Absurditeti i cmimeve te celulareve ne Shqiperi

antip

Primus registratum
Absurditeti i cmimeve te celulareve ne Shqiperi

Eshte vertet per tu habitur se si ne te gjithe, (perseris TE GJITHE) dyqanet e telefonave mobile ne shqiperi te abuzohet kaq shume me cmimet e tyre. Shembuj te ndryshem: Nje Sagem MY X-6 ne Europe kushton maksimumi 200 euro, ndersa ne Tirane nuk e gjeta me me pak se 32500 leke (afersisht 245 euro) dhe me cmimin maksimal prej 43000 lekesh (320 euro) :eek: Nje Nokia 7210 ne Itali varion nga 160 ne 180 euro ndersa cmimi stratosferik shqiptar lekundet te 28000 - 33000 leke (210 - 250 euro) :mad: Dhe keshtu ndodh per te gjithe llojet e celulareve. Pasi bera nje perllogaritje te shkurter del se ne (shqiptaret) i blejme celularet rreth 50 - 60 euro me shtrenjte se pjesa tjeter e Europes. Kjo eshte nje vjedhje e hapur dhe duhet ne menyre imediate qe dikush te nderhyje per te ndrequr kete padrejtesi. Vendi me i varfer i Europes nuk mund tia lejoje vetes ti bleje celularet me cmime te tilla stratosferike.
Pres me deshire komentet tuaja...

^_^

Primus registratum
Re: Absurditeti i cmimeve te celulareve ne Shqiperi

eshte e vertete qe cmimi i celulareve eshte pak strano ne shqiperi por ama duhet te dish se shitesit e celulareve kane vene re nje gje ne shqiperi me shqiptaret - si come ne jemi icik popull pordhac - me falni per shprehjen rrime me mire pa buke boll qe celularin t kemi te shtrenjte edhe e nderrojme mesatarisht 1 here ne 2-3 muaj, atehere shitesat thone me veten e tyre kshu e do ky milet bjeri kokes se do e bleje pa derman.
Personalisht une perdor nje SonyEricsson P800 i cili kushton sot dita ne USA rreth 500 usd po themi cmimi baze mund te gjendet me lire apo me shtrenjte , natyrisht ne europe eshte rreth 500 euro , tek dyqani i vodafonit ishte 720 000 leke te vjetra , natyrisht qe une e kam per pune sepse ai eshte edhe PDA po te them te drejten une e kam marre te perdorur rreth 200 euro okazion sepse mendoj qe per nje telefon nuk mund te shpenzosh me shume se 200 euro. meqe une u bera kohe me ket celular dhe ja kam pothuaj te gjitha programet qe i nevojiten si per argetim edhe per pune vijne shpesh tek une persona te cilet kane celuare te tille per te ngarkuar programe etj te cilat as qe i perdorin ndonje here dhe celularet i kane blere ne periudhen kur ky celular kushtonte rreth 800 usd , pardje jo me larg erdhi dikush qe kishte marre versionin e ri P900 i cili eshte ne treg ne USA tashme me 800 usd , nxirre vete konkluzionin tani se per te folur thjeshte me celular vetem aparat tjetri blen 800 usd mua me duket jo e arsyeshme po kjo eshte shqiperia edhe shqiptaret.

Mendimi im ky nuk e di cfare mendojne te tjeret.

Admirali

Primus registratum

Shyqyr Zotit nuk jam manjak celularesh qe ti ndrroj si mbreti grate. Per vete ne Shqiperi akoma perdor nje Ericsson (jo Sony-Ericsson) T69, qe e kam blere ne 2001 ne Hungari. Per bukuri me ecen, shume xhingla-migla nuk ka, bateria akoma eshte top, atehere cmimi me shkoi tek 400$, por akoma besoj se ja vlen. Mire e tha ^_^, qene shqiptaret jena pordhace, breke ne ***** skena e buke spo hame, por i duam celularet ti nderrojme 2 here ne muaj.

koperton

Primus registratum

Fillimisht postuar nga ^_^:
Personalisht une perdor nje SonyEricsson P800 i cili kushton sot dita ne USA rreth 500 usd po themi cmimi baze mund te gjendet me lire apo me shtrenjte , natyrisht ne europe eshte rreth 500 euro
Ne cfare vendi te Amerikes gjendet ky cmim astronomik per kete Sony & Ericson Radio celular? E them sepse jam ne Amerike vete.

Une celularin tim Sony e kam nuk e di se cfare mund te beje "magjike" me shume ky lloji tjeter celulari.
39$ me ka kushtuar. Dyqan te Verizon e kam blere.

koperton

Primus registratum

http://www.attwireless.com/personal/products/phonedetails.jhtml?id=13200022

Nje oferte qe lexova tani sepse me habisni me ndodhite Shqiptare

l_nokia_3100.jpg

Nokia 3100 cell falas. Eshte celular i thjeshte por e ben punen.

1) Tarifa mujore: $40.
2) 500 minuta falas gjate dites
3) Mbas ores 8PM e darkes deri ne 6AM e mengjesit falas.
4) Te shtune te diele falas.
5) Personal Answering Machine.

Highlights:
-----------------------------
Alarm Clock with snooze
Animated screen savers
IM Ready - Includes pre-installed instant messaging with access to AOL (R) Instant Messenger (TM) and ICQ(R) Service.
Calendar
Caller ID
Call Log - 20
Color Display - 4,096 colors, 128x128 pixels
Color schemes - 8 choices
Countdown timer
Downloadable ring tones, picture messages, wallpaper, Java applications and screen savers
Games - 4 pre-loaded - Beach Rally, Bowling, Dragon Island, and NHL PowerShot Hockey
Internal antenna
Internal vibrating alert
Local language support (English, French, Spanish, Portuguese)
Recordable ring tones - up to one minute long
Rhythmic backlighting - lights up in tune to your polyphonic ring tone
Phonebook - up to 300 contacts, 5 numbers and 3 text entries per contact
Photo caller ID
Picture messaging
Polyphonic Ring Tones - 30 ring tones with up to 16 instruments simultaneously
Predictive text input
Wallpaper
Scroll Key - 4 Way
Speed Dialing - 8 numbers, the y/1 key is dedicated to voicemail
SMS
Stopwatch
Synchronization with PC (data cable required)
TTY/TTD Compatible
Voice Recorder
World Clock - pre-loaded Java application

antip

Primus registratum

Komplimente ^_^ per SonyEriccsson-in P800, vertet nje ekzemplar mjaft i perparuar teknologjikisht. Por me habit me faktin e cmimit te tij. Eshte e vertete qe ne dyqanin Vodafone gjendet me nje cmim prej 72000 leke (540 euro), ndersa ne Itali (shkoj afersisht 1 here ne 4-5 muaj) nuk kushton me shume se 390 euro (cmim qe ka rene shume pas daljes se pasardhesit te tij P900). Dhe ja ku dalim perseri ne vjedhjen e hapur qe na behet ne shqiptarve. :mad:
shitesit e celulareve kane vene re nje gje ne shqiperi me shqiptaret - si come ne jemi icik popull pordhac - me falni per shprehjen rrime me mire pa buke boll qe celularin t kemi te shtrenjte edhe e nderrojme mesatarisht 1 here ne 2-3 muaj, atehere shitesat thone me veten e tyre kshu e do ky milet bjeri kokes se do e bleje pa derman.
Kjo eshte nje ceshtje tjeter, dhe te te them te drejten, dukurine e nderrimit te celularit 1 here ne 2-3 muaj nuk e kane vetem shqiptaret por pothuajse gjithe vendet ne te cilat operojne sisteme te telekomunikimit mobil. Cmimi i larte i tyre mendoj se shkaktohet nga mungesa e kontrollit dhe e vendosjes se taksave dhe kuotave nga ana e organeve kontrolluese te tregut. Ai qe e ndien veten pordhac le te bleje per bukuri nje celular pordhacesh e shitmendsish sic mund te jete Nokia 8910i qe kushton "la bellezza di 700 euro", por nuk mund te pranoj faktin se nje njeri i thjeshte i cili blen nje Nokia 3510i (shume telefon i thjeshte dhe ekonomik) ne Shqiperi ta paguaje me cmimin absurd prej 22000 lekesh (165 euro) nderkohe qe dyqanet italiane e shesin me nje cmim "lypesash" prej 100 euro. Kjo vertet me ngre nervat. :mad:
@ Kopperton
Me duhet te sqaroj ceshtjen e Nokia 3100 qe na ilustrove me shume miresjellje, por qe shume veta mund te jene habitur me faktin se ai "jepet" falas. Ne rradhe te pare prania e shume operatoreve mobile ne USA ben qe konkurrenca te jete shume e madhe dhe kompani te ndryshme bejne oferta vertet "te cmendura" per te terhequr klientet. Nokia 3100 mund te jete e vertete qe ta japin falas, por kompania qe ta jep (ne rastin e postimit tend me duket se eshte AT&T Wireless) e ka bllokuar, dmth ai telefon nuk pranon asnje lloj SIM card tjeter pervec atyre te kompanise. Keshtu sipas perllogaritjeve, pas bisedave dhe sherbimeve te paguara qe mund te kryesh ti me cell tend jo vetem qe do ta shlyesh cmimin e tij por edhe do ti sjellesh fitime kompanise qe ne dukje ta kishte dhene falas celularin. Nqs ti vjen ne Shqiperi me 3100 te marre "falas" ne USA nuk do mund ta perdoresh as me AMC e as me Vodafone per faktin se ai eshte bllokuar dhe mund te perdoret vetem nga sim-karta te AT&T.
Ciaoz...

Admirali

Primus registratum

antip, sa per njohuri pak me te shumta, ketu ne ShBA, telefonat celulare nuk perdorin SIM card si ne Europe, madje as teknologjia nuk eshte GSM, vetem nqs eshte triple-band vlen dhe ne Europe. Identifikimi i celulareve ketu behet me ane te nje ID qe ka vete celulari si aparat, jo me SIM, pasi nuk ke as vend ku me e fut.

antip

Primus registratum

Admiral, me gjithe respektin qe kam per pergjigjen qe dhe, me duhet te theksoj se ne USA operojne shume lloje te telekomunikimit mobil, nder te cilet me kryesoret jane TDMA, CDMA dhe GSM 850/1900 (pra ekziston sistemi GSM por ne kundershti valesh me GSM Europian, qe operon ne frekuencat 900/1800 MHz). Dy llojet e para jane ato qe nuk perdorin SIM card (dhe qe jane me te perhapurat ne USA) ndersa e treta perdor karten SIM, per vete faktin se sistemi GSM ka lindur dhe eshte zhvilluar ne baze te shpikjes te kesaj karte. Gjithsesi me siguri te plote nuk mund te flas, nuk kam qene kurre ne USA, flas vetem me njohurite teorike qe kam mbi sistemin GSM amerikan.
Nejse, te mos dalim nga tema e diskutimit...

Admirali

Primus registratum

Interesante ajo qe thua ti antip, te te them te drejten hera e pare qe e degjoj qe ne ShBA perdoret GSM (pamvaresisht se ka frekuence tjeter). Gjithsesi do te interesohem per me shume, dhe do kthej nje pergjigje nese ekziston nje e tille(pergjigja).

Me respekte

Admirali

Primus registratum

antip, pyeta profesorin tim te telekomunikacioneve, dhe pergjigja ishte, PO, ekziston dhe ne ShBA nje flavour GSM, dhe AT&T e perdor akoma, dhe per me teper, me tha qe eshte normale ketu ne ShBA qe cdo kompani celularesh te perdore nje teknologji te caktuar per celulare, porse AT&T eshte unik pasi i perdor te tre, qe jane jokompabibel me njeri-tjetrin.

Me respekte

P.S.
Gjithsesi celularet e blere ketu, nuk i perdor ne pergjithesi dot ne Europe, nje arsye tjeter eshte se ketu cdo pajisje eletrike-elektronike ushqehet me 110 volt, ne Europe do te digjej, dhe hajt te te rrojne $$$.

antip

Primus registratum

P.S.
Gjithsesi celularet e blere ketu, nuk i perdor ne pergjithesi dot ne Europe, nje arsye tjeter eshte se ketu cdo pajisje eletrike-elektronike ushqehet me 110 volt, ne Europe do te digjej, dhe hajt te te rrojne $$$
Zgjidhja e ketij problemi eshte mjaft e thjeshte! Mjafton qe ti te marresh nje konvertitor/pershtates korenti (maximumi 20 euro) dhe cdo gje eshte e zgjidhur. Per me teper, telefonat e prodhimeve te fundit e kane karikuesin qe perfshin tensione nga 100 deri ne 240 volt ndaj nuk do kesh asnje problem ne perdorimin e telefonit edhe ne Europe (mjafton qe ai te jete tri-band). Me behet qefi qe more ne konsiderate pergjigjen time per rrjetin GSM. Nqs ke ndonje pyetje ose problem tjeter mund te me drejtohesh.
Ciaoz /pf/images/graemlins/smile.gif

koperton

Primus registratum

Fillimisht postuar nga antip:
[qb]@ Kopperton
Me duhet te sqaroj ceshtjen e Nokia 3100 qe na ilustrove me shume miresjellje, por qe shume veta mund te jene habitur me faktin se ai "jepet" falas. Ne rradhe te pare prania e shume operatoreve mobile ne USA ben qe konkurrenca te jete shume e madhe dhe kompani te ndryshme bejne oferta vertet "te cmendura" per te terhequr klientet.[/qb]
Ore ketyre iu duket si enderr qe vetem 40 dollare muaj paguhet. Kaq paguaj une me Xingular. Asnje karcidhe me teper.

PO dole jashte shtetit tend. Psh. Jashte Michiganit ke roaming charges.

Po pagove 60 dollare qe perfshin roaming ne muaj bridh ne cdo cep te Amerikes & Canadase aq ke fiks 60 dollare.

Jo ti por shume ketu ne Amerike thone si ka mundesi? Po ore ka plane te tilla.

Po te kisha para te vertitesha me celular sa europe sa ne Amerike me mire blija 3 celulare nuk do kisha nevoje per karta.

Do te luaje mendsh do me thuash se po genjej qe po te them une me nje karte telefonike 2 dollare plaka ime u llafos me Shqiperine 1 ore e gjysem.

antip

Primus registratum

Kopperton, po i rrahim te dy gozhdes ne te njejten menyre... Une pak a shume kur thashe se ne Amerike ka konkurrence te madhe nenkuptoja gjithe ato qe the dhe ti keshtuqe nuk kishe nevoje te sqaroheshe kaq gjate per te dale ne te njejtin perfundim. Per sa i perket tregut mobil amerikan mendoj se e njoh mjaftueshem dhe, si te te them, as qe mund te mendohet se ne Shqiperi te operoje (veproje) nje treg i tille. Vetem kur e mendoj me vjen per te qeshur... (dhe per te qare njekohesisht)
Stammi bene...

^_^

Primus registratum

Nuk e di ndoshta mund te jem i gabuar por perpara se te nxjerr konkluzione dua te sqaroj pak pozicionin tim.

Une normalisht shes hardware pra shitje kompjuterash e aksesoresh me nje fjale nga server ne pda, faktikisht vihet re nje injorance ne menyren e blerjes ne shqiperi ose me mir ete themi nje padituri, pra kjo do te thote qe ai qe nuk ka perdorur nje here ne jete te vet sobe me korent vjen e te kerkon pentium IV, 3.06ghz.
Pra ne tregun shqiptar marredheniet shites klient nuk jane fort te drejta dhe kjo mbizoteron ne 70% mos me shume te tregut, ndoshta kjo eshte edhe arsyeja e spekullimit me celularet qe normalisht eshte bere shume mire qe eshte hapur si teme ketu, por ne shqiperi nuk jane vetem celularet keshtu dhe ka gjera te tjera me te renesishme se celularet te cilat kushtojne shume me teper se jashte , psh minimalja jetesore e shte shume me e shtrenjte ne shqiperi.

Une per vete mundohem ti referohem cmimeve te tregut italian , keto cmime pak a shume perdor ne dyqanin tim, nuk mund te perdor cmime te tjera perderisa mallin e marr nga italia.

Sa per celularet me thene te drejten me qan zemra te marr nje P900 , po nuk e di a o e marr dot te shofim, jo per tangerllik por sepse e perdor gjeresisht per pune te ndryshme.

P800 kam arrit ta gjej ne itali ne dhjetor me 499 euro , nuk e kam idene tani te them te drejten meqe P900 ka marre permasa dhe ka dale gjeresisht besoj qe ai cmim qe rferohet ketu duhet te jete megjithate versioni im eshte P810 - praktikisht eshte nje prototip i P900 por me ca mangesi.

perfundimisht di te them qe tregu i celulareve ne shqiperi bie ere te keqe edhe shume , hajdutllik ashiqare.

antip

Primus registratum

^_^ nuk je gabuar aspak. Une i mbeshtes gjithe mendimet e tua.
faktikisht vihet re nje injorance ne menyren e blerjes ne shqiperi ose me mir ete themi nje padituri, pra kjo do te thote qe ai qe nuk ka perdorur nje here ne jete te vet sobe me korent vjen e te kerkon pentium IV, 3.06ghz.
Pra ne tregun shqiptar marredheniet shites klient nuk jane fort te drejta dhe kjo mbizoteron ne 70% mos me shume te tregut, ndoshta kjo eshte edhe arsyeja e spekullimit me celularet
Padituri ne blerje, ka ne te gjithe vendet e botes, sidomos kur behet fjale per teknologji (e cila ecen me shpejtesine e drites), por cuditerisht ne vende te tjera keto raporte shites-klient nuk verehen edhe pse klientet mund te jene shume te paditur. Sepse ne kundershti me vendin tone ne vende te tjera vendosen kuota dhe cmime tavan te cilat nuk mund te kalohen, ndersa ne Shqiperi cmimi tavan vendoset nga mendja (dashakeqe) e shitesit (ose pronarit).
Shembull i diteve te fundit: Hyj ne nje dyqan celularesh ku shoh te ekspozuar nje Nokia 3200. Pyes per cmimin. - 40000 leke (300 euro) me pergjigjet shitesi. (Nderkohe theksoj se cmimi mesatar i ketij celulari ne europe eshte 220 euro)
Duke qeshur ironikisht dal (e cfare mund te beja tjeter...).
^_^ persa i perket P900, si te te them, perderisa ke nje P800, ndryshimet ne nje kalim te tille jane te pakta. Pastaj te theksoj se P900 (ashtu si P800) eshte nje perzierie celulari me nje kompjuter palmar dhe si i tille ne shume raste nuk kryen mire as detyren e te parit e as te dytit. Sugjerimi im: me mire merr nje palmar si Qtek 2020 per pune (dhe eshte shume me i fuqishem se P900) dhe nje celular te thjeshte per te telefonuar, sepse te themi te drejten celulareve te tille me kapacitete kaq te larta, ne Shqiperi nuk mund ti shfrytezosh as 50% per shkak te rrjeteve mobile qe nuk ofrojne as sherbimin minimal te lidhjes GPRS.
Ciaoz...

koppertoni

Primus registratum

Fillimisht postuar nga antip:
[qb]Padituri ne blerje, ka ne te gjithe vendet e botes, sidomos kur behet fjale per teknologji (e cila ecen me shpejtesine e drites), [/qb]
Shto pervec paditurise shto cfare eshte prezent ne rrjetin e telefonave. Ka ndonje kompani shqiptare te kete marre psh. me qera nje satelit?

Shiko cmimet per dedicated Internet T1 lines.
6 here me te larta ne Itali ne krahasim me Ameriken. 60 here me te larta do jene ne Shqiperi.

Flijeni mendjen mos u habisni me absurditetin. Jeta e mbushur me ironira

champaign girl

Primus registratum

Kopperton 39$ e ke ble masi ke zgjedh planin se po te shkosh ne dyqan ene ta blesh vetem aparatin aty me ato te europes te bie.

un kam motorola v300 edhe me vajti afersisht 200$ bashk me plan, po ta blesh vetem aparatin te vete gati 300$ e ca. edhe ktu duket sikur po mer nai good deal por ta fusin shume, lloj lloj charges qe ste shkojn neper men, un pershembull e kam planin 29.99 edhe me vete gati 40$ bashk me taksat edhe xhingla minglat e tjera.

p.s. verizon ta paska fut sepse tek t-mobile me 40$ you get 600 minutes and unlimited nights and weekends

ByTeCollEktR

Primus registratum

me duket se nuk keni te drejt. e vertet se disa celular ne tirane jan me te shtrenjt, por kjo sepse nuk jane futur ne shumice. por shum te tjer jan shume me lire se ne vende te tjera.

dy celulare qe bleva ne tirane heren e fundit para gati nje viti jane akoma nen cmim edhe sot kur flas.

E

england

Guest

^_^ nuk je gabuar aspak. Une i mbeshtes gjithe mendimet e tua.
Padituri ne blerje, ka ne te gjithe vendet e botes, sidomos kur behet fjale per teknologji (e cila ecen me shpejtesine e drites), por cuditerisht ne vende te tjera keto raporte shites-klient nuk verehen edhe pse klientet mund te jene shume te paditur. Sepse ne kundershti me vendin tone ne vende te tjera vendosen kuota dhe cmime tavan te cilat nuk mund te kalohen, ndersa ne Shqiperi cmimi tavan vendoset nga mendja (dashakeqe) e shitesit (ose pronarit).
Shembull i diteve te fundit: Hyj ne nje dyqan celularesh ku shoh te ekspozuar nje Nokia 3200. Pyes per cmimin. - 40000 leke (300 euro) me pergjigjet shitesi. (Nderkohe theksoj se cmimi mesatar i ketij celulari ne europe eshte 220 euro)
Duke qeshur ironikisht dal (e cfare mund te beja tjeter...).
^_^ persa i perket P900, si te te them, perderisa ke nje P800, ndryshimet ne nje kalim te tille jane te pakta. Pastaj te theksoj se P900 (ashtu si P800) eshte nje perzierie celulari me nje kompjuter palmar dhe si i tille ne shume raste nuk kryen mire as detyren e te parit e as te dytit. Sugjerimi im: me mire merr nje palmar si Qtek 2020 per pune (dhe eshte shume me i fuqishem se P900) dhe nje celular te thjeshte per te telefonuar, sepse te themi te drejten celulareve te tille me kapacitete kaq te larta, ne Shqiperi nuk mund ti shfrytezosh as 50% per shkak te rrjeteve mobile qe nuk ofrojne as sherbimin minimal te lidhjes GPRS.
Ciaoz...