Fakte interesante shkencore.

Seyfert

Valoris scriptorum
Screen-Shot-2016-11-17-at-13.47.06.jpg

Vetën 10 përqind e të gjitha qenieve njerëzore të lindura në këtë botë, janë gjallë në këtë moment.

Çdo vit më shumë se 1 milionë tërmete tronditin Tokën.

Kur vullkani Krakatu në Indonezi shpërtheu në vitin 1883, forca e tij qe aq e madhe sa që zhurma që shkaktoi mund të dëgjohej deri 4.800 kilometra larg në Australi.

Kokrra me e madhe e breshërit me e madhë në botë peshonte mbi 1 kg, dhe ka rënë në Bangladesh në vitin 1986.

Çdo sekondë rreth 100 rrufe godasin Tokën.

ADN-ja u zbulua fillimisht në vitin 1869 nga zvicerani Friedrih Mishler.

Gjirafat flenë shpesh vetëm 20 minuta në çdo 24 orë. Ato mund të flenë maksimumi deri në 2 orë (me intervale dhe jo në një kohë), por kjo ndodh rrallë. Gjirafat nuk shtrihen kurrë përtokë.

Pa shtresën e tij të mukusit, stomaku ynë do të treste veten.

Një qelize të vetme gjaku i duhen rreth 60 sekonda për të bërë një xhiro të plotë në trupin e njeriut.

Plagët e infektuara me krimba shërohet më shpejt, dhe pa përhapjen e gangrenës apo infeksioneve të tjera.

Ekzistojnë më shumë organizma të gjalla mbi lëkurën e çdo njeriu, sesa njerëz mbi sipërfaqen e globit.

Balena gri migron çdo vit 12.500 milje nga Artiku në Meksikë dhe anasjelltas.

Koalat flenë mesatarisht 22 orë në ditë, ndërsa rrinë zgjuar vetëm 2 orët e mbetura.

Yjet neutrone janë kaq të dendur, sa që një lugë çaji do të peshojë më shumë se të gjithë njerëzit mbi Tokë.

Një në çdo 2000 foshnje lind me një dhëmb.

Çdo orë që kalon universi zgjerohet me 1 miliardë milje në të gjitha drejtimet.
 

Eléonoré

Valoris scriptorum
Screen-Shot-2016-11-17-at-13.47.06.jpg


Çdo orë që kalon universi zgjerohet me 1 miliardë milje në të gjitha drejtimet.


Edhe nje idiot i lindur eshte ne gjendje te kuptoje tre gjendjet e materjes.

Materja eshte gazike
Materja eshte likide
Materja eshte solide.

Ne rastin e pare kemi te bejme me nje lloj materje e cila eshte GAS. Ajri eshte gas. Ai nuk shihet por ze vellim. Nje ene qe duket bosh nuk eshte bosh. Ajo eshte e mbushur me ajer. Sa me e madhe ena ku permbahet gazi aq edhe me te shperndara do te jene molekulat e tij. Ne qofte se Universi eshte duke u zgjeruar me nje miliarde milje per cdo ore qe kalon kjo nuk eshte me ndryshe se te thuash se ENA qe permban molekulat zgjerohet ashtu si zgjerohet barku i nenes kur rritet femija ose me mire akoma ashtu si rritet vellimi i tollumbacit kur ne te futim ajer.

Kur ky tollumbac shpohet ose cahet atehere ajri ne te do te perhapet ne hapesire.

Nqs UNE e fus universin ne nje ene te pathyeshme qelqi atehere une jam ne gjendje te kufizoj zgjerimin e tij. Me mjafton nje piston per kompresimin e materjes per t'a bere ate me te permbajtur dhe me solid. Gjendja e dyte e materies. LIKID. UJE. Uji ashtu si edhe ajri ze vellim. Karakteristike e te dyjave eshte marrja e formes se enes ku permbahen. Nqs ena cahet atehere as uji dhe as ajri nuk ekzistojne. Te pakten JO per nje kohe te gjate.

E vetmja gjendje e materjes qe nuk vdes eshte materja solide.

Ajo nuk ka nevoje per permbajtes.

Kush eshte ndryshimi midis njerezve solide dhe njerezve qe nderrojne personalitet me nje nderrim nick-u?!

I pari eshte i pavdekshem. I dyti eshte i likuidueshem!


Adea
 
Top