Avantazhet/Dizavantazhet e te studiuarit jashte Shqiperie!!

TAO-TAO

Primus registratum
Avantazhet/Dizavantazhet e te studiuarit jashte Shqiperie!!

Shume studente jane nisur me mendimin te studiojne jashte ne menyre qe te kene nje performance te larte dhe me vone e gjejne veten pak te zgjenyer se perballen me shume probleme dytesore qe vijne si pasoje e te qenit ne nje vend i cili nuk eshte yti. Pra shume prej tyre e marrin persiper kete rrezik dhe vendosin te shkojne ne nje vend, edhe pse e dine se do te kene probleme nga me te ndryshmet, e nuk duan te vazhdojne ne nje universitet ne Shqiperi?!

Cilat avantazhet e te studiuarit jashte?

Problemet e shumta qe mund te dalin?

pippo

Primus registratum
Re: Avantazhet/Dizavantazhet e te studiuarit jashte Shqiperie!!

Sa te dush ti mendoji te gjithe problemet bashke e pastaj ngriji ne fuqi te dyte ...qao

TAO-TAO

Primus registratum

Fillimisht postuar nga faithless:
[qb] Sa te dush ti mendoji te gjithe problemet bashke e pastaj ngriji ne fuqi te dyte ...qao [/qb]
Nuk the gje per avantazhet. Cudi me thone qe Roma eshte bote me vete!

anjeza

Primus registratum

mendoj se ka me shume vantazhe, sesa disvantazhe
regjistrohesh pa konkurs, te pakten per degen qe frequentoj,fiton cdo vit bursa dhe si rrjedhoj nuk paguan taksat, krijon shoqeri dhe me te tjeret studentet e huaj etjj... i vetmi difekt eshte qe nuk studion ne gjuhen tende, por dhe kjo do sherbej ne te ardhmen, besoj..

regele

Forumium maestatis

Une vete nuk kam pare asnje dezavantazh ne te berine shkolles jashte! Vetem avantazhe dhe jam gati ta perseris dhe njehere ate periudhe!

Po te flasim per veshtiresi, po! Ka plot veshtiresi te cilat ne fund te fundit te pergatisin e te japin nje fare eksperience te cilen te tjeret nuk e kane!

TAO-TAO

Primus registratum

Me te vertete ka shume avantazhe, po mos e merrni se ajo gje ju ka ndodhur ju mund ti ndodhe edhet tjereve.

Sa per ate qe jane deget pa konkurs, mos e thuaj se shume mjeksia e inxhinierite jane me konkurs.

Une jam ne itali dhe po shikoj shume gjera negative. KA shume studente qe e kane humbur ate burse qe merrnim me pare dhe tani ka zene ndonje pune, qe edhe te zesh pune nuk eshte gje e lehte.
E tani nuk po bejne as njeren e as tjetren, dmth nuk jane as studente se mezi po marrin ndonje provim po edhe punetore jane me jave.

Per te rene shkurt do te ishte me mire per tipa te tille qe te ktheheshin ne shqiperi e te merrnin nje dege te universiteti i TR sesa te benin kete jete qe po bejne ketu ne itali.

Mbase ata qe jane ne USA thone qe eshte normale te studiosh e te punosh, po ketu ne itali gjerat jane shume ndryshe.

Vetem ata qe jetojne e kane ndonje person te eshte ne nje gjendje te tille mund te me kuptojne.

Ali_DemsI

Primus registratum

Fillimisht postuar nga harmony:
[qb] mendoj se ka me shume vantazhe, sesa disvantazhe
regjistrohesh pa konkurs, te pakten per degen qe frequentoj,fiton cdo vit bursa dhe si rrjedhoj nuk paguan taksat, krijon shoqeri dhe me te tjeret studentet e huaj etjj... i vetmi difekt eshte qe nuk studion ne gjuhen tende, por dhe kjo do sherbej ne te ardhmen, besoj.. [/qb]
Une jam ne shqiperi kam djeg deri tani 3 bursa per te shkuar ne rome per te vetmen arsye se si shkollat qe jane ketu ne shqiperi nuk ka,me te veshtira del me i pregatit goxha dhe pse laburatoret dhe shuuuuuuuuume gjera ju i beni ne praktike kurse ne ne teori ketu prap dalin shume me te pregatit.per ate punen e kokurimit nuk eshte avantazh te keqen vellai po eshte disavantazh se shume studente qe njof une qe jane jashte shqiperise kane hyre e shkolle me kap DASHNORE dhe me mendimin te shkoje sa te shkoje une skam pas na i here men per shkolle,kurse ca jane ketu nne shqiperi kush futet ne shkolle futet me menjen ta maroj kete shkolle qe kam nis se kam djeg 3 muaj vere duke mesuar dhe nje tufe me leke neper kurse me presoret.Konkurimi eshte Vetem Nje Prove per Cdo Student dhe tregon sa i afte qe je per shkolle nuk eshte asgje e keqe.
Ti me duket Paske Frike Nga Konkurimi Se E Di Qe Nuk je Aq I Afte Per Te Hyre Ne Shkolle

mozaiku

Primus registratum

Ja ke fut nje "Koti " te madh qe s'ka veshe qe durojne ta degjojne...
Nese do te thuash disvantazhet e avantazhet, mos ndoshta duhet ta besh pa u bazuar ne individe te caktuar por duke krahasuar kriteret e dy sistemeve?!
Vetem nje " budalla" nuk ka frike per asgje dhe eshte mese normale qe perpara nje konkursi studenti te kete frike. Nuk ka te beje fare me sa i afte je, sepse mund te futesh duke u dridhur e te dalesh fituesi, ndaj te lutem mos na u mburr me kete tip guximi idiot.
Per me teper, sapo lexova qe konkursi i juridikut ishte anulluar pasi ishte shitur teza, ndaj diskutimi yt mu duk akoma me qesharak. /pf/images/graemlins/laugh.gif
Ketu po flasim vetem per konkursin e pranimit dhe ne bote, disa nga universitetet me te mira, nuk bejne ndonje konkurs per pranimin e kandidateve. Pra ka te dipllomuar ne Yale e Cambridge qe s'kane nevoje te testohen para se te fillojne universitetin ( edhe pse ekzistojne elemente te tjere perzgjedhjeje si intervistat). Ndoshta duhet ti vesh rendesi asaj qe ndodh menjehere pas pranimit. Metoda e studimit qe ndiqet, profesoret dhe pergatitja e tyre, mjetet e kerkimit te vena ne dizpozicion te studenteve, menyra e zhvillit te provimeve etj. Jane keta qe influencojne tek pergatitja e pergjithshme e studentit. Une po pertoj te vazhdoj te flas , por e jam e sigurte qe dikush tjeter ne vazhdim do ta trajtoje ceshtjen me seriozisht /pf/images/graemlins/laugh.gif

fkvllaznia

Primus registratum

Pershendetje !!!!

Un jam nje student qe studjoj jashte shtetit dhe me than te drejten shkolla ketu ka me shum avantazhe se sa disavantazhe si nga ana njerzore po ashtu edhe nga ana profesionale !!
Sa i takon ana profesionale universitetet jashte te ofrojne me shum sa i takon laboratoreve , kushteve mesimore , pastaj profesoret jane me te pergatitur e shum e shum te tjera .....

Avantazhe qe i takon nga ana njerezore :
Merr shum eksperience ne jete .te mson te jetosh , te mson se si te bashkjetosh me persona te mendimeve te ndryshem , te rracave te ndryshme ,etj .

Dizavantazhe :

Larg vendit tend ......
Pastaj sistemi ketej (ne shumicen e vendeve) eshte i tille qe duhet te çash vete perpara sic thote ajo fjala : Zoti per te gjith e te gjith per vedi !!! dmth nuk ke shum mbeshtetje !!!!

Per ma shum spo zagjatem se asht e kote !!!!

pippo

Primus registratum

Avantazhet secili i shef me syrin e vet dhe quan ato qe i interesojne, une thjesht shof qe asnje nuk e shtron muhabetin sic duhet asnje nuk flet per veshtiresit ekonomike,qe shumica nisen me mendimin he se do gjeje ndonje pune [ shohin shume televizor].... pastaj te mirat qe sjell bota akademike i dime te gjithe e varjon nga universitetit ne universitet, thjesht une jam ne rome prej 7 vjesht e jam i mendimit qe shumica e studentve ketu nuk jane student,jo se nuk jane te zotet kete nuk e them dote, po leku sot me sot luan nje rol shume te madh ne arsimimin e nje personi ne boten perendimore, pastaj keta te tjeret flasin sikur nuk kane pasur ndonjehere probleme ekonomike, mire per ta, rrofte babi e mami....
Ali dems _ nuk po themi kush vlen e kush nuk vlen nuk eshte universiteti qe te gjen pune, po trute e aftesit e tua ne qofte se mburesh me diplomen qe ke je shume gabim ahhha fute ne b@the ose piji lengun .... [ me me edukate kjo e dyta ]
ps. e thene nje qe pas pak diplomohet ne architetture ....

fkvllaznia

Primus registratum

Pershendetje Faithless !!!

Sa i takon anes ekonomike normale qe eshte faktori kryesor i shkolles jashte shtetit dhe me than te drejten ktu ku jam un na rrofte pua part-time qe arrijme te bejne , ne menyre qe te nxjerrim shpenzimet e shkolles !!!!
Dhe siç tha Faithless shumica e studenteve te cilet nuk studjojne vijne si pasoj e kushteve te keqija ekonomike (te pakten pjesa dermuese !!)
Per mendimin tim :
Shkolla jashte shtetit tashme eshte nje sakrificë dhe jo nje luks !!!

Shendet e pare /pf/images/graemlins/laugh.gif

TAO-TAO

Primus registratum

Fillimisht postuar nga Nexho Shabani:
[qb]
Per mendimin tim :
Shkolla jashte shtetit tashme eshte nje sakrificë dhe jo nje luks !!!

Shendet e pare /pf/images/graemlins/laugh.gif [/qb]
Aty qendro mos shto asgje tjeter se i ke rene pikes!

orphee

Primus registratum

miredita,
mendoj une qe te kalosh ca vite larg prinderve, mbas adoleshences eshte experience interesante dhe konstruktuese.
te rinjte mesojne c'este jeta dhe si mund te assumohet ( ? ) pa mamin dhe babin mbrapa.

kur je larg, je i detyruar te numerosh vetem tek vetja jote... ku ka mundesi me te mire per t'u rritur.

dmth per mua vetem avantage!

perse jashte shtetit shqipetar te rinjte me zor presin te ikin nga familja.

dhe mjaft me larg nga vendi, malli i kesaj asaj, jeten e bejne njerezit jo vendi!

gros bisous à tout le monde!

fkvllaznia

Primus registratum

Fillimisht postuar nga orphee:
[qb] miredita,
mendoj une qe te kalosh ca vite larg prinderve, mbas adoleshences eshte experience interesante dhe konstruktuese.
te rinjte mesojne c'este jeta dhe si mund te assumohet ( ? ) pa mamin dhe babin mbrapa.
...............
..............
[/qb]
Pershendetje !!!

Qe eshte eksperience interesante dhe te fut ne jete ajo eshte normale dhe per mendimin tim eshte shum i dobishe (jo i nevojshem) por nuk mund te them se eshte nje Avantazh .
- Pse?
Ne ate moshe dhe ne momentet qe eshte (apo ishte, te pakten kur jam nis un!!)Shqiperia ku çdo i ri din shum pak per jeten jashte shtetit dhe se si jetohet andej eshte shum e veshtire te "integrohesh" dhe te ecesh perpara pa mbeshtetjen e dikuj pasi ketej ka shum shum e shum menyra nga ku mund te marresh "rruge te keqe" .Sepse shum te rinj(jo te gjithe dhe jo pjesa me e madhe) shqiptar kane marre rruge te keqija !!!
Per mendimin tim Shkolla jasht shtetit eshte nje AVENTURE qe eshte shum e dobishme !!!

Hajt shendet e pare pra e suksese ne Vetin e ri shkollor qe po fillon apo qe ka filluar !!!

b.k.

Primus registratum

Oret e kaluara ne AF flasin per nje nga disavantazhet e te studjuarit jashte.

pa_ari

Primus registratum

hmmm. une deri tani te jetuarit jashte i kam shijuar vetem veshtiresite.se pari fakti qe largohesh nga shoqeria, dhe veshtiresite per tu pershtatur me kulturen e re. mendoj se akoma nuk e kam gjetur veten atje.pastaj veshtiresite e gjuhes, te duket sikur nuk po meson asgje. dhe ne fund,kur ke mbaruar ne nje universitet te mire, e kthehesh ne shqiperi per te punuar,e ke te veshtire te gjesh pune se te mungojne njohjet. veshtiresite ndryshojne nga tipi ne tip. une nuk e kam problem nqs jam afer apo larg familjes. nqs jam afer me japin mjaft liri sa te mos dua te largohem, e kur jam larg malli nuk eshte aq i paperballueshem. me mungon pak shoqeria, dhe e ndjej sidomos kur kthehem se sa ftohen gjerat. po mendoj se viti i pare eshte me i veshtiri. shpresoj te shoh edhe avantazhet ne vazhdim.

ismaili

Primus registratum

ka veshtersite psh kur ke ndonje material te veshtire per te lexuar nuk i kupton mire fjalet the te iken koha.

M

Mortal

Guest

Jashte apo brenda ky problem?

Une do e kisha te veshtire te kthehesha te studioja ne Shqiperia tani.