Iluzioni i lirise

jula

Primus registratum
Iluzioni i lirise

Me kujtohet si sot provimi i pare dhe i fundit gjate universitetit ne te cilin tentova te kundershtoja vleresimin e profesorit. Ishte nje kundershtim i argumentuar (te pakten keshtu me dukej) dhe i qete, pa nerva: nota me interesonte deri ne nje fare pike.
AI jepte "Histori ekonomike e Europes" dhe eshte nje personazh i njohur ne publicistike. Me pa sikur te isha e tejdukshme dhe me tregoi kete histori (nga historia mesjetare):
Nje mbret, per te rritur efikasitetin e fushatave ushtarake, vendosi tu jepte nje stimul me shume mercenareve te vet: ne kembim te besnikerise dhe shtenies ne dore te pasurise se mbreterve armiq, ushtaret mund te mbanin per vete plackitjet e bera mes popullsise, ne baze te parimit "ajo qe eshte jotja, eshte jotja".
Funksiononte vertet. Por, pas nje fushate te sukseshme, mbretit i ra ne sy nje vazo e cmuar e plackitur nga nje ushtar. Vazoja i pelqeu dhe ai mendoi se i perkiste. Ushtari kishte qelluar ca kokeforte dhe u pergjigj: "Ajo qe eshte imja, eshte imja!"
"Ke te drejte,-tha mbreti,-vete une e kam thene kete."
Nxorri shpaten nga milli dhe i preu koken ushtarit.
"Ajo qe eshte jotja, eshte jotja, por ti je imi!"

Normalisht nuk duhet te isha zgjatur kaq /pf/images/graemlins/laugh.gif , kush te doje mund ta lexoje. Pyetja eshte:
SA E KANE TOLERANCEN MURET BRENDA TE CILAVE VERTITET LIRIA JONE?

p.s. nuk kisha kohe per te shkruar shkurt.

Kordelja

Valoris scriptorum
Re: Iluzioni i lirise

Ne mos gabofsha....eshte ceshtje pushteti te mirefillte, ai qe zoteron me shume "perkufizon", paracakton, vendos ate te atij qe ka ne zoterim me pak....dhe keshtu vijme ne termin e shumepermendur "Lirija jote mbaron aty ku fillon imja".Teroikisht ky duket si perkufizim i qarte, abuziviteti qendron ne faktin qe nuk dihet se kush i vendos kufijte.Une them qe pushteti...sepse e drejta ka kohe qe ka humbur.

loaded

Primus registratum

Ne realitetin me te dhimbshem:"Liria eshte ne perpjestim te drejte me parane,pushtetin".Shembujt ekstreme:Nje i varfer eshte skllav.Nje i pasur,i pushtetshem,i lire drejt gjithçkaje.

Kordelja

Valoris scriptorum

Me vjen keq Lara, por forca = mundesia...ti nuk je kaq iluzioniste sa te besosh qe mund te besh dicka jshte mundesive.

Danae

Primus registratum

ndersa une kuptoj pse profesori dha shembullin nga mesjeta.
nuk do te thote qe pushteti i pakufizuar qe ekzistonte atehere duhet te jete trasmetuar sot.
ka raste te shkeljes se lirise,por perderisa te shoh se tre pushtetet jane te ndare dhe keto pushtete te funksionojne drejt nuk do e shoh si alarmante gjendjen te cfaredo lloj situate.
po me acaron shume pergjigjia e profesorit tend.
mire qe nuk kam qene ne vendin tend se do e kisha pyetur: profesor me sa daton data sot??
ne rastin konkret kam pershtypjen se kete histori ua ka treguar shume studenteve.

E cuditshme, shumica e njerezve megjithese nuk kane ditur e s'dine, s'kane mundur e s'munden te gjejne lirine personale (brenda vehtes, me vehten), bejne te pamunduren te fitojne lirine ne permjestim te zhdrejte (?) me te tjeret.

Nje gje nuk po mundem te vizhualizoj (shqip ?), meqe ushtari vdiq ai nuk ishte i lire? Dikush tjeter fare mire mund te argumentoje se ushtari ishte i lire, vdiq i lire, dhe jeton i lire ne nje pasjete me qelllimin to haunt his previous master /pf/images/graemlins/wink.gif

Kordelja

Valoris scriptorum

Lara ti flet per situata perfekte kur respekti si konceptdhe alternative e vetme eshte edhe parametri i vetem.Harron qe realisht gjithesekush ndihet i bezdisur deri ne nje fare mase.

jula

Primus registratum

Ai kishte nje histori te ndryshme per cdo student. Finesa e cipeplasurit ketu qendronte.
Ka dy mundesi: Ose une zhvillova nje fare sindrome Stockholmi (afeksionim me torturuesin) dhe kete e perjashtoj, ose bera dy llogari te thjeshta banale dhe praktike: Nuk kisha asnje mundesi te dilja nga dera e salles se provimit me dy kunguj njekohesisht ne dore: dinjitet dhe verbalizim provimi. Zgjodha. :shrug:
Kjo e dyta me shkakton nje ndjenje me te madhe turpi: muret e lirise qendrojne ne kembe ne saj te te burgosurit, fatkeqesisht.

*Ne demonstrim te "lirise" se ushtarit (post mortem), tre here pashe ne enderr sikur behesha pedagoge dhe ia punoja ne te njejten menyre studenteve. :tipsy:

Danae

Primus registratum

nuk e di pse po kisha pase instiktin ti beja profit ate cfare mbreti i beri ushtarit,fundja ushtari i sherbente mbretit po aq sa profesori u sherben studenteve:-P
une mbeshtes laren tek kjo teme:)
koredele te te marr me te mire e te :kiss:
:angel:

loaded

Primus registratum

Dikush tjeter fare mire mund te argumentoje se ushtari ishte i lire, vdiq i lire, dhe jeton i lire ne nje pasjete me qelllimin to haunt his previous master

Ky eshte kalim ne mitologji.Nderrove dimension,shkove ne surrealitet si te Matrix.Njoftojme diskutuesit se ky diskutim behet ne koordinatat x,y,z ne kohen t. /pf/images/graemlins/laugh.gif /pf/images/graemlins/laugh.gif

Kollarja

Primus registratum

Liria dhe E Verteta jane dy koncepte filozofike me permasa krejt te ndryshme per njerez te ndryshem, dhe te ndryshme ne kohe te ndryshme, te dyja divergjojne tek absolutja, shume larg per njerzit.
Na vjen shume keq per kete, por ky eshte realiteti i ksaj jete.

Kordelja

Valoris scriptorum

Kollare, po qe me ke pelqyer ketu ti mua /pf/images/graemlins/wink.gif

Absloutja, e pakapshmja per trurin tone!

Kollarja

Primus registratum

Kanti dhe me pas Hegeli, ABSOLUTEN e unifikonin me ZOTIN si existenca e tije.

Me fal c'naivitet te pushtoi te mendoje se nuk do te duhej te zgjidhje? Ja ku e ilustrove se nga natyra jone (e mesuar/trasheguar jo e lindur) mendojme per lirine ne nje menyre sublime vetem kur jemi para nje zgjedhje elementet e te ciles duket se na perkasin.

Une prape nuk e kuptoj Jula ku ndodheshin muret e lirise tende ne ato momente?

abs

nuk e di...

lara! lara! jam me ty :thumbsup:

-----------------------
...,ai imi eshte ke thana... :wink:

-----------------------
me pelqejne disktutimet qe fillojne ne veten e pare.

jula

Primus registratum

Fillimisht postuar nga NeLk@:<br />[qb]

Une prape nuk e kuptoj Jula ku ndodheshin muret e lirise tende ne ato momente? [/qb]
Aty ku truri ambalazhon eksperienca te kaluara personale dhe jopersonale, mendoj. Une jam krejtesisht dakort me ty kur flet per natyren naive si e perceptoj/perceptova lirine e zgjedhjes. Ushtari mund te jete idealisht apo pas vdekjes i lire (per mua eshte), por ne ate moment dhe ne ate vend, liria e tij personifikohej nga nje vazo dhe mundesia per te mbajtur hakun e vet, jo nga vendosmeria per te kundershtuar.

Kordelja

Valoris scriptorum

Ai i varfri nuk arriti ta hapte gojen per se dyti, c'hyn karakteri ketu?! :shrug:

Ka ca situata qe i kalojne mundesite tona, pa na dhene rastin te tregojme forcen e karakterit, se jo te gjitha shtrohen per disutim (dypalesh) Lara /pf/images/graemlins/wink.gif

edda

Primus registratum

Fillimisht postuar nga Lara Croft:
[qb] ideja e pushtetit eshte shume e lakueshme them une. Gjithcka varet nga forca qe une ti ne kemi brenda vetes per mos ta lene veten nen pushtetin i cili na mohon lirite tona. Nese une jam i forte e thyej pushtetin qe ti ke mbi mua dhe rifitoj dhe ate qe quhet liri.... [/qb]
Jo gjithçka varet nga forca e brendshme .. mjafton te kujtojme ato qe ngriten kryet kunder dikatatures se Hoxhes

Fillimisht postuar nga J.:
[qb]
Fillimisht postuar nga NeLk@:<br />[qb]

Une prape nuk e kuptoj Jula ku ndodheshin muret e lirise tende ne ato momente? [/qb]
Aty ku truri ambalazhon eksperienca te kaluara personale dhe jopersonale, mendoj. Une jam krejtesisht dakort me ty kur flet per natyren naive si e perceptoj/perceptova lirine e zgjedhjes. Ushtari mund te jete idealisht apo pas vdekjes i lire (per mua eshte), por ne ate moment dhe ne ate vend, liria e tij personifikohej nga nje vazo dhe mundesia per te mbajtur hakun e vet, jo nga vendosmeria per te kundershtuar. [/qb]
Sidoqofte ti ishe e lire ne ato caste pavaresisht se zgjodhe jo lirine, ne perfitim te dickaje qe ne ate kohe kishe vendour te kishte me shume vlera personale per ty. DMTH ( /pf/images/graemlins/wink.gif ) ndonjehere kakarisim per lirine ne raste kur ka vetem vlera sentimentale.

jula

Primus registratum

Opo si s'tha njeri "Po ti moj t*ape mbase nuk e meritoje realisht ate note!!!" /pf/images/graemlins/laugh.gif
Bravo! Kjo me ben te nuhas nje arome te kendshme ketej verdalle, kushedi c'permbysje te egra mikro e makro do shenoje brezi yne! :devil:

pacim