Zeusi grek dhe kryqi

PetritKola

Primus registratum
Zeusi grek dhe kryqi

Greqia me nje histori antike shume te pasur dhe te lashte ka per simbol, kryqin. Ne flamurin e saj vendi qendror, ndoshta i vetem eshte kryqi.
Kryqi nuk eshte grek, as Bibla dhe as Jezusi. A nuk tingellon kjo si ironi, tragjedi dhe komedi njekohesisht?
A mendoni se ketu dicka thelbesore nuk shkon?
A nuk do te ishte me me vend qe Greqi si simbol te kishte Zeusin... ne vend te kryqit?

PetritKola

Primus registratum
Re: Zeusi grek dhe kryqi

Norvegjia, Danimarka, Alglia nuk kane historine e pasur te Greqise...

Kur je nje hic munde te vendosesh ate qe te vjen perpara por Greqia me gjithe ate pasuri (qyteterim)?
Egjypty...?

tola77

Primus registratum

me mire greqia te vere athinane si simbol /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/laugh.gif

PetritKola

Primus registratum

Pse jo dhe Athinen... greke eshte?

Ke parsysh? Rusia kishte draprin dhe cekanin si simbol... S'ishte i saj dhe e hoqi?

Neve flamurit i kishim vene yll dhe e hoqem....

cufi_bardhit

Primus registratum

eeee. po ne c'na ka lidhur me shqiponjen 2 krenare. e cila me heret ka qene simbol i greqise dhe i serbise /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/smile.gif

tola77

Primus registratum

ti petrit kola e di domethenien e flamurit grek, pasi nuk eshte kaq kollaj te japesh diktate.

PetritKola

Primus registratum

Shqipnja nuk mund te jete serbe sepse serbia eshte shume e vone. As greke (fanariote sic eshte sot greqia e sotme) nuk eshte shqipnja. Shqiponja eshte tamam ne idenditetin e saj. Ajo eshte ne Shqiperi.

Ne se Greqia do te ruante idenditetin e para 1821 do ti takonte edhe asaj shqiponja.

Ketu flasim per Greqine e lashte me sibole te huaja? A shkon kjo?

PetritKola

Primus registratum

<div class="ubbcode-block"><div class="ubbcode-header">Originally Posted By: kuklla..</div><div class="ubbcode-body">ti petrit kola e di domethenien e flamurit grek, pasi nuk eshte kaq kollaj te japesh diktate. </div></div>

Ashtu sic e di une falmuri grek perfason poshtersine qe ju be grekerve. Ai perfaqson revolucionin fetar te vitit 1821.

Kuklla,

Juve ndoshta dini me shume. Jeni e mirepritur te jepni variantin tuaj se perse eshte e drejte qe greqia te sibolizohet me kryqin?

Per shembull, cifutet kane yllin e Davidit por ai eshte i tyre, por greket, c'duan gerket me kryqin apo me gjysem henezen po ta kishin?

jimmy84

Primus registratum

E para : Ke quan grek ti? Se kjo fjala "grek" eshte shume e komplikuar kupton ti?
Grek dmth i lashte?
Grek, njeri i thjeshte i sotem?
Grek, bizantin???
Ke quan grek ti dmth. Une ne pergjithesi (per hir te zakonit) "greke" quaj bizantinet.
Ne fakt une e kam pak "gabim" sepse bizantinet kane qene anti-greke (si popullsi e kam fjalen) po aq sa anti-shqiptare. Por meqe sot kane ngritur nje shtet qe e quajne "Greqi" une per inerci u them "greke".
Por po ta marrim si POPULLSI, dhe KRYQIN ne kuptimin e tij me te vjeter (si simbol i diellit) atehere greket (ashtu si dhe ne) mund ta quajne me plot te drejte si simbol grek.
Por kur mendon qe nga ana e mentalitetit dhe kultures shteti grek eshte pasardhes direkt i shteti bizantin qe ishte shkaterrimtari me i flakte i kultures se lashte greke, atehere....
Por edhe kesaj ja kane gjetur ilacin. Kryqi Zeus (Diell) u be Kryqi Krisht, Prometeu grek u be Jezui Hebre dhe ja ku mori fund edhe kjo pune.

PetritKola

Primus registratum

Faktikisht pas 1821 ne greqi sundoi fanaria (fanariotet) dhe gjithe ajo masaker qe keni permendur ju artiti kulminacionin.
Faktikisht edhe lindja e Jezusit (ai ka lindur Mars) u transferua ne Dhjetor sepse perkonte me nje feste te madhe te adhurimit te Apollos...

Kur une them grek dua them te lashtet e Greqise qe kane lidhje racore me te lashtet dhe jo fanariotet qe jane te huaj por qe bejne ligjin.

D-J

Forumium maestatis

ke fol tamam si qipriot turk qe i ka ngel shpia nga krahu i qipros greke

PetritKola

Primus registratum

Teza "juaj" e cilesimit te shqiptareve ne mysliman (turq, ortodoks (grek), katolik (latin) eshte nje teze e vjeter turko-ruso-fanariote. Me kete teze ata harriten te shkatronin Greqine dhe ta gllaberojne per vete. Fanariotet (ose qenerit Fanariot sic tha Kollokotroni) e moren Greqine me poshtersine e tyre. Ky eshte nje fakt.
Teorine e aplikuar ne Greqi, fanariotet (janullatosi) kerkojne ta aplikoje edhe ne Shqiperine e diteve te sotme.

I nderuar!

Juve jeni i lutur te jipni varinatin fanariot te Qipros greke.

Gjithashtu juve jeni i lutur te lexoni; http://vertet.blogspot.com/2007/06/kujdes-shqiptar.html

PetritKola

Primus registratum

Dick,

Me poshte material shtese...

Ju shtofshin radhet!

Vazhdimisht jam cuditur nga gjigandizmi total i Greqise se lashte dhe mosegzistenca pothuaj absolute e tij ne realitetin e sotem grek. Nje ndjenje trishtimi me kaplon kur shikoje vellezerit grek (te pakten si te tille nga pikpamja racore) te vete katandisur ne krijesa te vogla per shkak te mohimit dhe mosaplikimit te vlerave qe ishin dhe jane nje nga pasurite me te medhaja te njerzimit...
Nje nga temat e mia me te preferuara eshte ,"Greqia dhe krishterimi". Pse grekerit e identifikojne veten me krishterimin, pse e para dhe e fundit eshte feja? Feja eshte kombi, eshte identiteti. Pasi eleminuan idenditetin gjigandesk antik, sot jane kthyer ne krijesa meshirekerkuese.

Kjo fatkeqesi ka nje zanafille mbi dy mije vjecare, kur kristianizmi u themelua me borxhe nga qyteterimet e lashta dhe kryesisht ai grek. A nuk parafytyrohet Perendia me fytyre njeriu? A nuk eshte ky Zeusi? A nuk jane te njejtat figura, parafytyrime Zeusi dhe Perendia Kristiane? Krahaso statujat dhe pikturat e tyre! Ato jane njesoj, apo jo? Zeusi eshte me i vjeter se Perendia. Kush e kopjoi tjetrin?!!!

Zeus dhe Jezus... a nuk ju tingellojne ato te ngjashme?!!! Rastesi?

Kur lindi Jezusi? Mund te na thote njeri me saktesi? Thuhet se lindi ne muajin Mars. Me saktesi mund te thuhet se data 25 Dhjetor eshte nje feste pagane (falja, adhurimi i Apollos). Sot 25 Dhjetori festohet si ditelindja e Jezusit!!! Pse?
...
Jo vetem kaq por pasi u shkaterruan tempujt e lashte me gurin dhe mermerin e grabitur u ndertuan kishat...

Vula perfundimtare e fatkeqesise eshte kryengritja e vitit 1821 qe nisi si levizje per pavarsi dhe perfundoi si nje revolucion fetar, lufte civile, kryqezate fetare brenda perbrenda Greqise.

C'eshte ai flamur me kryq? Ai nuk simbolizon grekerit e vertete. Une nuk di qe Jezusi te ishte djale Greqie dhe Bibla te jete “Made in Greece”.
Ndroje flamurin! Ngjalli te paret! Vure Diellin a Zeusin a... si simbol ne flamur! Kryqin le ta mbajne ata qe nuk kishin as zhvillim , as tradite as qyteterim. Le ta marrin ruset dhe europianet. Atje ishte boshlleku, hici dhe simboli kristian le te zeje vend! C’fare ironie. Edhe atje ai simbol eshte me pakice…
E mjera Greqi…
Ne Greqi kryqi simbolizon perzenien e Diellit, ndaj nderoje flamurin!
Ne shqiptaret i kemi pluset dhe minuset tona por krenar deri me sot kemi mundur me sakrifica te ruajme idenditetin tone te lashte...karakterin, gjuhen, shqiponjen dy krenare.
Ne Greqi vitin qe shkoi, mesova se me shume se tre mije veta nderuan dhe adhuruan Zoterat e tyre te vertete qe kane nje vjetersi me shume se dy mije vjecare. Kjo shkendi me gezoi pa mase ndaj i urova ; Ju shtofshin radhet!

http://vertet.blogspot.com/2007/07/ju-shtofshin-radhet.html

D-J

Forumium maestatis

O Petrit,

cfare eshte tragjiko-komike eshte menyra me te cilen ti e ke shtruar kete teme, pra si e ke konceptuar ate si dhe ajo qe kerkon te arrish. Doza e theksuar paranojake e ben ate me ironike.

flamujt apo simbolet nuk jane copa bezesh ne te cilat kombet dhe shtetet vendosin simbole ne te cilat nuk besojne me.

Move on i dashur, move on.

tola77

Primus registratum

o petrit nga i nxjer keto, flamuri grek ka 4 simbole, 1-2 ngjyrat (bluja e detit dhe e bardha e shtepise greke), 3. 5 vizat- qe perfaqsojne 5 shekujt nen roberine turke, 4. kryqin - qe eshte feja e greqise dhe asgje me teper, mos u fut ne shume te thella qe nuk di te dalesh.

PetritKola

Primus registratum

Mendova se do te diskutoje dicka per temen.

Juve e keni problemin me mua.

No problem!

PetritKola

Primus registratum

Pra pikerisht Kuklla asgje ne falmur per lashtesine greke?

Pse?

Sipas shpjegimit qe juve keni dhene Greqia fillon me pushtimin turk. Por kjo nuk eshte e vertet.

Atehere perse nuk kemi asgje nga lashtesia e lavdishme qe eshte baza e qyteterimeve te sotme?

Ndoshta une nuk dale dote nga te thelllat ku jam futur, ndaj kerkoj edhe ndihmen tuaj.

Une nuk pretendoje se i di te gjitha apo i kam te gjitha te sakta. Se bashku le te dalim ne konkluzion te drejte.

Respekte,
Petriti

tola77

Primus registratum

O PETRIT DI BEN SIKR NUK KUPTON APO NUK KUPTON?

SHTETI I VERTET GREK LINDI NE 1821, DERI NE ATE KOHE ISHIN THJESHT PRICIPATA, VAJALE, KRAHINA, SIC ISHTE CDO VEND NE BOTE. DHE TI FLET PER SHTETIN GREK DHE JO PER KRAHINAT GREKE.

D-J

Forumium maestatis

<div class="ubbcode-block"><div class="ubbcode-header">Originally Posted By: PetritKola</div><div class="ubbcode-body">

Atehere perse nuk kemi asgje nga lashtesia e lavdishme qe eshte baza e qyteterimeve te sotme?

</div></div>

Kjo eshte shume pyetje e bukur Petrit. Ne kete prizem kjho teme ka mjaft interes. Edhe une persa i perket kesaj pyetje ngelem me shume pyetje. Eshte po ashtu shume ide e mire te diskutosh mbi revolucionin per pavaresi, qe per ty eshte revolucion fetar, shkaqet e fillimit etj., komplikimet apo pasojat mbi Shqiperine qe ti mendon se mund te kete e keshtu me rradhe.

Po ti nuk e shtrove drejte kete teme, nqse eshte kjo qe deshe te diskutoje. Pasi vure perballe dy simbole qe perjashtojene njera tjetren dhe qe te dyja nuk mund te qendrojne ne te njetin flamur, dhe se nuk ka kuptim te diskutosh zgjedhjen qe eshte bere, nqse ti mendon se zgjedhja eshte midis Zeusit dhe Kryqit.

Pra menyra disi strikte apo pedantike e te parit te temes eshte pasoje e menyres si e shtrove ti ate.