Disa nga keto ushqime une nuk i njoh, e jo me t'i ha me se shumti. Dhe nderkohe ne te njejten kohe mendoj se jam shqiptar edhe une.

Cfare eshte krelana dhe flija?
Disa te tjera une i njoh, por te pakten emertimi jam i sigurt qe nuk eshte shqip, sidomos per pasulin (greqisht?), gullashin(me prejardhje sllave?) dhe qebapat(turqisht?).
Pasuli i treguar ne ate foto, nuk eshte fasulja qe une njoh dhe kam ngrene qe femije. Ne ate lloj tave prej balte une identifikoj fergesen me gjize dhe me copa melcie dhe qe futet ne furre. Rezultatin e njoh me emertimin "tave dheu". Ajo pjate mund te quhet sigurisht pasul, por nuk eshte ajo qe une pres te ha nese them qe dua te ha fasule.
Pitja qe une njoh, nuk eshte byreku. Ai ne foto eshte byrek, i gatuar ose me spinaq, ose me pazi, ose me presh. Ndersa pitja eshte tjeter gje, shume rudimentare, nje lloj pete e trashe brumi e cila presupozohet te hahet me dicka tjeter e cila ose hidhet siper dhe me pas mbeshtillet nga pitja, ose pitja coptohet dhe hahet sikur te ishte buke, ne nje fare menyre.
Gullashi nuk eshte thjesht gjelle me mish. Me sa di une gjelle me mish eshte nje emertim i pergjithshem per cdo lloj gjelle me zarzavate dhe ku ka edhe mish ne te. Ajo pjate ne foto eshte pjata 'gulash' qe e perdorin sllovenet, kroatet, hungarezet, dhe qe e quajne te tere me te njejtin emer.
Qebapat, mua me ngjajne me ato qe une i quaj qofte, ose per te qene me preciz qofte zgare, apo edhe me emrin qofte pazari, sepse neper shtepia kam pare qe perdoret tjeter forme, ne forme vezake apo komplet rrethore dhe shpesh behen te skuqura dhe lyhen shume pak me miell qe te mos digjen, si dhe nga kjo gje marrin nje shije komplet tjeter. Dicka e ngjashme me qebapat fare mire mund te jene kernackat e Korces.