Agron Dragaj: Një fotograf shqiptar në Sri Lanka

Albforumi

Primus registratum
Agron Dragaj: Një fotograf shqiptar në Sri Lanka

Agroni-199x300.jpg
Ka zgjedhur të jetojë në një vend ku telashet sreshtin kurrë. Çdo dy-tre vjet ai vend përfshihet nga ndonjë valë e nxehtë lufte. Jo më larg se 3 vjet më parë atje kishte vërshuar tsunami, që mori jetët e 40 mijë njerëzve. Ishte dëshmitar gjithë asaj katastrofe. Ishte vetë diku aty, ndërsa shihte çmendurinë e ujrave tek përpinte gjithçka…</p>

I vendosur në një lartësi më të madhe mbidetare, fotografi shqiptar i lindur në Kosovë, kuptoi se të jesh dëshmitar do të thotë njëkohëshit të jesh edhe i përzgjedhur për këtë. Agron Dragaj duket se ishte me fat meqë shpëtoi. Fotografit, i cili aktualisht jeton në Jaffna të Sri Lankas, organizata humanitare UNHCR, në vitin 2002, i ofroi një punë me bazë në Jaffna, qytet ky i izoluar për 18 vjet rresht. Në vitin 2002 është nënshkruar marrëveshja e armëpushimit, kështu që jeta filloi të kthehej atje dhe njerëzit filluan të ktheheshin nga India. Asokohe kemi pasur shumë punë, e kujton atë periudhë Agroni, ndërsa sjell ndërmend zhytjen në pasionin e fotografisë. Fillimisht një hobi, i cili më pas evoluoi dhe iu kthye në profesion.</p>

Kur i bëja fotografitë, ka pasur raste që ua tregoja shokëve atë çfarë kisha realizuar. Shokët pastaj filluan tmë kurajonin dhe tmë pyesnin se përse nuk po i publikoja ato, përse spo i dërgoja nëpër gazeta, shpjegon ai, ndërsa tregon se fotografitë e para që ka shkrepur ishin ato të të zhvendosurve, derisa po i përcillte hap pas hapi. Gjatë asaj kohe fillojnë edhe kontaktet e para të tij me gazetarë dhe fotografë, të cilët konsideronin se ishte mëkat të fshihej puna e tij. Kështu filluan lidhjet me gazetarë dhe kryeredaktorë gazetash, jo vetëm në Sri Lanka, por edhe jashtë saj, tregon Dragaj. Sri Lankan thotë se e ka parë me dy sy. Syri i majtë kishte parë luftën, zhvendosjen, vuajtjet e popullit… e syri tjetër, bukurinë e Sri Lankas, peizazhet e së cilës janë të rrallë, por gjithmonë nën hijen e luftës. Në vitin 2003, Agronit i publikohen fotografitë në revistën Silver Cris, pjesë e Singapor Holding Press. E pastaj punoi edhe me dhjetë kolegë të tjerë fotografë, të stacionuar nëpër botë. Njëri tjetrit i jepnim punë. E pastaj, puna ime u publikua edhe në The Guardian, por edhe në Remote Lens, që është një revistë udhëtimesh.</p>

Në Silver Cris kam pasur më shumë se 7 publikime, mbi 10 faqe histori, por edhe 2 kopertina, shpjegon Agroni. Në vitin 2006, Dragaj formon agjencinë e fotografisë me bazë në Spanjë, The Wide Angle, brenda së cilës operojnë rreth 50 fotografë profesionistë nga e gjithë bota. Tsunami Vala e përbindëshme e ujit nuk e kishte mbërritur atë, por kamera e tij e kishte fokusuar dëmin që kishte shkaktuar tsunami. Dëmet e shkaktuara gjatë kësaj tragjedie, e cila vetëm në Sri Lanka mori jetët e 40 mijë njerëzve, janë dokumentuar nga Agroni. Të them të drejtën, është një tmerr që mbeti i dokumentuar, jo që edhe kam dashur unë, por në mënyrë simbolike e kam përcjellë atë. Historitë janë rrëqethëse. E kam ndjekur non-stop një familje, por kohëve të fundit i humba kontaktet me të, thotë ai. Jeta në Sri Lanka Jetën në Sri Lanka e quan të vështirë, me shumë konflikte, izolim të madh dhe stres që akumulohet shpejt. Shprehet se stresi vjen pa ndonjë vetëdije, ndonëse ka kurim për këtë.</p>

Agroni tashmë ka kompletuar një album muzikor në shqip, të prodhuar në studion e tij private në Jaffna. Në fillim e kisha vështirë. Azia është një vend krejtësisht tjetër nga kontinenti ynë. Vështirë ishte që të adaptohesha, sidomos me ushqim. Ushqimin e kanë të pikant dhe uniform. Por të gjithë ne adaptohemi, apo jo, sidomos shqiptarët, tregon duke buzëqeshur, e duke vijuar se aventura e tij tashmë po zhvendoset në një shtet tjetër. Stacioni i radhës është Bangkoku, një pikë strategjike për të, ngase të gjitha shtetet e tjera aziatike i ka afër.</p>

</p>

Ky artikull eshte marre nga: http://www.fotografiashqiptare.com/?p=41. Per me shume artikuj te ngjashem vizitoni: http://www.fotografiashqiptare.com/?p=41