Vullneti i Lirë - Free will !

PrInCiPiEl

Primus registratum
Vullneti i Lirë - Free will !

Vullneti i Lire - Free will

Kjo teme ka te beje me vullnetin e lire.
Ky shkrim imi eshte ne anglishte ( nuk kam kohe te e perkthej ne Shqipe ) dhe e kam postuar kohe me pare ne nje vend tjeter.
Shpresoj qe te jete interesant per lexuesit e forumit .
Ju faliminderit per mirekuptim .
---------------------------------------------------------------------------
Free will

Hello everybody

Only human beings have a free will !

They can decide which way to go(how to live their lifes), in either case , they will see the results of their actions.

Most importantly there is a possibility
to change the path that we are going, from the day that we are born and utill we die.

There is a difference in knowing the path and following the path you whant.

As far as philosophy of life and existence goes, everything what is written and said by human beings , which is only a product of their mind , is REALTIVE , it is NOT the absolute truth.
Just look what happend to communizm("creature" of Marks,Engels and Lenin ) etc.

Life is a TEST , and knowing this we can find out what is wrong and what is right.

To know life and existence in depth( to some extend, not everything , because that's impossible! ) we have to :
READ , LEARN , STUDY .

Most importantly, we have to PRACTICE the knowledge( the right one !) that we gain, and follow that path we have decieded (hoppefully the right one) , with our free will.
If it is not the right path, we have to search and change with a right one.

For some things in life we don't have a free will, like e.g. the time when we where born, etc.

If we don't decide for ourselfs , what we are going to do with our free will, than someone else MAY decide for us !

Sincerely
PrInCiPiEl
/pf/images/graemlins/smile.gif

P.S.. Me siguri se së shejti do ta përkthej në gjuhën Shqipe këtë shkrim !
 

Admir

Forumium maestatis
Re: Vullneti i Lirë - Free will !

Eshte frikesisht e Rrezikshme te kemi Vullnet te Lire. :smash: Gabimet atehere jane me te mundshme. P.Sh Te veshesh bluzen nga ana e kundert nuk ndonje gabim i madh. Te tilla vullnete te Lira pelqehen nga shumica prej nesh. Por mendoni sikur ne nje moment te kishe ne dore te beje cdo gje qe te vjen ne mendjen tende djallezore. Sa e dhinbshme do te ishte kjo per te tjeret? Vullneti i Lire demton Pergjegjesine Shoqerore (Societal Responsibility). E kthen njeriun ne nje ishull subjektiv ku permasat e ligesise se Tij jane te pamatshme dhe te pakontrolluara.

Sygjeroj qe njeriu ka nevoje per Vullnet te Lire, perpara duhet qe qartesisht te vendosen kufijt e Vullnetit. Perderisa te gjithe ne njerezit gabojme ne gjykimet tona, Modeli i Persosur eshte Zoti (ai i Bibles). Cdo gje duhet te buroje nga AI.
 

PrInCiPiEl

Primus registratum
Re: Vullneti i Lirë - Free will !

Përkthim :

Vullneti i lirë

Përshendetje të gjithëve

Vetëm qeniet njerëzore kanë vullnet të lirë!

Ato mund të vendosin nga cila anë të shkojne (si t'i jetojne jetët e tyre); në
secilin rast, do të shohin rezultatet e veprimeve te tyre.

C'ka është më e rëndësishme, ekziston mundësia për të ndryshuar rrugeë ku po ecim, që nga dita kur lindëm e deri kur të vdesim.

Ekziston dallimi ndërmjet njohjes së rrugës dhe ndjekjes së rrugës që dëshironi.

Përsa i përket filozofisë së jetës dhe të qenit (ekzistences), çdo gjë e
shkruar dhe thënë nga qeniet njerëzore, duke qene produkt vetëm i mendjes së tyre, është RELATIVE; ajo nuk është e VËRTETA ABSOLUTE.

Mjafton te shihni se ç'ndodhi me komunizmin (PRODHIM i Marksit, Engelsit dhe Leninit) etj.

Jeta është SPROVË, dhe duke ditur këte ne mund të gjejmë çfarë është gabim dhe çfarë është gjëja e duhur.

Për të njohur jetën dhe ekzistencën sa me thelle (deri në një farë mase, jo
plotesisht, sepse kjo është e pamundur!), ne duhet të:

LEXOJMË, MËSOJMË, STUDIOJMË.

Për më tepër, ne duhet ta VEMË NË JETË njohurinë (atë të duhurën!) që fitojmë dhe të ndjekim rrugën që kemi zgjedhur (duke shpresuar që është ajo e drejta!), me vullnetin tonë te lirë.

Nëse nuk është rruga e duhur, ne duhet të kërkojmë dhe të kthehemi në
rrugën e drejtë.

Për disa gjëra në jetë ne nuk kemi vullnet të lirë, si për shembull kohën kur
lindëm etj.

Nëse nuk vendosim vetë se çfarë do të bëjmë me vullnetin tonë të lirë, atëherë dikush tjeter MUND të vendosë për ne!

Sinqerisht

Principiel
/pf/images/graemlins/wink.gif /pf/images/graemlins/smile.gif :cool:
 

Vis Elbasani

Forumium praecox
Re: Vullneti i Lirë - Free will !

Ne fillim kujtova se kjo pjese ishte shkrputur nga diku, meqe ishte edhe ne anglisht...

Por qenka thjesht mendimi i Principeit. Atehere, une kerkoj nga Principei te na thote se cila qenka e verteta absolute. Ti nuk e shtjellon pse-ne. Shembullin me komunizmin e cilesoj te pjesshem.

Per me teper, cila qenka rruga e drejte, rruga e duhur? Nese ne paskemi kete vullnet te lire, pse duhet te ekzistoje nje rruge e drejte, e duhur? Kush e cileson nje rruge si "te drejte"? C'u pa ketu nga vullneti yne i lire?

* - Rifreskim i temës ! -
 

PrInCiPiEl

Primus registratum
Re: Vullneti i Lirë - Free will !

...
Mbi te gjitha :

"O shpirt i qetësuar! Kthehu te Zoti yt i kënaqur dhe i pranuar. Hyn në mëshirën e robërve të Mi! Dhe hyn në Xhenetin tim !"

(Kur'an : El Fexhr, 27-30)
 
Top