AMD vs INTEL

Eri

Primus registratum
AMD vs INTEL

Pershendetje...

Do te doja te dija se per ju cili nga keto te dy procesore eshte me i mire ose shprehur me mire cilat jane avantazhet dhe disavantazhet e ketyre dy tipeve te procesoreve te cilat e bejne njerin me te mire se tjetri...

Pershendetje...

aspahiual

Primus registratum
Re: AMD vs INTEL

Pershendetje!
Nga te gjitha testet qe jane bere mes AMD vs Intel,AMD ka fituar nga te gjitha anet edhe cmimi i AMD eshte 2 here me i lire se i Intelit, i vetmi minus i AMD eshte qe patjeter duhet ti vesh nje cooler te fuqishem pasi ngrohen shume.
Une per vete kam nje Athlon 1800+ (thoughbred)dhe me punon per mrekulli....
Intel-i merr leket vetem nga emri qe ka...

kutabale

Primus registratum

inteli eshte me i mire per multimedia dhe per multiprocessing dhe eshte me stabel si procesor per mua ato leke qe jep per intel nuk i jep kot

kbridge

Primus registratum

Deri tani Pentium 4 eshte perpara ne shpejtesi, pritet qe punet te shkojne me mire per AMD-ne tani qe ka filluar Nvidia te suportoje bordet SOCKET A me chipset, dhe bordet e pare me Nforce2 chipset te ASUS dhe ABIT jane me te vertet shume te mire, edhe VIA nga ana saj ka evoluar chipsetin e vet northbridge KT400A. AMD Barton qe doli e ka dyfishuar L2 cache ne 512MHZ dhe punon ne FSP 333MHZ, tani prite te dali Barton 3200+. Sa per nxehtesine ky nxehet me teper se parardhesi i tij Thoroughbred por ka DIE CORE me te madhe dhe fuqia termike qe ka per centimeter katror eshte me e vogel se thoroughbred.

Keto jane krahasimet e procesoreve Intel dhe AMD
http://www6.tomshardware.com/cpu/20030217/cpu _charts-32.html#comparison_table

GuJack20

Primus registratum

Une per vete kam kohe qe punoj me nje AMD 1800+ me bord ECS K7S5A, 256 DDRAM. Kam qene gjithmone shume i kenaqur dhe me ka permbushur nevojat e mia si per gaming ashtu edhe per te gjitha perdorimet e tjera.

Sapo kam blere 7 PC te cilat i asemblova vete. AMD 2200+, 256 DDRAM, 64MB Nvidia, Bord MSI, HDD 60GB, etj. Arrita ti bej me nje cmim te lire dhe performanca eshte me se e kenaqshme. I kam testuar me disa lojra dhe raste te tjera qe kerkojne procesor (play divX, konvertime ne .mp3 etj) dhe kam mbetur i kenaqur.

Intel sme ka pelqyer prej kohesh sepse kam pasur shpesh te bej me Celeron qe te nxijne jeten si procesore. Pentium IV 2GHZ qe kam pare ne pune ta shpifnin dhe ajo qe arsyeja kryesore qe nuk i bleva te tille. Mendoj se (ne Shqiperi sidomos) qarkullojne borde telira ama qe jane teper te ngadalshem dhe ne kete menyre i gjithe PC ecen si breshke. Do keshilloja ti kushtonit me kujdes bordit sesa procesorit.

aspahiual

Primus registratum

Hi all

4Gujack:Care eshte ky board ECS K7S5A?Nuk e kam hasur asnje here prandaj.
Edhe nje pyetje kisha.Tek ai procesori 2200+ care kuleri ke vene dhe sa shkon temp tek bios-i?
thnx

GuJack20

Primus registratum

K7S5A eshte bord i ECS (www.ecs.com.tw). Eshte firme qe prodhon borde relativisht te lire. Ne Tirane si kjo marke gjen sa te duash. Une kam provuar P6SetML qe ta shpif si bord dhe eshte per PIII. K7S5A qe eshte per AMD eshte me i hajrit.

Konfiguracioni:
AMD 1800+ Bord ECS K7S5A
Temperatura e bordit: 39 Celcius
Temperatura e procesorit: 50 Celcius

AMD 2200+ Bord MSI K7T266 Pro2-U MS-6593
Temperatura e bordit: 38 Celcius
Temperatura e procesorit: 45 Celcius
Fan: 2812 RPM dhe eshte i madh sa nje fan ushqyesi, + ka edhe nje biper te inkorporuar ne rast se fan pëson difekt.

Tek ky i fundit kasa ka 2 cooler te vetet dhe kjo besoj se ndihmon ne temperaturen me te ulet.

engjelli

Forumium praecox

une e kam 1600+ dhe me shkon temparatura 60 celcius /pf/images/graemlins/frown.gif
p.s si ta shoh cfar boardi kam???

oneo

Forumium praecox

une nuk e ve asnjehere pentiumin perpara AMD-se, vete kam nje AMD 2400+, problemi eshte tek nxehja e madhe e CPU-se dhe dua t'i gjej ndonje zgjidhje. Me shkon shume shpejt temperatura 70 grade. Ai Cooler-i qe kam une nuk eshte duke me be ndonje pune te madhe. Them t'ia ndryshoj dhe t'i ve dhe nje cooler vete kompjuterit.

Crossfader

Primus registratum

Varet per ça do e perdoresh kompjuterin e qe prej ketej çfare duhet me zgjedh si CPU, Mobo, hard disk etj etj e deri tek OS.
Nga eksperienca ime personale mendoj qe per nje perdorim te pergjithshem (pune zyre, lojra) proçesori AMD ofron raport te mire kualitet/çmim deri tek familja e XP 2200+. Per me siper duhet konsideru alternativa P4 pasi çmimet nuk levizin shume.
Nqse kompjuteri do perdoret per:
-grafika (2D,3D)
-enkodim intensiv DivX apo mp3
-DAW (Digital Audio Workstation)
zgjidhjet e Intel jane me te mira. Kjo jo e lidhur direkt me proçesorin ne vetvete por me karten baze, me sakte me chipsetin e kartes. VIA megjithese ka bere permiresime ne chipsetet e veta nuk pranon te perfshije nje teknologji ne Southbridge (per çeshtje kostoje) qe sjell konflike ne transferimin intensiv te te dhenave per portat PCI. Intel nuk vuan nga diagnoza te tilla.
Zgjidhjet me te mira per AMD jane te lidhura me motherboard qe funksionon mbi chipset AMD. E njejta gje edhe per Intel-in.
Nejse ky eshte debat shume i gjate qe zgjerohet ne shume drejtime, por besoj si gjithmone pergjigjen se çfare duhet me zgjedh e indikon fakti se per çfare do perdoret kompjuteri i ndertuar. Me me pas fillon zgjedhja e komponenteve nje nga nje duke respektuar buxhetin.

engjelli

Forumium praecox

eshte nje program qe quhet SiSoftware Sandra Professional. me ate mund te besh krahasimet e hardware-eve te AMD-es me te INTEL-it. eshte shume i mire.. eshte i 2003-shit. /pf/images/graemlins/wink.gif

aspahiual

Primus registratum

Pershendetje!
4Psyche:Te keshilloj te vesh Zalman CNPS 3100GP: GOLD+ shkon pak shtrenjte rreth 35$ por ja vlen pasi nuk ndjehet fare ne pune.Ka ca dite qe ja kam vene te timit Athlon 1800+ dhe po punon per mrekulli temp e procesorit arrin tek 37 celcius.
Kurse nje shok i ime ka te njejtin cooler po procesorin Athlon 2200+ temperatura 45 celsius.
4Eden:Eshte nje program tjeter qe quhet Aida me i mire se Sandra.Sandra ne shumicen e rasteve nuk i jep te sakta te dhenat.
4Gujack:MSI dhe EpoX sot per sot zene vendin e pare ne te gjitha testet...ke bere mire qe ke marre MSI kurse per sa i perket ECS K7S5A me duket se eshte edhe me i dobet se Tomato :-(

engjelli

Forumium praecox

Fillimisht postuar nga AMD:
[qb] ....
4Eden:Eshte nje program tjeter qe quhet Aida me i mire se Sandra.Sandra ne shumicen e rasteve nuk i jep te sakta te dhenat.[/qb]
e di lal e di... po ngaqe se kam provuar ndonje here dhe smund te flisja per ate...

kbridge

Primus registratum

AMD eshte processor klasi, por duhet ti krijosh edhe kushtet qe kerkon. P.sh. ka power supply 400W qe jane te rekomandueshem per AMD, keto kane te vecante qe nxjerrjen e ajrit te ftohesit te ushqyesit e kane te drejtuar afer vendit ku ndodhet procesori, n.q.s. nuk e keni kete lloj ushqyesi duhet te pakten te shtoni nje FAN ne kase ne faqjen anesore te saj ku te jete i drejtuar ne procesor. Kuptohet qe fani i procesorit duhet te jete i mire dhe te jete per AMD (kjo eshte shume e rendesishme) Pra shkurt muhabeti ne nje kase PC-je me AMD duhet te jene te pakten keto fane, fani ushqyesit, nje fan qe te fusi ajrin ne kase dhe te jete i drejtuar ne processor, fani i procesorit, nje fan qe eshte i vendosur ne pjesen e siperme te kases (ne tavanin e saj) kjo duhet te nxjerri ajrin perjashta. Pa permendur ketu qe motherboardi mund te kete ndonje fan ne chipset (ne Northbridge). Nejse si perfundim PC-ja do jete pak i zhurmshem, por nuk ke se cben. N.q.s. processorin e keni overclockur keto duhen patjeter.

AMD is way to go

aspahiual

Primus registratum

4kbridge:
Nje power supply 300W eshte mese i mjaftueshem per AMD-en,nuk e pate server qe ti vesh 400W.

kbridge

Primus registratum

Mire dakort mjafton edhe 300W, por qe te kesh nje PC sa me reliable duhet nje ushqyes i mire qe tensioni te jete sa me konstant. Ketej nga ne i japin shume rendesi, paguajne ropte nga 100$-200$ vetem per nje ushqyes ANTEC ATX pa futur ketu kasen.

aspahiual

Primus registratum

Per AMD-n jo mjafton por eshte mese i mjaftueshem nje 300W.E kam llafin te kesh nje ushqyes llojit te Powerman ose Delta se po te kesh ndonje prodhim Kinez edhe 600W nuk i mjaftojne:).
Komp tim i kam vendosur nje 300W Delta dhe me punon per mrekulli,nuk kam pasur ndonje problem.Kam 2 HDD me nga 40Gb (Barracuda IV) Cd-RW,CD dhe punon per mrekulli.
Pastaj duhet ti jepet dhe nje rendesi e vecante se si shtrihet bloku ushqyes ne korpus,vertikalisht apo horizontalisht.Nqs shtrihet vertikalisht kape e hidhe nga dritarja se nuk te ben per AMD-n pasi pengon kulerin e procesorit.
Ne te gjithe price-at neper internet nuk kam pare asnje kase qe ta kete ushqyesin me shume se 300W(InWin,Chieftec,Powerman) perveq atyre qe jane per serva....
Nejse s'po e zgjas me shume se dolem jashte teme.
AMD rulez:)