Aiutoooo!!!Gjithe studentave qe jane ne Itali!!!!

xhoni

Primus registratum
Aiutoooo!!!Gjithe studentave qe jane ne Itali!!!!

Cfare dokumentash duhen per tu rregjistruar ne universitet ketu ne itali??
Kam mbaruar gjimnazin para disa vjetesh ne shqiperi dhe me kane thene se duhet deftesa ime origjinale por degjova se duhet me e cuar pervec ambasades dhe ne ministrine e ....arsimmit me duket.
Sa per vize nuk kam nevoje sepse kam 6 vjet me permeso pune.
Ju lutem sepse kam shume pak kohe per tu interesuar personalisht..
fLM /pf/images/graemlins/smile.gif

Diddy19

Su@mi
Re: Aiutoooo!!!Gjithe studentave qe jane ne Itali!!!!

Besoj se e ke me kollaj edhe me te sigurte per te ditur se ça dokumentash duhen per regjistrim ti dergosh nje email universitetit ku deshiron te regjistrohesh OSE te lexosh se çfare thuhet rreth regjistrimit ne sitin e universitetit ne fjale ( te gjitha universitetet ta ofrojne nje sherbim te tille).

Per sa i perket defteses ,besoj se nuk eshte kusht te kesh ate origjinale ,mjafton nje fotokopje e saj ,e perkthyer ne italisht dhe e noterizuar (ne Shqiperi,kuptohet).

Shumica e ne shqiptareve qe studiojme ne Itali i kemi bere dokumentat ndryshe sepse nuk kishim as vize e as leje qendrimi ne Itali (ndryshe nga ti me sa kuptova) kshuqe deftesa dergohej ne Ambasaden Italiane dhe ne Ministrine e Jashtme e gjitha kjo per çeshtje vize me teper sesa per çeshtje regjistrimi ne universitet.
Prandaj te isha ne vendin tend ( perseris) do ti dergoja nje email universitetit dhe do te merrja kshu nje informacion me te hollesishem e sigurisht me te sigurte nga ai ç mund te te japim secili nga ne.

In bocca al lupo!

Guest

je i detyruar qe dok ti dergosh nepermjet ambasades perderisa nuk je qytetar italian.
por per kete vit ka mbaru rregjistrimi se behet ne maj mesa di une.... :shrug:

merr ne tel ambasaden italiane dhe do te japin infot e duhura

xhoni

Primus registratum

flm per gjithcka
doja te dija nese eshte e vertete qe rregjistrimet kane mbaruar?

Guest

Mbaj mend qe mbylleshin ne fund te majit...por bej kujdes me paraqitjen e dokumentave se nuk te pranojne...pyet ambasaden jo sekretarite e shkollave. Se nuk ta nderron dot statusin e vizes shkolla por vetem ambasada.

Diddy19

Su@mi

Po me sa mora vesh une s ka probleme vize ky çuni,se ka permesso di soggiorno!Pas regjistrimit ne universitet dokumentat ,nga permesso di soggiorno per motivi di lavoro " mund ti ktheje ne "per motivi di studio".Sa per daten e skadences se regjistrimeve nuk e di me siguri po do me dukej e çuditshme te mbaronin ne maj nderkohe qe ne( po edhe italianet vete)e mbarojme shkollen e mesme ne fund te qershorit.Meqe per tu regjistruar ne universitet eshte kusht qe te kesh mbaruar gjimnazin atehere them se regjistrimet s ka mundesi te mbarojne ne maj!

Guest

Ncuk, ska rendesi ...sepse ti dergon notat e semestrit te pare dhe me vone dergon diplomen.

Meqe je vend jashte komunitetit europiane eshte ambasada qe te jep te drejten per te studiuara apo jo prane shkollave te vendit te huaj. dhe vetem ajo ka te drejte te te nderroje statusin. Questura ka te drejte te te japi lejen qendrimit ne qytet e kuptoni se ku dua te dal???

Pradnaj bo i gjo me mend e futi i telefon ambasades dhe ata te dergojne formularet dhe infot e duhura.

Diddy19

Su@mi

Ok,dakort!Tani u kujtova edhe une...Eshte ashtu sic thu ti ,dergohet me pare deftesa e semestrit te pare pastaj diploma.Kerkoj falje!

I wish u good luck! /pf/images/graemlins/smile.gif

Mysterium

Primus registratum

Procedurat për të studjuar në Itali

<ul type="square">
[*]nga Alban Daci, Itali
[/list]

Universiteti, procedurat e reja për të studiuar në Itali

Ambasada Italiane ka deklaruar dje për shtypin shqiptar se Ministria e Arsimit ka miratuar procedurat për regjistrime pranë universiteteve italiane për studentët e huaj. Meqë në Shqipëri ka mijëra të rinj që janë të interesuar për këto procedura, po botojmë saktësisht informacionet e dërguara nga Ambasada Italiane.
Tekstin e kësaj qarkoreje, si dhe listën e të gjitha degëve të disponueshme, mund t’i konsultoni në faqen e internetit të kësaj ministrie, në adresën: www.miur.it (opsioni Università).

Studentët brenda jurisdiksionit të Kancelerisë Konsullore të Ambasadës Italiane në TIRANË*, të cilët dëshirojnë të regjistrohen pranë një universiteti italian, duhet të dërgojnë një zarf, ta sjellin personalisht dorazi pranë sportelit të kësaj ambasade që ndodhet përballë Televizionit Publik Shqiptar, ose ta nisin me postë me destinacion: AMBASADA ITALIANE, KANCELERIA KONSULLORE, RRUGA: LEK DUKAGJINI N. 2, ZYRA E REGJISTRIMEVE UNIVERSITARE, TIRANE, brenda datës 18 maj 2005 dhe jo më vonë, me këtë listë dokumentesh:

Brenda zarfit:
1. FORMULARIN E REGJISTRIMIT, të plotësuar në çdo pjesë të tij, sipas modelit bashkëngjitur.
Bëni kujdes në faktin që në këtë formular, ndër të tjera, të shkruhet në mënyrë të qartë: vetëm njëfakultet dhe një degë e përzgjedhur, si dhe një numër telefoni.
E DETYRUESHME:
FAKULTETI DHE DEGA E PËRZGJEDHUR QË NË FILLIM NUK MUND TË NDRYSHOHEN MË.
Për zgjedhjen e fakultetit dhe degës, mund të konsultoni listën e publikuar në adresën e internetit: http://offertaformativa.miur.it/studenti/elenco2005

2. TITULLIN E STUDIMIT
Studentët që e kanë mbaruar shkollën e mesme, dëftesën e pjekurisë në origjinal. Në rast se e kanë humbur atë, atëherë të fusin në zarf një vërtetim zëvendësues me fotografi, me notat e të katër viteve, së bashku me ato të provimeve të maturës.
Studentët, të cilët ndodhen aktualisht në vit të fundit të shkollës së mesme, dhe do ta marrin diplomën gjatë verës 2005, do të fusin në zarf vërtetimin me nota, me notat e të gjitha viteve dhe të semestrit në vazhdim, pra të vitit të 1, 2, 3 dhe semestrit të I të vitit të 4. Këta studentë, sapo të marrin në dorëzim dëftesën e pjekurisë nga shkollat e mesme shqiptare përkatëse, duhet në mënyrë të detyrueshme të dërgojnë origjinalin në ambasadë, si dhe 2 fotokopje TË PLOTA, siç shpjegohet në vijim, brenda datës 20 korrik 2005 dhe jo më vonë, ndryshe do të skualifikohen, pavarësisht nga faza ku mund të ketë arritur aplikimi i tyre.
ShPIEGIMI*: I korrespondon këtyre rretheve: Tiranë, Durrës, Kavajë, Peqin, Elbasan, Gramsh, Librazhd, Bulqizë, Mat, Krujë, Kurbin, Pogradec, Korçë, Devoll dhe Kolonjë.Vendbanimi përcaktohet nga rre thi i cili ka lëshuar pasaportën e studentit.

KUJDES - TITULLI I STUDIMIT DUHET PATJETËR TË JETË:
ORIGJINALI, i firmosur dhe i vulosur nga Drejtoria Arsimore e Rrethit dhe nga Ministria e Arsimit;
PO KY ORIGJINAL, i përkthyer në italisht në çdo pjesë të tij, përfshirë përkthimin e konfirmimeve me firme e vulë të Drejtorisë Arsimore të Rrethit dhe të Ministrisë së Arsimit, më pas i noterizuar te noteri dhe në fund i legalizuar në Ministrinë e Jashtme shqiptare;
Vetëm pasi ky origjinal të jetë vulosur në Drejtorinë Arsimore të Rrethit dhe në Ministrinë e Arsimit, të jetë përkthyer, të jetë noterizuar dhe në fund të jetë legalizuar në Ministrinë e Jashtme shqiptare, DUHET T’I BËHEN 2 (DY) FOTOKOPJE TË PLOTA, TË TË GJITHA FLETËVE, ku të përfshihen saktësisht: *fotokopja e plotë e dëftesës përfshirë dy vulat dhe firmat të Drejtorisë Arsimore të Rrethit dhe të Ministrisë së Arsimit, *përkthimi i dëftesës, *noterizimi te noteri dhe *vula e legalizimit në Ministrinë e Jasht me shqiptare, pra me pak fjalë, TË 2 FOTOKOPJET DUHET TË JENË TË PLOTA DHE TË PËRFSHIJNË ÇDO FLETË QË KA LIDHJE ME “dëftesën e pjekurisë” apo vërtetimin zëvendësues për ata që e kanë humbur këtë dëftesë ose me “vërtetimin me nota”, për ata që frekuentojnë akoma vitin e katërt të shkollës së mesme.
3. 1 (Një) fotokopje e dy faqeve të para të pasaportës.
4. 2 (Dy) fotografi me ngjyra, format si për pasaportë.
5. Nëse dispononi, certifikatë të njohjes së gjuhës italiane + 2 (dy) fotokopje të thjeshta
të lëshuara nga këto Universitete Italiane: Perugia, Roma Tre, Siena.

MBI ZARF:
Duhet të shkruhen qartë dhe ME GËRMA TË MËDHA:
Emri dhe mbiemri i studentit;
Universiteti, fakulteti, dega;
Adresa e saktë ku banoni, numër telefoni fiks (jo celular);
Për ata që e kanë mbaruar të mesmen MESATARJA E SAKTË e të katër viteve.
Për ata, të cilët ndodhen në vit të katërt: Po këto të dhëna që duhet të shënohen mbi zarfin e parë do t’i shkruani edhe mbi zarfin e dytë, kur të dërgoni dëftesën e pjekurisë në origjinal së bashku me 2 (dy) fotokopjet e plota të të gjitha fletëve, siç e shpjeguam më lart, duke mos harruar të shtoni PATJETËR EDHE MESATAREN E PËRGJITHSHME TË TË KATËR VITEVE. Kujtojmë se zarfi i dytë duhet të mbërrijë në ambasadë dorazi në sportel, ose me postë në adresën që iu dhamë më sipër brenda datës 20 korrik 2005.
Për çdo rast, po ju japim edhe adresën e internetit të ambasadës: www.ambitalia-tirana.com

Kërkesave, të cilave do t’u mungojnë qoftë edhe një nga elementët e sipërpërmendur, apo që do të mbërrijnë në Ambasadën Italianë në Tiranë pas datës 18 maj, nuk do të merren parasysh.
Studentët, të cilët kanë vendbanimin e tyre brenda juridiksonit të konsullatave të Vlorës dhe të Shkodrës, duhet t’u drejtohen këtyre zyrave, të cilat gjatë ditëve në vazhdim do të japin të gjithë informacionin e nevojshëm.

-------
Artikulli eshte marre nga: * Forum Rinor Katolik *

arbi

Primus registratum

xhon ka universitete si firence qe nqs ti ke permeso pune te pranon per rregjistrim dhe te duhet vetem diploma e mesme e perkthyer dhe legalizuar(me duket se tani duhet edhe e vulosur ne ministri a ne seksion te arsimit)ndersa ka te tjera si padova qe s'pranojne

zora

Primus registratum

ne kemi derguar perpara deftesen e semestrit te pare te vitit te katert sepse akoma nuk kishim mbaruar,por ata qe e kane diplomen dergojne direkt ate,nuk kane pune me deftesen.
datat per tu regjistruar nuk e di sa mund te ndryshojne nga qyteti ne qytet,por duhet te jene mes -fund gushti.
duke qene se ke nje leje qendrimi ne itali mund te rregjistrohesh ne gjithe universitet qe pranojne studente extracomunitare,praktikisht kudo.
duhet vetem diploma e te mesmes e perkthyer e noterizuar,vulosur ne ministri te arsimit,ministri te jashtme e ambasade.
nuk do kesh nevoje te besh provimin e italishtes,dmth nese fakulteti qe ke zgjedhur nuk eshte me numer te mbyllur,regjistrohesh direkt.
nuk e kuptoj se pse,sic u shkrua me siper,duhet te ndryshosh dokumentat nga motivi per pune ne ate per studim.pjesa me e madhe e studentave po mundohen ti kthejne nga studim ne pune,keshtu nuk jane te detyruar qe kur te mbarojne vitet e shkolles te kthehen ne shqiperi sepse pa dokumenta.
gjithsesi ti xhoni,shko pyet ne sekretarine e universitetit qe do,po mos pyet vetem nje here dhe vetem nje person,po derisa te te japin informacionin e duhur

zog

Primus registratum

ç'po t'duhet diplloma ere xhon. diplloma eshte per ata n'tironét per me e var te muri zyres e me bo noj lek pa djerse.

mesa di une e me çka thene tare (ai futbollisti bolonjes) ne nje interviste, n'taljet akoma s'ka te huj qe punojn n'administrate ose banka.

e kjo u bi n'sy t'gjithvet.

ps; shqiptaret e gjymojn dipllomen, sot, si jevgu magjetofonin e kromum, dikur. ironi e fatit kjo.

romeo

Forumium maestatis

meqense ky djali ka nje leje qendrim te rregullt pune ne Itali duhet vetem qe te sjelli diplomen e shkolles se mesme ne Shqiperi, te perkthyer dhe te legalizuar nga nje perfaqesi diplomatike italiane ne Shqiperi (Shkoder, Tirane ose Vlore).

Diddy19

Su@mi

zog,si gjithmone nuk i "pjek" fare ato qe shkrun...

Ti thuj se nuk ka te dipllomum shqiptare ne Itali (dmth shume studiojne e pak per te mos thane aspak dipllomohen) .Mos thuj se s ka shqiptare neper administraten italiane sepse Italia ka aq shume nevoje per nje te dipllomum sa s'ia ke idene ti! Mund te thush vetem se shkolla ne Itali ,si per italianin ashtu edhe per shqiptarin asht shume e veshtire per tu mbaru!

Guest

O dafne pash nerin ku i ke pa kto te dipllomumit shqiptar tu punu ne administraten italiane???? ca nevoje ka italia per te diplomumt shqiptar kur nje i ri i sapo diplomuar duhet te presi nja 2 vjet si minimum me fillu pune... ene per nja 5 vjet puno pa kontribute?????

Diddy19

Su@mi

Lexo mire para se me shkru mandej repliko .Une hala s kam pa shqiptare te dipllomum ne Itali,edhe ato qe kane fillu universitetin para 7-8 vitesh se kane mbaru hala shkollen.Apo pretendon te te marrin ne administrate pa mbaru shkollen??Sa perqind e shqiptareve qe kane fillu shkollen ne Itali e kane mbaru ate?? A e kap 1% apo se kap!

Ule zanin se nuk ta ka njeri friken!

zog

Primus registratum

mos u zini mos u grini se maçoku eshte i imi. /pf/images/graemlins/laugh.gif

po i sqaroj ca gjera, si i shoh une punet qe prej kenej.

ne rradhe te pare sqaroj se ne princip nuk jam kundra shkolles. megjithese mendoj njeriu max 22 vjeç duhet ta kete mbarruar ate.

(aleksandri 20 vjeç u be mbret, 30 vdiq, napoloni 20 vjeç ishte gjeneral, etj.)
duke pare se xhoni ka gjashte vjet qe e ka mbarru shkollen e mesme, "i thashe me spont" se nuk ka çi duhet me ajo.
ngaqe ajo do ti behej vetem vonese ne permbushjen sa me shpejt te shume qellimeve te tjera akoma me imediate e bile afatgjate.

ne "boten e lire" ku ai jeton, nuk ka çi duhet nje ngjitje ne hierarqi e zakonshme ose siç i thone klasike. ku mbarohet shkolla njehere e pastaj fitohet puna. sot nepermjet rritjes se komunikacionit njeriu posedon pothuaj gjithçka i intereson. i duhet veç pasion e vullnet per ta shpene kete pasion deri ne fund.

sikur t'ju tregoja se çfare arrin e ben nje person pa asnje lloj dipllome, me te vertet do te çuditeshit.

kush e ka lexu nga ju Martin Iden, te xhek londonit.

Guest

Nuk e di cfare statistikash ke perdor per te replikuar...une njoh mjaft te rinje shqiptar te diplomuar me nje mesatare shume me te larte e se bashkmoshateret e tyre italian dhe ne nje kohe shume me te shkurter se mesatarja e tyre dhe as qe behet fjale per shkolla specializimi e me the e te thashe...alamet mjekesh perfundojne te bejen infermiret me letra kur ne fakt bejne punen e mjekut se per ate la lesht e kokes!!!
Dafne se kam zakon me bertit si natyre, aq me teper ne forum...

Ama dicka skuptoj une me shqiptaret emigrant...ku e shohin gjithe ate dashamirsi italiane... se une spo di me i pa per te tille. Per mu jane racista dhe njerez interesaxhi. Jo per faktin se jane me mua, por se me mua jane nice dhe me bashkatdhetaret e mi i quajne gli albanesi.

Hajt pra pace e bene fratelli nostri!!!

xhoni

Primus registratum

o njerez te mire,ju falenderoj te gjitheve per cka me shkruat dhe me ndihmuat.

sa per Zogun,nuk e kuptoj se cka te keqe te fillosh universitetin 26 vjec.me mire vone se kurre,apo jo?
kur shikoj qe krahas punes mund edhe te studioj pse mos ta bej?
e kam pasur enderr te behem avokat,ishalla do Zoti po ja arrij qellimit.E di qe seshte e lehte ,bile duhet shume mund e djerse,por me gjithate une dua ta provoj.Kam qene nxenes i mire ne gjimnaz edhe pse kushtet me detyruan te mos vazhdoj dot me tej.Tani qe kam rastin dua ta shfrytezoj.

Albert Zylyftari

Primus registratum

Keshtu do behesh AVOCAT ti Xhoni, duke lozur ne forum.
Behe shkollen se do mesosh shume gjera, por mos i mbaj shume shpresat tek diplloma.
Pse se ble dipllomen ne Shqiperi ti? Apo s'ke pare...