KORPORATA - INSTITUCION SOCIAL?

D-J

Forumium maestatis
KORPORATA - INSTITUCION SOCIAL?

Tradicionalisht modeli i drejtimit dhe qellimi kryesor i kompanive ne boten anglo-amerikane ka qene maksimalizimi i fitimive dhe veprimi i drejtoreve te tyre ne interes te aksinonereve. Megjithate ne ditet tona eshte vene re se rritja e vazhdueshme e kompanive kerkon jo vetem perqendrim ne rritjen e te ardhurat te aksionereve, por kjo ka krijuar dhe kerkon zhvillimin e ndervaresirave midis nje grupi me te madh njerezisht si psh, punonjesit e saj, klientet, furnizuesit, komunitetet ne te cilat operon kompania, konsideratat ambjentaliste te tyre etj. Ky lloj drejtimi kompanie ku grupe te tjera pervec aksionereve kane nje interes "legjitim" mbi kompanine perben ne nje fare mase strukturen dominante ne Gjermani , Japoni dhe te nje fare mase France.

Megjithate ky riorientim i kultures, qellimit dhe struktures se korporatave eshte pare ne menyre skeptike dhe nga kendveshtrime te ndryshme. Per disa ky lloj modeli perben nje mjet per te justifikuar pushtetin e korporatave dhe te manaxhereve te tyre; per te tjere sherben si mjet per te rritur konkurrencen, kurse per nje grup tjeter si nje mekanizem me potencial radikal te majte qe kerkon te promovoje korporaten si nje institucion demokratik apo biznes shoqeror.

Duke qene se korporata eshte nje person juridik i vecante nga aksioneret e saj dhe se pronesia e saj eshte e ndare nga manexhimi i saj atehere ne pamje te pare nuk ka aresye pse manaxheret te veprojne vetem ne interes te aksionereve te tyre. Kjo vihet re dhe ne nje fare tendencie per socializimin e korporatave pra per t'ju dhene atyre pergjegjesi sociale dhe jo vetem pergjegjesi kundrejt aksionereve.

Ajo qe perben nje fakt te rendesishem ne favor te ketij riorientimi te kultures te kompanive eshte vete pushteti i ketyre kompanive. Pasuria, influenca, efeket mbi tregun dhe ambjentin ja kalon dhe fuqise se shteteve te vecanta. Pra pushteti i manaxhereve te saj mbi je number kaq te madh njerezish dhe papergjegjshmeria e tyre kundrejt tyre perben nje deficit demokratik. Eshte pikerisht ky riorientim i struktures se kompanive, pra berja pergjegjes jo vetem ndaj aksionereve, qe zvogelon disi kete deficit demokratik dhe i shnderron drejtuesit e saj, si te thuash ne punonjes publik. Ka dhe statistika ne fakt (qe mund te interpretohen dhe ndryshe) qe tregojne se demokratizimi i kompanise sjell perfitime afatgjata dhe per askioneret e saj.

Mirepo demokratizimi i kompanive shkakton probleme te ndryshme dhe ve ne dukje kontradita jo te vogla.

E para dhe me kryesorja, si mundet qe te drejtat e pronesise te aksionereve (i vetmi elektorat qe rrezikon parate tyre), pra vecorite themelore e kompanise, te injorohen ne kete menyre dhe prona e tyre te komandohet nga interesa te tjera te papercaktuara dhe potencialisht te panumert? - gje qe do sjelle ulje te vleres se aksioneve dhe investimeve te tjera. Po ashtu, berja e manaxhereve pergjegjes para nje numri te pafund "aksioneresh" a nuk i ben ata ne fakt pergjegjes perpara askujt??, qe me keq akoma nga te zgjedhurit e popullit do drejtojne kompanite sipas bindjeve te tyre morale apo politike. A nuk do jete e pamundur te masesh punen e tyre dhe ne baze te cfare shifrash?

Pra a mendoni se riorientimi i qellimit te korporates qe shkaktom deficit demokratik, shikimi i saj si nje institucion politik dhe shoqeror, dhenia e mundesive grupeve te ndryshme joaksionere ne vendimmarrje qe ndikojne ne jeten e tyre eshte nje fenomen qe duhet te ndodh, apo ndodh ne kushtet e globalizmit, apo eshte thjesht nje flluske ne ere pasi historia e kapitalizmit ka treguar se puna dhe kapitali ka mbetur gjithmone jashte kontrollit demokratik?

A mendoni sistemi gjermano-japonez eshte me efektiv se ai anglo-amerikan dhe se korporatat duhen bere te pergjegjeshme nga ana sociale per gjerat qe qeverite nuk jane ne gjendje te kryejne?

Am I talking socialism /pf/images/graemlins/laugh.gif ?
 

D-J

Forumium maestatis
Re: KORPORATA - INSTITUCION SOCIAL?

there we go... a woman can only think of a body shop /pf/images/graemlins/laugh.gif - a medium size, high street, down market company. Unglamourous, not sexy, not for the rich and famous. Only a peanut for the SHELLs of this world.

s'e kuptoj pse eshte kaq instant hit ne shqiperi /pf/images/graemlins/laugh.gif ?


megjithate kompania thuhet se mbeshtet vlera sociale dhe ambjentaliste :thumbsup:
 

D-J

Forumium maestatis
Re: KORPORATA - INSTITUCION SOCIAL?

me te sukseshem, perfitime afatgjata per aksioneret dhe grupet e tjera me interesa legjitime. why not society in general?
 

komino

Valoris scriptorum
Re: KORPORATA - INSTITUCION SOCIAL?

kleshtu me lejon vetem nje pergjigje

- varet nga konteksti :shrug:

kam nevoje qe te me thjeshtosh paksa pyetjen qe te mund te hipotizoj nje kontekst

psh: a mund te mjaftohemi me perfitimet afatgjate te investuesve?
 

D-J

Forumium maestatis
Re: KORPORATA - INSTITUCION SOCIAL?

Jo do pergjigjesha me nje fjale. Megjithate tema sic e shikoj une eshte me gjere dhe dhenia vetem prioritet interesave te investoreve i perket shkolles angloamerikane. Megjithate kjo eshte per tu diskutuar: a perputhen interesat aftagjata te investoreve me ato te grupeve te tjera, apsi ka qe pretendojne qe nga interesat afatgjata te tyre shoqeria ne pergjithesi perfiton. Do doja qe ta shikonim duke u nisur nga pozita sociale dhe ideale demokratike. Kjo teori quhet "Stakeholding"...
 

komino

Valoris scriptorum
Re: KORPORATA - INSTITUCION SOCIAL?

gjithsesi nuk duhet te harrojne qe biznesi nuk mund te zevendesoje shtetin ne funksionin e tij social.

provojme te ndajme objektivat e biznesit ne dy nivele
objektivi primar eshte dhe duhet te jete ai i permbushjes se "pretendimeve" te perballuesve te rrezikut
Mund te themi se "pretendimet" e aksionereve nuk jane thjesht parate (nuk po e harroj afatin e gjate aspak) por edhe pjesemarrje ne jeten POLITIKE te komunitetit (global ne disa raste).
Ne fakt nuk eshte biznesi menyra me te cilen plotesohen te gjitha keto pretendime.
Aksioneret pretendojne kthim ne investim dhe orientimet sociale i shprehin ne votme politike

Objektivat sekondare lidhen me plotesimin e pretendimeve te pruresve te tjere te interesit
-komuniteti: per respektimin e ligjeve (respektim i ambientit, i kontratave, i punetoreve, i sigurise), te etikes
-furnitoret: per marredhenie te stabilizuara, afatgjate e qe plotesojne nevojat e tyre financiare
-punetoret: per shperblimin, kushtet e punes, garancine e vendit te punes, rritje profesionale ...
-menaxheret: ... nejse
-bankat e financuesit: per marrjen e interesave ne kohe dhe ruajtjen e garancive
-klientet: per rraport sa me te mire cilesi/cmim (

Mendoj qe objektivat sekondare DUHEN plotesuar dhe gjithcka eshte ceshje e NIVELIT te plotesimit te tyre

sa do e paguaj punetorin?
sa do te investoj ne ambjentet e punes?
sa do ndot mjedisin?
a do te kem marredhenie mirebesimi e korrektese me furnitoret e me bankat?
cfare cmimi e cilesie do te ofroj per klientet?
.......

pergjigja eshte nje dhe e thjeshte
AQ SA ME NEVOJITET PER TE REALIZUAR SA ME MIRE OBJEKTIVIN E PARE (FITIM PER AKSIONERET)

Se sa nevojitet pastaj varet nga vendi e koha

sot ne gjermani klientet pretendojne cilesi e cmim e sjellje etike ne prodhim dhe mungesa e tyre paragjykon objektivin primar.

Ndodh e kunderta ne shqiperi. Nese nuk shfrytezon punetorin e nuk ben pak evazion fiskal, te mbyt konkurenca me cmimet me te ulet e ti falimenton dhe duhet te pushosh nga puna punetoret e tu dhe nuk solle asnje te mire. Kjo sepse konsumatori shqipetar parapelqen ata qe nuk paguajne taxa (pervec faktit qe ka NEVOJE per cmime te uleta per shkak te varferise) Provo ti thuash nje konsumatori shqipetar te mos bleje atlete NIKE sepse ne TAJLANDE shfrytezohen femijet dhe paga eshte e ulet (kam pershtypjen se do te te qeshe ne fytyre) apo provo ti thuash te mos bleje nje cante lekure se firma qe e prodhon ka ndotur lumin vjose duke derdhur mbeturinat e larjes (do te qeshe ca me pak po do te beje sikur nuk degjon)


Mbase gabhem ne kontekstet qe kam pershkruar per qellimi ishte te sqaroja ndryshimin.

PS. me thuaj nese nuk e kam kuptuar mire temen
 

D-J

Forumium maestatis
Re: KORPORATA - INSTITUCION SOCIAL?

Fillimisht postuar nga -gene-:
[qb]

pergjigja eshte nje dhe e thjeshte
AQ SA ME NEVOJITET PER TE REALIZUAR SA ME MIRE OBJEKTIVIN E PARE (FITIM PER AKSIONERET)

Se sa nevojitet pastaj varet nga vendi e koha

sot ne gjermani klientet pretendojne cilesi e cmim e sjellje etike ne prodhim dhe mungesa e tyre paragjykon objektivin primar.


PS. me thuaj nese nuk e kam kuptuar mire temen [/qb]
Spot on /pf/images/graemlins/laugh.gif !

Por ceshtja qendron se jo vetem nuk e paragjykojne objektivin primar por pikerisht ketu qendron dhe forca e ketij argumenti ne baze te statistikave: ekonomikisht paraqiten me mire kompanite qe balancojne interesat primare me ato te ashtuquajtura dytesore (jashtestatutore!). POR prape, si mund te percaktohet cfare eshte e mire per publikun dhe a nuk lindin ketu dhe konflikte te tjera midis vete ketyre grupeve? Po legjitimacia e ketyre boseve me kaq pushtet te madh dhe te zgjedhur vetem nga nje grup aksioneresh? Po si i behet qe aksioneret i mban te lumtur vetem nje "quick return" i parave te tyre. Sa ti mbushesh mendjen ti per interesa te tjera e kane shkarkuar me dhjetera here /pf/images/graemlins/laugh.gif .

eshte dhe dicka, sistemi bankar gjermano-japonez favorizon me mire kete strukture qeveriseshe se sa ai angloamerikan.

megjithate stanjacioni i dhjetevjecarit te fundit gjermano- japonez flet ndryshe...
 

komino

Valoris scriptorum
Re: KORPORATA - INSTITUCION SOCIAL?

mbase e humbem fillin

konsumatori (STAKEHOLDER) gjerman PRETENDON nje rraport te caktuar cilesi/cmin/etike.

Mungesa e nje niveli te caktuar etike sjell largimin e konsumatorit dhe falimentimin e objektivit primar (fitimi per aksioneret)

Pra, kompanite qe shesin ne gjermani jane te detyruar (nga konsuatori flasim) te zbatojne nje kod etike te caktuar (shpeshhere edhe te certifikohen).

Nuk ndodh e njejta gje ne shqiperi (as ne itali) sepse variabli "etike" merr nje peshe shume me te vogel dhe nuk paragjykon objektivin primar.

Objektivi primar MBETET gjithsesi FITIMI por menyra per ta arritur kerkon qe objektivat sekondare te shkojne drejt nje etike sociale te caktuar (e ndryshme ne situata te ndryshme - psh: nuk i rr...et italianeve se shfrytezohen shqipetaret ne nje fabrike te perpunimit te lekures ne itali. Mjafton qe cantat te jene te modes e promocionet te kenaqshme)

Pra: shume varet nga rendesia qe ka imazhi (eshte gjithsesi pjese e produktit) ne rraport me oferten reale.

Marri rastin e dy prodhuesve te veshjeve ne shqiperi.
njeri ka krijuar kushte pune te mira, nuk eshte oportunist ne rraportet me furnitoret, paguan mire fabriken e vogel te perpunimit te lekureve qe te mos shfrytezohen punetoret dhe ate kete mundesi te investohet ne mbrojtje mjedisi ...etj
Tjetri shfrytezon punetorin, eshte oportunist ne lidhje me furnitoret dhe arrin te kete cmime me te uleta per lenden e pare, aty ku mundet nuk paguan taxat ...

cili mendon se do te kete me teper sukses?
Cfare e pengon te dytin te ndryshoje sjellje pasi te kete siguruar monopolin e tregut?


Problemi eshte: a mund ti lejojne vetes nje sjellje etike ne kushte konkurence??????????

Eshte problemi i madh i europes me Kinen - kane frike nga konkurenca sepse kinezet paguajne pak punetoret (kushte pune te keqia etj ) dhe po dominojne tregjet. Kur firmat europiane te kene falimentuar (eshte nje hipoteze extreme por realiste ne disa sektore si ai i textileve) kinezet do te fillojne te marrin paga me te mira se europianet e do te ndryshojne pozicionet.

Pyetja eshte: ku te con sjellja teper (sespe nuk po flasim per motivimin ne pune apo respektimin e ligjeve) etike ne kushte konkurence?
 

D-J

Forumium maestatis
Re: KORPORATA - INSTITUCION SOCIAL?

e drejte kjo qe thua por nuk mendoj se duhet futur shqiperia ne kete mes

gjithashtu perendimi ka kaluar ne fazen post-industriale dhe industria e sherbimeve perben pjesen me te madhe te ardhurave se sa ajo e prodhimeve industriale ku Kina eshte nje furnizues i madh mallrash industriale, cantash, whatever

jetojme ne epoken kur kapitali kryesor i angloamerikaneve gjermano japonezeve eshte ai NJEREZOR, pra DIJA e njerezeve ne ditet tona vlen me shume se makinerite e dikurshme dhe ky kapital nuk eshte barre ne formen e rroges por duhet nurture, trainuar mbajtur mire me strehim edukim argetim etj etj.
 

komino

Valoris scriptorum
Re: KORPORATA - INSTITUCION SOCIAL?

po ajo eshte thjesht politike e administrimit e motivimit te burimeve njerezore dhe ka te beje vetem indirekt me nje rol social.

shqiperine e mora vetem si shembull por nuk mund ta leme jashte skenes (pyet per kete puentoret e pushuar ne industrine veshjeve nga firmat italiane qe kane shkuar te prodhojne ne shqiperi)
Prodhimi (industria) asnjehere nuk do te kaloje ne plan te dyte. Ajo eshte e do te mbetet baza e ekonomise dhe gjithcka do te ndertohet mbi te.

Njerezit do te kene nevoje gjithmone per ushqim, veshje, strehim, makina, avione, anije, bomba, automatike e pisoleta, energji, rruge ...
Fakti qe prodhimi ka arritur nje nivel automatizimi te larte (per kete morra veshjet si shembull lidhur me fuqine punetore-aty duhet akoma shume) nuk do te thote qe ka humbur rendesi por vetem qe lejon punesimin ne sektore te tjere (liron fuqi punetore e intelektuale) dhe rinovimin e vazhdueshem te vete industrise.

nje shembull i thjeshte
Mendo cmimet qe mund te ofrojne ne treg dy uzina metalurgjiku me te njejten teknologji por te vendosura njera ne itali e tjetra ne kine apo indi.
Me kursimet e kesaj te dytes ne taxa, mbrojtje mjedisi, kontrolle, sigurim te punetoreve ... (pa folur per rrogat).

Lufthansa (gjermane me duket) e mban kontabilitetin (sherbim) ne Indi sepse paguan me pak firmen qe i paguan me pak punonjesit.
 

komino

Valoris scriptorum
Re: KORPORATA - INSTITUCION SOCIAL?

Biznesi nuk mund te zevendesoje politiken

Ai mund te ndikojne ne te ne menyre qe te realizoje objektivat e veta.

Me shume investime ne sistemin arsimor sjell me shume kulture e me shume specialiste e me shume rinovim.

Por kjo mbetet politike e jo biznes.

Bizneset qe kane nevoje per punetore te specializuar do i trajnojne ata por ky nuk eshte nje funksion social

Bizneset do te paguajne me teper puonjesit e specializuar por ky eshte efekt tregu dhe jo funksion social.

Katu ne padova punetoret paguhen me teper se ne bari por eshte efekt tregu.
 

D-J

Forumium maestatis
Re: KORPORATA - INSTITUCION SOCIAL?

Gene, dy hapa para nje hap mbrapa thot populli /pf/images/graemlins/laugh.gif

Po flasim per korporata dhe jo per cfaredolloj biznezi. Ti kerkosh bizneseve te vogla apo atyre te vendeve te pazhvilluara, shqiptare etj. te socializohen eshte ti falimentosh ato.

Ky debat lindi si pasoje e nevojes se reformimit te kapitalit angloamerikan dhe shnderrimit te tij me nje fytyre me humane duke patur parasysh aftesine e vete kapitalit per tu reformuar (sic ka ndodhur gjate shekujve) dhe per tju pershtatur nivelit te zhvillimit te ketyre vendeve. Biznesi nuk luan rolin e politikes thua ti, por politika eshte politike e biznesit te madh.

Opinioni publik gjithashtu i ketyre vendeve ka levizur mjaft ne krahasim me vete veprimtarine e ketyre korporateve dhe kerkon nje rol me publik ndaj tyre. Morali dhe reputacioni ne ditet tona shikohen si vlere monetare dhe jo si fjale ne ere. Sofistikimi i publikut dhe fitimet kolosale me te drejte kerkohen nga njerezit te (ri)shperndahen per qellime sociale.

Modeli angloamerikan, ku manaxhimi eshte i ndare nga pronesia kerkon qe manaxheret te veprojne ne interes te aksionereve vetem. mirepo numri i aksionereve ne nje treg shume liberal eshte shume i madh dhe praktikisht fuqia e tyre mbi manaxheret eshte e paperfillshme. PIKERISHT kete gje kerkon te shfrytezoje ky debat, pra: pse te mos jene pergjegjes manaxheret dhe ndaj grupeve te tjera kur ne fakt roli i aksionereve eshte mjaft pasiv? Pra dhenia tyre nje roli me legjitim ne shoqeri me liberalizem demokratik.

Por ndersa gjithe keto ndryshime kane ndodhur ligji statutor i korporateve nuk reflekton kete ndryshim. Dhe si model per kete u mor modeli gjermano-japonez ku korporata eshte mjaft autonome nga aksioneret e saj dhe nuk vepron vetem ne interes te aksionereve te tyre dhe eshte kompetenca e manaxhereve te balancojne si ta shikojne ata te aresyeshme marredheniet afatgjata te korporates.

Pra ky debat kerkon shtyj me tej sa te jete e mundur kufijte e ligjit te sotem angloamerikan qe ti pergjigjet nevojave shoqerore dhe demokratike te ketyre vendeve. Nuk pyet si eshte por si DUHET ne ditet tona.

Por debati eshte i hapur cila rruge eshte me e sukseshme.
 

D-J

Forumium maestatis
Re: KORPORATA - INSTITUCION SOCIAL?

Italia me sa di une nuk eshte perfshire ne kete debat pasi nuk ka liberalizuar tregun e aksioneve.

Pronesia dhe manaxhimi nuk jane te ndara: kujto Anjelet e Italise qe preferojne te mbajne biznesin brenda familjes se tyre dhe jo ta vene per shitje kundrejt nje cmimi sic ndodh ne bursat Angloamerikane apo gjermano-japoneze.
 

109UV

Primus registratum
Re: KORPORATA - INSTITUCION SOCIAL?

Grupi menaxhues i nje kompanie i pergjigjet aksionereve, ne menyre jo te drejtperdrejte, por nepermjet bordit mbikqyres (trustees) dhe cdo kompani aksionere ka takime te pakten njevjecare me grupin e aksionereve "shareholders meeting" ku jepet llogari mbi drejtimin e kompanise dhe behen votime mbi bordin mbikqyres te kompanise. Pra, kontrolli i nje kompanie eshte drejtperdrejt i varur nga aksioneret (sigurisht qe kjo eshte idealja, ashtu si dhe demokracia /pf/images/graemlins/wink.gif ). Eshte e domosdoshme qe kompanite ti pergjigjen vetem aksionereve dhe askujt tjeter. Sigurisht qe duhet te operojne sipas ligjeve, por koshienca sociale e nje korporate shkon deri aty ku i hyn ne pune.

Por edhe ne gjermani e japoni marredheniet shtet-biznes po ndryshojne drejt pavaresise totale te korporatave, kjo eshte e dukshme dhe ne EU kur sa here qe nje qeveri mundohet te financoje nje kompani ne veshtiresi financiare ky veprim hetohet menjere nga komisionet e eu. Alitalia psh, apo nje kompani telekomesh franceze.

Pastaj, cila eshte korporate e madhe dhe cila eshte korporate e vogel? Vendoset prej nr. te punonjesve, sasise se shitjeve, fitimeve, aseteve apo cfare?
 

D-J

Forumium maestatis
Re: KORPORATA - INSTITUCION SOCIAL?

Fillimisht postuar nga 109UV:
[qb] Pastaj, cila eshte korporate e madhe dhe cila eshte korporate e vogel? Vendoset prej nr. te punonjesve, sasise se shitjeve, fitimeve, aseteve apo cfare? [/qb]
veshtire te presesh me thike kete gje por te gjitha keto mendoj duke marre parasysh dhe le te themi top 500 indeksi i burses. numri i punonjeseve duhet te jete nje kriter kryesor since po flasim per korporate sociale

nga ana tjeter kompanite qe edhe pse nuk mund te jene ne top list por kane qene kompani shteterore dhe me vone jane privatizuar, hekurudhat psh ose ato qe quhen "quasi public" qe kryejne funksione publike, drita uji etj.

top brand company- keto edhe pse mund te jene te vogla po kane reputacion te madh duhen perfshire ne kompanite e medha. Te marre nje shembull edhe pse nuk jam i sigurte: brand i Rolls Royce, pra vetem emri i saj mund te kushtoj me shume se vete kompania apo indeksi qe ajo ka ne burse
 

CoolAngel

Primus registratum
Re: KORPORATA - INSTITUCION SOCIAL?

Faktikisht nuk kam ndonje informacion se si kane evoluar korporatat ne Angli, por ketu ne Amerike nuk funksionojne me ashtu sic i pershkruan DDD.

Ne historine e evolimit te korporatave ajo qe ka permendur DDD eshte vetem faza e pare (nga fundi i shekullit te 19 deri ne fund te viteve '70.) Kjo faze eshte quajtur Organizimi si makine. Ku korporata perceptohet si nje makine e fuqishme te gjitha pjeset e seciles punojne per te arritur qellimin kryesor (maksimizimin e fitimeve te aksionerit). Brenda korporates hierarkia e menaxhimit, ndrydhte ata qe benin punet me te rendomta.

Ne fund te viteve '70 kur Amerika kuptoi se nuk po drejtonte me boten e biznesit, se Japonia po ecte me hapa me te shpejte, korporatat kaluan ne nje faze te dyte, Organizimi si qenie njerezore. Kompanite lejuan me teper fleksibilitet brenda tyre, pranuan se interesat e aksionereve nuk ishin te vetmet qe duheshin marre parasysh dhe se duhet te ishin me te adoptueshme ndaj ndryshimeve ne ambjentin ku prodhonin ose sherbenin. Gjate kesaj periudhe kompanite i vune rendesi misionit te tyre, vizionit, dhe strategjive per te fituar mbi konkurencen.

Rritja e emigrimit dhe hapat e medhenj drejt globalizimit gjate viteve '90 bene qe korporatat te kalonin ne nje nivel tjeter: Organizimi si kulture. Pervec fleksibilitetit dhe adoptimit ky mentalitet perforconte edhe akomodimin e kulturave te ndryshme brenda korporates dhe ne tregun ku ata operonin.

Organizimi i tanishem eshte quajtur Organizim si institucion politik. Nje kompanie i duhet te identifikoje te gjithe interesat brenda organizates, te kuptoje konfliktet midis ketyre interesave, dhe te kete fuqine per t'i zgjidhur keto interesa. Ne kete rast ashtu si edhe ne politike lindin forma te ndryshme lidershipi qe praktikojne nepermjet negocimesh, kompromisash, dhe miratimesh.

Ky ishte nje riprodhim i permbledhur i nje leksioni te para dy javesh. /pf/images/graemlins/wink.gif

Ne pergjigje te pyetjes se fillimit, vete evolimi i korporates ne Amerike tregon se nga dita ne dite po i ngjason me teper nje institucioni social.
 

109UV

Primus registratum
Re: KORPORATA - INSTITUCION SOCIAL?

Fillimisht postuar nga LemonDrop:
[qb] Kompanite lejuan me teper fleksibilitet brenda tyre, pranuan se interesat e aksionereve nuk ishin te vetmet qe duheshin marre parasysh dhe se duhet te ishin me te adoptueshme ndaj ndryshimeve ne ambjentin ku prodhonin ose sherbenin.

Gjate kesaj periudhe kompanite i vune rendesi misionit te tyre, vizionit, dhe strategjive per te fituar mbi konkurencen. [/qb]
keto dy fjali jane kontradiktore. fitorja mbi konkurrencen dhe maksimizimi i fitimeve shkojne dore me dore dhe jane qellimi kryesor i aksionereve, arsyeja pse nje korporate jeton. Adaptimi ndaj ambientit ku prodhojne dhe shesin eshte pjese e strategjise per te fituar ndaj konkurences. Nese popullata diku eshte e ndjeshme ndaj disa dukurive ne ciklin e prodhimit te nje produkti, dhe penalizon kompanine qe e prodhon/shet ate produkt, atehere maksimizimi i fitimit realizohet vetem duke marre parasysh keto dukuri. Por ndersa konsumatori i atij produkti nuk krijon nje trysni ndaj kompanise, atehere kompania nuk do beje asnje ndryshim.

Shikoni walmart, nuk lejojne unione ne dyqanet e tyre, ai eshte imazh negativ dmth, por jane korporata me e madhe ne bote, me revenues sa GDP e Frances /pf/images/graemlins/wink.gif
 

D-J

Forumium maestatis
Re: KORPORATA - INSTITUCION SOCIAL?

Fillimisht postuar nga LemonDrop:
[qb] Faktikisht nuk kam ndonje informacion se si kane evoluar korporatat ne Angli, por ketu ne Amerike nuk funksionojne me ashtu sic i pershkruan DDD.

[/qb]
LemonDrop, me pelqeu permbledhja por une nuk mendoj se e kam paraqitur kete evoulim shume ndryshe. Ajo qe kam thene, nisur nga perspektiva ime, eshte se megjithe keto ndryshime ligji kompanive nuk ka ndryshuar pra nuk perputhet me realitetin dhe perseri detyrimi kryesor e manaxhereve me ligj eshte vetem ndaj aksionereve te tyre.

Po prape ky debat qe ka filluar ne 80' dhe qe shte "live and kickin" sot tregon se ky ndryshim nuk eshte aq i madh sa paraqitet. Ne fund te fundit pse duhet te ndryshoje kur kjo hedh poshte gjithe nocionin company?
 
Top