bolonjeze

arbi

Primus registratum
bolonjeze

Kjo eshte tamam receta tradicionale e raguse bolonjeze qe eshte nje salce shume e mire per tortellini,per tagliatelle apo per lazanja. Ekziston edhe sugo alla bolonjeze ku ndryshimi qendron se tek sugo mishi eshte vetem vic
ragù.
per nja 10 veta porcione shqiptarce
100 gr pancetta stesa (praktikisht bacon po jo i tymosur dhe i papjekur) grire
300 gr mish derri i grire (i kuq)
700 gr mish vici i grire
pra proporcioni i mishrave 1-3-7
karota 200-250 gr
qepe 1-2 madhesi mesatare
sedano 200 gr
dafine ose lar
vere te kuqe 700 ml per gjellen sa te doni ju per kuzhinierin /pf/images/graemlins/tongue.gif
salce domateje
koncentrat domateje
grini bashke qepe-karota-sedano i shtoni vaj me bujari dhe i vini ne zjarr shtoni edhe panceten e grire dhe i lini te shkrihen bashke ne vaj gjer sa te zhduket dhjami nga panceta e te filloj te skuqet sa pa u djegur shtoni mishin e derrit dhe lijeni te piqet duke perzier here pas here gjer sa dhe ky te jete skuqur mire me ne fund shtojini mishin e vicit e lereni te piqet edhe ky gjer sa te filloj te ngjitet per tenxhere , erdhi momenti me i hedh veren ju rekomandoj ta coni flaken ne maksimum pasi duhet qe vera te avulloje menjehere perndryshe hidherohet raguja kur te kete avulluar vera(nderkohe ju jeni akoma duke perzier)Hidhini tani dafinen(ne veri e quajme edhe lar) koncentrat 200 gr e nja 500 ml salce domete e tani lijeni te vloje me zjarr te larte per nje ore-nje ore e gjysem duke e perzier vazhdimisht e nqs ka nevoje shtoni nga nje gote uje po u tha teper Po u ngjit mos e gerryeni po perzijeni rreth e rrotull pa e prekur te djeguren(por po ta perzieni vazhdimisht nuk do t'ju ngjitet) :tipsy: Ketu ne bologna ne recetat e vjetra kane zakon i hedhin dhe nje gota qumesht pas salces se domateve qe me i ul nje cik aciditetin e koncentratit. ju befte mire /pf/images/graemlins/laugh.gif
 

Ema

Goddes
Re: bolonjeze

Ore je qe je ti,boj ene cik lazanjet se gjysmen e punes e paske shkru me Ragu /pf/images/graemlins/smile.gif .
Beshamelen merre t'gatshme /pf/images/graemlins/smile.gif
 

geek

Primus registratum
Re: bolonjeze

kurse per dark na bej gnochetti al tartufo se me ka vajt menja (me nje shishe Lambrusco nga mbrapa)
 

arbi

Primus registratum
Re: bolonjeze

beshamela
500 ml qumesht
40 gr gjalp
40 gr miell
noce moskata
shkrini gjalpin me zjarr te ulet ne menyre qe te mos digjet hidhni miellin dhe e perzieni vazhdimisht mund ta coni flaken duhet ta lini miellin te skuqet mire (ben fllucka) e te filloje te ngjitet duke perzier vazhdimisht hidhni qumeshtin,kripen dhe noce moskaton e prisni sa te zieje gjithmone duke e perzier nqs ju duhet menjehere lereni ne zjarr deri sa te trashet perndrushe mund ta lini te ftohet se trashet vete pastaj. Kete e perzieni me ragu ne doza pak a shume 1:2 ku 2 eshte ragu /pf/images/graemlins/tongue.gif pastaj merrni pasten per lasagna qe nuk ja vlen ta beni vete /pf/images/graemlins/laugh.gif :thumbsup: po blejeni se njesoj eshte keto nqs i bleni te ngrira vetem lerini te shkrihen mos i futni ne uje te vluar nqs i bleni te thata vetem sa te zbuten pa e cuar ne fund zierjen pastaj merrni petat e filloni i shtroni ne nje tepsi nja 3-4 gisht(kuadrate me mire se edhe format e brumit zakonisht jane te atilla /pf/images/graemlins/tongue.gif ) perzierje ragu-beshamela djathe te grire shtrese paste perzierje ragu-beshamela djathe te grire e vazhdoni keshtu zakonisht 5-6 shtresa paste-perzierje jane me se mjaft.Siper fare eshte me mire sikur ti hidhni vetem ragu e djathe te grire.Ne furre 180° rreth 40 min pastaj sipas deshires nqs e do me te thate e len me shume. Ju befte mire!
ps sipas kesaj teorie jane dhe lazanje goccia d'oro(ta perkthej shqip s'ka kuptim)ku perzierja ragu-beshamela zevendesohet nga beshamela,proshute,bizele,kerpurdha djathe i grire dhe nga nje pike salce domatesh vetem nga pak per shtrese (nga ketu edhe emri goccia d'oro)kuptohet kerpurdha e bizele te gatuara sikur ti vini ne nje fultere me nje cike dado (s'me kujtohet shqip ndoshta galina blanka)preferueshmerisht vegjetale e uje e pastaj lereni gjer sa te thahet do ishte shume me me shije :rockband: :rockband:
ps2tartufo behet me nje cik gjalpe dhe djathe te grire mundesisht gjalpi me shije tartufineper restorante i shtojne kerpurdha se perndrysh qe te hash pak tartuf duhet te harxhosh 30 euro
/pf/images/graemlins/smile.gif
 
Top