Origjina e ujit

Seyfert

Valoris scriptorum


Si ndodhi që 2/3 e sipërfaqes së tokës erdhi e u mbush me ujë? Një hipotezë është se Toka ishte kaq shumë e nxehtë kur u formua 4.6 miliardë vjetë të shkuara, sa uji do të kishte avulluar. Mendohet se uji u soll nga përplasjet me një kometë dhe asteroid, sapo ishte ftohur.
ESA’s Rosetta ka zbuluar tashmë se avulli i ujit që ka rrjedhur nga kometa 67 P është i ndryshem nga uji i Tokës. Përmban pothuaj tre herë më shumë deuterium-një formë hidrogjeni me një neutron më shumë që njihet si “hidrogjen i rëndë“, koefiçienti krahasues midis ujit të lehtë dhe të rëndë është një konstante, uji i Tokës ka pak të ngjarë të ketë ardhur nga goditja me kometa si 67P.
Studiuesit thonë tani se asteroidët janë “kandidatët” e parë që kanë formuar oqeanet e tokës gjate historisë. Këto objekte shkëmbore u formuan më afër diellit sesa kometat.
“Ne e dinim se analizat në vend të Rosetta’s për këtë kometë nxirrnin gjithmonë surpriza për shkencën e sistemit Diellor, dhe ky vëzhgim i jashtëzakonshëm sigurisht i hedh benzinë debatit rreth origjinës së ujit të Tokës,” shpjegon shkencëtari i projektit Roseta ESA, Matt Taylor.
“Ndërsa Rosetta vazhdon të ndjeke kometën në orbitën e saj rreth Diellit gjatë vitit tjetër, ne do ta mbajmë në vëzhgim per te pare sesi zhvillohet dhe si sillet, kjo do të na jape nje pamje unike për botën misterioze të kometave dhe kontributit të tyre në të kuptuarin tonë për evolucionin e Sistemit Diellor”, shton ai.
 

gurax

Pan ignoramus
Uji, eshte nder substancat me te bollshme ne Univers. Dhe kjo perseri sepse perbehet nga dy nga elementet me te bollshem ne Univers.
Hidrogjeni perben rreth 80% te mases se lendes ne Univers.
Oksigjeni eshte elementi i dyte (i treti, nese te dytin konsiderojme heliumin qe eshte inert dhe produkt i drejtperdrejte i fuzionit te hidrogjenit) me i bollshem ne Univers, duke zene nje vend prej 0.5% te mases se Universit.
Dhe te dy keta elemente, jane nder lendet me aktive kimikisht. Oksigjeni oskidon pothuajse cdo lloj substance tjeter me te cilen ndervepron duke dhene oksidet perkates, ndersa hidrogjeni redukton pothuajse cdo lloj substance tjeter duke dhene hidritet perkates.
Kombinimi kimik H2O qe eshte uji, mund te lexohet ne dy forma: ose hidrit oksigjeni, ose oksid hidrogjeni.
Kjo perberje rezultante, uji, ne vetvete eshte nder kombinimet molekulare me stabel dhe me energji te kombinuar te ulet. Kjo do te thote se shume e shume reaksione [kombinime berthamore - per perftimin e oksigjenit duke u nisur fillimisht nga hidrogjen dhe helium - e me pas kimike - per te perftuar ujin nga hidrogjeni dhe oksigjeni] nga me te ndryshmet do te kene nje nga substancat perfundimtare pikerisht ujin. Uji pas ketij momenti vetem do te vazhdoje te akumulohet dhe grumbullohet neper zonat me aktivitet te ulet energjitik te kozmosit, si psh ne koren e planeteve nga me te ndryshem, sic eshte psh edhe korja e Tokes.
 

joetisti_

Locus omnem


Si ndodhi që 2/3 e sipërfaqes së tokës erdhi e u mbush me ujë? Një hipotezë është se Toka ishte kaq shumë e nxehtë kur u formua 4.6 miliardë vjetë të shkuara, sa uji do të kishte avulluar. Mendohet se uji u soll nga përplasjet me një kometë dhe asteroid, sapo ishte ftohur.
ESA’s Rosetta ka zbuluar tashmë se avulli i ujit që ka rrjedhur nga kometa 67 P është i ndryshem nga uji i Tokës. Përmban pothuaj tre herë më shumë deuterium-një formë hidrogjeni me një neutron më shumë që njihet si “hidrogjen i rëndë“, koefiçienti krahasues midis ujit të lehtë dhe të rëndë është një konstante, uji i Tokës ka pak të ngjarë të ketë ardhur nga goditja me kometa si 67P.
Studiuesit thonë tani se asteroidët janë “kandidatët” e parë që kanë formuar oqeanet e tokës gjate historisë. Këto objekte shkëmbore u formuan më afër diellit sesa kometat.
“Ne e dinim se analizat në vend të Rosetta’s për këtë kometë nxirrnin gjithmonë surpriza për shkencën e sistemit Diellor, dhe ky vëzhgim i jashtëzakonshëm sigurisht i hedh benzinë debatit rreth origjinës së ujit të Tokës,” shpjegon shkencëtari i projektit Roseta ESA, Matt Taylor.
“Ndërsa Rosetta vazhdon të ndjeke kometën në orbitën e saj rreth Diellit gjatë vitit tjetër, ne do ta mbajmë në vëzhgim per te pare sesi zhvillohet dhe si sillet, kjo do të na jape nje pamje unike për botën misterioze të kometave dhe kontributit të tyre në të kuptuarin tonë për evolucionin e Sistemit Diellor”, shton ai.
kur nje saktesi 100% nuk ka ne keto hipoteza, me vjen te mendoj se perse ngulen te ardhja e ujit ne toke, dhe jo te ardhja e tokes ne uje? Pra te kete patur vetem uje ne kete vend ku ndodhet toka tani, dhe dheu, toka, te jete formuar dalengadale.
Te ishte se po zbulohej, fjala bie, nje ilac per dhimbje, do ta kishte nje sens. Por pse merren me gjera qe jo vetem nuk sherbejne, por qe eshte edhe e pamundur t'i dish saktesisht?!

Por sa te nevojshem e kemi, megjithate! Sa te nevojshme e ka gjithe jeta!!
 

Eléonoré

Valoris scriptorum


Si ndodhi që 2/3 e sipërfaqes së tokës erdhi e u mbush me ujë? Një hipotezë është se Toka ishte kaq shumë e nxehtë kur u formua 4.6 miliardë vjetë të shkuara, sa uji do të kishte avulluar. Mendohet se uji u soll nga përplasjet me një kometë dhe asteroid, sapo ishte ftohur.
ESA’s Rosetta ka zbuluar tashmë se avulli i ujit që ka rrjedhur nga kometa 67 P është i ndryshem nga uji i Tokës. Përmban pothuaj tre herë më shumë deuterium-një formë hidrogjeni me një neutron më shumë që njihet si “hidrogjen i rëndë“, koefiçienti krahasues midis ujit të lehtë dhe të rëndë është një konstante, uji i Tokës ka pak të ngjarë të ketë ardhur nga goditja me kometa si 67P.
Studiuesit thonë tani se asteroidët janë “kandidatët” e parë që kanë formuar oqeanet e tokës gjate historisë. Këto objekte shkëmbore u formuan më afër diellit sesa kometat.
“Ne e dinim se analizat në vend të Rosetta’s për këtë kometë nxirrnin gjithmonë surpriza për shkencën e sistemit Diellor, dhe ky vëzhgim i jashtëzakonshëm sigurisht i hedh benzinë debatit rreth origjinës së ujit të Tokës,” shpjegon shkencëtari i projektit Roseta ESA, Matt Taylor.
“Ndërsa Rosetta vazhdon të ndjeke kometën në orbitën e saj rreth Diellit gjatë vitit tjetër, ne do ta mbajmë në vëzhgim per te pare sesi zhvillohet dhe si sillet, kjo do të na jape nje pamje unike për botën misterioze të kometave dhe kontributit të tyre në të kuptuarin tonë për evolucionin e Sistemit Diellor”, shton ai.


Ja dhe FYTYRE DJEGURI!

E nxorri koken.


boooooooooAdea
 

Eléonoré

Valoris scriptorum
kur nje saktesi 100% nuk ka ne keto hipoteza, me vjen te mendoj se perse ngulen te ardhja e ujit ne toke, dhe jo te ardhja e tokes ne uje? Pra te kete patur vetem uje ne kete vend ku ndodhet toka tani, dhe dheu, toka, te jete formuar dalengadale.
Te ishte se po zbulohej, fjala bie, nje ilac per dhimbje, do ta kishte nje sens. Por pse merren me gjera qe jo vetem nuk sherbejne, por qe eshte edhe e pamundur t'i dish saktesisht?!

Por sa te nevojshem e kemi, megjithate! Sa te nevojshme e ka gjithe jeta!!

Uji nuk eshte substance e bollshme ne univers. E vetmja "substance" e bollshme ne univers eshte KOHA. Ajo nuk ka as fillim as mbarim.

Qe te dime se si erdhi UJI ne toke ne duhet t'i kthehemi retrospektivisht kohes.

Uji nuk eshte element primar por sekondar. Qe uji te ekzistoje fillimisht duhet te ekzistoje procesi i ngrohjes dhe ftohjes. Qe ngrohja dhe ftohja te ekzistoje per te krijuar procesin e kondensimit dhe si rezultat te UJIT atehere duhet te ekzistoje burimi i nxehtesise. Si konkluzion e dyta substance ne univers eshte DRITA. Drita perhapet ne forme konike, qe do te thote se rrezja e pehapjes se saj eshte e kufizuar dhe ne forme biskote (ne planin dy dimesional). Atehere kjo boshesi e mbuluar nga drita e nxehte njeh kufi. Atehere nuk kemi te bejme me nje "bottomless pit" por me nje kufi te percaktuar nga perhapja e drites. Drita qe eshte foton eshte njekohesishte edhe grimce. Materie. Nje rreze dielli ne shtepine tuaj do t'ju zbuloje ekzistencen e grimcave te vogla te pluhurit ne te. Si rezultat i e treta substance ne univers ishte PLUHURI ose rera. Drita duhet te kete ekzistuar e pandergjegjshme per miliarda apo ziliarda vjete. Sa me teper drite aq me teper pluhur dhe aq me teper shtresa dhe shtresa pa fund te pluhurit apo te TOKES. Sa me teper shtresa aq edhe me afer toka afrohet tek burimi i drites. Kjo shkakton edhe nxehjen e saj vullkanore. Jete nuk ka ende sepse nuk ka uje. Ndersa toka kalon procesin e djegjes dhe karbonizimit ashtu edhe drita e "lodhur" ne kohe fillon dhe humbet nxehtesine dhe shkelqimin dhe fiket. Kjo sjell ftohjen e shtresave qe rrethojne driten e cila ne kontakt me shtresen e nxehte leshuar nga toka, krijon nje perce ndarese atmosferike FTOHTE-NXEHTE qe si rezultat sjell lindjen e substances se katert ne univers qe eshte UJI. Nderkohe qe toka ekziston autonome nga drita dhe ne erresire totale, ajo nuk e nderpret procesin e krijimit te jetes. Pa uje nuk ka jete.

The spirit of God hovered over this shapeless, void, dark space and commanded: Let there be LIGHT.

KOHA lindi DRITEN.
DRITA lindi TOKEN.
DRITA dhe TOKA linden UJIN.
UJI lindi AJRIN.
TE GJITHA keto linden JETEN.
JETA lindi ZOTIN.
ZOTI rilindi DRITEN.


Eleonore
 
Top