Mendje e Semure!

Admir

Forumium maestatis
Mendje e Semure!

Shendeti mendor eshte Aftesia:

-Per te menduar llogjikisht
-Per te bashkepunuar efektivisht me stresin dhe veshtiresite e ndryshme qe lindin gjate jetes.
-Per te demonstruar stabilitet emocional dhe rritje intelektuale.
-Per te pranuar vetveten si person
-Per te patur marredhenie pozitive me njerez te tjere
-Per te menaxhuar mjedisin rrethues
-Per te patur qellim ne jete :: etj etj

Po e hap kete teme per te diskutuar rreth anomalive te ndryshme, shkaqet dhe pasojat, bekgraundin historik, evidentimin, kurimin, dhe arritjet shkencore ne kete fushe te rendesishme te Psikologjise (ne anglisht njohur me termin Abnormal Psychology). Pyetjet e deri tanishme qe po ngre jane:

+ Cfare kuptoni ju me anomali?
+ Cilat jane shkaqet dhe pasojat me te njohura?
+ Pse disa njerez ja dalin mbane e disa te tjere jo?
+ Si shpjegohet diskriminimi i te semuarve mendor nga te shendoshet?

Flmnd.

Kordelja

Valoris scriptorum
Re: Mendje e Semure!

Logos, me kujtove Veronika vendos te vdese (Paolo Coelho).....atje ne cmendine njerezit madje dhe ajo vete mendonin se ata qe ishin jashte hekurave ishin anormale.

Pergezime per temen. /pf/images/graemlins/smile.gif

Danae

Primus registratum

shume pak per te pershkruar veroniken,kaloje nga letersia dhe bejme nje dore koment bashke.

ADRIA

Primus registratum

SE PARI URIME PER TEMEN! SHUME E MIRE LOGOS! TEMA KERKON TA VESH TRURIN NE MENDIM! AQ ME SHUME QE JANE PYETJE PER TRURIN RRETH TRURIT! /pf/images/graemlins/tongue.gif

OK, JA KU PO I MARR NJE PER NJE E T'U PETRGJIGJEM ME MEND E ME KUJDES! NUK E DI NESE DO TE TE NDIHMOJ NDOPAK, POR KA EDHE BAZA NGA STUDIMET E VERTETA TE SHKENCETAREVE DHE PSIKOLOGEVE NE PERGJIGJET E MIA /pf/images/graemlins/smile.gif

(P.S. MOS HARRO AMA QE KETO JANE MENDIMET E MIA, NGA ATO QE DI, ATO QE SHIKOJ TE LLOGJIKSHME DHE ATO QE KAM MESUAR NE GJITHA LENDET E PSIKOLOGJISE QE KAM MARRE - NJE DEGE KJO QE ME PELQEN NE KULM DHE PNANIFIKOJ TE VAZHDOJ PER ME MASTER DEGREE PER PSIKOLOGJI, PIKERISHT.)

- Per mua anomalia eshte "nje lloj semundje e lindur (zakonisht)" tek ata persona qe s'kane kuptimin fillestar te botes qe i rrethon; gjerave prekese apo abstrakte, te njohurave apo te panjohurave, frikes, vullnetit edhe deshires. Me kete mund te quaj dike qe eshte "BUDALLA" dhe jo "I/E CMENDUR" apo insane. Mendoj qe secili/a nga ne eshte gjithsesi pak insane per gjera te ndryshme, pasi njeriu eshte anal. Ka gjera qe i duam ne nje menyre perfekte apo te caktuar ashtu sic e perceptojme vete ne qe i kerkojme apo deshirojme keto gjera ne kete menyre speciale. Ka endrra apo deshira qe mbase shumica e botes nuk i kane. Kemi ide origjinale, disa prej te cilave jane pak si "out there" dhe qe shume njerezve mund t'u duken debile apo idiote, por neve vete aspak.

- Kjo pyetje eshte paksi e veshtire per t'ju pergjigjur. Me sa kam studiuar une ne universitet ne Human Psychology edhe Brain Activity (si klasa pra), nuk ka ndonje shkak apo pasoje te caktuar qe ndodh dicka. Thjesht ndodh edhe pike. Edhe ne kete rast njesoj eshte. Nuk ka shkak perse dikush mendon dicka ne menyren qe e mendon. Pasoja mbase jane konkluzionet e atyre veprimeve qe bejne njerezit si rrjedhim i vendimeve qe morren apo mendimeve dhe opinioneve qe ndoqen.

- Sepse jo te gjithe njerezit jane njesoj kuptohet ajo. Ne fakt bota do ishte fare pa shije nese ne njerezit, do kishim te njejtat shije per gjithcka. Jo dy njerez jane njesoj sado te ngjasojne ne cfaredo drejtimi. Disa nejrez i'a dalin mbane ne disa fusha e jo ne te tjera, pasi u'a pret apo jane te prirur me shume per ato. Disa te tjere i'a dalin mbane tek pothuajse cdo gje pasi luftojne, punojne, studiojne, lodhen, mundohen e raskapiten shuuuuuuuume per te qene sa me te suksesshem ne pergjithesi. (Kete te fudit mundoj ta bej edhe vete. Eshte dicka qe me karakterizon, mbase edhe per faktin qe o e bej nje gje dhe e bej mire fare, ashtu sic duhet duke i kushtuar shume pune, talent, dedikim dhe rendesi; o s'e bej fare dicka. Per mua si Adria nuk ka ndonje rruge te mesme ne kete gje. LOL) Ata qe s'ja dalin mbane mund te kene arsye nga me te ndryshmet si: Pertaclleku, mos-guximi, pa-vendosshmeria, moskokecarja, frika, xhelozia, papunesia, mos-shkollimi i larte, notat e keqija, dembelizmi, pesimizmi, skeptika, injoranca, vetmia, mos-shtyrja apo nxitja nga prinderit per shembull, aftesia, etj, etj.

- Sa te jemi e te jetojme diskriminim per cfaredo arsyeje te jete do te kete. Te pakten keshtu me duket tani per tani; eshte nje kendveshtrim realisteje jo pesimisteje /pf/images/graemlins/frown.gif Ne rastin e atyre me te meta mendore qe quhen "handicap", diskriminimi ndodh per faktin pasi njerezit qe tallen per ta e dine dhe ne fakt jane me te zgjuar sesa per keta te fundit. Keta njerez qe diskriminojne e bejne per t'u ndjere superiore, per te treguar kush eshte me i miri/a. me i afti/a, me zoti/zonja, me i fuqishmi/ja, me inteligjenti/ja, etj. Thjesht "njerezit handicap bien ne sy" pasi duken ndryshe nga nje njeri qe konsiderohet "normal" sidomos nga tiparet e fizikes (kryesisht fytyra, por edhe permasat e trupit), por edhe nga gjeste te tjera si ngadalsi ne veprime, e ecura, veshtrimi, takti, komunikimi, e folura, menyra sesi shprehen dhe c'fare thone, etj, etj. Une per vete s'kam diskriminuar me pare dhe s'do i diskriminoj ndonjehere te tille njerez. S'ishte fundja "faji i tyre" qe linden keshtu: "te pafat". Une i trajtoj te gjithe ashtu sic pritem te trajtohem prej tyre. Eshte dicka qe me karakterizon e qe ma kane ngulitur qe ne foshnjeri dy prinderit e mi te mire, (qe i dua shume) /pf/images/graemlins/tongue.gif Pastaj une kam keqardhje ndaj ketyre njerezve ne fjale, ndonese s'e shfaq pasi edhe keqardhja nga shume njerez (sidomos familja e handicap-eve) shikohet si nje lloj diskriminimi, c'ti besh?!

KAQ KISHA PER KETO PYETEJE LOGOS!

P.S. VEMENDJE ANETAREVE TE TJERE, NESE ME KRITIKOJNE APO KUNDERSHTOJNE KREJT PERGJIGJET E MIA, MOS HARRONI KY ISHTE MENDIMI IM TOTALISHT EDHE UNE KAM TE DREJTEN TIME PER KETE MENDIM. FALEMINDERIT PER MIREKUPTIMIN /pf/images/graemlins/smile.gif

ADRIA :cool:

Flmnd. [/QB][/QUOTE]

Admir

Forumium maestatis

Adria,

Pashe para ca ditesh filmin "Beautiful Dreamers". Anomale qe rrihen, lidhen me pranga, i jepet alkol per ti sjelle ne qejf qe te mos bejne deme, te injoruar, te poshteruar nga shoqeria. E di ti qe dikur mendohej qe te semurit psiqik kane gure ne koke ndaj i benin nje vrime te madhe ne koke per t'ia nxjerre guret. Kam lexuar qe kur grate cmendeshin, "doktoret" e saj kohet ju hiqnin ovaret qe te mos lindin femije. Krime te panumeruara, per me teper kur mendohet se kjo behej me vullnet shoqeror te perbashket, dhe pranohej nga shteti, shoqeria, kisha etj.

Nuk kam informacion zyrtar per historine e ketij problemi ne Shqiperi, dhe te tashmen por mendoj se nuk do te jete ndryshe nga shtetet fqinje.

Flmnd per reflektimin tend rreth temes. Preokupim i vazhdueshem i Psikologjise ky.

ADRIA

Primus registratum

Logos!

Pikerisht kete film qe the ti qe une s'e kam pare fatkeqesisht, por tani qe e rekomandove ti, do e shof si jo /pf/images/graemlins/smile.gif E pra ky film me kujton edhe me ngjason mjaft, me filmin madhor Shqiptar "Rrethi i Kujteses", ku protoganistja e filmit edhe nese ishte pak e semure psikike ne fillim, u be edhe me keq ndaj torturave te vazhdueshme, plackitjeve, shuplakave dhe abuzimeve qe ju bene asaj ne nje Shtepi Mendore qe ngjante me nje burg shume te rrepte siç ishin burgjet ne kohen e Enverit tamam. LOL Besoj se e ke pare kete film apo jo?! Eshte nje film i viteve 80. Une kam qene shume e re, femije madje kur e pashe ne fillim dhe mbase s'e kam kuptuar tamam, por tani e di shume mire se perse behet fjale. Te semuret mendore trajtohen edhe torturohen shuuuuume keq, nga poshtersite e kesaj bote! Ne fund te fundit edhe ata jane humane si ne qe i mistrajtojme keta njerez! Nejse, bota 'ska pasur edhe as ka per te patur ndonjehere drejtesi Miku Im Logos!

Sinqerisht Adria :cool:

Admir

Forumium maestatis

Arsyet per kontakt Klinik zakonisht jane:

-Lumturia personale
-Shqetesimi ndaj te tjereve
-Probleme ligjore dhe shoqerore

Stresi p.sh konsiderohet si faktor baze per zhvillimin e anomalive. Intesiteti i stresit determinon anomalite ne me te shumten e rasteve. Epidemologjia e sjelljeve shtrihet ne spektrin e gjere te frekuences se ngjarjeve shqetesuese, numrin e rasteve te reja matur ne nje periudhe te caktuar, si dhe karakteristikat personale dhe rrethanore.

Shume mendojne qe semundjet mendore jane te lindura, dhe ashtu eshte. Numri i kromozomeve ben dallim kryesor ne te lindurit e tille.

Mendoj qe semundjet mendore nuk mund te sherohen plotesisht, perkundrazi madheshtia e ndihmesit eshte ne evidentimin dhe zhvillimin e atyre dhuratave dhe aftesive qe i semuri posedon.

Cfare mendoni?

ADRIA

Primus registratum

Jam shume dakort me ty Logos. Ke folur shume drejt. Ka anomali qe lindin kur lind foshnja dhe ka nga ato qe krijohen me kohe ne jeten e njeriut kryesisht nga streset, depresioni, merzia, pesimizmi, brengat edhe problemet qe i rrethojne njerezit. Faktori numer nje madje eshte stresi qe vertet te semur e te ben as te mos e njohesh veten ndonjehere.

Sinqerisht Adria /pf/images/graemlins/smile.gif

Admir

Forumium maestatis

Po parashtroj disa pyetje per diskutim. Shpresoj t'ju interesojne: /pf/images/graemlins/smile.gif

+ Nga buron paragjykimi ndaj te semureve mendor?
+ C'nder apo ndihme keni dhene ndaj ketyre njerezve vitin qe kaloi?
+ A mund te parandalohen semundjet mendore? Si?
+ Kur mund te themi qe normalet jane bere anomale?

Per te gjithe te interesuarit ne kete fushe, do t'ju sygjeroja filmin "Patchy Adams" me Robin Williams bazuar ne histori te vertete. Ky i fundit per te ndihmuar anomalet perdori humorin dhe dashurine. Sukses i padiskutueshem! :thumbsup:

Kordelja

Valoris scriptorum

+ Nga buron paragjykimi ndaj te semureve mendor?

Paragjykimet per te semuret mendore vijne nga shkaqe te ndryshme, ajo qe me vjen mua ne mendje eshte se mund te ndjehemi te kercenuar prej tyre, pasi sjelljet e tyre jane te paparishukueshme dhe ngaqe mund te na duken edhe agresive ne shume raste.Thjesht jane ndryshe nga ne te perkufizaurit normale. :eek:

+ C'nder apo ndihme keni dhene ndaj ketyre njerezve vitin qe kaloi?

Personalisht nuk jam e perfshire ne asnje program apo ndihme te ketij lloji, nuk me eshte dhene kurre rasti me pare.Ndoshta vjen ndonje kohe, s'e di.

+ A mund te parandalohen semundjet mendore? Si?

Edhe mund te parandalohen, eshte ambjenti familjar, mireqenia mendore e familjes, mireqenia ekonomike, mireqenia sociale e shoqerise ne pergjithesi.Por nuk jam shume optimiste per kete.

+ Kur mund te themi qe normalet jane bere anomale?

Ketu me ke zene ngushte dhe une serish do rikujtoja Veroniken, ne kryesihst paragjykojme ate qe eshte "ndryshe" nga ne, ate qe na shqeteson, ate qe na bezdis ne nje fare menyre.Perderisa "ata" nuk perbejne ndonje kercenim nuk duhen "qortuar" apo paragjykuar.

Per te gjithe te interesuarit ne kete fushe, do t'ju sygjeroja filmin "Patchy Adams" me Robin Williams bazuar ne histori te vertete. Ky i fundit per te ndihmuar anomalet perdori humorin dhe dashurine. Sukses i padiskutueshem!

Filmin e kam pare dy here, eshte i mrekullueshem dhe shume optimist, por mos harro ky individ kish paranoia pozitive, cdo gje qe bente edhe pse e cuditshme ishte pozitive, mundet qe te kete raste te tilla por nuk e stimuloj shume si ide, me shume ka nje aspekt komercial kinematografik sesa eshte nje ide per tu marre ne konsiderate.Do te me pelqente qe te ish vertet keshtu.

Para disa kohesh ketu ne Shqiperi u dogj nje familje ku disa femije te ketyre prinderve humben dhe jeten ndersa njeri u gangrenizua.Familja perbehej nga shume femije, kryesisht te mitur dhe dy prinder, mema nje e semure mendore dhe i ati po ashtu i semure por edhe i alkolizuar.jetonin ne nje mjerim te skajshem dhe kurrkush nuk ish kujdesur per kete familje deri me ate dite.u desh ai zjarr ne shtepi qe femijet te shperndaheshin neper qendra perkujdesjeje.vec te kishit pare fytyrat e prinderve ne TV, sidomos te memes, as qe e perceptonte dot ate qe ndodhte perreth, lere me te ndiente dicka per femijet e humbur.Epo, /pf/images/graemlins/frown.gif sa familje te tilla ka neper Shqiperi??!!

Admir

Forumium maestatis

Kordele,

Ne te vertete, duhet theksuar se shumica e te semureve mendore nuk jane te dhunshem/agresiv, perhere duke u nisur nga spektri i gjere i gjithe semundjeve mendore. Semundjet mendore me te dhimbshme jane ato te lindura, dhe ato mekanike (aksidentet). Por edhe stresi luan nje tol te larte. Nje nga dukurite me negative eshte etiketimi i tyre. Kjo mund ti vije ne ndihme profesionaleve, por njerezit e thjeshte i perdorin cilesimet e semundjeve mendore per ofendime. Ne renditjen, klasifikimin, dhe dianogtizimin qe DSM-IV i ben semundjeve, kuptohet qarte numri i madh i komplekseve qe semundjet mendore permbajne.

Ekzistojne te tille terapiste qe jane ne gjendje te zbulojne aftesi te caktura tek anomalet. Nepermjet ketyre aftesive, duke ndihmuar adaptimin e tyre ne shoqerine tone.

Albinos

Primus registratum

Logos
Une mendoj se njerezit e semure jane te lindur.
Kjo mund te futet ne grupin minorance.
Te semúret e tjere qe i perkasin nje grupi tjeter me te njejtat simptoma jane ata qe mund te aksidentohen dhe stresi i perditshem si dhe ambienti dhe shoqeria pereth.

Ne nje vend ku shoqeria nuk njeh zhvillim dhe demokratizim, semundja e tille eshte me prezente te njerezit dhe si pasoje mund te transmetohet brezave te tjere.

Eshte i paevidentueshem, por jo i pasherueshem.
Njerezit e semure kane nevoje per qetesi, kane nevoje per dicka te re, kane nevoje per tu vene ne levizje, kane nevoje per ngrohtesi, kane nevoje per shume gjera te tjera qe e minimizojne problemin ne fjale.

Edhe nje here desh te shtoja se eshte i paevidentueshem por jo i pasherueshem.
Ne shume raste ajo ka dhene rezultate negative sepse semundja kamuflohet shpesh nga semundje te tjera dhe evidentimi ne kohe i semundjes eshte momenti kyq per sherimin e te semureve.

Fm

ilirjani

Primus registratum

Fillimisht postuar nga Logos:

Flmnd. [/QB]
Per mua anonmalia nuk eshte vetem nje semundje psikike,ka raste qe mund te jet nje reagim kunder sistemit!!!!
domethen te jet kunder disa regullave qe kan vendosur disa njerez (normal)perpara se ne te vijme ne jete.........
dhe ne te mesuar me keto regulla na duket se jemi normalet!!!
mbase dola nga tema po palestinezet nuk me duken anomal kur lidhen me dinamit dhe vdesi per nje ide

shpresoj te mos jem shum jasht teme ;-)))))))))))

Odea

Primus registratum

Per mendimin tim anomale eshte gjithcka qe kalon ekstremet e limiteve te gjerave. Stresi nqs eshte i tepruar con ne semundje te ndryshme, ku njera prej tyre eshte edhe skizofrenia. Zakonisht simptomat e skizofrenise fillojne dhe shfaqen ne adoleshence dhe keqesohen kur personi futet ne maturim.
Mendoj qe arsyet e shkaktimit te anomalive jane si biologjike ashtu edhe rrethanore. Mgjth, jam mese e bindur qe rrethanat jane ato qe sjellin rastet me te medhaja dhe me te renda te anomalive. Me cfare ndodh rreth nesh, ska se si ti shpetosh tmerrit pasi si qenie njerezore jemi shume vulnerable, sidomos shpirterisht.

Odea

Admir

Forumium maestatis

Mendja e semure, ndoshta, se fundmi me shume se asnjehere. Vazhdueshmeri e preukupimeve dhe stresit ne rritje.

+ Si mund te ndihmohet adaptimi?
+ Meritojne tallje, neperkembje, ironi anomalet?
+ A do te lindnit e rritnit nje femije duke e ditur para lindjes se ai/ajo eshte anomal/e?
+ Cfare na ben ti perbuzim?

P.S Refresh! /pf/images/graemlins/laugh.gif

ana karenina

Primus registratum

Fillimisht postuar nga Kordelja:
[qb] Logos, me kujtove Veronika vendos te vdese (Paolo Coelho).....atje ne cmendine njerezit madje dhe ajo vete mendonin se ata qe ishin jashte hekurave ishin anormale.

[/qb]
Eshte liber vertet shume interesant. Por ne fakt mua me ka lene nje pershtypje krejt tjeter Kordele: qe ne te vertete anormaliteti dhe normaliteti nuk jane dy ekstreme kaq larg dhe kaq te ndryshme nga njera tjera. Eshte vetem realiteti qe krijojme rreth vetes (dhe qe ne kete liber personazhet e semura e kishin krijuar me sa kuptova une me vullnet te lire) dhe e verteta se ciles i besojme dhe qe duam te ndjekim (ne rastin e atij cunit skizofren qe besonte ne ato personazhet e cuditshme) ajo cka na ben te ndryshem. Une e interpretova keshtu sepse gjithe kohes theksohej fakti sesa shume nevoje per mirekuptim dhe pranim kishin te semuret e atjeshem - ashtu sic ka nevoje per pranim cdo opinion dhe mendim i ri - , dhe sesa shume negativisht ndikonte tek ata ai ambjent i izoluar dhe trajtimi prej te semuresh. Pastaj mendimet e ketyre te semureve ishin mese te shendosha, bile do thoja te benin te vije ne pikpytje realitetin dhe besimin tend, gjithe boten ku besoje! Me teper se te semura, shume mendje jane 'ndryshe'. Duke e interpretuar keshtu te pakten leme menjane shijen e keqe te konceptit 'i semure' dhe i hapim rruge mirekuptimit. /pf/images/graemlins/smile.gif

ketitopi

Primus registratum

jam kurioze te di se cilin e genjen mendja qe ehste normal...ose me sakte cili do te donte te ishte i tille.te jesh anormal nuk do te thote te kesh pesuar ndryshima te forta psikologjike nga stresi...apo te veprosh ne extremizma....te qenit anormal dmth te mos arrish te vesh ekuiliber ne cdo gje qe qe ne bejme apo mendojme qe eshte sh NORMALE te njerezit se te arrish te gjesh "rrugen e arte" ne cdo gje dmth te jesh perfekt...pra ehste nje gje e paarritshme...sikur te isha e tille do ishte nje merzi e tmerrshme te jetoja sepse do kisha e qene e vetmuar.pra termin anomali nuk e lidh vetem me dicka extreme...ehste dicka qe qendron brenda secilit nga ne;duam apo s´duam ne...

per mendimin time nuk ka njerez qe lindin anormale....ka ose njerez qe lindin te semure per shkak te mutacioneve qe mund te ndodhin ne fetus,ose njerez qe linduin te shendetshem po qe nga rrethanat jetesore detyrohen te anormalizohen...dikush me sh e dikush me pak...varet nga rrjedha e jetes pastaj....megjithate tema dhe mendimet jane sh interesante.pershendetje te gjitheve

karamel

Primus registratum

CILI MUND TE JETE SHKAKU I ORIGJINES SE NJE ANOMALIE MENDORE...

MJAFTON TI BENI NJE VERETJE NJE FEMRE ME KARAKTER PERFEKSIONIST MBI FIZIKUN E SAJ DHE JU GARANTOJ QE KJO MUND TA SHTYE DERI NE ANOREKSI EXTREM BULEMI...

b.k.

Primus registratum

Fillimisht postuar nga Aicha:
[qb] ose ose kur i hypen vetja ne qef ... [/qb]
????

mund te shpjegosh pak me shume mendimin tend :shrug: