Re: Mendje e Semure!
SE PARI URIME PER TEMEN! SHUME E MIRE LOGOS! TEMA KERKON TA VESH TRURIN NE MENDIM! AQ ME SHUME QE JANE PYETJE PER TRURIN RRETH TRURIT! /pf/images/graemlins/tongue.gif
OK, JA KU PO I MARR NJE PER NJE E T'U PETRGJIGJEM ME MEND E ME KUJDES! NUK E DI NESE DO TE TE NDIHMOJ NDOPAK, POR KA EDHE BAZA NGA STUDIMET E VERTETA TE SHKENCETAREVE DHE PSIKOLOGEVE NE PERGJIGJET E MIA /pf/images/graemlins/smile.gif
(P.S. MOS HARRO AMA QE KETO JANE MENDIMET E MIA, NGA ATO QE DI, ATO QE SHIKOJ TE LLOGJIKSHME DHE ATO QE KAM MESUAR NE GJITHA LENDET E PSIKOLOGJISE QE KAM MARRE - NJE DEGE KJO QE ME PELQEN NE KULM DHE PNANIFIKOJ TE VAZHDOJ PER ME MASTER DEGREE PER PSIKOLOGJI, PIKERISHT.)
+ Cfare kuptoni ju me anomali?
- Per mua anomalia eshte "nje lloj semundje e lindur (zakonisht)" tek ata persona qe s'kane kuptimin fillestar te botes qe i rrethon; gjerave prekese apo abstrakte, te njohurave apo te panjohurave, frikes, vullnetit edhe deshires. Me kete mund te quaj dike qe eshte "BUDALLA" dhe jo "I/E CMENDUR" apo insane. Mendoj qe secili/a nga ne eshte gjithsesi pak insane per gjera te ndryshme, pasi njeriu eshte anal. Ka gjera qe i duam ne nje menyre perfekte apo te caktuar ashtu sic e perceptojme vete ne qe i kerkojme apo deshirojme keto gjera ne kete menyre speciale. Ka endrra apo deshira qe mbase shumica e botes nuk i kane. Kemi ide origjinale, disa prej te cilave jane pak si "out there" dhe qe shume njerezve mund t'u duken debile apo idiote, por neve vete aspak.
+ Cilat jane shkaqet dhe pasojat me te njohura?
- Kjo pyetje eshte paksi e veshtire per t'ju pergjigjur. Me sa kam studiuar une ne universitet ne Human Psychology edhe Brain Activity (si klasa pra), nuk ka ndonje shkak apo pasoje te caktuar qe ndodh dicka. Thjesht ndodh edhe pike. Edhe ne kete rast njesoj eshte. Nuk ka shkak perse dikush mendon dicka ne menyren qe e mendon. Pasoja mbase jane konkluzionet e atyre veprimeve qe bejne njerezit si rrjedhim i vendimeve qe morren apo mendimeve dhe opinioneve qe ndoqen.
+ Pse disa njerez ja dalin mbane e disa te tjere jo?
- Sepse jo te gjithe njerezit jane njesoj kuptohet ajo. Ne fakt bota do ishte fare pa shije nese ne njerezit, do kishim te njejtat shije per gjithcka. Jo dy njerez jane njesoj sado te ngjasojne ne cfaredo drejtimi. Disa nejrez i'a dalin mbane ne disa fusha e jo ne te tjera, pasi u'a pret apo jane te prirur me shume per ato. Disa te tjere i'a dalin mbane tek pothuajse cdo gje pasi luftojne, punojne, studiojne, lodhen, mundohen e raskapiten shuuuuuuuume per te qene sa me te suksesshem ne pergjithesi. (Kete te fudit mundoj ta bej edhe vete. Eshte dicka qe me karakterizon, mbase edhe per faktin qe o e bej nje gje dhe e bej mire fare, ashtu sic duhet duke i kushtuar shume pune, talent, dedikim dhe rendesi; o s'e bej fare dicka. Per mua si Adria nuk ka ndonje rruge te mesme ne kete gje. LOL) Ata qe s'ja dalin mbane mund te kene arsye nga me te ndryshmet si: Pertaclleku, mos-guximi, pa-vendosshmeria, moskokecarja, frika, xhelozia, papunesia, mos-shkollimi i larte, notat e keqija, dembelizmi, pesimizmi, skeptika, injoranca, vetmia, mos-shtyrja apo nxitja nga prinderit per shembull, aftesia, etj, etj.
+ Si shpjegohet diskriminimi i te semuarve mendor nga te shendoshet?
- Sa te jemi e te jetojme diskriminim per cfaredo arsyeje te jete do te kete. Te pakten keshtu me duket tani per tani; eshte nje kendveshtrim realisteje jo pesimisteje /pf/images/graemlins/frown.gif Ne rastin e atyre me te meta mendore qe quhen "handicap", diskriminimi ndodh per faktin pasi njerezit qe tallen per ta e dine dhe ne fakt jane me te zgjuar sesa per keta te fundit. Keta njerez qe diskriminojne e bejne per t'u ndjere superiore, per te treguar kush eshte me i miri/a. me i afti/a, me zoti/zonja, me i fuqishmi/ja, me inteligjenti/ja, etj. Thjesht "njerezit handicap bien ne sy" pasi duken ndryshe nga nje njeri qe konsiderohet "normal" sidomos nga tiparet e fizikes (kryesisht fytyra, por edhe permasat e trupit), por edhe nga gjeste te tjera si ngadalsi ne veprime, e ecura, veshtrimi, takti, komunikimi, e folura, menyra sesi shprehen dhe c'fare thone, etj, etj. Une per vete s'kam diskriminuar me pare dhe s'do i diskriminoj ndonjehere te tille njerez. S'ishte fundja "faji i tyre" qe linden keshtu: "te pafat". Une i trajtoj te gjithe ashtu sic pritem te trajtohem prej tyre. Eshte dicka qe me karakterizon e qe ma kane ngulitur qe ne foshnjeri dy prinderit e mi te mire, (qe i dua shume) /pf/images/graemlins/tongue.gif Pastaj une kam keqardhje ndaj ketyre njerezve ne fjale, ndonese s'e shfaq pasi edhe keqardhja nga shume njerez (sidomos familja e handicap-eve) shikohet si nje lloj diskriminimi, c'ti besh?!
KAQ KISHA PER KETO PYETEJE LOGOS!
P.S. VEMENDJE ANETAREVE TE TJERE, NESE ME KRITIKOJNE APO KUNDERSHTOJNE KREJT PERGJIGJET E MIA, MOS HARRONI KY ISHTE MENDIMI IM TOTALISHT EDHE UNE KAM TE DREJTEN TIME PER KETE MENDIM. FALEMINDERIT PER MIREKUPTIMIN /pf/images/graemlins/smile.gif
ADRIA
Flmnd. [/QB][/QUOTE]