiderueshme të bonove të thesarit.

Përdorimi i borxhit
Një pjesë të konsiderueshme të borxhit të jashtëm Shqipëria e ka përdorur për të mbuluar deficitin e vet buxhetor. Gjithsej 223 milionë dollarë është përdorur për këtë qëllim. Pas kësaj vijnë investimet në infrasktukturë, për të cilat është investuar 174 milionë dollarë dhe investimet në energjetikë me 154 milionë dollarë.

www.biznesi.com.al

Olta

Forumium praecox
Re: borxhi i shqiptareve

gene, pak lidhje ka me temen kjo pyetje, megjitheate,
nqs e lexon rregullisht biznesin e nese ke formuar ndonje mendim per te me thua dot shkurtimisht te lutem c'pershtypje te ka lene si gazete?
me c'me kane thene rastesisht gazeta bazohet ne bashkepunimin e nje grupi studentor, nuk di nese ke ti ndonje info me shume.

/pf/images/graemlins/smile.gif

komino

Valoris scriptorum

Stafi i gazetës "BIZNESI"

BOTUES
Koço KOKEDHIMA
koco@biznesi.com.al

DREJTORE
Brixhida KOKEDHIMA
briko@biznesi.com.al

KRYEREDAKTOR
Altin XHIKNELI
axhikneli@biznesi.com.al

Sekretar Kolegjiumi
Adriatik KOTORRI
akotorri@biznesi.com.al

Zv/Kryeredaktorë
Eltion HOXHA
ehoxha@biznesi.com.al

Aida KORKUTI
akorkuti@biznesi.com.al

Orjeta ZHUPA
ozhupa@biznesi.com.al

Sistemi Bankar
Aida KORKUTI
akorkuti@biznesi.com.al

Tregtia
Jeton DEMI
jdemi@biznesi.com.al
Legjislacioni
Ermal NAZIFI
enazifi@biznesi.com.al
Bota
Majlinda VOGLI
mvogli@biznesi.com.al
Biznes Plus
Besiana LUSHAJ
blushaj@biznesi.com.al
Kosovë
Naim GASHI
naimfg@yahoo.com
Maqedoni
Asim BEQIRI
abeqirri@hotmail.com

GRAFIKA

Design & Layout
Aida ÇELA
Arben ORHANI

INTERNETI

Editore On-line
Jurisana ZHUPA
Tel:+355 0692627021
Tel: +355 04251419
editor@biznesi.com.al

Webmaster
Dardan DALAÇI
Tel: +355 04251419
dardan@shekulli.com.al

Reklama (Print)
Ariana QYRA
Tel:+355 4 251425
Cel:+355 692187272

Reklama (Online)
Jurisana ZHUPA
Tel:+355 4 251 419
Cel: +355 692627021
editor@biznesi.com.al

Menaxher Shitjesh
Gentian CANE
Tel: +355 4 240868
Cel: +355 692064573

Informacion
tel:+355 4 234567
fax: +355 4 251422

Vërejtje dhe Sugjerime

Cel: +355 692035476
Email: briko@biznesi.com.al<br />

ADRESA
Gazeta “BIZNESI”
Rruga “Don Bosko”
Vilat e reja
Kutia Postare 2423
Tiranë

te gjitha keto i gjen tek web site i gazetes

personalisht nuk me duket e ndonje niveli te larte (te pakten ato qe lexoj ne internet) por besoj se nuk mund te pretendohet me teper po te konsiderojme tregun e saj.
Per mendimin tim ka nje administrim teper te centralizuar se bashku me "shekulli" (shpeshhere ka nje duplikim temash me te). Po te isha bleres do medoja se nuk ia vlen te konsumosh ne nje gazete kaq te specializuar me kaq pak analize nderkohe qe nje gazete si shekulli (qe te mos shkojme larg) te jep (ose te pakten mund te jape) te njejtat informacione dhe nje vizion me global te ambientit ekonomik e social.
Nuk di c'te them persa i perket korrekteses se informacionit.
Duhet theksuar se eshte e vetmja gazete e specializuar on line (te pakten une nuk kam gjetur te tjera)

po ky eshte thjesht nje mendim i imi dhe teper siperfaqesor.

Nuk kam asnje info te dores se pare

Florus

Forumium maestatis

Kemi hyre me te vertete shume ne borxh!
Nuk ka ndonje shprese per falje borxhi (te pjesshme) sic edhe ka ndodhur me shtete te tjera? Kur ndodh kjo?

Bukuroshja

Primus registratum

jo i dashur dhe i trashur hapesi dhe diskutuesi i kesaj teme

borxhi shqiptar eshte shume shume me larg se atje
do na duhen kthim mbrapa dhe llogaritje 65 vjecare per perfundimin e shifrave te sakta

Florus

Forumium maestatis

varja, nuk eshte e prere per ksi temash!
ndonje per tju pergjigjur pyetjes sime?

Leopardii

Primus registratum

Fillimisht postuar nga FloBo:
[qb] varja, nuk eshte e prere per ksi temash!
ndonje per tju pergjigjur pyetjes sime? [/qb]
------

me duket se do te kesh nje PBB/koke te 600$ gje e cila nuk vertetohet ne shqiperi (sipas statistikave jemi 1800$).
prandaj borxhi i jashtem duhet paguar i tere.

komino

Valoris scriptorum

Fillimisht postuar nga Bukuroshja:
[qb] -gene-!

i trashur do me thene se shqiptaret i kane bythet e majme [/qb]
me thene te drejten as une vete nuk di te percaktoj nese i kam b.... te majme apo jo.

rrofsh rrofsh bukuroshe per informacionin mbi b.... e mia :thumbsup:

komino

Valoris scriptorum

te na e falnin borxhon mire do ishte po shqipetaret mesohen keq pastaj

kush punon ha
kush rri ha e pi

Florus

Forumium maestatis

Flm per pergjigjen leopard!
ne mendje po me shkojne disa variante per t'i shpetuar borxhit:
1. te fallsifikojme te ardhurat reale (per kete nuk jemi keq) per ca kohe sa te na falin borxhin.
2. te shtyjme afatet e borxheve sa me shume te jete e mundur deri kur te jemi ne nje nivel qe pagimi i tyre te mos na rendoje ne buxhetin e shtetit
3. cdo qytetar te kontriboje ne shlyrjen e borxhit /pf/images/graemlins/laugh.gif se ku e kam digju kte budallik?! nuk e di se nga sa na bie te paguajme per koke?

p.s. megjithate me vjen mire te degjoj se nuk bejme pjese ne ata popuj qe kane nevoje per falje borxhi per shkak ne nivelit te jeteses shume te ulet.

gene edhe per ate qe thua ti kam nje zgjidhje :idea: t'i premtojme borxhdhenesve qe pasi te na falin TE GJITHE borxhin, do perveshim menget dhe nuk do rrime me kafeneve :angel:

Leopardii

Primus registratum

borxhi i jashtem nuk eshte edhe aq i madhe nqs se qendron ne keto shifra.
nje dite........ kur edhe ne ti afrohemi mesatares PBB/koke te europes ateher kjo shifer eshte me te vertet qesharake per tu paguar.
shpresojm qe keta PUSHTetaret tane mos te marrin perseri e ta cojne ne nivele te tipit argjentinas apo e ndonje shteti afrikan

komino

Valoris scriptorum

zoterinj

nje mendim

Borxhi per shqiperine ka dy funksione

Te mos na heqe shqpresat ne menyre qe te mos hapim konflikte
Te na mbaje kokeulur qe konfliktet ti bejme kur te duan ata

Mbase jam shume pesimist por ndonjehere eshte mire te shohim problemin qarte qe te kerkojme nje zgjidhje

edhe une kisha menduar ate pune ne fallsifikimit te shifrave (nuk e zhgenjejme ne shqipetaret veten /pf/images/graemlins/laugh.gif ) por nuk mendoj se falja eshte automatike dhe aq me pak mendoj se analistet ne bote jane idiote.

Borxhet jane dicka fiziologjike dhe nuk mendoj se duhet te trembemi
si thosh ai ekonomisti i famshem - ne afatin e gjate do te kemi vdekur te gjithe /pf/images/graemlins/wink.gif

Nadia81

Primus registratum

Une them se nuk ka rendesi sasia e borxhit nese ekonomia eshte ne gjendje te mire dhe prodhohet ne vend. Puna eshte se ne Shqiperi vertet mund te kete $1800 per capita,por shperndarja e tyre eshte marramendese, duke krijuar klasa ta pasurish dhe njerezish qe jetojne akoma me liste.

Ajo puna e te falurit te borxhit u diskutua ne nje mbledhje te WTO( Organizata Kombetare e Tregtise) para disa muajsh, ku vendet ne zhvillim kerkuan falje te borxhit, por si gjithmone nuk u arrit gje.

Ore nje pyetje kam une.Mire qe ne Shqiperi qarkullojne para te pista dhe shume prej tyre pastrohen ne Shqiperi,kjo eshte e ditur, po keta njerez qe kane leket pse nuk hapin ndonje fabrike te vene njerezit ne pune, po hapin restorante?Sa s'e kemi konceptin e investimit ne shqiptaret.Oburra te bejme ate qe bejne te gjithe qe mos mbetemi mbrapa :smash:

ados

Primus registratum

Shqiperia ne borxh...No way...!!!mendova qe ishin populli me pa borxh ne europe, pas atyre tonelatave droge qe shesim,mijrave prostitutave qe deportojme apo qindra femije qe i shtyjme rrugeve europes te lypim.....Proud of my country..!!