ALBANIA apo ALBANISTAN

ARTAN GJELI

Primus registratum
ALBANIA apo ALBANISTAN

Une desha te diskutoja nje teme te re lidhur me pozicionin enje prostitute te vogel(por edhe te varfer)ne qender te Europes qe me pare se te kujdeset per ekzistencen e saj punon me shu,me per ekzistencen e te tjereve.
Shtupi Europian kohet e fundit po e lakon shume emrin e vendit tone ne lidhje me luften kunder terrorizmit.
Shqiptari i ngjan me shume nje orientali fanatik sesa nje fshatari te shume vuajtur qe enderron qyteterim.
Pra me ke ngjan me shume Shqiperia?

atleti

Primus registratum
Re: ALBANIA apo ALBANISTAN

Sigurisht eshte dobesi te thuash se vetem bota e
ka fajin pasi cdo popull e meriton nje udheheqje
te koruptuar qe e varferon ,e turperon cdo dite ,
qe tallet me te qe ne mengjez dhe deri ne mbremje dhe ai nuk reagon por shikone me indeferentizem.
Megjitheate shqiperia eshte nje vend qe ron nga
ndihmat e botes dhe ajo sillet tamam sikur ti pel
qej ky ALBANISTAN se keshtu i ka nen kembe kete
race fatkeqe te shperndare ne pese shtete .
Ndryshe nuk ka si shpjegohet qe ministra te koru
ptuar qe ju del dokumenti ne gazete me firme e vu
le per parate e vjedhura ne firma te drejtoje mi
nistri te rendesishme.
Kush ti zere kriminelet e ALBANISTANIT kur NERITAN
CEKA drejtom komisjonin parlamentar te shikut?
Ai eshte babai i katraures tropojane, pasi ishte
ai qe drejtonte ministrine e brendshme kur HAKLAJT
e te tjere kriminalizonin dhe vrisnin me uniformat
e rendit dhe ai ju pagonte rogen si drejtues te
rendit.
ALBANISTANI i dashur do ekzistoje edhe shume kohe
dhe ne do degjojme shume peralla per luften kunder
terorizmit etj, etj, edhe ne luften kunder yjeve
AMERIKA DEMOKRATIKE do kete perkrahjen e ministra
ve te ALBANISTANIT.
Sa endera te bukura qe kishim ne kohen e diktaturs
gjynah qe e humbem kete shanc dhe u katandisem ke
shtu!

kastriot

Primus registratum

<span style="font-weight: bold">Te bejne pershtypje se hapesit e ketyre temave denigruese dhe ofenduese per shqiptaret jane kryesisht &quot;te porsaardhur&quot;.
Te ben pershtypje gjithashtu mosreagimi i administratoreve si psh DOREZEZA qe zakonisht jane shume &quot;te ndieshem&quot; ndaj &quot;Ofendimeve&quot;. :tipsy: </span>

Kastriot

Blue Gene

Primus registratum

Fillimisht postuar nga ONIRO:
[qb] Une desha te diskutoja nje teme te re lidhur me pozicionin enje prostitute te vogel(por edhe te varfer)ne qender te Europes qe me pare se te kujdeset per ekzistencen e saj punon me shu,me per ekzistencen e te tjereve.
Shtupi Europian kohet e fundit po e lakon shume emrin e vendit tone ne lidhje me luften kunder terrorizmit.
Shqiptari i ngjan me shume nje orientali fanatik sesa nje fshatari te shume vuajtur qe enderron qyteterim.
Pra me ke ngjan me shume Shqiperia? [/qb]
Si mund te jete oriental fanatik nje vend qe lufton terrorizmin qe vjen nga orienti i bashkuar fondamentalist ortodoks dhe islamik?

Si mund te jete Shqiperia vend i vogel ne qender te Evropes? Mos e ke fjalen per Zvicren?

Ne se jemi vend i vogel dhe patem fat qe perandoia me e madhe qe ka njohur ndonjehere njerezimi eshte me ne dhe jo me perverset orientale, cfare te keqe ka ketu qe me hir apo me pahir Shqiperia po mbeshtet ekzistencen e saj me ato qe ia hoqen komunizmin dhe i cliruan pjeset e pushtuara nga sllavet?

Ne se i jep pergjigje ketyre pyetjeve mund te shohesh se tema qe ke hapur mund te kenaqi PPSH-ne dhe udheheqesen e saj PKJ-ne...

Guest

Fillimisht postuar nga ONIRO:
[qb]
Pra me ke ngjan me shume Shqiperia? [/qb]
Shqiperia ka shuem injorante njerez .....
Por sdo te thote qe te gjithe jane njesoj kete duhet te kuptoje dhe bota qe jo te gjithe gishtat e duarve jane njesoj

Guest

ehhhhhhhhh
Shqiptari eshte i vetem ne llojin e tij dhe nuk i ngjan asnjerit!

Admir

Forumium maestatis

Ne pergjithesi kur pyes te huajt me thone se ne ngjajme me turqit nga pamja e jashtme. Pastaj, shume tradita i kemi te njejta fatkeqesisht. Kam vene re se si kulture, si mentalitet afrohemi me teper me Muslimanet sesa me Perendimin. &lt;img border=&quot;0&quot; alt=&quot;[exclamation]&quot; title=&quot;&quot; src=&quot;graemlins/excl.gif&quot; /&gt; &lt;img src=&quot;/pf/images/graemlins/frown.gif&quot; alt=&quot;&quot; /&gt;

ARTAN GJELI

Primus registratum

Fillimisht postuar nga kastriot:
[qb] <span style="font-weight: bold">Te bejne pershtypje se hapesit e ketyre temave denigruese dhe ofenduese per shqiptaret jane kryesisht &quot;te porsaardhur&quot;.
Te ben pershtypje gjithashtu mosreagimi i administratoreve si psh DOREZEZA qe zakonisht jane shume &quot;te ndieshem&quot; ndaj &quot;Ofendimeve&quot;. :tipsy: </span>

Kastriot [/qb]
Le te themi se ke te drejte i nderuar Kastriot.
Une quhem Artan dhe jetoj perkohesiht ne Angli.
Para pak kohesh une me disa djeme te tjere desha dte krijonim nje zyre per shqiptaret ketu ne Birmingham,por si shqiptaret-pasi ti e di mire se ne jemi te keqet e vetes. Te tjeret u munduan te vene shkopinj neper rrota me qellim qe kjo zyre jo me qe te mos funksionoje por as edhe te hapej.
Tema qe hapa une nuk eshte aspak denigruese nese njeh mentalitetin e shqiptarit- inderuar zoteri.
Nuk ma merr mendja se keni bredhur shume neper Europe, megjithate nese ke deshire per diskutime mund te me kontaktosh edhe ne kete e-mail;
ard_era@htomail.com.
Nese ke parasysh kronologjine e ngjarjeve(edhe cfare na ka lene peng historija)jam i bindur se do te jesh i nje mendimi me mua.
PERSHENDETJE!
ARTANI

ARTAN GJELI

Primus registratum

Fillimisht postuar nga Logos:
[qb] Ne pergjithesi kur pyes te huajt me thone se ne ngjajme me turqit nga pamja e jashtme. Pastaj, shume tradita i kemi te njejta fatkeqesisht. Kam vene re se si kulture, si mentalitet afrohemi me teper me Muslimanet sesa me Perendimin. &lt;img border=&quot;0&quot; alt=&quot;[exclamation]&quot; title=&quot;&quot; src=&quot;graemlins/excl.gif&quot; /&gt; &lt;img src=&quot;/pf/images/graemlins/frown.gif&quot; alt=&quot;&quot; /&gt; [/qb]
E keni gabim i nderur zoteri.
Mos harroni se Shqiperine aq e ka lene vetem Turqija dhe snje nga fqinjet tane.
Zakone e te shprehurit i kemi njelloj me turqit por te mikpritjes te beses dhe te pabesise i njajne me mire Grekut.
Do te thuash ti i nderuar -pse?
Sepse kur kane vajtur shqiptaret ne Turqi a e di se si i kane pritu( afer Stambollit)-me uje te nxehte. Nuk e di ne se e ke degjuarshprehjen-KOKE TURKU! Pra katil,i pabese,dhe dashakeq.
Ndersa me grekun. na mori ne shtepi dhe ne e perdhunuam.
Ja pershembull cfare ndodh ketu ne Angli?
A e di i nderuar zoteri se sa shqiptare jane neper burgje?

Ju lutem merri ne konsiderate keto sygjerime.
ja dhe e-mail im neseke deshire per replike.
ard_era@hotmail.com

Te fala; ARTANI. UK

Pe.ili.sh

Primus registratum

Postuar nga Oniro

<span style="font-weight: bold">Une desha te diskutoja nje teme te re lidhur me pozicionin enje prostitute te vogel(por edhe te varfer)ne qender te Europes qe me pare se te kujdeset per ekzistencen e saj punon me shu,me per ekzistencen e te tjereve.</span>

Oniro kete teme e kam shfletuar, por nuk doja te perzihesha fare por meqe lexova dicka qe ka ndjenje shqiptare perbrenda,po i jap edhe une sqarimin tim.

Shqiperia pikesepari eshte Bordello dhe aspak prostitute sepse po ta marrim shtruar ketu ne Shqiperi kane ardhur nga e gjithe bota dhe trojet tona nuk kane levizur fare se nuk mund te levizen ,megjithese ti kisha hall te madh ashtu sikur kane me qindra shqiptare te tjere.

Po vazhdoj me poshte:
shqiptaret sa per dijeni, ne gjakun e tyre kane te kultivuar, mashtrimin, gjunjezimin , dredhite, imoralitetin,tradhetine, e me qindra lloje semundjesh negative qe akoma deri me sot nuk jane shkulur si vesete keqija nga ndergjegja e shqiptarit qe shqiptar i thencin.

Ku jane shqiptaret sot zoti Oniro?
Te gjithe kane marre rrugen e mergimit sepse jane te paafte, te paekuilibruar, te pakulturuar, te corientuar dh si rrejedhim meqe keto lloj gjerash nuk pine uje ne Shqiperi sepse shqiptaret te tere pa perjashtim jane te nje soji, duan te gjejne shesh diku tjeter per te bere pershesh , pra pre te bere ato gjera qe nuk munden ti benin ne Shqiperi.
E di ti sa kam kaluar une dhe shume shoke te mi ne mergim keshtu maskaralleqesh?
Me qindra e qindra te keqija.
por ne kete bote ka dicka te mire se i keqi shkon me te keqin dhe i miri shkon me te mirin.
E dyta shqiptaret si mund ta kuptojne nacionalizmin e tyre kur deri me tash kane qene pyka per trupa?
Une kur u flas shqiptareve per te keqijat qe na ka bere kolonizatori turk, keta marrin shtrember.
Perse duhet te me keqkuptojne kur une nuk i mbaj krahun asnje partie, asnje kolonizatori asnjerit qe i ka bere deme te paparashikueshme Shqiperise.
Per 600 vjet shqiptaret mesuan te zezat e te zezave dhe as ne harte nuk eksistonin dhe sotpale na shesin edhe pordhe.
Per 600 vjet cfare bene cfare te mirash i sollon shqiptaret Shqiperise nen kolonizimin turk?
Pervecse te zeza ky komb kurre nuk ka njohur te mira.
Ti Oniro shiko Bullgarine, Serbine, Maqedonine, Greqine se cfare niveli jetese kane.
Edhe se keta kane pasur mbeshtetje te forte nga fuqite e medha evropiane prapesprape nuk kane ndryshuar
Po te njejtet me pak ndryshim.
Pastaj keta shqiptaret bejne gabime dhe u a rrasin katolikeve
Perse me hidhesh mua do i thoja njerit?
Une as nuk kam komanduar kurre dhe as nuk me ka pyetur kush kurre.
Atehere perse une qenkam i keq.
Pa dalur prej teme
Ku e kultivoi shqiptari kulturen e tij, le te me thote ndonjeri?
Ne Arabi?
Ndoshta por jo ne Shqiperi
Edhe Greqia qe eshte Greqi dhe u a kane nderruar gjakun me serum evropianet , prapesprape njerez te pagdhendur kane ngelur prej pushtimit me te Zi te koheve qe ka njohur historia.
Ti me thua per Shqiperine
Cfare thua more zoteri.
E sheh se si luajne me Shqiperine
Here na bejne terrorista e here na bejne aziatike e here te ardhur ne kete vend e here te pafe e keto here smbarojne kurre.
Kam rreth nje muaj qe diskutoj me nje fare Kastriot ketu dhe sikur diskutimi te kish ndodhur balle per balle, ose une vdekur ose ai vdekur.
Pra dua te them qe horizonti i tij prej kacaku nuk hapet os po u hap do kohe.
Une e kerkoj hapjen horizontit tim me vepra dhe pa keqkuptuar asgje.
Ndersa ky Kastrioti, kur une i permend Turqine, ky zien a thua eshte Turk.
Hej ne ka zot ruejna cfare ka brenda kjo Shqiperi nete.
Une i them qe Turku na e beri Shqiperine te kthyer ne vitit 1400, sepse tani mund te themi qe ne shqiptaret <span style="font-weight: bold">jetojm tashme</span> viteve 1400.
Shikoj si jane rreshtuar
Si me dinastite, mbreterite, principatat, fiset dhe nuk merrna vesh me njeri tjetrin.
Njeri na del Mbreti Agron, tjetri Bardhyli, tjetri na del Glaukoi, tjetri keshtu e tjetri ashtu.
Pra jemi njerez qe i perkasim pa frike viteve 1400 ne kete moment qe flasim dhe kjo eshte shume e vertete.
Kultura evropiane dhe zhvillimi i saj dhe civilizimi i saj kane arritur ne ate shkalle sa qe ne mund te fitojme dicka tani por duhen breza te tere qe gjaku i Zi te nderrohet.

Shqiperia eshte nje zar qe e dredh kush te doje.
Here Greqia , here Turqia, here Anglia, here serbia, here edhe me fatzeza Maqedonia dhe here Irani e here Afganistani.
E perse u dashka thene qe jam shqiptar?
Ik vella se shqiptaret duan 600 vjet te rikuperohen si ne vitet 1300.
Une as nuk e shoh veten fare si Italian, por te italianet dhe te te gjithe ato shtete boterore qe kane kulture dhe civilizim te madh, une kam deshire te jem pjese e saj, te integrohem dhe ta ndiej veten me tera te drejtat.
Cfare perfitimi ka Shqiperia nga Turqia?
Besoj asnjelloj gjeje sepse pervec te keqijave qe i ka bere historikisht Shqiperise nuk ka ndonje gje tjeter me te mire.
Shko ne Turqi dhe shiko se si kercet druri, sepse atje nuk merr vesh kush me fjale por me dru.
Tjetri po ne Turqi i ve flaken vetes dhe hidhen dhe flijohen prej urave te Stambollit apo te Ankarase
Po ne Shqiperi si kane ngelur njerezit?
Ashtu sikur anadollaket.
Vrasin , presin, helmojne veten e keto gjera jane te ngjashme me ato anadollake.

ARTAN GJELI

Primus registratum

Fillimisht postuar nga pe.ili.sh:
[qb] Postuar nga Oniro

<span style="font-weight: bold">Une desha te diskutoja nje teme te re lidhur me pozicionin enje prostitute te vogel(por edhe te varfer)ne qender te Europes qe me pare se te kujdeset per ekzistencen e saj punon me shu,me per ekzistencen e te tjereve.</span>

Oniro kete teme e kam shfletuar, por nuk doja te perzihesha fare por meqe lexova dicka qe ka ndjenje shqiptare perbrenda,po i jap edhe une sqarimin tim.

Shqiperia pikesepari eshte Bordello dhe aspak prostitute sepse po ta marrim shtruar ketu ne Shqiperi kane ardhur nga e gjithe bota dhe trojet tona nuk kane levizur fare se nuk mund te levizen ,megjithese ti kisha hall te madh ashtu sikur kane me qindra shqiptare te tjere.

Po vazhdoj me poshte:
shqiptaret sa per dijeni, ne gjakun e tyre kane te kultivuar, mashtrimin, gjunjezimin , dredhite, imoralitetin,tradhetine, e me qindra lloje semundjesh negative qe akoma deri me sot nuk jane shkulur si vesete keqija nga ndergjegja e shqiptarit qe shqiptar i thencin.

Ku jane shqiptaret sot zoti Oniro?
Te gjithe kane marre rrugen e mergimit sepse jane te paafte, te paekuilibruar, te pakulturuar, te corientuar dh si rrejedhim meqe keto lloj gjerash nuk pine uje ne Shqiperi sepse shqiptaret te tere pa perjashtim jane te nje soji, duan te gjejne shesh diku tjeter per te bere pershesh , pra pre te bere ato gjera qe nuk munden ti benin ne Shqiperi.
E di ti sa kam kaluar une dhe shume shoke te mi ne mergim keshtu maskaralleqesh?
Me qindra e qindra te keqija.
por ne kete bote ka dicka te mire se i keqi shkon me te keqin dhe i miri shkon me te mirin.
E dyta shqiptaret si mund ta kuptojne nacionalizmin e tyre kur deri me tash kane qene pyka per trupa?
Une kur u flas shqiptareve per te keqijat qe na ka bere kolonizatori turk, keta marrin shtrember.
Perse duhet te me keqkuptojne kur une nuk i mbaj krahun asnje partie, asnje kolonizatori asnjerit qe i ka bere deme te paparashikueshme Shqiperise.
Per 600 vjet shqiptaret mesuan te zezat e te zezave dhe as ne harte nuk eksistonin dhe sotpale na shesin edhe pordhe.
Per 600 vjet cfare bene cfare te mirash i sollon shqiptaret Shqiperise nen kolonizimin turk?
Pervecse te zeza ky komb kurre nuk ka njohur te mira.
Ti Oniro shiko Bullgarine, Serbine, Maqedonine, Greqine se cfare niveli jetese kane.
Edhe se keta kane pasur mbeshtetje te forte nga fuqite e medha evropiane prapesprape nuk kane ndryshuar
Po te njejtet me pak ndryshim.
Pastaj keta shqiptaret bejne gabime dhe u a rrasin katolikeve
Perse me hidhesh mua do i thoja njerit?
Une as nuk kam komanduar kurre dhe as nuk me ka pyetur kush kurre.
Atehere perse une qenkam i keq.
Pa dalur prej teme
Ku e kultivoi shqiptari kulturen e tij, le te me thote ndonjeri?
Ne Arabi?
Ndoshta por jo ne Shqiperi
Edhe Greqia qe eshte Greqi dhe u a kane nderruar gjakun me serum evropianet , prapesprape njerez te pagdhendur kane ngelur prej pushtimit me te Zi te koheve qe ka njohur historia.
Ti me thua per Shqiperine
Cfare thua more zoteri.
E sheh se si luajne me Shqiperine
Here na bejne terrorista e here na bejne aziatike e here te ardhur ne kete vend e here te pafe e keto here smbarojne kurre.
Kam rreth nje muaj qe diskutoj me nje fare Kastriot ketu dhe sikur diskutimi te kish ndodhur balle per balle, ose une vdekur ose ai vdekur.
Pra dua te them qe horizonti i tij prej kacaku nuk hapet os po u hap do kohe.
Une e kerkoj hapjen horizontit tim me vepra dhe pa keqkuptuar asgje.
Ndersa ky Kastrioti, kur une i permend Turqine, ky zien a thua eshte Turk.
Hej ne ka zot ruejna cfare ka brenda kjo Shqiperi nete.
Une i them qe Turku na e beri Shqiperine te kthyer ne vitit 1400, sepse tani mund te themi qe ne shqiptaret <span style="font-weight: bold">jetojm tashme</span> viteve 1400.
Shikoj si jane rreshtuar
Si me dinastite, mbreterite, principatat, fiset dhe nuk merrna vesh me njeri tjetrin.
Njeri na del Mbreti Agron, tjetri Bardhyli, tjetri na del Glaukoi, tjetri keshtu e tjetri ashtu.
Pra jemi njerez qe i perkasim pa frike viteve 1400 ne kete moment qe flasim dhe kjo eshte shume e vertete.
Kultura evropiane dhe zhvillimi i saj dhe civilizimi i saj kane arritur ne ate shkalle sa qe ne mund te fitojme dicka tani por duhen breza te tere qe gjaku i Zi te nderrohet.

Shqiperia eshte nje zar qe e dredh kush te doje.
Here Greqia , here Turqia, here Anglia, here serbia, here edhe me fatzeza Maqedonia dhe here Irani e here Afganistani.
E perse u dashka thene qe jam shqiptar?
Ik vella se shqiptaret duan 600 vjet te rikuperohen si ne vitet 1300.
Une as nuk e shoh veten fare si Italian, por te italianet dhe te te gjithe ato shtete boterore qe kane kulture dhe civilizim te madh, une kam deshire te jem pjese e saj, te integrohem dhe ta ndiej veten me tera te drejtat.
Cfare perfitimi ka Shqiperia nga Turqia?
Besoj asnjelloj gjeje sepse pervec te keqijave qe i ka bere historikisht Shqiperise nuk ka ndonje gje tjeter me te mire.
Shko ne Turqi dhe shiko se si kercet druri, sepse atje nuk merr vesh kush me fjale por me dru.
Tjetri po ne Turqi i ve flaken vetes dhe hidhen dhe flijohen prej urave te Stambollit apo te Ankarase
Po ne Shqiperi si kane ngelur njerezit?
Ashtu sikur anadollaket.
Vrasin , presin, helmojne veten e keto gjera jane te ngjashme me ato anadollake. [/qb]
Pershendetje dhe faleminderit per sqarimin qe sa interesant por aq edhe domethenes.
Eshte e vertete qe ne shqiptaret jemi perhapur anembane botes,por lind pyetja cfare kemi fare? por edhe nese kemi pare ,cfare kemi mesuar? por edhe nese kemi mesuar,a dime te perdorim ate qe kemi mesuar ne dobi tone apo te dikujt tjeter? pergjigja ime or zoteri i nderuar eshte;-JO.
Por pse?-do te thuash ti, Ti pak me pare permende disa fakte qe une jam plotesisht dakort,por me shqeteson realiteti i hidhur sepse pjesa e madhe e atyre shqiptareve qe e kane pesuar si pasoje e kokefortesise se tyre(neper bote) ende nuk zene mend.
Nuk me cudit fare fakti qe permende ti,se nga fqinjet tane kemi mesuar vetem vetite me te ndyra dhe sgje me vlere. Ca me keq,lidhur me te ashtuquajturin Turku vlla. Per kuriozitet po te them se nga kontakti qe kam patur me nje turk ne nje restorant ketu ne Angli(duke i u prezantuar si jo shqiptar)u hengem keq duke diskutuar per kombet e Ballkanit. Dhe ra fjala per kombin tone-Ai u pergjigj,gjithmone ne kemi thene,tha ai-Siktirr-sakat arrnaut budalla-qe une ne ship do ta perktheja;shporru tutje kusar ose qafir i ndyre.
Ndiem i fyer kur marr pjese ne mbledhje te ndryshme kur kam te bej me kombe te tjere. Sinqerisht po ta them se do te ndihesha me i qete po te thosha se jam grek(pa cka se e flas ate gjuhe)italian(megjithese e flas) ose gjerman.
Une emarr me mend se eshte tragjike per kedo-pasi askush nik duhet ta mohoj indentitetin kombetar.

Me respekt;
ARTANI

Pe.ili.sh

Primus registratum

Artan e lexova repliken tende dhe te kuptoj shume mire psikologjikisht.
Problemi qendron ne ate qe <span style="font-weight: bold">gabimet duhen thene ne menyre qe te mesohet</span>
Mos harro se kemi 91 vjet shtet dhe nuk arritem dot te pervetesojme te mirat ne vend te keqijave.
Gjithashtu kemi arritur mjaft, sic eshte per tu permendur gjuha shqipe qe pa te nuk mund te kultivosh kulturen tende.
Sepse te shkruarit dhe te lexuarit ne gjuhen tende te kultivon <span style="font-weight: bold">shqiptarine e vertete</span>.

Mos u merzit sepse themelet e nje kulture kombetare i kemi vene, qe per mua jane gjuha shqipe dhe e folura, sepse keto na identifikojne si shqiptare.
Mendo 100 vjet me pare kur shqiptaret shkruanin turqisht dhe jo shqip, ne kohen e kolonizimit turk
Italisht dhe jo shqip ne lufterat me romaket dhe kulturen e tyre
Greqisht dhe jo shqip, kur Greqia kultivonte kulturen e saj ne Shqiperi e me gjere.

Pra duhet te ecim me kembe ne toke dhe te shikojme realitetin e vertete shqiptar ne menyre qe te identifikohemi si shqiptare.
Brezi tjeter ka cte marre nga ne dhe ata do te ndihen te lumtur qe jane shqiptare &lt;img border=&quot;0&quot; alt=&quot;[smile-]&quot; title=&quot;&quot; src=&quot;graemlins/smile-.gif&quot; /&gt;

atman

Forumium maestatis

Ajo q m çudit n t gjitha kto pseudodiskutime, eshte se flitet per shqiptarizem ne emer te antishqiptarizmit. Hidhet balte mbi kulturen e popullit, historine dhe prejardhjen e tij me nje mendjelehtesi te çuditeshme. Them se kjo eshte pasoje e injorances e jo e ndonje shkaku tjeter.
Fillimisht do t'i drejtohesha atij qe thote se kohet e fundit shtypi europian po flet shume per shqiptaret (kupto kunder). Dhe mbi kete baze kalohet ne mohimin e gjithçkaje duke arritur ne piken kulminante sa ta quajne vendin edhe Bordello.
Populli yne, thote: kush peshtyn lart, i bie mbi fytyre.
Besoj se emeritoni si shprehje.
Ne shtypin e europes ose te ndonje vendi te veçante shkruhet kunder nesh, por kjo nuk do te thote se ne jemi ashtu siç shkruhet. Vetem se ju, flas per ju qe kini turp te thoni se jini shqiptare sepse mund te ziheni me ndonje turk ne restorant, apo sepse e ndjeni veten inferiore karshi te tjereve si me te &quot;medhenj&quot;, pra ju manifestoni mangesine tuaj , ose me sakte tregoni injorancen, sepse nuk dini te mbroni veten. Dhe vetja nuk mbrohet duke treguar grushtet, por duke i treguar kujdo ne kete planet se cilet jemi dhe çfare epersie kemi ne ndaj te tjereve te ketij kontinenti apo planeti.
Nuk eshte per t'u marre si shembull, por e di ndonje nga ju qe gjermanet ne kohen e luftes se dyte boterore dergonin ekspedita shkencore ne trevat tona sepse kerkonin rrenjet e tyre ariane?
Ka nje pyetje qe ju duhet t'ia beni vetes: -si eshte e mundur qe populli yne i rezistoi asimilimit qe e kercenopi per mbi peseqind vjet te pushtimit romak dhe po aq te pushtimit turk dhe presionit te sllaveve te jugut?
-Pse nuk u asmimiluan shqiptaret e shperngulur pas vdekjes se Skenderbeut, ne Itali?
-Pse nuk u asimimiluan shqiptaret qe banojne ne fshatrat qe rrethojne Athinen?
-Pse nuk u asimiluan dhjete fshatra shqiptare ne zemer te Ukraines qe kane aty mbi peseqind vjet? Po e theksoj;Jane vetem dhjete fshatra qe ruajne gjuhen, zakonet e traditet e trasheguara brez pas brezi?
PERGJIGJA ESHTE NJE E VETME: -SEPSE JEMI NJE POPULL ME RRENJE KAQ TE THELLA NE HISTORI, SA NUK KA MUNDUR ASNJE PUSHTUES TI SHKULE.
Kjo tregon thellesine e kultures sone qe eshte shume me e vjeter (autoktone)me e pasur (alfabetkrijues, ndertues dhe ushtaraku i pare i kontinentit)e per pasoje edhe me e forta se e kujtdo tjeter ne kete kontinent.
Duhet te kini parasysh se persa i perket ngjashmerise fizike, ne kemi karakteristikat e treves ballkanike. Dhe duhet te dini se jemi ne qe kemi influencuar tek te tjeret, e jo te tjeret tek ne. Kane ardhur ata ne keto toka dhe ketu kam parasysh sllavet. Fiziku i tyre ndryshoi kur u perziene me banoret vendas, dmth me iliret. Persa u perket turqve ata erdhen si pushtues, pra nuk sollen nga pas familjet dhe kontaktet me popullin tone ishin ato te nje pushtuesi qe urrehej dhe luftohej. Por qe peseqindvjet do te linin pasoja ne kulture, ekonomi etj, por jo ne karakteristikat fiziologjike.
Ne nuk jemi perverse dhe bota ka ditur te vleresoje karakterin e shqiptarit. Mos harroni BESEN institucion etik e moral qe e krijuan te paret tane si nje thesar i botes shpirterore shqiptare qe ruajti &quot;sui generis&quot; dhe na formoi e mbrojti si komb. Kush ka lexuar edhe Baironin e shume te tjere ka gjetur vleresime idilike.
Mos harroni se Homeri te paret tane, domethene pellazget i ka quajtur Hyjnore.
Greket nuk jane njohur asnjehere per bese. Perkundrazi eshte shume e njohur shprehja e Ciceronit: -ruajuni edhe nga dhuratat e grekeve!
Kam edhe une njefare eksperience si emigrant por po ju them se asnjehere nuk me ka ardhur turp ta pohoj kombesine time. Perkundrazi.
Po ju tregoj nje episod. Isabella Bossi Fedrigoti gazetare e &quot;Corriere della Serra&quot; shkruante para disa vitesh pak rradhe, por vetem helm dhe vrer kunder nesh. Ngrinte pyetjen: Cfare ushqimi hane shqiptaret, ne çfare shkollash kane studiuar, çfare ajri thithin qe jane kaq kriminele?
Natyrisht qe kjeto jane pyetje qe kur i lexova ma ngjethen mishin dhe u ula per t'i dhene pergjigjen e duhur duke bere artikullin me titull:Ja perse jemi krenare ne shqiptaret!
Aty i flisoja per historine tone, rolin e popullit tone ne krijimin e kultures europiane me shembuj e fakte. Biles deri edhe tek fakti qe kryeministri i pare i italise ka qene me origjine shqiptare i zgjedhur per dy legjislatura, Françesko Krispi. Duke bere nje pasqqyre te plote te figurave te shquara me fame boterore shqiptare dhe kontributin e tyre. Persa i perket kriminalitetit, ishte e thjeshte. I shkruajta se profesoret e krimit jane italiane dhe pikerisht mafia e tyre etj etj.
E vetmja gje per te cilen me ka ardhur keq ishte se shkrimi nuk u botua me emrin tim, por me emrin e redaktorit pergjegjes, tre dite me vone duke zene gjysme faqe te gazetes me fotografite e Skenderbeut dhe te Bajronit.
Mendoj se te gjithe ju nese e doni vendin tuaj duhet te dini ta mbroni. Mos harroni kurre njerka mbetet njerke dhe nuk e zevendeson kurre nenen e vertete.
Desha te shtoja diçka per LATINA -nuk kam arritur kurre te lexoj nje budallallek te atyre permasave. Bravo, arrin te gruposh dhe klasifikosh injorantet qe kane mbytur Shqiperine.
..ata(kupto injorantet) s'do te thote se jane njesoj. Pra mund te kete injorante injorante, injorante te paditur, injkorante te ditur, injorante te meçur e nje dreq e di çfare. Ku e fut veten Latina?
BLU GENE-nje keshille, mundohu te ndreqesh te ecuren. Vazhdon akoma te ecesh si puna e gaforres? Nuk e nxjerr dot qimen nga qulli.
Kudo qe jini mos u turperoni. Nese shkruajne keq, mos harroni se eshte me kollaj te shikosh qimen ne syrin e tjetrit, se sa traun mbi supin tend!

ARTAN GJELI

Primus registratum

Fillimisht postuar nga atman:
[qb] Ajo q m çudit n t gjitha kto pseudodiskutime, eshte se flitet per shqiptarizem ne emer te antishqiptarizmit. Hidhet balte mbi kulturen e popullit, historine dhe prejardhjen e tij me nje mendjelehtesi te çuditeshme. Them se kjo eshte pasoje e injorances e jo e ndonje shkaku tjeter.
Fillimisht do t'i drejtohesha atij qe thote se kohet e fundit shtypi europian po flet shume per shqiptaret (kupto kunder). Dhe mbi kete baze kalohet ne mohimin e gjithçkaje duke arritur ne piken kulminante sa ta quajne vendin edhe

Bordello.

Ju lutem zoteri mos humbni fijen e bisedes.
Nje thenie thote;ai qe eshte ulur ne rreze te pemes nuk e sheh ate qe ka hipur ne peme(sepse nuk e lene deget e gjethet),ndersa ai qe eshte siper ishe te gjithe.
Edhe Naimi i madh ose i madhe tjeter Kadare i dhkruajne vendit por vetem nga jashte.
LExo dhe dicka tjeter po qe se e gjen.
&lt;&lt;Accursed montains&gt;&gt; nga James Pettifer.
ky liber mbase eshte i botuar edhe ne shqip.
Populli yne, thote: kush peshtyn lart, i bie mbi fytyre.
Besoj se emeritoni si shprehje.
Ne shtypin e europes ose te ndonje vendi te veçante shkruhet kunder nesh, por kjo nuk do te thote se ne jemi ashtu siç shkruhet. Vetem se ju, flas per ju qe kini turp te thoni se jini shqiptare sepse mund te ziheni me ndonje turk ne restorant, apo sepse e ndjeni veten inferiore karshi te tjereve si me te &quot;medhenj&quot;, pra ju manifestoni mangesine tuaj , ose me sakte tregoni injorancen, sepse nuk dini te mbroni veten. Dhe vetja nuk mbrohet duke treguar grushtet, por duke i treguar kujdo ne kete planet se cilet jemi dhe çfare epersie kemi ne ndaj te tjereve te ketij kontinenti apo planeti.
Nuk eshte per t'u marre si shembull, por e di ndonje nga ju qe gjermanet ne kohen e luftes se dyte boterore dergonin ekspedita shkencore ne trevat tona sepse kerkonin rrenjet e tyre ariane?
Ka nje pyetje qe ju duhet t'ia beni vetes: -si eshte e mundur qe populli yne i rezistoi asimilimit qe e kercenopi per mbi peseqind vjet te pushtimit romak dhe po aq te pushtimit turk dhe presionit te sllaveve te jugut?
-Pse nuk u asmimiluan shqiptaret e shperngulur pas vdekjes se Skenderbeut, ne Itali?
-Pse nuk u asimimiluan shqiptaret qe banojne ne fshatrat qe rrethojne Athinen?
-Pse nuk u asimiluan dhjete fshatra shqiptare ne zemer te Ukraines qe kane aty mbi peseqind vjet? Po e theksoj;Jane vetem dhjete fshatra qe ruajne gjuhen, zakonet e traditet e trasheguara brez pas brezi?
PERGJIGJA ESHTE NJE E VETME: -SEPSE JEMI NJE POPULL ME RRENJE KAQ TE THELLA NE HISTORI, SA NUK KA MUNDUR ASNJE PUSHTUES TI SHKULE.
Kjo tregon thellesine e kultures sone qe eshte shume me e vjeter (autoktone)me e pasur (alfabetkrijues, ndertues dhe ushtaraku i pare i kontinentit)e per pasoje edhe me e forta se e kujtdo tjeter ne kete kontinent.
Duhet te kini parasysh se persa i perket ngjashmerise fizike, ne kemi karakteristikat e treves ballkanike. Dhe duhet te dini se jemi ne qe kemi influencuar tek te tjeret, e jo te tjeret tek ne. Kane ardhur ata ne keto toka dhe ketu kam parasysh sllavet. Fiziku i tyre ndryshoi kur u perziene me banoret vendas, dmth me iliret. Persa u perket turqve ata erdhen si pushtues, pra nuk sollen nga pas familjet dhe kontaktet me popullin tone ishin ato te nje pushtuesi qe urrehej dhe luftohej. Por qe peseqindvjet do te linin pasoja ne kulture, ekonomi etj, por jo ne karakteristikat fiziologjike.
Ne nuk jemi perverse dhe bota ka ditur te vleresoje karakterin e shqiptarit. Mos harroni BESEN institucion etik e moral qe e krijuan te paret tane si nje thesar i botes shpirterore shqiptare qe ruajti &quot;sui generis&quot; dhe na formoi e mbrojti si komb. Kush ka lexuar edhe Baironin e shume te tjere ka gjetur vleresime idilike.
Mos harroni se Homeri te paret tane, domethene pellazget i ka quajtur Hyjnore.
Greket nuk jane njohur asnjehere per bese. Perkundrazi eshte shume e njohur shprehja e Ciceronit: -ruajuni edhe nga dhuratat e grekeve!
Kam edhe une njefare eksperience si emigrant por po ju them se asnjehere nuk me ka ardhur turp ta pohoj kombesine time. Perkundrazi.
Po ju tregoj nje episod. Isabella Bossi Fedrigoti gazetare e &quot;Corriere della Serra&quot; shkruante para disa vitesh pak rradhe, por vetem helm dhe vrer kunder nesh. Ngrinte pyetjen: Cfare ushqimi hane shqiptaret, ne çfare shkollash kane studiuar, çfare ajri thithin qe jane kaq kriminele?
Natyrisht qe kjeto jane pyetje qe kur i lexova ma ngjethen mishin dhe u ula per t'i dhene pergjigjen e duhur duke bere artikullin me titull:Ja perse jemi krenare ne shqiptaret!
Aty i flisoja per historine tone, rolin e popullit tone ne krijimin e kultures europiane me shembuj e fakte. Biles deri edhe tek fakti qe kryeministri i pare i italise ka qene me origjine shqiptare i zgjedhur per dy legjislatura, Françesko Krispi. Duke bere nje pasqqyre te plote te figurave te shquara me fame boterore shqiptare dhe kontributin e tyre. Persa i perket kriminalitetit, ishte e thjeshte. I shkruajta se profesoret e krimit jane italiane dhe pikerisht mafia e tyre etj etj.
E vetmja gje per te cilen me ka ardhur keq ishte se shkrimi nuk u botua me emrin tim, por me emrin e redaktorit pergjegjes, tre dite me vone duke zene gjysme faqe te gazetes me fotografite e Skenderbeut dhe te Bajronit.
Mendoj se te gjithe ju nese e doni vendin tuaj duhet te dini ta mbroni. Mos harroni kurre njerka mbetet njerke dhe nuk e zevendeson kurre nenen e vertete.
Desha te shtoja diçka per LATINA -nuk kam arritur kurre te lexoj nje budallallek te atyre permasave. Bravo, arrin te gruposh dhe klasifikosh injorantet qe kane mbytur Shqiperine.
..ata(kupto injorantet) s'do te thote se jane njesoj. Pra mund te kete injorante injorante, injorante te paditur, injkorante te ditur, injorante te meçur e nje dreq e di çfare. Ku e fut veten Latina?
BLU GENE-nje keshille, mundohu te ndreqesh te ecuren. Vazhdon akoma te ecesh si puna e gaforres? Nuk e nxjerr dot qimen nga qulli.
Kudo qe jini mos u turperoni. Nese shkruajne keq, mos harroni se eshte me kollaj te shikosh qimen ne syrin e tjetrit, se sa traun mbi supin tend! [/qb]

Prim

Primus registratum

Te lumte Atman! 100% dakord me ty. Mbrojtja e vendit tend, e popullit tend eshte detyre dhe nder. Jo se jemi ne me te miret, por se nuk jemi me te keqinj se te tjeret. Me njeri tjetrin mbase edhe mund te themi nje fjale me shume, se fundja ca te verteta duhen thene, qe te behemi edhe me te mire. Por ne asnje menyre nuk duhet t'ju vije turp te thoni qe jeni shqiptare. Ne Evrope ka diskriminim, dhe kjo vjen se nuk jane aq te qyteteruar dhe te iluminuar sa kujtojne. Jane konservatore dhe mendjengushte, perderisa nuk duan te pranojne se nuk ka popull te keq, por individe. Nuk mund te pergjigjet askush per fajet e te tjereve, pra s'keni pse turperoheni per turpe qe s'i keni bere. Dhe po e pate keq, shkoni ne Amerike, atje nuk pyet njeri nga vjen. Po te jesh i zoti, te heqin kapelen dhe nuk duan te dijne fare per prejardhjen.

Little star

Primus registratum

Une tani jetoj ne Amerike dhe gjithmone kur me pyesin se nga vije une i them nga shqiperia (albania) dhe te gjithe ngrene supet sepse nuk i dine se nga bie shqiperia. disa me pyesin a flet gjermanisht, rusisht dhe shume pyetje te tjera qe jame shume koti. nje dite nje mesuese ne shkolle me pyeti nga vija dhe kur une i thash jame nga shqiperia ajo me tha: stela e une e di shqiperine, eshte nje vend shume i varfer she pershembull po te cosh nje mapo te madhe me ushqime dhe rroba ne shqiperi e vesh te gjithen. ajo me ofendoj shume dhe me la me goje hapur dhe tere diten kam menduar me vete se cfare opinioni ka krijuar shqiperia tek te huajt. menjefjale shume njerez kame ruajtur mendimin e shqiperise ne kohen e enver hoxhes dhe nuk e dime perparimin qe shqiperia ka bere keto vitet e fundit &lt;img src=&quot;/pf/images/graemlins/cool.gif&quot; alt=&quot;&quot; /&gt;
Disa njrez jane injorant kur i bie puna te diskutojne per shtetet e tjera, dhe duke bere kete vetem ofendojne veten &lt;img src=&quot;/pf/images/graemlins/confused.gif&quot; alt=&quot;&quot; /&gt; &lt;img src=&quot;/pf/images/graemlins/frown.gif&quot; alt=&quot;&quot; /&gt;

atman

Forumium maestatis

Stela, mos u merzit nese amerikanet nuk dine se ku eshte Shqiperia. Me ka rene dikur rasti te ndjek intervista te bera ne amerike nga gazetare amerikane, me njerzit ne rruge. Pyetja ishte se cili qe president i Amerikes? Mund te te duket çudi por kishte shume qe ngrinin supet.Dhe mos mendo se amerikanet jane te ditur ne gjithçka. Jane popull edhe ata, njerez si gjithe te tjeret. Ka te ditur por mjaft prej tyre besoj se notojne ne mediokritet. Ndersa nga eksperienca personale me ka rene rasti te provoj injorancen e njerzve te nje vendi tjeter qe eshte nga me te zhvilluarit ne bote.
Sa per per ato qe tha mesuesja, me duket se nuk ka thene asgje ofenduese, une jam i sigurt qe ajo ka marre ate shembull nisur nga madhesia e vendit. Shembuj te tille marrim edhe vete ne. Cmund te thuash ti nese une them se ne konsumojme sa nje e pesta e Parisit? Do te ndjehesh e ofenduar? S'e besoj. Mos te te vije turp nga varferia, njeriut duhet t'i vije turp nese ben gjera qe jane te tilla. Varferia nuk eshte turp.

Albinos

Primus registratum

Sot eshte e veshtire te gjesh nje njeri qe peputhet pak a shume me te njejtat mendime te anasjellta, por me durim njeriu fiton gjithshka.
Me shume se shkrimin tend une fitova nje shok dhe nje mik qe ka perputhje idesh dhe mendimesh te anasjellta me te miat.
Dukesh ne shkrim qe ke gjak e te pareve tane (pra Ilireve) dhe te uroj gjithe te mirat.