Re: A do te ndikonte kthimi ne te krishtere ne te ardhmen e shqiptareve?!
Une mendoj se nuk ia vlen te ngrihet per diskutim sepse keto jane probleme qe i zgjidh koha vete dhe duke perdorur termin kohe kuptohet se brenda futet nje periudhe teper e gjate.
Dihet qe populli yne ka qene i besimit te krishtere, fillimisht.
Ndarja ka ardhur me vone kur edhe vete feja e krishtere u nda ne dy drejtimet e saj kryesore, ate Katolike (boterore) dhe ne ate ortodokse (besim i vertete, i drejte)
Kesaj krize qe shenoi pasoja negative nuk i shpetoi as populli yne i cili ishte i ndare ne dy drejtime, ortodoks dhe katolik.
Edhe pse rridhnin nga i njerjti burim, midis te dy kaheve nuk rridhte gjak i mire, i paster. Fetaret u munduan qe krizen e tyre ta pasonin edhe ne popull, por shqiptaret e kane treguar zgjuarsine e tyre duke mos lejuar askend qe t'ia shkoje miun nen mustaqe.
Biles kur Skenderbeu i kerkoi ndihme papes se Romes, ky i vuri si kusht qe te luftonte popullsine ortodokse, atehere Skenderbeu i ktheu pergjigje qe kete gje s'mund ta beje kurre pasi eshte populli i tij.
Persa i perket fese myslimane, histroia e saj eshte e qarte dhe s'kam ndermend te zgjatem. Nuk hyri normalisht, por si fe pushtuese e perdorur me qellim qe te zhdukeshim si komb, pra te asimiloheshim.
Edhe njehere del ne pah faktori popull shqiptar, inteligjenca e tij qe nuk bie nne lojra qe kercenojne identitetin.
Dal tek pyetja :a do ta ndihmoje popullin sikur te kthehet i teri ne nje fe?
Natyrisht qe do te kishte vlera pozitive dhe une shpresoj se nje dite do te ndodhe, por shume e larget, kur te jete ne fene e pare. Me kete nuk dua te mohoj aspak zgjedhjen e rruges, qe mund dhe duhet te beje ndokush per ti besuar apo shkuar tek zoti, por kam bindjen time te plote qe feja duhet lene menjane sa here qe shtrohet çeshtja kombetare.
Po ju them vetem nje shembull, ate te Anglise. Me 1508, Henriku i TETE beri reformen e kishes DHE E KTHEU NE ANGLIKANE. Pra kisha nuk varet nga Vatikani, por nga mbreti.
Nese feja ne Shqiperi shndrohet ne nje rrezik per mbijetesen e kombit tone, duhet zgjedhur po ajo rruge.